Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Σε αναβρασμό η αγορά των διαγνωστικών κέντρων



Της Βίκυς Κουρλιμπίνη - Capital.gr

Ήδη από το καλοκαίρι η αγορά των διαγνωστικών κέντρων και οι εργαστηριακοί γιατροί είχαν προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που έχει ο συνεχής εκτροχιασμός του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις και ιατρικές πράξεις. Είχαν δε προχωρήσει σε κλείσιμο των μονάδων, καθώς το ποσό που καλούνταν να καλύψουν μόνο για το 2018, λόγω της διαφοράς μεταξύ στο κλειστό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ και τις πραγματικές δαπάνες από τα παραπεμπτικά των ασφαλισμένων, έφτασε τα 110 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό παρακρατείται από τις συμβεβλημένες με τον Οργανισμό επιχειρήσεις μέσω του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback).

Φέτος, σύμφωνα με φορείς του κλάδου, μέχρι το Σεπτέμβριο, η "τρύπα” στο δημόσιο προϋπολογισμό για εξετάσεις έχει ήδη αγγίξει τα 160 εκατ. ευρώ, προκαλώντας χάος στο χώρο.

Οι νέες κινητοποιήσεις

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που τα διαγνωστικά κέντρα έχουν εξαγγείλει τριήμερη προειδοποιητική απεργία στις 21 Νοεμβρίου, κλειδώνοντας για ακόμη μια φορά τις μονάδες τους. Είχε προηγηθεί την Τετάρτη ευρεία σύσκεψη στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, στην οποία συμμετείχαν όλες σχεδόν οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες ενώσεις των ιδιωτικών μονάδων εργαστηριακής και κλινικο-εργαστηριακής ιατρικής, αλλά και πρόεδροι μεγάλων ιατρικών συλλόγων. Βασικό αίτημα, η κατάργηση του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών, που όπως τονίζουν επιχειρηματίες του κλάδου, έχει εξαντλήσει τα περιθώρια βιωσιμότητάς τους.

Σημειώνεται πως το μέτρο των επιστροφών, που επιβλήθηκε στη λογική της συγκράτησης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, ισχύει από το 2013, ενώ με απόφαση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έχει επεκταθεί έως το 2022.

"Αυτό το μέτρο προστιθέμενο σε άλλα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβάλλει από το έτος 2013 και μετά, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όλες ανεξαιρέτως τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής στη χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή. Κάθε μήνας που περνάει και παραμένει σε ισχύ αυτό το άδικο και αυταρχικό μέτρο, όλοι οι πάροχοι του εργαστηριακού τομέα συνεχίζουν να καταγράφουν ζημίες, αυξάνοντας το ήδη μεγάλο χρέος που έχει συσσωρευτεί μετά από επτά συνεχή χρόνια εφαρμογής του” αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων.

Που οφείλεται η υπέρβαση

Αφενός στο χαμηλό κονδύλι των 393 εκατ. ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις, που στην πράξη αποδεικνύεται ανεπαρκές, δεδομένου πως το 95% των ασφαλισμένων χρησιμοποιούν ιδιωτικές δομές. Αφετέρου, οι εργαστηριακοί γιατροί εξηγούν πως πρέπει να εκτελούν τα παραπεμπτικά που γράφονται από τους κλινικούς γιατρούς, που εξετάζουν τον ασφαλισμένο και αποφασίζουν για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με φορείς του χώρου, οι περικοπές από την αποζημίωση που δικαιούνται οι επιχειρήσεις γίνονται με βάση έναν τιμοκατάλογο του 1991, ο οποίος έχει υποστεί μείωση κατά 40% περίπου μεσοσταθμικά.

Οι τελικές αποφάσεις για την πραγματοποίηση των κινητοποιήσεων μένουν να ληφθούν, ενώ το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει πως θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό των ιδιωτικών φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας και θα προβεί σε ρύθμιση των παλαιών οφειλών τους προς τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου