Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Επιστολή σοκ οδοντιάτρου καταγγέλλει τις ελλείψεις φαρμάκων

Συντάκτης: Virus

Την έλλειψη απαραίτητων φαρμάκων που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή ασθενών και ταλαιπωρούν τους οικείους που τα αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο καταγγέλλει σε έντονο ύφος οδοντίατρος σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Όπως περιγράφει η οδοντίατρος αναγκάστηκε να αναζητά το Digoxin στα φαρμακεία του Πειραιά , καθώς «αυτό το φάρμακο που γνωρίζετε, ότι είναι πολύ απαραίτητο και αναντικατάστατο και δεν υπήρχε!».

Η οδοντίατρος διαμαρτύρεται ότι το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο «μια μεγάλη λίστα φαρμάκων, που μου έδειχναν οι φαρμακοποιοί στα κιτάπια τους και που λείπουν ΤΕΛΕΊΩΣ από την αγορά.»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε το συγκεκριμένο φάρμακο θα το προμηθευτούν τα φαρμακεία τέλος Ιανουαρίου, ενώ ανάλογο φαινόμενο έλλειψης έχει καταγραφεί και στο παρελθόν.

Δέκτες παραπόνων γίνονται οι φαρμακοποιοί λόγω της απόγνωσης των πολιτών, , όπως περιγράφει χαρακτηριστικά η οδοντίατρος, υπογραμμίζοντας το αδιέξοδο ορισμένων περιπτώσεων «Κι όταν με κάποια θρασύτητα μου απάντησαν κάποιοι: απευθυνθείτε στο γιατρό σας για άλλο σκεύασμα …. αυτή τη φορά δεν άντεξα και τους τα έψαλα για τα καλά! Κάποια φάρμακα το γνωρίζετε, είναι ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΆΣΤΑΤΑ στις θεραπείες των ασθενών! Απορώ, ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, πώς δεν τα ‘χετε κάνει ακόμα “λίμπα” στο Υπουργείο!»

Την ψυχική και σωματική κόπωση όσο και την σπατάλη χρόνου σκιαγραφεί η αγανακτισμένη πολίτης, σχολιάζοντας ότι τελικά εξασφάλισε το φάμακο χάρη σε κάποια γνωριμία.

Με πικρία τονίζει την αντιμετώπιση των ευπαθών ομάδων«Το ξέρουμε ότι το Σύστημα δεν θέλει τους συνταξιούχους και τους βαριά ασθενείς, για να μην πληρώνει απαιτητικές και ακριβές θεραπείες. Να τους ξεφορτωθεί, θέλει…».

Ευθύνες καταλογίζει η οδοντίατρος «σήμερα λοιπόν, που αντιμετωπίζετε όλοι εσείς οι υπεύθυνοι φορείς φαρμακοποιών και ιατρών, μαζί με τους αναίσχυντους πολιτικούς, με κάποια απάθεια τις συνεχείς ελλείψεις των φαρμάκων, δεν το καταλαβαίνετε ότι το ίδιο θα συμβεί αύριο στην πόρτα σας; Όταν εσείς οι ίδιοι ομολογείτε ότι τα φάρμακα από τις φαρμακαποθήκες φεύγουν σε άλλες χώρες και μοσχοπουλιούνται, αφού υπάρχουν νόμοι στη χώρα μας που τους προστατεύουν;».

Στο στόχαστρο βάζει η οδοντίατρος τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ εταιρειών καθώς το Υπουργείο και τις φαρμακαποθήκες «που τ’ ακουμπούν στους πολιτικάντηδες, για ν’ αφήνουν την Αγορά χωρίς ελέγχους, με νόμους που έρχονται ενάντια στους φορολογούμενους που τους έχουν ξεπουπουλιάσει; Τις προμήθειες από τα φάρμακα που παίζουν στα ζάρια οι Φαρμακαποθήκες και το Κράτος, θα τις πληρώνει συνεχώς η πλάτη των πολιτών; Και θα μένουν επιπλέον χωρίς φάρμακα; Πείτε μου , σας παρακαλώ πώς θα πείτε σε μια συνταξιούχο γιατρό παιδίατρο, (τη μάνα μου) που “μεγάλωσε” γενιές -.γενεών ( και πιθανώς κάποιους από εσάς…. ) που έχει διπλοπληρώσει και τριτοπληρώσει το Κράτος, ότι ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΤΟ ΦΆΡΜΑΚΟ της;».

Την κινητοποίηση ζητά του φαρμακευτικού συλλόγου αλλά και των ιατρικών συλλόγων για να σταματήσουν τέτοιες νοοτροπίες. Φρένο έπρεπε να μπει στην υφιστάμενη πραγματικότητα από την εποχή των μνημονίων, σύμφωνα με την οδοντίατρο που ρίχνει πυρά για τους επιτήδειους και φέρνει ως παράδειγμα την διαχείριση ανάλογης κατάστασης με αναισθητικές αμπούλες από τον οδοντιατρικό κλάδο.

Η επιστολή καταλήγει «ντρέπομαι για τα χάλια του Υγιειονομικού χώρου στον οποίο ανήκω και στον οποίο ανήκει επίσης ο τομέας του Φαρμάκου . Αναλάβετε σκληρές Δράσεις, για να σταματήσουν οι απαράδεκτες ελλείψεις των φαρμάκων, πριν να είναι αργά για όλους μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου