Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Μητσοτάκης στην ΔΕΘ: Μείωση του clawback και νέα εποχή ανάπτυξης μέσω φαρμακοβιομηχανίας

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Υψηλή θέση στην ατζέντα των αναπτυξιακών σχεδίων της κυβέρνησης κατέχει η φαρμακοβιομηχανία, όπως προέκυψε από την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την παροχή κινήτρων για επενδύσεις στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αλλά και ανακοίνωσε τη νέα μεγάλη επένδυση στην οποία προχωρά η πολυεθνική εταιρεία Pfizer στη Θεσσαλονίκη, με τη δημιουργία του πρώτου από τα 6 διεθνή κέντρα Ψηφιακής Τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων.

“Πρόκειται για μια σαφέστατη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στην αξιοπιστία της κυβέρνησης αλλά και τις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας. Διακόσιες νέες καλές θέσεις εργασίας για ηλεκτρολόγους μηχανικούς, μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών θα δημιουργηθούν σύντομα με προοπτική μάλιστα να γίνουν πολύ περισσότερες, καθώς μιλάμε για τις τεχνολογίες του μέλλοντος”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μείωση του clawback έως και 50 εκατ. ευρώ για το 2019

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε τη μείωση του clawback κατά 50 εκατ. ευρώ μέσα στο 2019, για όσες φαρμακευτικές εταιρείες επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη, σε κλινικές μελέτες και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.

“Ως ελάχιστο κίνητρο γι'αυτές τις επενδύσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα σε όσες εταιρείες του κλάδου επενδύουν να συμψηφίσουν έως 50 εκατομμύρια για το 2019 μέρος των επενδύσεων αυτών, με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού δημοσίου για το clawback. To μήνυμα είναι σαφές: όποιος επενδύει σε διεθνώς ανταγωνιστικά και εμπορεύσιμα προϊόντα, στα οποία υστερεί σημαντικά σημαντικά η Ελληνική Οικονομία, όποιος δημιουργεί καλές, μόνιμες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, υψηλής εξειδίκευσης, όποιος φέρνει υψηλή προστιθέμενη αξία στην Ελληνική Οικονομία ανταμείβεται”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός .

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης νέες επενδύσεις αξίας 460 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέσα στην επόμενη τριετία από 17 φαρμακοβιομηχανίες στην υπόλοιπη Ελλάδα.

“Τα επενδυτικά σχέδια βρίσκονται, ήδη, στα χέρια των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Εξοικονόμηση χρημάτων στα κρατικά ταμεία από τον Τομέα Υγείας

Εκτός από τις μεγάλες επενδύσεις, όμως, χρήματα στα δημόσια ταμεία μπορούν να εισρεύσουν, όπως είπε ο πρωθυπουργός, και από άλλους τομείς της Υγείας, όπως από τον εξορθολογισμό των προμηθειών, την ανάπτυξη της απομακρυσμένης τηλεϊατρικής, τον ιατρικό τουρισμό, αλλά και την εφαρμογή των ψηφιακών ιατρικών φακέλων:

“Πρέπει να γίνει η πλήρης αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για να πατάξουμε επιτέλους το φαινόμενο της υπερσυνταγογράφησης”, είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος τόνισε ότι προχωρούν οι 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών και προανήγγειλε τις προσλήψεις 2.000 νέων γενικών γιατρών πρωτοβάθμιας υγείας. Οι πρώτοι 800 μάλιστα αναλαμβάνουν άμεσα καθήκοντα, όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

2 σχόλια:

  1. Το κλόου μπάκ των εργαστηριακών πάντψς δεν το βλέπω να μειώνεται,συμπέρασμα = <>, εκτός και αν αποφασίσουμε να κινητιποιηθούμε. Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για το claw back των εργαστηρίων κουβέντα. Η τυχόν επέκταση της ρύθμισης και στα εργαστήρια μοιάζει με κακόγουστο κρύο ανέκδοτο. Από την τελευταία σύσκεψη στον ΙΣΑ εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι κλινικοί γιατροί δεν επιθυμούν να ελεγχθεί η παράνομη χρήση των ΑΜΚΑ για συντααγογράφηση εν αγνοία των ασθενών με το σκεπτικό Πλατανιτσίωτη ότι δεν μπορούμε να λέμε τους γιατρούς κλέφτες, που όμως όπως ο ίδιος μας ενημέρωση κάποιοι βρίσκονται στις φυλακές. Οσο όμως οι σύλλογοι σφυρίζουν αδιάφορα στο φαινόμενο της παράνομης συνταγογράφησης τόσο οι ασφαλισμένοι θα χάνουν ασφαλιστικά δικαιώματα και οι εργαστηριακοί γιατροί τις αμοιβές τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή