Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Κικίλιας: Ψυχραιμία με τον νέο κοροναϊό! Αναμένουμε τις αποφάσεις του ΠΟΥ


Ψυχραιμία και ηρεμία συνιστά ο υπουργός Υγείας για τον κοροναϊό από την Κίνα που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής, τον θάνατο σε 17 ανθρώπους, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αγγίζουν τα 634. 

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως για τα επιστημονικά θέματα πρέπει να μιλούν οι ειδικοί επιστήμονες, οι λοιμωξιολόγοι. Είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ξανασυνεδριάζει σήμερα και αυτές τις αποφάσεις και οδηγίες θα ακολουθήσουμε. Επαναλαμβάνω, με ψυχραιμία, με σύνεση, με ηρεμία και με ένα σχέδιο τέτοιο, το οποίο ενδεχομένως να έχει ξαναεφαρμοστεί και στο παρελθόν και θα εφαρμοστεί και τώρα.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδουκατέστησε σαφές ότι ο Π.Ο.Υ ξανασυνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει αν πρέπει να παρθούν άλλα μέτρα και τι μέτρα. Χωρίς σωστή πληροφόρηση και στοιχεία δεν προχωρούμε σε οποιεσδήποτε ανακοινώσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία σύσταση, δεν υπάρχουν κρούσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιαςμε την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου, ο αρμόδιος υπουργός έθεσε υπόψη της κας Κυριακίδου τους τομείς που αποτελούν προτεραιότητες της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά στην εξάλειψη των ανισοτήτων στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και στην εξάλειψη του φαινομένου των ελλείψεων φαρμάκων, που αποτελούν ζήτημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε επίσης στην Επίτροπο τους βασικούς άξονες του Σχεδίου Νόμου για τη Δημόσια Υγεία, που θα κατατεθεί στη Βουλή, αναλύοντας το πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση βασικών μορφών καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και την πρόληψη από την παχυσαρκία με την ορθή διατροφή και την φυσική άσκηση, όπως και για την κατανάλωση αλκοόλ.

Η Επίτροπος υπογράμμισε ότι οι πολιτικές της Ελληνικής Κυβέρνησης για την Υγεία είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις και τους στόχους που έχει θέσει η Επιτροπή και συνεχάρη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τις επιλογές και προσπάθειες που κάνει.

Τέλος, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο μεταναστευτικό και την υγειονομική κάλυψη που παρέχει η χώρα μας, με την Ευρωπαία Επίτροπο να δηλώνει ότι θα υποστηρίξει τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα στον τομέα αυτό και πώς θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Έλληνα Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά και τον Υπουργό Υγείας για το συντονισμό των ενεργειών που αφορούν στο ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου