Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Κοινός αγώνας Ζακύνθου – Κεφαλονιάς για τα προβλήματα των νοσοκομείων



Τις δυνάμεις τους ενώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου με τους συναδέλφους τους από το νοσηλευτικό ίδρυμα της Κεφαλονιάς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Χθες με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ παραχώρησαν συνέντευξη τύπου και αναφέρθηκαν εκτενώς σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο νοσοκομεία. Στο επίκεντρο ήταν η έλλειψη προσωπικού και οι παραιτήσεις του ιατρικού προσωπικού. Στην συνάντηση παρών ήταν και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Κωνσταντίνου.


Ο πρόεδρος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ζακύνθου, Βαγγέλης Τσώλας σχολίασε αρχικά την πρόσφατη ανακοίνωση της διοίκησης για τις νέες προσλήψεις, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι, βλέπουν το αντίθετο, δηλαδή, να φεύγει το προσωπικό δημιουργώντας μεγάλα κενά που δεν καλύπτονται. «Έχουν φύγει 11 γιατροί και περιμένουμε το ΦΕΚ του τελευταίου γιατρού, του ωτορινολαρυγγολόγου. Έχει έρθει ένας δερματολόγος και αναμένουμε να έρθουν γαστρεντερολόγος, οφθαλμίατρος, εντατικολόγος κ.α. Επίσης, έχουν έρθει 2-3 επικουρικοί νοσηλευτές και περιμένουμε να έρθουν 2-3 τραυματιοφορείς και τρεις διοικητικοί», είπε ο κ. Τσώλας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Παιδιατρική επισημαίνοντας ότι η μία γιατρός που καλύπτει την κλινική προήλθε από την ΤΟΜΥ και έτσι η Τοπική Μονάδα Υγείας και το Κέντρο Υγείας δεν έχουν κανέναν παιδίατρο. Οι ανάγκες της Παιδιατρικής θα καλύπτονται μέχρι και τις 15 Ιουνίου με τη βοήθεια ιδιωτών ιατρών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, εθελοντικά.

Ίδια τα προβλήματα και στην Κεφαλονιά

Η πρόεδρος των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, Βάσω Βουτσινά τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει την υγεία και πρόσθεσε: «Μπορούμε να δράσουμε και να έχουμε αποτέλεσμα μέσα από κοινές δράσεις με αυτούς που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις και δέχονται τις ίδιες συνέπειες πολύχρονων και εξοντωτικών μνημονίων. Γίναμε μάρτυρες δύσκολων εργασιακών καταστάσεων και στα δυο νησιά. Σε εσάς έγινε μια «Πολλάκειος» απόβαση, σε μας εξαναγκάστηκαν πολλοί εργαζομενοι σε παραιτήσεις. Η αποστολή μας είναι να διαφυλάξουμε την υγεία σαν δημόσιο αγαθό».

Η κα Βουτσινά μίλησε για τις κλειστές ΜΕΘ στα δύο νησιά και τόνισε ότι σύμμαχος των εργαζομένων πρέπει να είναι η κοινωνία σε αυτόν τον αγώνα.

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας του Συλλόγου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου της Κεφαλονιάς Κώστας Τσιμάρας ανέφερε ότι στο γειτονικό μας νησί, το νοσοκομείο είναι στο 50% ακάλυπτο από προσωπικό και τόνισε ότι πρέπει να γίνει ένας κοινός αγώνας για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, όπως είναι οι κλειστές ΜΕΘ.

Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ένωσης των Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου Νίκος Ποταμίτης, ο οποίος ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός συνεχώς συρρικνώνεται, αντί να διπλασιάζεται.

«Από το 2012 μέχρι το 2019 σταθερά μειώνεται ο προϋπολογισμός λαμβάνοντας υπόψη ότι τότε ήταν για ένα νοσοκομείο 4.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ τώρα είναι για ένα νοσοκομείο 17.000 τετραγωνικών μέτρων. Ή θα αποφασίσουν να κρατήσουν ανοιχτά τα νοσοκομεία στηρίζοντας το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό ή με την στάση τους και με την αντιμετώπιση που έχουν απέναντι στα προβλήματα μας θα παραδεχθούν ότι θέλουν να τα κλείσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Στη Ζάκυνθο εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ

Η Δέσποινα Τουρσουνίδου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, τόνισε: «Αυτή τη στιγμή κάποιοι αποφασίζουν να μην δοθούν κίνητρα για να έρθουν γιατροί στο Δημόσιο Νοσοκομείο της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, αλλά την ίδια στιγμή δίνουν κίνητρα στους ιδιώτες επιχειρηματίες να μην πληρώνουν τα ένσημα στους νέους εργαζομένους». Είπε επίσης ότι είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να πριμοδοτείται το κεφάλαιο και να αιμορραγούν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ είπε ότι όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα στην υγεία και την περίθαλψη.

Τέλος, ο Χρήστος Κόνιαρης μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της ΑΔΕΔΥ είπε ότι η ενεργοποίηση των πολιτών της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς θα αλλάξει την κατάσταση και είναι σημαντικό να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων των δυο νησιών. «Απαιτούμε την στελέχωση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση. Είναι σημαντικό να υπάρξουν ειδικά κίνητρα γιατί στα νησιά δεν είναι εύκολο, αν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα της εξειδικευμένης στελέχωσης».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουρουβακάλης μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ μίλησε για την διαβούλευση που έγινε για τα νοσοκομεία της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, ενώ μίλησε για το ΕΣΥ και τα προβλήματα των νοσοκομείων της περιφέρειας. «Τα νοσοκομεία της Περιφέρειας είναι σε τραγική κατάσταση. Δεν είναι τυχαίες οι αποχωρήσεις του προσωπικού. Δεν είναι τυχαίο που παραιτούνται γιατροί και υγειονομικοί εργαζόμενοι! Υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας, υπάρχει ένας ιδιότυπος εργασιακός μεσαίωνας και μάλιστα υπό την απειλή των διοικήσεων. Είναι δεκάδες οι καταγγελίες που έχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία», είπε ο κ. Κουρουβακάλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου