Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Αποφασιστικότητα για εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη συνάντηση Μητσοτάκη - Κικίλια



Η σημερινή πολιτική ηγεσία, προωθεί καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, την εντατικοποίηση των ελέγχων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

IATRONET

Την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει πλήρως την αντικαπνιστική νομοθεσία, εκδηλώνει η νέα κυβέρνηση.

Έπειτα από σειρά αναφορών από τον Πρωθυπουργό, ο λόγος δίνεται πλέον στο αρμόδιο υπουργείο Υγείας, το οποίο καλείται να υλοποιήσει νόμους και αποφάσεις που δεν έχουν εφαρμοστεί σχεδόν ποτέ στη χώρα μας.

Το θέμα βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη, Βασίλη Κικίλια και Βασίλη Κοντοζαμάνη στο μέγαρο Μαξίμου.

Πρόκειται για έντονα διαφωνούντες με το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν ό,τι υπονόμευσε και για ό,τι αδιαφόρησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Απολύτως χαρακτηριστική είναι η στάση του τέως αναπληρωτή υπουργού, ο οποίος δεν δίσταζε να επιδείξει τη στενή του σχέση με την καπνιστική συνήθεια, ακόμη και μέσα στους χώρους του υπουργείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα επισημάνει το πρόβλημα, με πιο πρόσφατη την αναφορά του στη Βουλή, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία, προωθεί καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, την εντατικοποίηση των ελέγχων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

Ανακοίνωση

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο μέγαρο Μαξίμου, ανακοινώθηκαν τα εξής:

"Η μάχη για την βελτίωση της Υγείας των πολιτών μέσω της μείωσης του καπνίσματος ήταν το αντικείμενο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν άμεσα, αλλά και μεσοπρόθεσμα για τη μείωση του καπνίσματος, την οποία ο Πρωθυπουργός ανέδειξε σε μείζονα προτεραιότητα. Πόσο μάλλον, όταν οι έρευνες δείχνουν ότι η κοινή γνώμη είναι πιο ώριμη από ποτέ να αποδεχθεί την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η άμεση και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα δημόσια κτίρια, δηλαδή στη Βουλή, στα υπουργεία, στα νοσοκομεία, στα σχολεία και γενικότερα στις δημόσιες υπηρεσίες.

Παράλληλα αποφασίστηκε η έναρξη ευρείας καμπάνιας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ενόψει της καθολικής εφαρμογής του νόμου τους επόμενους μήνες".

Υπηρεσίες

Το έργο των εποπτών Δημόσιας Υγείας θα συνδράμουν οι συναρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας, όπως η Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, η Δημοτική Αστυνομία και οι Περιφέρειες.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να τον ενημερώνει σχετικά με τις ενέργειες που προωθεί για την εφαρμογή της νομοθεσίας και για την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις του καπνίσματος.

Η αντικαπνιστική νομοθεσία θεσμοθετήθηκε το 2009, επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, αλλά επί της ουσίας δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Σημαντικό ήταν το έλλειμμα πολιτικής από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, η οποία είχε αρκεστεί στην έκδοση ορισμένων εγκυκλίων, επιβάλλοντας ποινές για δευτερεύουσες παραβάσεις.

Η πιο εκτενής εγκύκλιος είχε εκδοθεί τον Μάρτιο του 2017, περιλαμβάνοντας τις ποινές και αναφορές για απαγόρευση του καπνίσματος στο αυτοκίνητο. 

Αυτοκριτική

Ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε απολογηθεί για το έλλειμμα πολιτικής, τον περασμένο Φεβρουάριο, σε εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας:

"Έχουμε την υποχρέωση να υπερβούμε άμεσα και αποφασιστικά το διαχρονικό έλλειμμα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου”, είχε αναφέρει τότε, αλλά δεν ακολούθησε κάτι ουσιώδες.

Είχε κάνει λόγο για "δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας", το οποίο ουδέποτε συγκροτήθηκε, τονίζοντας πως το κάπνισμα σε κλειστούς χώρες δεν μπορεί να είναι ανεκτό.

Από το ίδιο βήμα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις είχε στηλιτεύσει τη στάση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας να καπνίζει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου:

"Είναι ντροπή! Είναι ντροπή! Αυτός ο τύπος δεν καταλαβαίνει τίποτα από υγεία. Μηδέν! Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να καταγγέλλονται στην κοινή γνώμη", είχε πει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, επιδεικνύοντας σχετική φωτογραφία από ελληνική εφημερίδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου