Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

ΤΟΜΥ: Πονοκέφαλος για το υπουργείο Υγείας οι νέες Μονάδες! Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται όπως φαίνεται το θέμα των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) για την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας. Οι Μονάδες που δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, επρόκειτο να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών σε Πρωτοβάθμια Περίθαλψη για τους πολίτες.

Ωστόσο δεν έχουν αναπτυχθεί στο σύνολό τους, το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό δεν υπάρχει, ενώ και η νέα κυβέρνηση δεν τις είδε ποτέ με καλό μάτι.
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ με βάση τον σχεδιασμό έπρεπε να δημιουργηθούν 239 ΤΟΜΥ, τελικώς λειτούργησαν μόνο 127.

Το πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη γιατρών, καθώς το ιατρικό προσωπικό της χώρας (Οικογενειακοί γιατροί δηλαδή Παθολόγοι, Γενικοί Γιατροί και Παιδίατροι) αρνήθηκαν από την πρώτη στιγμή να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα εξαιτίας των χαμηλών αποδοχών, αλλά και της σύμβασης που προέβλεπε μόνο 2 χρόνια με τη δυνατότητα για ανανέωση για άλλα δύο. Να σημειωθεί ότι οι ΤΟΜΥ χρηματοδοτούνται από ΕΣΠΑ το οποίο ολοκληρώνεται το 2021.

Οι εργαζόμενοι

Το νέο πρόβλημα ωστόσο που προέκυψε είναι ότι υπάρχουν δεκάδες εργαζόμενοι που είχαν πετύχει στις προκηρύξεις για τις ΤΟΜΥ, διαδικασίες που είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ, δεδομένου ότι υπάρχει στασιμότητα ως προς τη δημιουργία νέων Μονάδων.

Άγνωστο παραμένει εάν θα αξιοποιηθούν αφού προς ώρας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει καταλήξει οριστικά πως θα κινηθεί για τη δημιουργία του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στους κόλπους των εργαζομένων στις ΤΟΜΥ πάντως υπάρχει αναστάτωση, τόσο ως προς τις νέες συμβάσεις, όσο και ως προς το τι θα γίνουν οι Μονάδες μετά το 2021.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως μεταφέρουν έγκυρες πηγές στο HealthReport.gr, θα ανανεώσει κανονικά τις συμβάσεις των εργαζομένων που λήγουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για τις διετείς συμβάσεις δεδομένου ότι το εγχείρημα ξεκίνησε το 2017.


Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης, οι ΤοΜΥ θα στελεχώνονταν από διεπιστημονική ομάδα έως 12 μελών που θα αποτελείτο από:

Τέσσερις (4) Γενικούς Γιατρούς ή Παθολόγους
Ένα (1) Παιδίατρο
Δύο (2) Νοσηλευτές/-τριες
Δύο (2) Επισκέπτες/-τριες Υγείας
Ένα (1) Κοινωνικό/-ή Λειτουργό
Δύο (2) Διοικητικούς/-ές Υπαλλήλους
Οι προθέσεις Κικίλια

Η κυβέρνηση της ΝΔ πάντως από την πρώτη στιγμή ήταν αντίθετη με τις ΤΟΜΥ. Μάλιστα προεκλογικά ο τομεαρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου, είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι η ΝΔ θα βάλει λουκέτο στις ΤΟΜΥ.Προς ώρας …σκοτάδι στο υπουργείο Υγείας για τις ΤΟΜΥ

Ο Βασίλης Κικίλιας από την άλλη εμφανίζεται πιο συγκαταβατικός. Έχει δηλώσει πως πολλές από τις ΤΟΜΥ θα ενσωματωθούν στα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας, ειδικά αυτές που συστεγάζονται, αφού ουσιαστικά παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες. Δεν έχει μιλήσει για κατάργηση.

Εκτός αυτού προχωρά στην αξιολόγησή τους κάνοντας μάλιστα διαγωνισμό για εταιρεία. Ο διαγωνισμός προχωρά κανονικά. Διαβάστε ΕΔΩ τι σχεδιάζεται: «Έρχεται η αξιολόγηση των ΤΟΜΥ! Αναζητείται Εταιρεία Συμβούλων»

Από την άλλη κύκλοι του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν στο HealthReport.gr ότι δεν μπορεί να μπει λουκέτο στις ΤΟΜΥ, καθώς χρηματοδοτούνται από ΕΣΠΑ το οποίο λήγει το 2021. Διευκρινίζουν ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει συνολικά τι θα πράξει με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το επόμενο διάστημα όταν αξιολογηθούν όλες οι δομές και οι παρεχόμενες υπηρεσίες.


Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επρόκειτο να ανακοινώσει τα σχέδιά της για την ΠΦΥ και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας στο τέλος περασμένου Σεπτεμβρίου.

6 σχόλια:

  1. Αλαλούμ και από τους Δεξιοκηφηνες που θα ζήλευαν ακόμη και οι .......ΣΥΡΙΖοκηφηνες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι νέοι γιατροί, που περιμένουν να μπουν στις ΤΟΜΥ. Να συντομεύει το υπουργείο αλλιώς θα φύγουν στο εξωτερικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα......άρπα και ένα ......πιτογυρο-κλυτακι κόκα κολα τώρα λιγότερη 11.11!

      Διαγραφή
    2. Λουντμιλα από τατζικισταν,
      Την καλησπέρα μου στον Βλάντιμιρ!

      Διαγραφή
  3. Όπως καταλαβαίνετε όμως έχουν......Σχέδιο,έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΩΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή