Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Πως θα χορηγούνται τα φάρμακα με μονόγραμμες και δίγραμμες συνταγές

HR 

Έντονη αναστάτωση και σύγχυση σε γιατρούς αλλά και φαρμακοποιούς προκάλεσε απόφαση της απερχόμενης ηγεσίας του υπ. Υγείας να αλλάξει την συνταγογράφηση «ναρκωτικών».


Ήδη για το μείζον αυτό θέμα ενημερώθηκε ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των φαρμακοποιών μετά από συνάντηση που είχε μαζί τους ότι θα προχωρήσει στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για την άμεση επίλυση του προβλήματος.

Για το θέμα αυτό ενημέρωσε το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου τον νέο υπουργό υγείας Βασίλη Κικίλια πως από 15.7.2019, που καταργήθηκαν όλες οι απλές, μονόγραμμες και δίγραμμες συνταγές που απαιτούνταν για την χορήγηση των ναρκωτικών φαρμάκων διαπιστώθηκε ότι η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή για την συνταγογράφηση των ναρκωτικών δεν έχει παραμετροποιηθεί ορθώς, καθώς δεν προβλέφθηκαν περιπτώσεις χορήγησης ναρκωτικών σε όλες τις κατηγορίες πολιτών με σοβαρά νοσήματα (όπως καρκινοπαθείς, ψυχιατρικούς ασθενείς κλπ).

Τα αγκάθια

Συγκεκριμένα δεν έχει προβλεφθεί η χορήγηση ναρκωτικών σχετικά με:

1. Την εκτέλεση συνταγών ναρκωτικών σε ασθενείς που δεν καλύπτονται από τα ταμεία τους.

2. Την εκτέλεση συνταγών από συνταγογράφους γιατρούς α) που δεν συνταγογραφούν μέσω ΗΔΙΚΑ (πχ οδοντιάτρους),

β) που συνταγογραφούν για ασφαλιστικά ταμεία εκτός συστήματος ΗΔΙΚΑ (πχ ασφαλισμένοι στα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνικής Τραπέζης κλπ),

γ) που συνταγογραφούν για πολίτες εκτός Ε.Ε. που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΕΚΑΑ. Μάλιστα, η τελευταία περίπτωση έχει προκαλέσει πολύ μεγάλο πρόβλημα με την διάθεση των παραπάνω σκευασμάτων σε μετανάστες.

Λόγω των ατελειών του συστήματος πρόβλημα έχει προκληθεί και με την διάθεση ναρκωτικών σε ζώα, όπου ο κτηνίατρος συνταγογραφεί στο ΑΜΚΑ του ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται αναίτια ο ιατρικός του φάκελος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου