Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας στηρίζει την απεργία των εργαστηριακών ιατρών


Την ακόλουθη ανακοίνωση στήριξης των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι εργαστηριακοί ιατροί εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος του νομού μας:

“Για επτά συνεχόμενα χρόνια, οι εργαστηριακοί ιατροί υφίστανται περικοπές, υποτιμολoγήσεις των εξετάσεων, επιβολή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και εκπτώσεων (rebates). Έτσι, οι λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ μετακυλίονται στον προϋπολογισμό των εργαστηρίων. Σύμφωνα με δηλώσεις των υπευθύνων, το clawback επρόκειτο να μειωθεί. Αντ’ αυτού αυξάνεται κατά 20-50%.

Συνεχώς προστίθενται νέες, δαπανηρές εξετάσεις και μειώνονται από διετίας έως 43% οι τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων. Όλα αυτά οδηγούν στην οικονομική εξόντωση των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας στηρίζει την απόφαση των ομοσπονδιών και συλλόγων των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών της χώρας για προειδοποιητικό κλείσιμο των ιατρείων από την Πέμπτη 23 Μαΐου και καλούμε τα μέλη μας να συμμετάσχουν σε αυτήν την κινητοποίηση.

Καλούμε το υπουργείο Υγείας να ακυρώσει την εφαρμογή του clawback, να αυξήσει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και να αποζημιώνει στο ακέραιο τα εκτελούμενα παραπεμπτικά.

Είναι δικαίωμα και υποχρέωση της Πολιτείας να νομοθετεί και να στηρίζει τη δημόσια υγεία, όχι όμως στις πλάτες των εργαστηριακών ιατρών χωρίς καμία απολύτως δική της συμμετοχή. Η παρούσα κατάσταση καταστρέφει τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια, στερεί από τον ασθενή αξιόπιστες υπηρεσίες και υποβαθμίζει δραματικά την υγεία του”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου