Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Η προσωπική νίκη του Κ. Μητσοτάκη - Η νίκη του "όλοι μαζί" και της σταθερής στρατηγικής της ΝΔ



Του Δημήτρη Γκάτσιου - Capital.gr

Πρόκειται για μία μεγάλη και, ταυτόχρονα, ιστορική νίκη για τη Νέα Δημοκρατία, Πρόκειται, την ίδια στιγμή, για μία προσωπική νίκη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη χαραυγή της επομένης των ευρωεκλογών, η οδός Πειραιώς καταγράφει στο ενεργητικό της μία σαρωτική επικράτηση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Μία επικράτηση που θέτει τις βάσεις, προκειμένου να κερδηθεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα του 2019. Οι εθνικές εκλογές. Η αυτοδυναμία. Προηγουμένως, βέβαια, η "γαλάζια" παράταξη έχει κερδίσει ήδη πολλά. Σε επίπεδο στρατηγικής. Σε επίπεδο επικοινωνίας. Σε επίπεδο μηνυμάτων προς τους πολίτες. 

Εάν ένα από τα σημαντικά ορόσημα ήταν η 10η Ιανουαρίου του 2016, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η 26η Μαΐου του 2019 μετατρέπεται σε μία ημερομηνία-σταθμό. Γιατί αποτελεί το τέλος μίας διαδρομής σχεδόν τριών ετών, στη διάρκεια της οποίας ήρθαν στο προσκήνιο κεντρικά αφηγήματα, προγραμματικός λόγος, πολιτική ουσία και πολυεπίπεδες παρεμβάσεις, που έπεισαν την κοινωνία για το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της οδού Πειραιώς και το "αύριο" της χώρας. Παράλληλα, αποτελεί την αρχή μίας νέας διαδρομής. Με τις λέξεις-αιχμή της "ενότητας" και της "συμπόρευσης" να είναι η σημαία που θα κρατήσει ψηλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Τι ήταν αυτό που έδωσε στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτήν την ευρεία νίκη στην κάλπη όχι μόνο των ευρωεκλογών, αλλά και των εκλογών για τις περιφέρειες και τους δήμους; Η απόλυτα στοχευμένη στρατηγική. Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πελαγοδρομούσαν, αλλάζοντας συνεχώς κατευθύνσεις στην προεκλογική τους διαδρομή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάραξε και εφάρμοσε ένα μοτίβο σταθερό. Ένα μοτίβο ισχυρών μηνυμάτων προς όλους τους πολίτες. Όσο το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός επέλεγαν τη λογική του διχασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η οδός Πειραιώς έσπασαν τα στενά κομματικά τείχη και απευθύνθηκαν σε ολόκληρη την κοινωνία. Έφεραν στο προσκήνιο και κράτησαν σε θέση πρωταγωνιστική την ουσία του "γαλάζιου" προγράμματος. Τους λιγότερους φόρους. Τις νέες επενδύσεις. Τις νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Την καλύτερη δημόσια Παιδεία και Υγεία. Την ασφάλεια. Και, τελικά, αυτό που ενδιαφέρει τη συντριπτική πλειοψηφία, μετά από μία παρατεταμένη κρίση. Την καθημερινότητά της. Όσο ο κ. Τσίπρας έταζε και αναζητούσε... σωσίβια σωτηρίας, ο κ. Μητσοτάκης έδειχνε (σε κάθε δημόσια παρέμβασή του) πως έχει συγκεκριμένο πλάνο για το πού θέλει να πάει τη χώρα. Ένα πλάνο που "αγκαλιάζει" τους πάντες. Ο ίδιος, άλλωστε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει τονίσει πως το "γαλάζιο" πρόγραμμα δεν αφήνει στην άκρη καμία κοινωνική ομάδα. 

Η νίκη της "γαλάζιας" παράταξης στις εκλογές της 26ης Μαΐου είναι ιστορική. Είναι η μεγαλύτερη νίκη που έχει καταγραφεί ποτέ σε ευρωεκλογές από το 1981 ως σήμερα και υπερδιπλάσια όλων των ευρωεκλογών που δεν συνέπεσαν αλλά προηγήθηκαν των εθνικών εκλογών. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι η διαφορά υπερβαίνει ακόμη και το ρεκόρ του 2004 που οι ευρωεκλογές είχαν επακολουθήσει τη νίκη θρίαμβο της ΝΔ στις εθνικές εκλογές. "Έχει προφανή σημασία ότι σε όλες τις τελευταίες ευρωεκλογές που οι εθνικές εκλογές ακολουθούσαν, η διαφορά που καταγράφηκε στις δεύτερες κάλπες διευρύνθηκε με εντυπωσιακό τρόπο. Το 4,4% που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές το 2009 έγινε 10,4%, τέσσερις μήνες αργότερα στις εθνικές κάλπες. Ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε τη Ν.Δ. με 3,8%, στις ευρωεκλογές του 2014, έξι μήνες μετά επικράτησε στις εθνικές εκλογές με 8,5%. Δεν είναι μόνον το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που επιβεβαιώνει την καθολική πολιτική επικράτηση της ΝΔ σε όλη την επικράτεια. Με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα στις δώδεκα από τις 13 Περιφέρειες προηγούνται υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από τη ΝΔ", σχολιάζουν στελέχη της οδού Πειραιώς.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέκονται, παράλληλα, στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε χθες τις θριαμβολογίες και απευθύνθηκε σε όλους τους Έλληνες συναισθανόμενος πλήρως την ιστορική ευθύνη που επωμίζεται. "Ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να καταγγείλει τα fake news της κυβέρνησης, την συστηματική διαστρέβλωση των θέσεών του από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους μέχρι χθες ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα που αμφισβητούσε τις δημοσκοπήσεις απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στον διχαστικό και τοξικό λόγο του πρωθυπουργού. Δεν είπε λέξη για τον ισχυρισμό του ότι τάχα εκείνος εκπροσωπεί τους πολλούς, ενώ χθες οι πολλοί μίλησαν. Και δεν τον καυτηρίασε καν για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε ακόμη και να τον συγχαρεί στη δήλωσή του. Όλα αυτά έγιναν απολύτως συνειδητά. Στόχος μας, στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αφήσουμε το παρελθόν πίσω και να ενώσουμε την κοινωνία, οδηγώντας τη χώρα σε μια νέα εποχή", τονίζουν "γαλάζια" στελέχη. Αυτό, άλλωστε, θα είναι και ο…μπούσουλας της οδού Πειραιώς τις επόμενες εβδομάδες. Η ενότητα. Η αποτύπωση και η επικοινωνία του κυβερνητικού προγράμματος. Το "όλοι", κόντρα στα τείχη που επιχείρησε να ορθώσει η Κουμουνδούρου, χωρίζοντας την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου