Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA
Τη βεβαιότητα ότι οι επενδύσεις θα φέρουν ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της ελληνικής Οικονομίας εξέφρασαν οι ομιλητές στο 23ο Συνέδριο του Economist, παρουσία του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.
Στο 23ο Συνέδριο του Economist και σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Συστήματα Υγείας και Ανάπτυξη στην Ευρώπη” 'Ελληνες και Ευρωπαίοι ομιλητές μεταξύ αυτών κι ο υπουργός Υγείας, κ.Βασίλης Κικίλιας, συνέκλιναν στην άποψη ότι οι επενδύσεις στην Υγεία είναι αυτές που θα φέρουν την ανάπτυξη της οικονομίας και τη χώρα στην επόμενη μέρα, ενώ πλέον δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.
Στην ίδια συζήτηση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας 'Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων δήλωσε ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να επενδύσουν 500 εκατ. ευρώ και να δημιουργήσουν 2.000 νέες θέσεις εργασίας.
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Τρύφων: «Η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα, με επενδύσεις 500 εκατ. € την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί άμεσα η υπερφορολόγηση που υφίσταται σήμερα ο κλάδος και η οποία φθάνει το 70%, αν στους υπερβολικούς άμεσους και έμμεσους φόρους συνυπολογίσουμε και το καταχρηστικό clawback».
Βασίλης Κικίλιας: “Θα αποποινικοποιήσουμε το κέρδος, αρκεί να πληρώνονται οι φόροι”
Ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας τόνισε στην ομιλία του ότι : “Η Ελλάδα είναι μια μικρή οικονομία, το 2% του ΑΕΠ της ΕΕ και μπορούν οι επενδύσεις να μοχλεύσουν την ελληνική οικονομία και να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη. Στην Ελλάδα υπάρχει μια ευκαιρία για τους διεθνείς επενδυτές και αυτό συμβαίνει και στο χώρο της υγείας”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Αναφερόμενος στα αποστραγγιστικά μέτρα των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (clawback και rebate) που έπληξαν καίρια τη φαρμακοβιομηχανία από την αρχή των μνημονίων και μέχρι σήμερα, επεσήμανε ότι: «Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποποινικοποιήσει το κέρδος αρκεί να πληρώνονται οι φόροι και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας».
Ντέκλαν Κοστέλο: “Το clawback αν και δεν καταργηθεί, πρέπει να εξισορροπηθεί”
Σχολιάζοντας το θέμα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, ανέφερε ότι «ξεκίνησε ως μηχανισμός που θα περιόριζε τις δαπάνες για την υγεία και σε μεγάλο βαθμό λειτούργησε. Όμως, όπως είπε πλέον το clowback δεν λειτουργεί με τον τρόπο που έπρεπε, καθώς εξαιτίας του, οι κυβερνήσεις δεν προχώρησαν σε άλλες μεταρρυθμίσεις ώστε να μειωθούν και με άλλους τρόπους οι δαπάνες. Γι αυτό και χρειάζεται να επανεξεταστεί και αν και δεν θα καταργηθεί τελείως χρειάζεται ναεξισορροπηθεί».
Ο κ. Κοστέλο αναφέρθηκε και στη χαμηλή δημόσια δαπάνη για την υγεία στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε «σήμερα είναι πολύ χαμηλότερη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πρέπει από τις συζητήσεις με το υπουργό να επανακαθοριστεί».
Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δήλωση Κοστέλο, σχετικά με τον προϋπολογισμό της Υγείας και σημείωσε ότι μέχρι σήμερα, ποτέ οι θεσμοί δεν προσδιόρισαν τι είδους μεταρρυθμίσεις θα κάνει η Ελλάδα: “Πάντα εμείς επιλέγουμε το μείγμα των μέτρων και τώρα είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε τον τρόπο που θα βοηθήσει τη χώρα”, είπε ο κ. Κικίλιας.
Θεόδωρος Τρύφων: “Υπάρχει ισχυρή εγκατεστημένη βάση ανάπτυξης και παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα με εξαγωγικό προσανατολισμό”.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόρδωρος Τρύφων τόνισε ότι προϋποθέσεις για την επίτευξη του επενδυτικού στόχου της φαρμακοβιομηχανίας είναι :
Φορολογικά κίνητρα : Πρέπει να ανατραπεί το σημερινό καθεστώς της υπερβολικής έμμεσης και άμεσης φορολογία που οδηγεί σε αναστολή επενδύσεων, απώλεια θέσεων εργασίας, χαμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες, υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου / της οικονομίας
Συμψηφισμός των παραγωγικών επενδύσεων και των δαπανών R&D της φαρμακοβιομηχανίας με τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που της επιβάλλονται, οι οποίες υπονομεύουν την αναπτυξιακή δυναμική της.
Εισαγωγή του στοιχείου της συνυπευθυνότητας της φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας στην συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στην σημαντική δυναμική της φαρμακοβιομηχανίας, με δεδομένη την ισχυρή εγκατεστημένη βάση ανάπτυξης και παραγωγήςφαρμάκων στην Ελλάδα και τον εξαγωγικό της προσανατολισμό.
Ο κ. Τρύφων τόνισε χαρακτηριστικά: “Η δυναμική αυτή ενισχύεται και από το ευνοϊκό διεθνές κανονιστικό περιβάλλον καθώς και τις σημαντικές ευκαιρίες από τις νέες αναδυόμενες αγορές και τη λήξη πατεντών σε μια σειρά blockbuster θεραπειών. Ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα, είπε, θα ενθάρρυνε τις επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες στις κλινικές μελέτες, την συμπαραγωγή φαρμάκων και τα logistics με δεδομένη και την γεωγραφική θέση της χώρας. Ήρθε η ώρα της ανάπτυξης και δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος».
Αναφερόμενος στο χαμηλό ποσοστό της συμβολής της βιομηχανίας στο ΑΕΠτης χώρας που είναι μόλις 8%, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 14,3%, ο πρόεδρος της ΠΕΦ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας: “Εκείνο που χρειάζεται είναι ένασταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον και ένα τριετές πλαίσιοφαρμακευτικής πολιτικής”.
Κλείνοντας, ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στην κάλυψη των ασθενών και τη διασφάλιση της πρόσβασής τους σε κάθε απαραίτητη θεραπεία. Όπως τόνισε, «Επιχειρούμε με στόχο την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου