Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων διεκδικεί τα «σκήπτρα» του μεγαλύτερου νοσοκομείου

Συντάκτης: Virus

Τα πρωτεία φαίνεται πως πήρε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από τον Ευαγγελισμό ως το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας. Μόνο το τελευταίο έτος εξυπηρέτησε 430 χιλιάδες ασθενείς, τον μεγαλύτερο αριθμό μεταξύ των νοσοκομείων όλης της χώρας.

Ανοδική πορεία φαίνεται πως έχει σε ότι αφορά στην παροχή υπηρεσιών και στις υλικοτενχικές δομές αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την λειτουργία της Αγγειοχειρουργικής, ενισχύθηκε ο εξοπλισμός της Νευροχειρουργικής , της Πνευμονολογικής και της ΩΡΛ Κλινικής.

Την κούρσα φέρεται να κερδίζει στον τομέα του εξοπλισμού με τη προμήθεια 400 ηλεκτροκίνητων κλινών, τον νέο αξονικό 80 τομών, τέθηκε τη νέα μονάδα πλυντηρίων, ενώ ταυτόχρονα εγκρίθηκε η προμήθεια νέου λιθοτρίπτη, πιστοποιήθηκαν 14 κλινικές και 13 εργαστήρια, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης, κατά την ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πίτας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υλοποιήθηκε έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου με προϋπολογισμό 4,4 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά το νέο έτος προτεραιότητα θα δοθεί στη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, της ΜΕΘ Παίδων, στη ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Μεταμόσχευσης μυελού των οστών, στην επέκταση των υποδομών ΤΕΠ, στη ίδρυση και εγκατάσταση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παίδων και Ενηλίκων καθώς και στην αναβάθμιση των πληροφοριακών υποδομών του νοσοκομείου.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις εφημερίες δέχεται κατά μέσο όρο 700 ασθενείς ημερησίως.

Από τα δεδονμένα που ανακοίνωσε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πληροφορικής του Νοσοκομείου Κωνσταντίνος Τρεμπέλης προκύπτει ότι κατά μέσο όρο 400.000 ασθενείς την χρονιά και εκτιμάται ότι μόνο το 45% προέρχεται από τον Νομό Ιωαννίνων.

Σε λιγότερο από 20 χρόνια, από το 2001το Νοσοκομείο αύξησε τις ανεπτυγμένες κλίνες από το 688 σε 857 κλίνες (2019). Το ίδιο χρονικό διάστημα διπλασιάστηκε ο πληθυσμός των ασθενών που εξυπηρετείται ετησίως (από 215.794 ασθενείς ετησίως σε 410.803 ασθενείς) και αντίστοιχα ο αριθμός των νοσηλευθέντων ασθενών από 48.168 αυξήθηκε σε 61.378 2019.

Σε ότι αφορά τις χειρουργικές επεμβάσεις, το 2019 αυτές ξεπέρασαν τις 12.000, ενώ η Μέση Διάρκεια Νοσηλείας ήταν 3,1 ημέρες.

Κατά το διάστημα των 30 χρόνων λειτουργίας του Νοσοκομείου το μεγαλύτερο μέρος του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του, έχει αντικατασταθεί τουλάχιστον 3 φορές.

Άξιο αναφοράς είναι ότι με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013, επεκτάθηκαν οι εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου με την κατασκευή του νέου 4ου πενταόροφου κτιρίου νοσηλευτικών μονάδων, χειρουργείων και ειδικών Μονάδων.

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» χρηματοδότησε, κατά καιρούς, το Κτίριο Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης, το Κτίριο του Ξενώνα για τους συνοδούς των ασθενών που προέρχονται από άλλες περιοχές, τον νέο Μαγνητικό Τομογράφο και στο επόμενο διάστημα θα χρηματοδοτήσει και την εγκατάσταση του PET CT Scan.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το γεγονός ότι όλες οι απεικονιστικές εξετάσεις αποθηκεύονται και στο Data Center του ΕΔΕΤ.

Σύντομα, τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους θα εγκατασταθεί ένα πρωτοποριακό σύστημα ενημέρωσης του κοινού με ψηφιακές οθόνες.

Πηγή: www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου