Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Πρωτοβάθμια Φροντίδα: Στις καλένδες οι αλλαγές σε ΤΟΜΥ και Κέντρα Υγείας!

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Πάγωσε για τα καλά όπως φαίνεται η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που είχε ανακοινώσει προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά η σημερινή κυβέρνηση.

Προς ώρας δεν έχει ανακοινωθεί κανένα σχέδιο για τις αλλαγές που πιθανώς θα προωθηθούν, αλλά και τι ακριβώς θα γίνει με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) για τις οποίες θεωρητικά η κυβέρνηση είχε συγκεκριμένο σχέδιο.

Το μόνο που αναμένεται σε σχέση με την πρόληψη είναι ότι στο επερχόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο θα προωθηθεί μέχρι το τέλος του έτους – όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr – να περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικά με την πραγματοποίηση δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων.


Κατά τα άλλα οι Μονάδες Πρόληψης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναμένεται να παραμείνουν υποστελεχωμένες και τους επόμενους μήνες.
Στα Κέντρα Υγείας δεν έχει σχεδιαστεί να γίνουν οι πρώτες μαζικές προσλήψεις – σημειώνουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr- αφού προηγούνται τα νοσοκομεία που επίσης παρουσιάζουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού.
Τα κενά στα Κέντρα υγείας μετατίθενται πιθανότατα για το επόμενο διάστημα…

Να σημειωθεί ότι στα περισσότερα Κέντρα Υγείας και τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (πρώην ΠΕΔΥ κ.λ.π.) υπάρχουν τραγικά κενά, δεδομένης και της αποχώρησης πολλών γιατρών που επέλεξαν τον ιδιωτικό τομέα από την αποκλειστική απασχόληση στο δημόσιο. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Άδειασαν τα Κέντρα Υγείας από γιατρούς! Πόσοι αποχώρησαν»

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται μάλιστα στην περιφέρεια όπου τα Κέντρα Υγείας σε πολλές μικρές πόλεις λειτουργούν με ελάχιστους γιατρούς και νοσηλευτές.
Οι ΤΟΜΥ

Οι περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας από την άλλη ούτε καταργούνται (όπως είχε πει προεκλογικά η ΝΔ) ,αλλά ούτε και ενισχύονται. Αποτέλεσμα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι – όπου είναι εφικτό- να οργανώνονται μόνοι τους προκειμένου να παράξουν έργο. Κάτι όμως που εξαρτάται κάθε φορά από την ομάδα που στελεχώνει μία Μονάδα.

Γεγονός που σχετίζεται φυσικά και με την απόδοση της κάθε ΤΟΜΥ.

Πάντως το επόμενο πεντάμηνο θα είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση των ΤΟΜΥ, που έχει ήδη ξεκινήσει, πριν αποφασίσει το υπουργείο Υγείας τι ακριβώς θα πράξει.
Σχέδια επί χάρτου ωστόσο υπάρχουν…

Όπως και να ‘χει οι ΤΟΜΥ αναμένεται να παραμείνουν έως το 2021 οπότε και ολοκληρώνεται η χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ. Να υπενθυμιστεί ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει δηλώσει πως όποιες ΤΟΜΥ είναι εγκατεστημένες μέσα στα Κέντρα Υγείας θα ενσωματωθούν.

5 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΡΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το πως θα φέρουν περισσότερους λαθρομετανάστες.

      Διαγραφή
  2. Δεν ασχολούνται ούτε με την ΠΦΥ, ούτε με τους Ιατρούς του πρώην ΙΚΑ που απολύσαν χωρίς καν να τους αποζημιώσουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΙΑΤΙ ΦΥΓΑΤΕ?Ο ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ ΕΟΠΥΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΥΤΟΜΑΤΑ.ΔΗΛ.ΣΥΝΑΔ.ΘΕΛΕΙΣ 2 ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ?ΚΑΙ ΙΚΑ ΚΑΙ ΕΟΠΥΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ?ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΤΑ ΘΕΛΕΤΕ ΟΛΑΑ.Ε Κ.ΑΝΝΑ?ΑΝΤΕ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥΧΕΤΕ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΝΕΟΣ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ.ΝΑ ΔΩ ΑΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ

      Διαγραφή
  3. οι ιδιωτες οικογενειακοι ιατροι ειμαστε απληρωτοι 4 μηνες!δεν εχουμε στειλει καν τιμολογιο και μας ειπαν να περιμενουμε!!!ποσο??? παμε για 5ο μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή