Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

«Καυτός» διαγωνισμός στα χέρια του Κικίλια

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής

Ένα διαγωνισμό, που μυρίζει… αίμα, άφησε ως βαριά κληρονομιά ο ΣΥΡΙΖΑ στο Βασίλη Κικίλια. Αφορά τον έλεγχο του προς μετάγγιση αίματος σε όλη τη χώρα και – όπως αποκαλύπτουμε – αν τελικά προχωρήσει, τότε το δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει παραπάνω 1,2 εκατ. ευρώ!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όπως προαναφέραμε, το έργο αφορά το μοριακό έλεγχο του προς μετάγγιση αίματος για την ύπαρξη 3 ιών: HIV (AIDS), HCV (ηπατίτιδας C) και HBV (ηπατίτιδας Β).

Με βάση το διαγωνισμό, ο έλεγχος όλων των μονάδων αίματος προς μετάγγιση για το σύνολο της χώρας θα γίνεται σε μόνο 2 Κέντρα: το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Αίματος (ΕΚΕΑ) και το ΑΧΕΠΑ, ενώ σήμερα γίνεται σε 4 κέντρα.

Ειδικότερα, ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχτηκε το Μάιο του 2018 από το ίδιο το ΕΚΕΑ και αφορά τον έλεγχο όλων των μονάδων αίματος, που συλλέγονται στη χώρα για χρονικό διάστημα 4 ετών – συν δικαίωμα παράτασηςγια άλλα 2 χρόνια.

Η κατάθεση των προσφορών έγινε τέτοιες ημέρες πέρσι από δύο εταιρείες: Roche Diagnostics Hellas και SafeBlood BioAnalytica. Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτές οι δύο εταιρείες πραγματοποιούν το μοριακό έλεγχο του προς μετάγγιση αίματος εδώ και 13 συναπτά έτη με άριστα αποτελέσματα, που διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία.

Ανοίγω παρένθεση για να σημειώσω ότι η πρωταρχική προμήθεια είχε γίνει επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου και τότε είχαν ειπωθεί πολλά για διαπλοκή και παρασκήνιο, αλλά τίποτε δεν αποδείχθηκε.

Χοντρό παρασκήνιο λέγεται ότι υπάρχει και σήμερα. Επί μήνες, κυκλοφορούσε η φήμη ότι οι προδιαγραφές είχαν τεθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιβαρυνθεί οικονομικά η προσφορά της SafeBlood BioAnalytica, η οποία να σημειώσω ότι πραγματοποιεί σήμερα το 80-85% του ελέγχου του προς μετάγγιση αίματος χωρίς κανένα πρόβλημα.

Κι όμως, η εταιρεία διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες κατέθεσε τη χαμηλότερη προσφορά στο διαγωνισμό και μάλιστα κατά συνολικά 1,2 εκατ. ευρώ στην εξαετία. Συγκεκριμένα, η SafeBlood BioAnalytica προσέφερε τιμή 5,43 ευρώ ανά μονάδα αίματος, ενώ η τιμή της Roche Diagnostics Hellas ήταν 5,7 ευρώ.

Να σημειώσω εδώ ότι, μέχρι τότε η τιμή, που πλήρωνε το ελληνικό δημόσιο για τον έλεγχο του αίματος από προηγούμενο διαγωνισμό στα 4 κέντρα ήταν 7,8 ευρώ ανά μονάδα αίματος, δηλαδή, σημαντικά υψηλότερη.

Έτσι, λοιπόν, το ΕΚΕΑ ανακήρυξε την SafeBlood BioAnalytica προσωρινή ανάδοχο τον Νοέμβριο του 2018. Όμως, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, η Roche Diagnostics Hellas δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια. Προσέφυγε στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π.), η οποία έκανε δεκτή την προσφυγή της Roche (για τυπικούς λόγους και όχι για τεχνικούς ή άλλους λόγους), επισημαίνοντας πάντως πως όμοιες πλημμέλειες είχε και η προσφορά της ίδιας της Roche!

Έγινε φανερό ότι η υπόθεση περιπλέκονταν. Ορθώς, η πρώην ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάλεσε τις δύο εταιρείες και πέτυχε έκπτωση κατά 25%, μέχρις ότου περατωθούν οι διαδικασίες. Δηλαδή, έκτοτε και μέχρι σήμερα, το δημόσιο πληρώνει με τιμή 5,8 ευρώ ανά μονάδα.

Από το σημείο αυτό, όμως, αρχίζουν τα «περίεργα» με τη στάση της διοίκησης του ΕΚΕΑ. Αρχικά, έλεγε ότι αφού και οι δύο προσφορές τεχνικά είναι αποδεκτές, θα ακυρώσει και θα επαναπροκηρύξει το διαγωνισμό, έτσι ώστε να πετύχει ακόμη πιο χαμηλή τιμή από εκείνη, που προσέφερε η SafeBlood BioAnalytica.

Όμως, αυτό δεν έγινε ποτέ. Προφανώς, παίχτηκαν πολλά στο παρασκήνιο. Η διοίκηση του ΕΚΕΑ με τη στήριξη του Παύλου Πολάκη ανακύρηξε νέο προσωρινό ανάδοχοτην Roche Diagnostics Hellas, ενώ και οι δύο εταιρείες έχουν καταθέσει αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ.

Έτσι, φθάνουμε στο σήμερα με την «καυτή» πατάτα πλέον να βρίσκεται στα χέρια του νέου υπουργού Υγείας. Ο κ. Κικίλιας οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ώστε να διασφαλιστεί το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου.

Η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού φαίνεται ότι είναι η πιο σοφή λύση, καθώς θα υποχρεώσει τις δύο εταιρείες να «κονταροχτυπηθούν» εκ νέου και να πέσει και άλλο το κόστος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου