Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Οκτώ "πληγές" στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής

Το 60% έως 70% των ασθενών που προσέρχονται στα "επείγοντα" θα μπορούσαν να έχουν εξυπηρετηθεί εκτός νοσοκομείων.


Δομικά προβλήματα, ελλείψεις προσωπικού και διαρκής ροή ασθενών από την περιφέρεια στην Αττική, υπονομεύουν την εφημερία των δημόσιων νοσοκομείων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να αλλάξει το σύστημα της εφημερίας στην Αττική. Την εκπόνηση προτάσεων έχει αναλάβει 16μελής ομάδα εργασίας (παρατίθεται η απόφαση πιο κάτω), με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Ιωάννη Κωτσιόπουλο.

Οι όποιες αλλαγές δεν αναμένεται να γίνουν πριν τελειώσει η περίοδος της γρίπης, ώστε να μην προκληθούν περαιτέρω "αρρυθμίες".

Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται είναι η πιο ενεργή συμμετοχή στην εφημερία μικρότερων νοσοκομείων και η πραγματοποίηση γενικής εφημερίας ανά τρεις και όχι ανά τέσσερις μέρες.

Συζητείται, επίσης, και η εφημερία τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) ανεξάρτητα από την εφημέρευση του νοσοκομείου.

Από την Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) εκτιμάται πως η εφημερία ανά τρεις μέρες δεν είναι εφικτή και θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιβάρυνση των νοσοκομείων αιχμής. Οι γιατροί κάνουν λόγο για επικίνδυνους πειραματισμούς και με την εφημέρευση ΤΕΠ, ανεξάρτητα από την εφημερία του νοσοκομείου.

Τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν ήδη πιεστεί, καθώς η κρίση και η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) φροντίδας οδηγεί στην εφημερία όλο και περισσότερους πολίτες.

Τα τελευταία χρόνια, έχει καταγραφεί αύξηση 25% στη νοσηλευτική κίνηση, μεγάλο μέρος της οποίας θα μπορούσε να έχε απορροφηθεί από οικογενειακούς γιατρούς ή δομές, όπως τα Κέντρα Υγείας.

Οριακή

Οι νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούν πως η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο οριακή, εξαιτίας των εξής παραγόντων:

Το 60% έως 70% των ασθενών που προσέρχονται στα "επείγοντα" θα μπορούσαν να έχουν εξυπηρετηθεί εκτός νοσοκομείων. Οι πρώην ΠΕΔΥ και οι ΤΟΜΥ δεν έλυσαν το πρόβλημα και απαιτείται εφημερία τους για δύο ή τρία οκτάωρα.
Γίνεται μεγάλος αριθμός διακομιδών από μικρού και μεσαίου μεγέθους νοσοκομεία προς τα μεγάλα. Διακομίζονται στα νοσοκομεία της Αττικής ασθενείς από νοσοκομεία της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και των νησιών.
Η έλλειψη προσωπικού καθιστά "ανάπηρα" και μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Οι γιατροί καταγγέλλουν πως το "Ασκληπιείο" και το "Τζάνειο" στέλνουν παιδιά με σκωληκοειδίτιδα από νησιά κατευθείαν στο Παίδων, λόγω έλλειψης παιδοχειρουργού.
Ο δυτικός τομέας "νοσεί", με τα νοσοκομεία της Νίκαιας και του Θριάσιου να έχουν τεράστιες ελλείψεις και το "Αττικόν" να πνίγεται στα ράντζα. Στον βόρειο τομέα οι περισσότερες ειδικότητες εξυπηρετούνται μόνο από το "Σισμανόγλειο", ενώ ο ανατολικός δεν έχει νοσοκομείο, παρά μόνο υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας.
Ακόμη και ειδικά νοσοκομεία της Αθήνας, όπως το "Σωτηρία", δεν ενισχύονται με προσωπικό, προκειμένου να αντεπεξέλθει στη μεγάλη ζήτηση από ασθενείς για αναπνευστικά νοσήματα. Οι 12 πνευμονολογικές κλινικές έγιναν 8, οι ειδικευόμενοι από 115 έγιναν 35 και οι ειδικευμένοι από 65 έγιναν 35. Καθοριστικό ρόλο στη διευθέτηση, ταχεία μεταφορά και αντιμετώπιση, μπορεί να παίξει το ΕΚΑΒ, αλλά είναι υποβαθμισμένο από άποψη μέσων, διασωστών και γιατρών.
Ανεπαρκής είναι η στελέχωση στα κεντρικά νοσοκομεία Παίδων. Το Παίδων Πεντέλης είναι υποβαθμισμένο το ίδιο και οι παιδιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων.
Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στις Ψυχιατρικές κλινικές, ενώ ισχύει το απαράδεκτο να εφημερεύει ψυχιατρικό τμήμα γενικού νοσοκομείου σε διαφορετική ημέρα από το υπόλοιπο νοσοκομείο.
Το "Αλεξάνδρα", το "Έλενα Βενιζέλου" και οι γυναικολογικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών ούτε για τη γενική εφημερία, ενώ παρόμοια κατάσταση ισχύει και για τα τρία ογκολογικά νοσοκομεία.

Πρόταση

Για τη βελτίωση της κατάστασης, οι νοσοκομειακοί γιατροί προτείνουν τα εξής:

Να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ικανότητα του ΕΚΑΒ να αντιμετωπίζει το περιστατικό στον τόπο του συμβάντος (ανάνηψη, διασωλήνωση, σταθεροποίηση ασθενούς), που σημαίνει εκπαίδευση και παρουσία γιατρού.

Να προβλεφθούν Κέντρα Τραύματος, χρεωμένα στα μεγάλα νοσοκομεία, ώστε να αντιμετωπίζουν την συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών και να σώζουν ζωές.

Παιδιατρική, Ψυχιατρική, Γυναικολογία, Ογκολογία, είναι ειδικότητες για τις οποίες πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση τόσο του τακτικού όσο και του επείγοντος περιστατικού.

Στη γενική εφημερία πρέπει να προβλέπεται 24ωρη λειτουργία όλων των εργαστηρίων (ακτινολογικά, αξονικός, υπέρηχοι, βιοχημικά) με το ανάλογο προσωπικό, κάτι που τώρα που δε συμβαίνει ακόμα και στα μεγάλα νοσοκομεία.

Ο επικείμενος διορισμός μόνιμων γιατρών στα ΤΕΠ, πρέπει να συνδυαστεί με πολλαπλάσιους διορισμούς νοσηλευτών και τραυματιοφορέων.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν διαχρονικά ελάχιστα εφημερεύοντα Καρδιοχειρουργικά τμήματα και μόνο ένα εφημερεύον κέντρο επεμβατικής νευροακτινολογίας (για εμβολισμούς ραγέντων ανευρυσμάτων και άλλων αγγειακών δυσπλασιών εγκεφάλου).

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου