Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Έκαναν λάθος ακόμη και στον αριθμό των ΤΟΜΥ!



Έκαναν λάθος ακόμη και στον αριθμό των ΤΟΜΥ!
Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής

Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο: Σε εκδήλωση που οργάνωσε το υπουργείο Υγείας για τον απολογισμό ενός χρόνου από την ίδρυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), οι υπεύθυνοι έκαναν λάθος ακόμη και στον αριθμό των λειτουργούντων μονάδων!

Ο Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην αρχή, ανέφερε ότι λειτουργούν 99 μονάδες σε όλη τη χώρα, ενώ λίγο αργότερα, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας κ. Στ. Βαρδαρόςείπε ότι τις τελευταίες ημέρες τέθηκαν σε λειτουργία άλλες δύο μονάδες, αλλά δεν… βρέθηκε η ευκαιρία να ενημερώσει σχετικά τον υπουργό!

Κατά τα άλλα, επρόκειτο για έναν φτωχό σε δεδομένα και στοιχεία απολογισμό, αλλά πλούσιο σε συμμετοχή στο Ζάππειο μέγαρο. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από προσωπικό, που εργάζεται στις ΤΟΜΥ, γεννώντας εύλογα το ερώτημα: Σήμερα το πρωί, οι ΤΟΜΥ ήταν κλειστές; Όταν, ο σχετικός νόμος ορίζει ότι όλες οι μονάδες είναι ανοιχτές τις πρωινές ώρες…

Μπέρδεμα με τις επισκέψεις

Ο κ. Βαρδαρός ανέφερε σε κάποια στιγμή ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 500.000 επισκέψεις πολιτών στις ΤΟΜΥ, ενώ λίγο αργότερα, έκανε λόγο για 350.000 επισκέψεις. Όλος ο απολογισμός έγινε προφορικά, χωρίς καμία παρουσίαση στην τεράστια οθόνη, που είχε στηθεί από τους οργανωτές.

Βέβαια, και οι δύο παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν κενά, αδυναμίες και λάθη. Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι ο νέος θεσμός να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και προς την κατεύθυνση αυτή θα οργανωθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις σε κάθε νομό.

Επίσης, επεσήμανε ότι έχει αποσταλεί επιστολή σε όλους τους συλλόγους ασθενών για να υποβάλλουν απορίες και ασάφειες για τις ΤΟΜΥ και τον οικογενειακό γιατρό, ώστε να λάβουν έγκυρες απαντήσεις. Αν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να υλοποιεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην υγεία – όπως την αποκαλεί – και ένα χρόνο μετά θυμήθηκε ότι πρέπει να ενημερώσει πολίτες και συλλόγους ασθενών!
Εγκαίνια ΤΟΜΥ από τον Πρωθυπουργό

Ο κ. Βαρδαρός ανέφερε ότι συνολικά έχουν κάνει εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό 1.200.000 πολίτες, αλλά εκκρεμεί η οριστικοποίηση για 300.000 άτομα. Ούτε εκείνος όμως ούτε πολύ περισσότερο ο κ. Ξανθός, είπαν τι θα γίνει από την 1-1-2019, οπότε και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός. Και ενώ κυκλοφορούν φήμες στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι όσοι πολίτες δεν κάνουν εγγραφή δεν θα μπορούν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις…

Μόνο 500 γιατροί

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα της έλλειψης γιατρών στις ΤΟΜΥ, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι σήμερα εργάζονται 510 γιατροί (η κυβέρνηση ήθελε να προσλάβει συνολικά 2.600!) και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει νέα προκήρυξη τον Ιανουάριο. Για μία ακόμη φορά, απέδωσε την έλλειψη στη φυγή γιατρών στο εξωτερικό και όχι στο ότι οι γιατροί γύρισαν την πλάτη στη μεταρρύθμιση. Οι ιατρικοί φορείς πάντως έχουν άλλη άποψη…

Υποσχέθηκε ακόμη ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν βελτιώσεις στη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες, οικογενειακούς γιατρούς, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Σημειώνουμε εδώ ότι η πλειοψηφία των ιδιωτών, γενικών γιατρών αρνήθηκε να ανανεώσει τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και έτσι σήμερα υπάρχουν πολλές, αστικές περιοχές που δεν έχουν συμβεβλημένο γενικό, οικογενειακό γιατρό! Αλλά αυτό δεν αναφέρεται στον απολογισμό της κυβέρνησης…

Ενδιαφέρον έχει επίσης μία αναφορά του κ. Ξανθού στη δημιουργία κινητών μονάδων υγείας, για την κάλυψη των αναγκών σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, παρά μόνο ότι η χρηματοδότηση θα αντληθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Εντύπωση βέβαια προκαλεί ότι ουδείς βρέθηκε να απολογηθεί για το γεγονός ότι τα υφιστάμενα κέντρα υγείας στην περιφέρεια έχουν αφεθεί στη μοίρα τους από τη σημερινή κυβέρνηση. Λες και δεν υπάρχουν!

Στην εκδήλωση πήρε μέρος και ο Hans Kluge, εκ μέρους του ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα μας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ο κ. Kluge μίλησε με θέρμη για το θεσμό των ΤΟΜΥ και ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει με αποφασιστικότητα.

Σημειώνουμε στο σημείο αυτό ότι ο ΠΟΥ προσφέρει επισήμως τεχνική βοήθεια και υποστήριξη στη χώρα μας επ’ αμοιβής για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης. Η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά από τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και η σχετική συνεργασία υπεγράφη από τον Άδωνη Γεωργιάδη και εν συνεχεία ανανεώθηκε από τον Ανδρέα Ξανθό. Ούτε αυτό αναφέρθηκε στον απολογισμό…

4 σχόλια:

  1. 1200000? Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστευανε οι μικρόνοοι Αριστεροι οτι θα έκαναν κοινωνικη οπολιτικη με τα λεφτα των σκληρα εργαζόμενων γιατρων....κουνια που κούναγε κοπριτες, μεινετυε τωρα με υπέργηρους σπηλαιόβιους γέροντες οικογενειακους γιατρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξανθοκηφηνας: αιθαλομιχλη στα κεφαλια μας......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και καλημερα να πουν παλι..... λαθος θα κανουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή