Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

"Εμφραγμα" από έλλειμμα ιατρών στα Νοσοκομεία της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

Το έλλειμμα ιατρικού προσωπικού με συνέπεια την οριακή λειτουργία του Νοσοκομείου Μεσσηνίας επισημαίνει με επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας Εύη Γεωργιοπούλου.

"Ο αριθμός των υπηρετούντων ιατρών είναι δραματικά μικρός, τόσο μικρός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών μας, για την υγεία των ιατρών" αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η κ. Γεωργιοπούλου ζητώντας από την κυβέρνηση να προσλάβει άμεσα ιατρούς.

Αναλυτικά η επιστολή: "Η κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας (Ν. Καλαμάτας και Ν.Μ. Κυπαρισσίας) είναι οριακή τόσο για τους ασθενείς όσο και για το υγειονομικό προσωπικό, που εργάζεται σε αυτό, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός του Νομού Μεσσηνίας αυξάνεται σημαντικά. Τους τελευταίους μήνες έχει συντελεστεί δραματική μείωση του αριθμού των υπηρετούντων ιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας σε βασικές ιατρικές ειδικότητες, όπως Παθολογία, Καρδιολογία, Χειρουργική. Αναμένεται περαιτέρω μείωση τους επόμενους μήνες και σε άλλες ειδικότητες, όπως π.χ. Παιδιατρική. Ο αριθμός των υπηρετούντων ιατρών είναι δραματικά μικρός, τόσο μικρός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών μας, για την υγεία των ιατρών. Οι αιτίες είναι γνωστές σε όλους: συνταξιοδοτήσεις ιατρών, μη ανανέωση συμβάσεων επικουρικών ιατρών, μείωση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, εξαιρετικά αργή διαδικασία πλήρωσης προκηρυγμένων θέσεων, το γνωστό φαινόμενο έλλειψης ειδικευόμενων ιατρών, παραιτήσεις ιατρών, μετακινήσεις ιατρών σε άλλο νοσοκομείο εντός 6ης ΥΠΕ (γιατί άραγε;) κ.ά. Η αυτόνομη λειτουργία σε ιατρικό προσωπικό του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) της Ν.Μ. Καλαμάτας η οποία θα έδινε μία ανάσα παρά τις εξαγγελίες της διοίκησης για το αντίθετο, θα αργήσει. Πριν ενάμιση χρόνο προκηρύχθηκαν 9 θέσεις ειδικευμένων ιατρών για το ΤΕΠ. Εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για 7 από αυτές. Σήμερα έχει κριθεί μόνο 1 και αναμένεται ο διορισμός της. Οι υπόλοιπες 6 βρίσκονται στις διαδικασίες κρίσεως. Χρονοδιάγραμμα διορισμού άγνωστο.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο ένας και μοναδικός εφημερεύων παθολόγος σε ενεργό εφημερία είναι καθημερινά υπεύθυνος για τους σαράντα νοσηλευόμενους ασθενείς στην Παθολογική Κλινική, για τους ασθενείς που προσέρχονται στο Παθολογικό Τμήμα του ΤΕΠ, για τις διακομιδές βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών σε άλλα νοσοκομεία εκτός Νομού Μεσσηνίας κ.ά. Ο ένας και μοναδικός χειρουργός σε ενεργό εφημερία (ενίοτε δύο) είναι υπεύθυνος για τους νοσηλευόμενους ασθενείς στη Χειρουργική Κλινική, για τους ασθενείς που προσέρχονται στο Χειρουργικό Τμήμα του ΤΕΠ, για τις επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της εφημερίας (όσο χρόνο διαρκούν χειρουργικές επεμβάσεις το ΤΕΠ και το υπόλοιπο νοσοκομείο μένει χωρίς χειρουργό, γιατί και ο δεύτερος χειρουργός είτε βρίσκεται σε ενεργό εφημερία ή ετοιμότητα που είναι το σύνηθες, μπαίνει στο χειρουργείο), για διακομιδές διασωληνωμένων περιστατικών και βαρέως πασχόντων του χειρουργικού τομέα κ.ά.

Στην Καρδιολογική Κλινική οι δύο εφημερεύοντες καρδιολόγοι τρέχουν μεταξύ ΤΕΠ, Μονάδας Εμφραγμάτων, Καρδιολογικής Κλινικής, Αιμοδυναμικού Τμήματος (η λειτουργία του πόρρω απέχει από την εξαγγελθείσα 24ωρη λειτουργία του) κ.ά.

Αν τον προσεχή μήνα δεν παραταθεί η σύμβαση των υπηρετούντων επικουρικών ιατρών, σε δεινή θέση θα βρεθεί και η Παιδιατρική Κλινική. Υπάρχουν ιατρικά τμήματα, όπως η Ουρολογική Κλινική, που το μηνιαίο πρόγραμμα εφημερίας δεν καλύπτεται καθημερινά από τον ειδικευμένο γιατρό.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Δεν μπορεί να καλυφθεί το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών ούτε για την Παθολογική Κλινική, ούτε για τη Χειρουργική Κλινική, ούτε για το Αναισθησιολογικό Τμήμα. Για τις εφημερίες των άλλων τμημάτων τα λόγια περιττεύουν. Πρέπει να σημειωθεί ότι στα περισσότερα ιατρικά τμήματα της Ν.Μ. Μεσσηνίας οι υπηρετούντες γιατροί εκτελούν εφημερίες καθ’ υπέρβαση του νόμου με ή χωρίς τη συναίνεσή τους. Η υπερεργασία αυτή ενέχει σημαντικούς κινδύνους για ασθενείς και ιατρούς Οι αντοχές μας εξαντλούνται.

Ζητάμε από το υπουργείο Υγείας την άμεση στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας με επικουρικό ιατρικό προσωπικό ή τη μετακίνηση προσωπικού από άλλες δομές του ΕΣΥ και την προκήρυξη θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου