Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή: Η πρόληψη και οι πέντε πυλώνες της πολιτικής στον τομέα της Υγείας



Θα υπογραφεί τριετές σύμφωνο συνεργασίας με όλους τους φορείς της Υγείας και θα ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα, ώστε να συγκρατηθεί και ελαχιστοποιηθεί η επίπτωση του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς (rebate και clawback).


Για ένα μετρημένο και κοστολογημένο σχέδιο, το οποίο συνοδεύεται από σαφές εφαρμοστικό πλάνο, έκανε λόγο την Κυριακή ο υπουργός Υγείας.

Στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως οι πολίτες κουράστηκαν από τα πολλά λόγια και τις θεωρίες και ζητούν πράξεις και απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους. 

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην αναφορά του Μένανδρου πως η υγεία είναι το θαυμαστότερο όλων των αγαθών και σημείωσε πως το πρόγραμμα συνίσταται σε έναν βασικό στόχο: "καλύτερη δημόσια υγεία για τον άνθρωπο".

"Ως γιατρός δεν θα μπορούσα να αγνοήσω την προτροπή του Ιπποκράτη: κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν", επισήμανε ο υπουργός, λέγοντας πως η ποιοτική δημόσια Υγεία απαιτεί πριν από όλα οργανωμένη πρόληψη. 

Θα επιτευχθεί σταδιακά, με διαρκή πρόοδο, με την εφαρμογή προγράμματος για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους. Οι πολίτες θα ενημερώνονται και θα παραπέμπονται σε κρατικές και ιδιωτικές δομές. Στους επόμενους μήνες, θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες αυτού του προγράμματος, που θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ. 

Ο κ. Κικίλιας σχολίασε πως, εφαρμόζοντας πλήρως τον αντικαπνιστικό νόμο και εισάγοντας στοχευμένες παρεμβάσεις κατά της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, θα επιτευχθούν οι ποσοτικοί και κυρίως οι ποιοτικοί στόχοι.
Περίθαλψη

Δεύτερος βασικός άξονας του προγράμματος μας είναι η περίθαλψη με αξιοπρέπεια.

"Συστηματικά και σταδιακά, θα περιορίσουμε τις ουρές παντού!", είπε ο υπουργός Υγείας. Δεσμεύτηκε για προοδευτική μείωση των σχετικών προβλημάτων και εκτίμησε πως τα αποτελέσματα θα είναι ορατά σε σύντομο χρόνο. 

Τρίτος άξονας του προγράμματος είναι η φροντίδα στους πιο ευάλωτους: η εξασφάλιση ραντεβού με τους ιατρούς εντός 24ώρου, η διανομή φαρμάκων για τους βαρέως πάσχοντες στο σπίτι και μια σειρά από μέτρα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.
Διοίκηση

Σύμφωνα με τον υπουργό, ένας ακόμα άξονας του προγράμματος είναι η σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση του συστήματος Υγείας.

Διευκρίνισε πως προωθείται ηλεκτρονική διακυβέρνηση του συστήματος, αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών από τους ασθενείς, μείωση του χρόνου που απαιτείται από την συνταγογράφηση μέχρι την λήψη της θεραπείας και μείωση της ιδιωτικής δαπάνης σταδιακά, μέχρι να φτάσει το μέσο όρο των χωρών της νότιας Ευρώπης.

Η δημόσια Υγεία – είπε – μάς χρειάζεται όλους: γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικά στελέχη, πολίτες αξίζουμε μια καλύτερη Υγεία: "Ζητώ από όλους να στηρίξουν τις αλλαγές που απαιτούνται, ώστε το σύστημα να υπηρετεί με αξιοπρέπεια τον πολίτη. Είναι θέμα πολιτισμού, είναι θέμα ανθρωπιάς.
Στρατηγική

Η στρατηγική της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου δομείται στους εξής πυλώνες:
Ανάδειξη της Δημόσιας Υγείας ως απόλυτης προτεραιότητας της εθνικής πολιτικής Υγείας.
Παροχή της κατάλληλης, ασφαλούς, υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Διοικητική αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και επανασχεδιασμός του τρόπου παροχής των υπηρεσιών υγείας, με στόχο την ανάπτυξη συνεργιών, την εξοικονόμηση πόρων και την αποτελεσματική και ασφαλή φροντίδα σε όλους τους πολίτες.
Ανάπτυξη δομών μετα - νοσοκομειακής φροντίδας για την ενίσχυση της συνέχειας της φροντίδας και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
Παροχή ολιστικής φροντίδας στα άτομα με προβλήματα Ψυχικής Υγείας, μέσω ενίσχυσης των παρεμβάσεων σε επίπεδο πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης
Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας, προκειμένου να παρέχονται πιο αποτελεσματικές θεραπείες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην ανάγκη εισαγωγής των δυνατοτήτων που παρέχει η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοση των διαθέσιμων πόρων.

"Όραμά μου είναι να εμπεδωθεί και στην Ελλάδα το πλαίσιο υγείας που διαμορφώνει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση", ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Πόροι

Σημείωσε πως απαράβατες αρχές στην εφαρμογή του σχεδίου, είναι η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη, η αποδοτική χρήση των πόρων και η βελτίωση της κλινικής πρακτικής. 

Για αυτό, αλλάζει το υπόδειγμα χρηματοδότησης του συστήματος, ώστε να καταστεί βιώσιμο και να διασφαλίζεται η ορθολογική κατανομή και χρήση των πόρων.

Υλοποιείται ένα εθνικό σχέδιο κατά των εξαρτήσεων, ένα πρόγραμμα διαχείρισης των περιβαλλοντικών κινδύνων, ένα πρόγραμμα προώθησης του εθελοντισμού και ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης του πληθυσμού στους αναδυόμενους κινδύνους. 
Συμπράξεις

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως προωθούνται άμεσα συνέργειες και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, εφαρμόζοντας σύγχρονα χρηματοοικονομικά μοντέλα, κυρίως σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση του βιοϊατρικού εξοπλισμού.

Αναπτύσσονται νέες υπηρεσίες, προκειμένου το σύστημα να μετατραπεί από νοσοκομειοκεντρικό σε ανθρωποκεντρικό. 

Διασφαλίζεται η πρόσβαση σε πραγματικά καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες βελτιώνουν τη σχέση κόστους - οφέλους και είναι αποτελεσματικές.

Θα υπογραφεί τριετές σύμφωνο συνεργασίας με όλους τους φορείς της Υγείας, συνυπολογίζοντας τις προτάσεις τους.

Θα ληφθούν, επίσης, ουσιαστικά διαρθρωτικά μέτρα, ώστε να συγκρατηθεί και ελαχιστοποιηθεί η επίπτωση του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς (rebate και clawback). 

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ιατρικού τουρισμού, λέγοντας πως θα δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση ερευνητικών κονδυλίων στον τομέα της τεχνολογίας Υγείας.
Ασθενείς

Για την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών στους ασθενείς, επισήμανε επιγραμματικά πως προγραμματίζονται τα εξής:
Ανάπτυξη προγραμμάτων υγιούς γήρανσης του πληθυσμού. 
Ενίσχυση της πρόσβασης των ευπαθών ομάδων του σε υπηρεσίες Υγείας.
Μπαίνει τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

"Επιθυμούμε τα φαρμακεία να αποτελέσουν κόμβο Υγείας και ενημέρωσης για τους πολίτες", είπε χαρακτηριστικά, για να σημειώσει:

"Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι μοναδικές παρεμβάσεις μας στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους πρέπει να είναι η παροχή κινήτρων, φορολογικών και ασφαλιστικών, για τη δημιουργία συνενώσεων, η μέριμνα για τα φαρμακεία απομακρυσμένων περιοχών και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των φαρμακευτικών συλλόγων".

Ο υπουργός Υγείας μίλησε για επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης παιδιών και ηλικιωμένων, κάνοντας λόγο για "πόλεμο ενάντια στην αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών".
Νοσοκομεία

Επεσήμανε πως ανασχεδιάζονται οι διαδικασίες ροής των ασθενών στα νοσοκομεία, ώστε να γίνει αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιστατικών.

Στελεχώνονται οι ανεπτυγμένες κλίνες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) με το απαραίτητο προσωπικό και προχωρούνε άμεσα προσλήψεις, κατά απόλυτη προτεραιότητα, όπως ανακοινώθηκε δια στόματος Πρωθυπουργού, για νοσηλευτικό προσωπικό.

Αναπτύσσονται τα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τα οποία σε διασύνδεση με το ΕΚΑΒ δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

Ενισχύεται το ΕΚΑΒ, ώστε να ανταποκρίνεται ανεξάρτητα, ευέλικτα και αποτελεσματικά στις ανάγκες του πληθυσμού.
Φάρμακα

Αναφερόμενος στη φαρμακευτική πολιτική, ο κ. Κικίλιας είπε πως θα αξιοποιηθεί η Τεχνολογία Υγείας, με σκοπό την αξιολόγηση της καινοτομίας, της αποτελεσματικότητας του εξοπλισμού, του φαρμάκου, της θεραπείας, με προτεραιότητα το όφελος των ασθενών και την επίτευξη της πιο συμφέρουσας τιμής για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.

Ο ΕΟΠΥΥ θα εκσυγχρονιστεί. Με προκαθορισμένα κριτήρια ποιότητας και κόστους των παρόχων, σε συνδυασμό με τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών πληθυσμών, θα συνάπτει συμβάσεις τόσο με δημόσιους όσο και με ιδιώτες προμηθευτές υγείας ώστε να μην υπάρχουν κενά στην φροντίδα.

Αλλαγές αναμένονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών ΕΟΠΥΥ.

Θα αξιοποιηθούν σύγχρονες τεχνολογίες σε όλα τα επίπεδα της φροντίδας, όχι μόνο στον ΕΟΠΥΥ, αλλά σε όλο το φάσμα υπηρεσιών Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου