Την εικόνα της φαρμακευτικής δαπάνης περιέγραψε από το βήμα του 10ου Pharma & Health Conference, ο Γενικός Διεθυντής της IQVIA Ελλάδας, Νίκος Κωστάρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ορθής επεξεργασίας των δεδομένων της υγείας.
Η πολιτική που εφαρμόζεται θα πρέπει να βασίζεται σε 2 πυλώνες, σύμφωνα με τον κ. Κωστάρα. Αφενός, στην ενοποίηση των δεδομένων (ΗΔΙΚΑ, νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ) σε ένα σύστημα ΒΙ (Business Intelligence) και αφετέρου «στην ανάλυση και εξαγωγή συμπερασμάτων από ανθρώπους με γνώση της Υγείας και του Φαρμάκου (και όχι μόνο των data), που είναι πρωταρχικής σημασίας για τη λήψη αποφάσεων στη χάραξη πολιτικής φαρμάκου και υγείας».
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται κατά 3% ετησίως, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού. Βέβαια, όπως εξήγησε ο κ. Κωστάρας αυτό το ποσοστό ακολουθεί και τα ευρωπαϊκά πρότυπα του 3% με 5%, ετησίως. Οι νέες και πιο εξειδικευμένες θεραπείες (όπως τα ογκολογικά) είναι αυτά που οδηγούν προς τα πάνω το κόστος, με τη φαρμακοβιομηχανία να καλείται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της υπέρβασης της δαπάνης, μέσω των clawback και rebate. Η «απόσταση» που χωρίζει τη φαρμακευτική δαπάνη και τις πραγματικές ανάγκες, εν ολίγοις, μεταφράζεται σε €250 εκατ. ετησίως. Όπως τόνισε ο κ. Κωστάρας είμαστε η χώρα που πληρώνει τα υψηλότερα clawback και rebates, καθώς αγγίζουν το 29%. Αλλά και οι πολίτες αναλαμβάνουν μερίδιο. Όπως προκύπτει, η συμμετοχή του πολίτη αυξάνεται 12% ετησίως.
«Η μετάφραση των δεδομένων υγείας και η μετουσίωσή τους σε συμπεράσματα και προτάσεις θα πρέπει να γίνει μόνο από ανθρώπους ή εταιρίες που γνωρίζουν το χώρο της υγείας. Όχι γενικά από δεδομένα ή από συστήματα ΒΙ», πρόσθεσε, εξηγώντας πως για παράδειγμα «πρέπει να μπορεί να καταλαβαίνει κάποιος πώς λειτουργεί το σύστημα υγείας για να προτείνει καινοτόμες ιδέες όπως η πρότασή μας να χρησιμοποιηθούν οι επενδύσεις των κλινικών δοκιμών για να μειωθεί το clawback».
«Η IQVIA (IMS+Quintiles) είναι σύμβουλος σε υπουργεία και κρατικούς φορείς στο εξωτερικό στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και αλλού, καθώς είναι η μεγαλύτερη εταιρία συμβουλευτικής στο χώρο του φαρμάκου και της υγείας. Συνδυάζει τη γνώση των Data, του Consulting, του Technology και φυσικά των κλινικών μελετών μέσω της Quintiles. Με 61 χιλιάδες υπαλλήλους σε πάνω από 100 χώρες και με περίπου 150 ανθρώπους στην Ελλάδα όπου λειτουργούμε για 50 χρόνια, πιστεύουμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε συνεργαζόμενοι με την ηγεσία του Υπ. Υγ. Οι τρόποι συνεργασίας μπορεί να εξεταστούν, π.χ ΣΔΙΤ ή άλλοι, αρκεί να είναι δεδομένη η θέληση των Αρχών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου