Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Κυριάκος Πιερρακάκης στο News 24/7: Ψηφιακές οι νέες ταυτότητες - Να μην χάσουμε ένα ακόμα τρένο με το 5G



Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλύει πώς μέσα στις προσεχείς εβδομάδες θα εφαρμόζεται η νέα διαδικασία δήλωσης γέννησης και πώς ο ΑΦΜ θα αποτελέσει τον νέο αριθμό ταυτοποίησης.

Βασίλης Σκουρής news247.gr
EUROKINISSI

"Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες θα εφαρμόζεται η νέα διαδικασία δήλωσης γέννησης, η οποία θα αρχίζει και θα τελειώνει για τους γονείς εντός του μαιευτηρίου, χωρίς να προσκομίζονται δικαιολογητικά και χωρίς να χρειάζεται μετά να απευθυνθούν σε μια σειρά από υπηρεσίες. 

Επιπλέον, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα λειτουργήσει η αρχική εκδοχή του gov.gr, το οποίο θα περιέχει κατηγοριοποιημένες όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο και επιπλέον θα παρέχει τη δυνατότητα συμπλήρωσης και υπογραφής υπεύθυνης δήλωσης και εξουσιοδότησης», δηλώνει με συνέντευξή του στο Νews 24/7 ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ως προς τη λειτουργία του ΑΦΜ ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής τονίζει πως «ως προς τη λειτουργία του, ο αριθμός αυτός θα αναγράφεται στις νέες ταυτότητες και σταδιακά θα αποτελέσει τον μόνο αριθμό που θα χρησιμοποιούν τα φυσικά πρόσωπα για την ταυτοποίησή τους σε όλων των ειδών τις συναλλαγές». Επιπλέον, σημειώνει πως ο αριθμός αυτός «θα είναι σταθερός, δηλαδή δεν θα αλλάζει όπως συμβαίνει τώρα με τον αριθμό ταυτότητας σε περίπτωση απώλειας. Πλέον, ο αριθμός ταυτότητας θα αποτελεί μόνο τον αριθμό του πιστοποιητικού και όχι το ταυτοποιητικό στοιχείο».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης επισημαίνει ότι οι νέες ταυτότητες αναμένεται να ξεκινήσουν να παραδίδονται στους πολίτες από το 2022 και ότι όπως σχεδιάστηκαν από την Κυβέρνησή θα διαθέτουν ανεπτυγμένη ψηφιακή υποδομή. «Αυτό σημαίνει –υπογραμμίζει- ότι θα παρέχεται η δυνατότητα σε όλους μας να ταυτοποιούμαστε από το σπίτι ή το γραφείο μας, μέσω του υπολογιστή ή του κινητού μας, χωρίς να δαπανάμε εργατοώρες σε ουρές υπηρεσιών. Για παράδειγμα οι νέες ταυτότητες θα περιλαμβάνουν ψηφιακές υπογραφές για όλους τους πολίτες. Και τέλος, θα έχουν και άυλη υπόσταση, καθώς θα μπορούμε να τις έχουμε και στο κινητό μας ως εφαρμογή».

Για το G5 τονίζει πως «η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μην χάσουμε ένα ακόμα τραίνο – από τα πολλά που έχει χάσει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες στον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας ευρύτερα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: σημαίνει ότι σχεδιάζουμε τη δημοπρασία του φάσματος 5G στο τέλος του τρέχοντος έτους με τέτοιο τρόπο ώστε να μη μείνουμε με μόνο κριτήριο τα έσοδα που θα αποφέρει στο Δημόσιο, αλλά δίνουμε ταυτόχρονα έμφαση και την τεχνολογική ανάπτυξη των δικτύων αυτών και στις υπηρεσίες που οι πολίτες θα λάβουν».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η τοποθέτηση του υπουργού για τις κυβερνοεπιθέσεις που δέχθηκε τελευταία η χώρα: «Aντιμετωπίσαμε ως κράτος με απόλυτη σοβαρότητα, ταχύτητα και τη μέγιστη προσοχή τα περιστατικά των τελευταίων ημερών. Πρόκειται για επιθέσεις που ονομάζονται DDoS–DistributedDenialofService, κατανεμημένη επίθεση άρνησης υπηρεσίας. Με απλά λόγια: δημιουργήθηκε μια τεχνητή υπερφόρτωση της επισκεψιμότητας ορισμένων ιστοσελίδων με αποτέλεσμα αυτές να μην είναι διαθέσιμες για μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουμε καταστροφή ή υποκλοπή στοιχείων και δεδομένων. Τέτοιου τύπου επιθέσεις συμβαίνουν σε όλα τα κράτη, το ζητούμενο είναι η ελαχιστοποίηση του αριθμού τους και ο περιορισμός του όποιου αντικτύπου τους».

Τέλος ο Κυριάκος Πιερρακάκης τοποθετείται με τη συνέντευξή του στο Νews 24/7 και για δυο ακραιφνώς πολιτικά θέματα:

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: «Η επιλογή – και πλέον η εκλογή – της κυρίας Σακελλαροπούλου έχει πολλαπλούς και ιδιαίτερα σημαντικούς συμβολισμούς. Αν έπρεπε να κωδικοποιηθεί το πολιτικό μήνυμα, θα επέλεγα τις τρείς αυτές λέξεις: υπέρβαση, σύνθεση και αξιοσύνη. Υπέρβαση γιατί η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επιλέγεται ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σύνθεση, γιατί όπως απεδείχθη, είναι μια επιλογή που κατάφερε να συγκεντρώσει την εμπιστοσύνη του μεγαλύτερου μέρους της κοινοβουλευτικής σύνθεσης, τιμώντας το πνεύμα του νομοθέτη, παρά τη δυνατότητα εκλογής Προέδρου με απλή πλειοψηφία. Και αξιοσύνη, γιατί το σύνολο της επιστημονικής και επαγγελματικής διαδρομής της νέας Προέδρου μιλά από μόνο του. Η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο τις προσδοκίες και τη θέληση των Ελλήνων να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα».

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΟΥ ΧΩΡΟΥ: «Δεν πιστεύω στις συντεταγμένες της παλιάς πολιτικής γεωγραφίας. Τα όρια του πολιτικού σκηνικού επαναχαράσσονται και οι όροι προοδευτικό και συντηρητικό αποκτούν διαρκώς άλλες φορτίσεις και άλλο νόημα. Η στρατηγική του Πρωθυπουργού αφορά πρωτίστως τη χώρα. Αφορά την αλλαγή του πολιτικού και οικονομικού της υποδείγματος με όρους 21 αιώνα. Και αυτό εκ των πραγμάτων απαιτεί συνθέσεις, συναινέσεις, σχέδιο και επιμονή. Το αποτέλεσμα είναι που θα κρίνει τα πάντα – μαζί με τις πρακτικές αλλαγές στην καθημερινότητα του πολίτη».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ ΣΤΟ NEWS 24/7 ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Περάσατε μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα την εξαμηνιαία αξιολόγηση του Πρωθυπουργού. Ποιο είναι το αποτύπωμα των πρώτων έξι μηνών και ποια είναι τα επόμενα βήματα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης;

Πράγματι, παρουσιάσαμε στον Πρωθυπουργό τόσο τα πεπραγμένα του πρώτου εξαμήνου του νέου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όσο και το σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος. Σχετικά με το μέχρι στιγμής έργο μας, εστιάσαμε στην επίλυση ζητημάτων νομοθετικής και εκτελεστικής φύσης, που εκκρεμούσαν για χρόνια, ώστε να «ξεκλειδώσουμε» τις προοπτικές της μετάβασης στο ψηφιακό κράτος.

Αρχικά, διαμορφώσαμε ένα σαφές πλαίσιο για την εφαρμογή της διαλειτουργικότητας – θέσαμε δηλαδή τους κανόνες για να «μιλάνε» μεταξύ τους τα μητρώα και οι υπηρεσίες του Δημοσίου. Επιπλέον, δώσαμε τέλος στο γκρίζο που κυριαρχούσε ως προς τη διαδικασία αδειοδότησης των κεραιοσυστημάτων κινητής τηλεφωνίας. Προβήκαμε, τέλος, σε κρίσιμες νομοθετικές παρεμβάσεις στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας και των κρίσιμων υποδομών.

Δεν μείναμε όμως μόνο στη νομοθέτηση, αλλά ταυτόχρονα παραδώσαμε σε πλήρη λειτουργία το 112 στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των συσκευών που λειτουργούν στην Ελλάδα. Και φυσικά, ξεκινήσαμε να υλοποιούμε τις πρώτες ευρείες διαλειτουργικότητες, όπως αυτή του Μητρώου Πολιτών με την ΑΑΔΕ, ώστε οι πολίτες να μην χρειάζεται πλέον να προσέρχονται στις Εφορίες για να δηλώσουν ληξιαρχικά γεγονότα όπως ο γάμος ή το διαζύγιο.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, μέσα στις προσεχείς εβδομάδες θα εφαρμόζεται η νέα διαδικασία δήλωσης γέννησης, η οποία θα αρχίζει και θα τελειώνει για τους γονείς εντός του μαιευτηρίου, χωρίς να προσκομίζονται δικαιολογητικά και χωρίς να χρειάζεται μετά να απευθυνθούν σε μια σειρά από υπηρεσίες. Επιπλέον, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα λειτουργήσει η αρχική εκδοχή του gov.gr, το οποίο θα περιέχει κατηγοριοποιημένες όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο και επιπλέον θα παρέχει τη δυνατότητα συμπλήρωσης και υπογραφής υπεύθυνης δήλωσης και εξουσιοδότησης.

-Πριν από λίγες μέρες ανακοινώσατε ότι ο ΑΦΜ θα αποτελέσει τον νέο αριθμό ταυτοποίησης. Πώς καταλήξατε σε αυτή την επιλογή και πώς θα λειτουργήσει;

Πριν περάσουμε στην απάντηση της ερώτησής σας, επιτρέψτε μου να κάνω μια απαραίτητη διευκρίνιση: όντως ο ΑΦΜ θα λειτουργήσει όπως είπατε, αλλά ούτε θα ονομάζεται πλέον ΑΦΜ, ούτε θα εξαντλείται σε φορολογική χρήση. Αντίθετα, θα μετονομαστεί για να αποτελέσει τον λεγόμενο ενιαίο αριθμό του πολίτη – όπως τον αποκαλούμε μέχρι να καταλήξουμε στην επίσημη ονομασία του – και η λειτουργία του θα επεκταθεί στο σύνολο των συναλλαγών.

Από εκεί και πέρα, βασική μας επιδίωξη (από τη στιγμή που είχαμε τη δυνατότητα) ήταν να αποφύγουμε τη δημιουργία ενός επιπλέον αριθμού. Από τους υφιστάμενους, προκρίθηκε ο ΑΦΜ έναντι του ΑΜΚΑ για σειρά «τεχνικών» λόγων. Ως προς τη λειτουργία του, ο αριθμός αυτός θα αναγράφεται στις νέες ταυτότητες και σταδιακά θα αποτελέσει τον μόνο αριθμό που θα χρησιμοποιούν τα φυσικά πρόσωπα για την ταυτοποίησή τους σε όλων των ειδών τις συναλλαγές. Τέλος, θα είναι σταθερός, δηλαδή δεν θα αλλάζει όπως συμβαίνει τώρα με τον αριθμό ταυτότητας σε περίπτωση απώλειας. Πλέον, ο αριθμός ταυτότητας θα αποτελεί μόνο τον αριθμό του πιστοποιητικού και όχι το ταυτοποιητικό στοιχείο.

-Μιας και αναφέρεστε στις νέες ταυτότητες, αυτές είναι καθ’ οδόν. Πότε θα είναι έτοιμες;Θα επιβαρυνθούν οι πολίτες με παραπάνω κόστος και, αν ναι, με τι όφελος σε σύγκριση με τις υπάρχουσες αλλά και σε σύγκριση με τις προδιαγραφές του προηγούμενου διαγωνισμού;

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στα τέλη του προηγούμενου έτους από το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι νέες ταυτότητες αναμένεται να ξεκινήσουν να παραδίδονται στους πολίτες από το 2022. Σε ό,τι έχει να κάνει με το κόστος τους, αρκεί κανείς να αντιπαραβάλει τους δύο διαγωνισμούς – αυτόν που προκηρύχθηκε και αυτόν που ακυρώθηκε – για να διαπιστώσει ότι το ποσό που έχει προγραμματιστεί από το γενικό λογιστήριο του κράτους είναι επακριβώς το ίδιο.

Μάλιστα, με το νέο διαγωνισμό θα έχουμε μια σειρά από επιπλέον στοιχεία, εξωτερικά και εσωτερικά. Οι νέες ταυτότητες όπως σχεδιάστηκαν από την Κυβέρνησή θα διαθέτουν ανεπτυγμένη ψηφιακή υποδομή. Αυτό σημαίνει ότι θα παρέχεται η δυνατότητα σε όλους μας να ταυτοποιούμαστε από το σπίτι ή το γραφείο μας, μέσω του υπολογιστή ή του κινητού μας, χωρίς να δαπανάμε εργατοώρες σε ουρές υπηρεσιών. Για παράδειγμα οι νέες ταυτότητες θα περιλαμβάνουν ψηφιακές υπογραφές για όλους τους πολίτες. Και τέλος, θα έχουν και άυλη υπόσταση, καθώς θα μπορούμε να τις έχουμε και στο κινητό μας ως εφαρμογή.

-Αρκετός κόσμος επίσης ανησυχεί για τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις. Είμαστε αρκετά ασφαλείς ή έχουμε αδρανήσει;

Aντιμετωπίσαμε ως κράτος με απόλυτη σοβαρότητα, ταχύτητα και τη μέγιστη προσοχή τα περιστατικά των τελευταίων ημερών. Πρόκειται για επιθέσεις που ονομάζονται DDoS–DistributedDenialofService, κατανεμημένη επίθεση άρνησης υπηρεσίας. Με απλά λόγια: δημιουργήθηκε μια τεχνητή υπερφόρτωση της επισκεψιμότητας ορισμένων ιστοσελίδων με αποτέλεσμα αυτές να μην είναι διαθέσιμες για μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουμε καταστροφή ή υποκλοπή στοιχείων και δεδομένων. Τέτοιου τύπου επιθέσεις συμβαίνουν σε όλα τα κράτη, το ζητούμενο είναι η ελαχιστοποίηση του αριθμού τους και ο περιορισμός του όποιου αντικτύπου τους.

Το ευρύτερο ζητούμενο για εμάς είναι να εκσυγχρονίσουμε το κράτος όχι μόνο σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και με έμφαση στην ασφάλεια και την ποιότητα των ίδιων των συστημάτων συνολικότερα. Η δεύτερη αυτή μετάβαση είναι μια διαδικασία που δεν διαφημίζεται αλλά που είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, αναγκαία από την πρώτη. Και είναι μια διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει να πραγματοποιείται με ταχύτητα από τον περασμένο Ιούλιο από το σύνολο των εμπλεκομένων κυβενητικών φορέων. Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχοντας κυρίως αρμοδιότητα πάνω σε θέματα ιδιωτικού τομέα και ευρύτερης στρατηγικής, ανάμεσα σε άλλες πρωτοβουλίες, ορίσαμε τις κρίσιμες υποδομές της χώρες, τους λεγόμενους «ΦΕΒΥ» (Φορείς Εκμετάλλευσης Βασικών Υπηρεσιών»), σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία NIS και παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή πρωτοκόλλων ασφαλείας, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα σχετικές υποδομές και τεχνογνωσία και εντός του Δημοσίου.

-Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο μείζον θέμα των 5G, ποια είναι;

Η βασική μας επιδίωξη σε ό,τι αφορά το 5G είναι να μην χάσουμε ένα ακόμα τραίνο – από τα πολλά που έχει χάσει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες στον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας ευρύτερα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: σημαίνει ότι σχεδιάζουμε τη δημοπρασία του φάσματος 5G στο τέλος του τρέχοντος έτους με τέτοιο τρόπο ώστε να μη μείνουμε με μόνο κριτήριο τα έσοδα που θα αποφέρει στο Δημόσιο, αλλά δίνουμε ταυτόχρονα έμφαση και την τεχνολογική ανάπτυξη των δικτύων αυτών και στις υπηρεσίες που οι πολίτες θα λάβουν. Από πλευράς μας, όπως ήδη ανέφερα, με το σχέδιο νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα» διαμορφώσαμε ένα σύγχρονο, ξεκάθαρο και λειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο αδειοδότησης συστημάτων κεραιών. Η επίλυση αυτής της χρόνιας εκκρεμότητας μας επιτρέπει να αξιώνουμε πλέον από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να υλοποιήσουν με αντίστοιχη ταχύτητα τις σχετικές επενδύσεις, αφού, φυσικά, πρώτα καταβάλουν το αναλογούν τίμημα. Από εκεί και πέρα, αναμένουμε φυσικά τα συμπεράσματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με θέματα που σχετίζονται με πτυχές της ασφάλειας αυτών των δικτύων.

-Ένα από τα πλέον κρίσιμα στοιχήματα της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Ειδικότερα, γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις επενδύσεις στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων, το οποίο είναι αρμοδιότητα του υπουργείου σας. Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε ώστε να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική;

Οι επενδύσεις στα οπτικοακουστικά μέσα μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα. Και όταν μιλάμε για οπτικοακουστικά μέσα δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με ταινίες και σειρές, αλλά με μια ευρεία κατηγορία δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνει επίσης ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ως χώρα έχουμε ένα σημαντικό επενδυτικό κίνητρο – το λεγόμενο cashrebate – που προβλέπει επιδότηση του 35% των επιλέξιμων δαπανών. Αυτό σκοπεύουμε να το διατηρήσουμε και ταυτόχρονα εξετάζουμε πώς μπορούμε να κάνουμε ακόμα πιο ελκυστική την προοπτική των γυρισμάτων στην Ελλάδα. Και εδώ έχουμε διαπιστώσει ότι ένας από τους αποτρεπτικούς παράγοντες εξακολουθεί να είναι η γραφειοκρατία. Θα εστιάσουμε, δηλαδή, σημαντικά στην αφαίρεση εμποδίων, ώστε να είναι πολύ πιο εύκολο για έναν ξένο – αλλά και έναν έλληνα – παραγωγό να πραγματοποιήσει γυρίσματα στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα θα εστιάσουμε στην κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου και στην ψηφιοποίηση ενός σημαντικού κομματιού του μέσω του ΕΚΟΜΕ. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της κληρονομιάς, για παράδειγμα, ακόμα στεγάζεται στα παλιά κτήρια της Φίνος Φίλμς. Δεν αναφέρομαι στο αρχείο της ίδιας της Φίνος γιατί αυτό έχει ήδη ψηφιοποιηθεί, αλλά σε πολλά άλλα έργα άλλων παραγωγών τα οποία έχουν αφεθεί στο συγκεκριμένο χώρο. Είναι μέρος της αποστολής μας η διάσωση και διαφύλαξη αυτής της κληρονομιάς.

-Το πολιτικό μήνυμα του πρωθυπουργού με την επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ποιο είναι κ. Πιερρακάκη;

Η επιλογή – και πλέον η εκλογή – της κυρίας Σακελλαροπούλου έχει πολλαπλούς και ιδιαίτερα σημαντικούς συμβολισμούς. Αν έπρεπε να κωδικοποιηθεί το πολιτικό μήνυμα, θα επέλεγα τις τρεις αυτές λέξεις: υπέρβαση, σύνθεση και αξιοσύνη. Υπέρβαση γιατί η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επιλέγεται ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σύνθεση, γιατί όπως απεδείχθη, είναι μια επιλογή που κατάφερε ενα συγκεντρώσει την εμπιστοσύνη του μεγαλύτερου μέρους της κοινοβουλευτικής σύνθεσης, τιμώντας το πνεύμα του νομοθέτη, παρά τη δυνατότητα εκλογής Προέδρου με απλή πλειοψηφία. Και αξιοσύνη, γιατί το σύνολο της επιστημονικής και επαγγελματικής διαδρομής της νέας Προέδρου μιλά από μόνο του. Η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο τις προσδοκίες και τη θέληση των Ελλήνων να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα.

- Είστε μεταξύ εκείνων που εκτιμούν πως η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να στοχεύει στην κατάκτηση του μεσαίου χώρου;

Δεν πιστεύω στις συντεταγμένες της παλιάς πολιτικής γεωγραφίας. Τα όρια του πολιτικού σκηνικού επαναχαράσσονται και οι όροι προοδευτικό και συντηρητικό αποκτούν διαρκώς άλλες φορτίσεις και άλλο νόημα. Η στρατηγική του Πρωθυπουργού αφορά πρωτίστως τη χώρα. Αφορά την αλλαγή του πολιτικού και οικονομικού της υποδείγματος με όρους 21 αιώνα. Και αυτό εκ των πραγμάτων απαιτεί συνθέσεις, συναινέσεις, σχέδιο και επιμονή. Το αποτέλεσμα είναι που θα κρίνει τα πάντα – μαζί με τις πρακτικές αλλαγές στην καθημερινότητα του πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου