Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Νέα Δημόσια Υγεία και Ψηφιακός Μετασχηματισμός το νέο σύνθημα της Αριστοτέλους

Newsroom , CNN Greece

Την πολιτική της «Νέας Δημόσιας Υγείας» θα επιχειρήσει να ξεδιπλώσει το προσεχές διάστημα η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μέσα από μία σειρά παρεμβάσεων, ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων, αλλά και συνεχών επαφών με όλους τους θεσμικούς φορείς, επαφές οι οποίες θα είναι εξαντλητικές.

Αυτό αναφέρει στο CNN Greece ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο δημιουργός του προγράμματος της Ν. Δημοκρατίας για την υγεία. Μάλιστα αναφορά στην «Νέα Δημόσια Υγεία» πραγματοποίησε ο κ. Κοντοζαμάνης και στην ομιλία του στη διάρκεια των Προγραμματικών Δηλώσεων πριν μία εβδομάδα.

Η νέα πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους, θα κληθεί να αποδείξει στην πράξη πλέον, ότι η Νέα Δημόσια Υγεία αλλά και η «Καλύτερη Δημόσια Υγεία για όλους τους Έλληνες» δεν είναι ένα απλό σύνθημα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης στην ομιλία του, αλλά μία απτή πραγματικότητα.

«Θα φροντίσουμε κάθε ευρώ που δαπανάται να παράγει τη μεγαλύτερη δυνατή αξία για τους πολίτες που χρειάζονται τις υπηρεσίες υγείας. Η ευκαιρία για τη χώρα είναι η τελευταία. Ή τώρα ή ποτέ», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ακόμη, ότι η νέα ηγεσία, θα επιχειρήσει να αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους για τις δαπάνες υγείας, ώστε η Ελλάδα να φθάσει τον μέσο όρο δημόσιας δαπάνης για την υγεία, μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, ένα ζήτημα, στο οποίο πράγματι χωλαίνουμε.

Μία άλλη προτεραιότητα της νέας ηγεσίας θα είναι η αποζημίωση του συστήματος. «Η Πολιτεία δεν θα αποζημιώνει απλώς «υπηρεσίες». Το υπόδειγμα αποζημίωσης της φροντίδας με βάση την αξία, δηλαδή με βάση τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται από την παρεχόμενη φροντίδα, θα διαπεράσει το σύνολο του υγειονομικού τομέα», είχε επισημάνει ο υφυπουργός Υγείας, τονίζοντας, ακόμη: «Ειδικά στα φάρμακα, για όσες κατηγορίες είναι εφικτό και κυρίως για τις δαπανηρές θεραπείες, θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις σύγχρονες τεχνικές διαπραγμάτευσης και αποζημίωσης και θα εφαρμόσουμε συστήματα σάρωσης ορίζοντα, με στόχο τον εντοπισμό και την προτεραιοποίηση των επερχόμενων νέων τεχνολογιών και την επίπτωσή τους στο σύστημα υγείας».

Ο αυστηρός έλεγχος της συνταγογράφησης αποτελεί μία ακόμη προτεραιότητα της νέας ηγεσίας. Όπως αναφέρει στο CNN GREECE ο κ. Κοντοζαμάνης, θα λειτουργήσουμε άμεσα στον ΕΟΠΥΥ υπηρεσία επιστημονικών θεμάτων, στελεχωμένη με εξειδικευμένο προσωπικό, που θα παρακολουθεί και θα προτείνει βελτιώσεις στην κλινική και συνταγογραφική συμπεριφορά των συμβεβλημένων παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας, η έρευνα και οι κλινικές μελέτες αποτελούν επίσης βασικές προτεραιότητες.

Αναφέρει ειδικότερα ο υφυπουργός Υγείας: «Προχωράμε στη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας και Αριστείας στην Κλινική Πρακτική.
Φυσικά όλα αυτά, δεν είναι εφικτά χωρίς την ψηφιακή επανάσταση στην υγεία. Οι υπάρχουσες βάσεις και συστήματα δεδομένων, όπως το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα ενισχυθούν τόσο με νέα εργαλεία καταγραφής, όπως ο ολοκληρωμένος φάκελος ασθενούς, όσο, με τεχνικές διαχείρισης Μεγα-Δεδομένων και με εργαλεία ανάλυσης αυτών. Θα εκμεταλλευτούμε όμως την τεχνολογία για να μετασχηματίσουμε τον τρόπο με τον οποίο παρέχονται οι υπηρεσίες τόσο στο νοσοκομείο όσο και στο πλέον απομακρυσμένο σημείο της χώρας. Δίνουμε ώθηση στην έρευνα, όχι μόνο στο πεδίο των κλινικών δοκιμών, αλλά στο σύνολο της έρευνας στην τεχνολογία υγείας παρέχοντας κίνητρα στις εταιρείες τεχνολογίας υγείας να επενδύσουν στη χώρα μας».

Έν αναμονή λοιπόν, της Νέας Δημόσιας Υγείας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου