Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Κλειστά τα ιατρικά εργαστήρια για τρεις ημέρες - «Μας οδηγούν σε αναγκαστικό λουκέτο»

Σε πλήρη απόγνωση βρίσκεται ο εργαστηριακός ιατρικός κόσμος μετά τη «ληστρική» όπως την χαρακτηρίζουν απόφαση του υπουργείου Υγείας να δώσει μειωμένες συμμετοχές σε διαγνωστικές εξετάσεις, μετακυλίοντας το κόστος της ενέργειας στα συμβεβλημένα εργαστήρια. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας την ερχόμενη εβδομάδα (Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο) κλείνουν τα εργαστήριά τους.

«Κλείνουμε, πριν μας κλείσουν» μας είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ Αννα Μαστοράκου ανακοινώνοντας ότι από την ερχόμενη Πέμπτη 23 του μήνα θα κατεβάσουν ρολά όλοι οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας (ΣΙΔΕΙΝΕΛ) έγκαιρα είχε στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ, στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και σε άλλους φορείς του χώρου με την επισήμανση ότι:

«Οι συνεχόμενες περικοπές, οι υποτιμολογήσεις των εξετάσεων, η επιβολή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και εκπτώσεων (rebates), με τη μετακύλιση των λειτουργικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ στον προϋπολογισμό των εργαστηρίων μας, μάς έχουν εξαντλήσει οικονομικά. Ως επιστήμονες και ως πολίτες είμαστε σαφέστατα υπέρ της κοινωνικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας, αλλά μιας κοινωνικής πολιτικής που θα βασίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό και θα είναι πλήρως αποζημιούμενη προς τους εντολοδόχους παρόχους Υγείας Ειδάλλως, γινόμαστε τα θύματα της κοινωνικής και ψηφοθηρικής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης, η οποία χρησιμοποιεί την δική μας τσέπη για να γίνει αρεστή».

Οι ίδιοι τόνιζαν ότι με την απόφαση αυτή το υπουργείο Υγείας οδηγεί «στην οικονομική εξόντωση τα μικρά και μεσαία εργαστήρια και μετατρέπετε τους εργαστηριακούς γιατρούς σε οικονομικούς μετανάστες σε χώρες του εξωτερικού. Η ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να βασίζεται σε τιμές αποζημίωσης χαμηλότερες του κόστους των εξετάσεων ή σε μηδενικές τιμές αποζημίωσης όπως ανερυθρίαστα αναφέρεται στο ΦΕΚ».

«Παρά τις εκκλήσεις μας το Υπουργείο δεν έχει δείξει καμία ευαισθησία στο θέμα αυτό» τονίζει η κ. Μαστοράκου τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν επηρεάζει μόνον τα μικρά εργαστήρια αλλά «πλήττει το σύνολο των εργαστηρίων. Μικρά, μεσαία ακόμα και τους Ομίλους οι οποίοι αδυνατούν να επιβιώσουν. Τα έσοδά τους με τα νέα δεδομένα της αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, δεν αρκούν να καλύψουν το κόστος εξετάσεων, προμήθεια αναλώσιμων, συντήρηση μηχανημάτων, μισθοδοσία προσωπικού. απασχολούμε. Επί της ουσίας ο εργαστηριακός γιατρός χρηματοδοτεί την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αυτή η συνταγή του Υπουργείου δεν θεραπεύει αλλά οδηγεί σε θάνατο τον εργαστηριακό κόσμο».

Δεκαοκτώ Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας (Αιγίου, Αιτωλοακαρνανίας, Αμαλιάδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Καβάλας, Επαρχίας Καλύμνου, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πατρών, Πιερίας, Πύργου-Ολυμπίας) με κοινή τους ανακοίνωση κάλεσαν το Υπουργείο να πάρει πίσω τη συγκεκριμένη απόφαση.

«Αυτή η πολιτική οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση τα διαγνωστικά εργαστήρια που στήριξαν τους πολίτες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και παραδίδει την υγεία του ελληνικού λαού, στα μεγάλα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν αλώσει το χώρο. Οι ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακοί ιατροί είναι καταρτισμένοι επιστήμονες που έχουν συνταγματικό δικαίωμα να ασκούν βιοποριστικό επάγγελμα στη χώρα μας» υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους προσθέτοντας ότι:

«Η πρόληψη / διάγνωση των παθήσεων του πληθυσμού είναι πράξη ποιότητας και ευθύνης με ανελαστικό κόστος. Τα ιδιωτικά εργαστήρια λειτουργούν με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας, προδιαγραφές, πρωτόκολλα βαθμονόμησης και συντήρησης μηχανημάτων και αγοράς αναλωσίμων» και καταλήγουν:

«Δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεση στο clawback καθώς αναγκάζει τους ιατρούς να εργάζονται κάτω από το όριο του κόστους εκτέλεσης πολλών διαγνωστικών εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων, γεγονός που ενέχει δυνητικούς κινδύνους υποβάθμισης των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, όσον αφορά την πρόληψη, τη διάγνωση και την παρακολούθηση της πορείας των νόσων στο γενικό πληθυσμό. ΟΧΙ ΑΛΛΟ κούρεμα CLAWBACK στην πρόληψη και στη διάγνωση !»

Της Μαρίνας Ριζογιάννη
rizogianni@pelop.gr

1 σχόλιο:

  1. ΑΜΕΣΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ, ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΟΝΑΝΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΩΦΕΛΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή