Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Αντιδρούν οι εργαστηριακοί γιατροί στην προσπάθεια του ΕΟΠΥΥ να τους μετατρέψει σε «ελεγκτές»



Από Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Αιφνιδιάστηκαν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί βλέποντας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των παρόχων του ΕΟΠΥΥ "e-ΔΑΠΥ - Ανοιχτή περίθαλψη", μήνυμα από τον Οργανισμό, που τους ζητά να ελέγχουν εάν κάποιος ασφαλισμένος είναι δικαιούχος του ΕΚΑΣ ή δικαιούχος ποσοστού αναπηρίας.

Οι γιατροί δηλώνουν αναρμόδιοι να επιφορτιστούν με την ευθύνη του ελέγχου των ασφαλισμένων και καλούν τον ΕΟΠΥΥ να δημιουργήσει δικούς του ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Συγκεκριμένα στα προσωπικά μηνύματα των ιατρών στο e-ΔΑΠΥ αναρτήθηκε ανακοίνωση με την οποία καλούνται οι ιατροί με την αναγραφή παρακλινικών εξετάσεων να ελέγχουν εάν κάποιος είναι δικαιούχος ΕΚΑΣ ή ποσοστού αναπηρίας από επιτροπές ή λοιπών επιδομάτων με την προσκόμιση δικαιολογητικών από ασθενείς, τα οποία πρέπει να ελέγχουν οι γιατροί για να αναγράφεται η αντίστοιχη συμμετοχή (0% ή 5%).

"Οι ιατροί δεν είναι ελεγκτικοί μηχανισμοί και δεν έχουν την δυνατότητα της βεβαίωσης της ορθότητας και πιστότητας των εγγράφων που αναφέρει η ανακοίνωσή σας", αναφέρουν οι γιατροί και συμπληρώνουν:

"Η όποια πιθανή παραπληροφόρηση των γιατρών θα τους επισύρει ευθύνες τις οποίες δεν έχουν. Είναι ευθύνη των υπηρεσιών σας να κάνουν διασύνδεση με την ΗΔΙΚΑ και τους αντίστοιχους φορείς για να υπάρχει αυτόματη πιστοποίηση των δικαιούχων. Μην μεταφέρετε την αδυναμία των υπηρεσιών σας στις πλάτες των ιατρών που μόνο καθήκον τους είναι η εξέταση των ασθενών μέσα στα πλαίσια της ιατρικής δεοντολογίας", λένε τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ).

Αναμένουν απάντηση από τον ΕΟΠΥΥ για τις πιστοποιήσεις γιατρών και εργαστηρίων

Οι εργαστηριακοί γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν λάβει απάντηση σχετικά με έγγραφο που απέστειλαν τις προηγούμενες ημέρες στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, στον οποίο επισημαίνουν ότι η πιστοποίηση γιατρών και εργαστηρίων είναι ευθύνη των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων και όχι του ΕΟΠΥΥ, που ζητά την πιστοποίηση τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα:

"Αναμένουμε την απάντησή σας στο από 13/05/2019 έγγραφό μας και θεωρούμε ως μόνο αρμόδιο όργανο για αυτά που ζητάτε με το από 08/05/2019 και 10/05/2019 έγγραφό σας τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους ΝΠΔΔ που είναι οι νόμιμες αδειοδοτούσες αρχές φορέων ΠΦΥ και οι οποίες τηρούν όλα τα απαραίτητα αρχεία. Ζητάμε την άμεση απόσυρση των εγγράφων σας και αναμένουμε την απάντησή σας στην επιστολή μας, επιφυλασσόμενοι για την διαφύλαξη των νομίμων δικαιωμάτων των μελών μας", καταλήγουν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί.

1 σχόλιο:

  1. Τάκης ο λαϊκός αγωνισταρας που κρύβουν μην πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ +5℅ προεκλογικα: μα γιατι; Στο Ιασιο το 1977 βαζαμε τους γιατρους να......σφουγγαριζουν τους διαδρομους των νοσοκομειων!!! Οποιος αρνουνταν.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή