Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Με ιατρική συνταγή τα αντι-ιικά φάρμακα Tamiflu και Relenza – Ελλείψεις και απαγόρευση εξαγωγών

Με πρόσφατη απόφασή της, η διοίκηση του ΕΟΦ απαγόρευσε τις "παράλληλες εξαγωγές" του Tamiflu, οι οποίες "ενοχοποιούνται" για ελλείψεις φαρμάκων στην εγχώρια αγορά.

Με ιατρική συνταγή θα χορηγούνται τα αντι – ιικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε περιόδους έξαρσης της γρίπης.
IATRONET

Πρόκειται για το Tamiflu και το Relenza, τα οποία χορηγούνται σε περιπτώσεις που είναι πολύ πιθανή η λοίμωξη του ασθενούς από ιούς της γρίπης. Τα εν λόγω σκευάσματα έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την ένταση και τη διάρκεια της νόσησης από γρίπη.

Είναι πολύ χρήσιμα κυρίως σε άτομα υψηλού κινδύνου και με συνοδά χρόνια νοσήματα, στα οποία έχει βρεθεί πως η έγκαιρη έναρξη αντι-ιικής θεραπείας μειώνει τις επιπλοκές.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναφέρονται τα εξής:

"Κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (ΕΣΕ) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων Tamiflu και Relenza ορίζεται με περιορισμένη ιατρική συνταγή, φυλασσόμενη επί διετία".

Λόγω της αυξημένης ζήτησης, τα εν λόγω σκευάσματα δεν υπάρχουν σε επάρκεια στην αγορά, όπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί.

Δεν είναι τυχαίο πως με πρόσφατη απόφασή της, η διοίκηση του ΕΟΦ απαγόρευσε τις "παράλληλες εξαγωγές" του Tamiflu, οι οποίες "ενοχοποιούνται" για ελλείψεις φαρμάκων στην εγχώρια αγορά.

Δημ.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου