Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Εγκαίνια στεφανιογράφου “Νίκαιας”: Ο Πάνος Παπανικολάου τα … έψαλε στα δύο μεγάλα κόμματα

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Τα ... εξ αμάξης άκουσαν από συνδικαλιστή γιατρό της ΟΕΝΓΕ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της “Νίκαιας”, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ -μεταξύ αυτών και ο Παύλος Πολάκης- που παραβρέθηκαν σε εγκαίνια με αφορμή την εγκατάσταση νέου υπερσύγχρονου στεφανιογράφου στο Αιμοδυναμικό Τμήμα του Νοσοκομείου.

Η “σπάνια στιγμή” της κοινής παρουσίας εκπροσώπων των δύο κομμάτων στα εγκαίνια του νέου μηχανήματος στο Νοσοκομείο της "Νίκαιας" την περασμένη Παρασκευή, ήταν η ευκαιρία που δόθηκε στον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και νευροχειρουργό του νοσοκομείου, Πάνο Παπανικολάου, να τα πει “έξω από τα δόντια” για τις παραλείψεις των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία όπως είπε “εναλλάχτηκαν στην κυβερνητική εξουσία τα τελευταία 7 χρόνια και πιθανότατα θα συνεχίσουν να εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία και τα επόμενα χρόνια”.

Παρόντες ήταν ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης και πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Πάνος Παπανικολάου: “Δεν σώζουν τα μηχανήματα τις ανθρώπινες ζωές, αλλά οι άνθρωποι”

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά τις ομιλίες των κ.κ. Πατούλη, Πολάκη και Δούρου, ο κ. Παπανικολάου χαιρέτισε την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου στεφανιογράφου στο νοσοκομείο, κάτι που αποτελούσε επί χρόνια αίτημα των γιατρών και των εργαζομένων, όπως είπε.

Στη συνέχεια, απαντώντας στην θριαμβολογία του Παύλου Πολάκη “...επί των ημερών μας υλοποιήθηκε η εγκατάσταση του μηχανήματος”, ο κ. Παπανικολάου επεσήμανε τα κενά που υπάρχουν σε γιατρούς και προσωπικό, λέγοντας ότι “τις ανθρώπινες ζωές δεν τις σώζουν τα μηχανήματα, αλλά οι άνθρωποι” και συμπλήρωσε ότι η υλικοτεχνική υποδομή είναι μεν πολύτιμη και απαραίτητη για το έργο των γιατρών, όμως το πρωτεύον είναι το ανθρώπινο δυναμικό!

Συγκεκριμένα ο γιατρός ανέφερε:

“Ποτέ σε αυτό το νοσοκομείο δεν είπαμε «δεν έχουμε το ένα ή το άλλο» ως πρόσχημα για να αποφύγουμε την προσφορά στον πάσχοντα συνάνθρωπο, αλλά πάντα διεκδικούσαμε αυτό που μας έλειπε και επιστημονικά και διεκδικητικά χωρίς να αναστέλλουμε την προσφορά μας αυτή. (...) Γι’ αυτό το νοσοκομείο μας έχει τόσο τεράστια επιστημονική και κοινωνική προσφορά διαχρονικά, γι’ αυτό είναι πρώτο μακράν σε αριθμούς αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών. Πρώτα και κύρια λόγω του ανθρώπινου δυναμικού του, όχι λόγω κάποιων μηχανημάτων”.

Παπανικολάου για Νοσοκομείο "Νίκαιας": "Η πολιτεία ΔΕΝ στάθηκε στο ύψος της"

Συνεχίζοντας -και παρουσία πάντα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας- ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), επέρριψε διαχρονικές ευθύνες στους κυβερνώντες, ότι δεν βοηθούν το έργο των γιατρών και αντίθετα το απαξιώνουν.

Σε οξύ τόνο, ο Πάνος Παπανικολάου ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Είναι “ξεφτίλα” ,
να δίνεται σε αυτό το νοσοκομείο ετήσιο κονδύλι λειτουργικών δαπανών μόνο 30 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τις ανάγκες του,
να είναι καλυμμένες μόνο κατά 2/3 οι οργανικές θέσεις των μόνιμων ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ και νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού. Και μάλιστα με λειψό και πετσοκομμένο γεμάτο λάθη οργανόγραμμα του 2012, το οποίο είναι ξεφτίλα που παραμένει 7,5 χρόνια χωρίς να έχει διορθωθεί ακόμα.

Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο και στο ίδιο κλίμα, ο νευροχειρουργός του Νοσοκομείου Νίκαιας, είπε:

Είναι “ξεφτίλα”,
αυτό το νοσοκομείο τα τελευταία 15 χρόνια να λειτουργεί μόνο 8 (οκτώ) κλίνες στην ΜΕΘ λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές. (...) Σχεδόν καθημερινά οι γιατροί μας κουβαλούν με την ψυχή στο στόμα με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ βαρέως πάσχοντες από δω κι από κει.
να υπάρχει εγκεκριμένη πίστωση πάνω από 1 εκ ευρώ για την ανακαίνιση του 1ου ορόφου του κεντρικού κτιρίου ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ( ! ), να μην γίνεται απολύτως τίποτα και να εξακολουθούν οι άθλιες τριτοκοσμικές συνθήκες σε χώρους των Παθολογικών κλινικών.
να υπάρχει εξαγγελία, πίστωση και προκήρυξη πάνω από ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ για εγκατάσταση στο νοσοκομείο μας σύγχρονου συστήματος στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής (cyberknife), του πρώτου που θα λειτουργούσε στο ΕΣΥ, και η πολιτεία με διάφορους τρόπους και προσχήματα να υπονομεύει την υλοποίηση της ίδιας της εξαγγελίας της, επειδή δέχεται υπόγειες πιέσεις από ιδιοτελή ιδιωτικά συμφέροντα.
να μένουν στα χαρτιά διάφορες κατά καιρούς υποσχέσεις (οικοδόμηση 3 ορόφων πάνω από το κτίριο ΤΕΠ για σύγχρονα Χειρουργεία, οικοδόμηση κτιρίου πίσω από το «Γεννηματάς» για την Αιμοδοσία και για τον Ψυχιατρικό τομέα κλπ, κλπ).

Τέλος, ο κ. Παπανικολάου ζήτησε συγνώμη εάν κάποιους στεναχώρησε, όπως είπε, και τόνισε ότι οι γιατροί ζητούν το απολύτως αυτονόητο:

“την στοιχειώδη βοήθεια της πολιτείας για να προσφέρουμε σύγχρονη, ποιοτική, δημόσια, δωρεάν περίθαλψη. Επίσης για να προσφέρουμε σωστή εκπαίδευση στους νέους γιατρούς, στους ειδικευόμενούς μας, γιατί είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που το νοσοκομείο αυτό είναι διαχρονικά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ εκπαιδευτικό κέντρο (στην ουσία, όχι στην χαρτούρα) και που σήμερα έχουμε εδώ ως μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς, που μετεκπαιδεύτηκαν και επέστρεψαν ως ειδικευμένοι επιστημονικά αρτιότεροι από τους παλιότερους ειδικευμένους που τους είχαν εκπαιδεύσει. Αυτός είναι ο στόχος μας – οι σημερινοί ειδικευόμενοί μας να μας ξεπεράσουν επιστημονικά και να παραδώσουμε το μέλλον της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης σε σίγουρα χέρια”, κατέληξε ο γιατρός.

1 σχόλιο:

  1. Ενας απο τους λίγους που δεν εξαργύρωσε την δράση του και την προσφορά του με οφφίτσια, φακελλάκια κ.λ.π...

    ΑπάντησηΔιαγραφή