Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Γιατροί καταγγέλλουν «αντισυναδελφική συμπεριφορά» πληρώματος ασθενοφόρου

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Για "πρωτοφανές κρούσμα ακραίας απαξιωτικής συμπεριφοράς" καταγγέλλουν πλήρωμα ασθενοφόρου, οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να πέσει φως στα αίτια του περιστατικού, διέταξε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαυσταθίου.

Το περιστατικό, σύμφωνα με τους γιατρούς της ΕΙΝΑΠ, σημειώθηκε όταν πλήρωμα ασθενοφόρου άφησε "σύξυλους" δύο γιατρούς με τα μηχανήματα της εντατικής "στα χέρια" και μετά τη διακομιδή του ασθενούς, δεν τους μετέφερε ξανά με το ασθενοφόρο στη βάση τους, δηλαδή στο νοσοκομείο στο οποίο έπρεπε να συνεχίσουν την εφημερία τους.

Σύμφωνα με τους καταγγέλοντες νοσοκομειακούς γιατρούς, το μεσημέρι της Δευτέρας 13/1, ασθενοφόρο με πλήρωμα του ΕΚΑΒ και δύο αναισθησιολόγους του νοσοκομείου Νίκαιας μετέφερε διασωληνωμένο ασθενή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου "Άγιος Σάββας" όπου ο ασθενής παραδόθηκε στις 13.45.

Στην συνέχεια, όμως, το πλήρωμα του ασθενοφόρου αρνήθηκε να μεταφέρει τους γιατρούς που συνόδευαν τον ασθενή πίσω στο νοσοκομείο Νίκαιας,

"...αν και οι δυο γιατροί φορούσαν στολές εφημερευόντων και κουβαλούσαν στα χέρια τους (κυριολεκτικά...) τον συνοδό εξοπλισμό μεταφοράς βαρέως πάσχοντος", επισημαίνουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ, ενώ το πλήρωμα "προφασίστηκε ότι είχε άλλες επείγουσες κλήσεις".

Τα μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, όμως, υποστηρίζουν ότι αυτό δεν ήταν αληθές, και ότι απλώς το πλήρωμά ήθελε να ... "σχολάσει".
ΕΙΝΑΠ: "Ξεκίνησαν για τη Νίκαια και ... γύρισαν πίσω"

Μετά από αίτημα των αναισθησιολόγων παρενέβη ο διοικητής του νοσοκομείου Νίκαιας και -όπως τονίζουν οι γιατροί- μετά από μια ολόκληρη ώρα άσκοπης παραμονής των γιατρών και του πληρώματος του ασθενοφόρου στον "Άγιο Σάββα", το ασθενοφόρο ξεκίνησε για να επιστρέψει τους δυο γιατρούς πίσω στο νοσοκομείο της Νίκαιας".

"Λίγα μέτρα πιο κάτω, όμως, συνάδελφοι του πληρώματος του ασθενοφόρου από το κέντρο του ΕΚΑΒ, έδωσαν εντολή να ... γυρίσουν πίσω (!!) και να αποβιβάσουν ξανά τους γιατρούς και τον εξοπλισμό τους στον "Άγιο Σάββα" ( !!! ) και να τους πουν να περιμένουν άλλο υπηρεσιακό όχημα", αναφέρουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ

Οι γιατροί συνδέουν το περιστατικό με τον πρόσφατο σοβαρό τραυματισμό αναισθησιολόγου συναδέλφου τους εν ώρα καθήκοντος, από το ίδιο νοσοκομείο, η οποία υποβλήθηκε τελικά σε χειρουργείο. Τραυματίστηκε, σύμφωνα με την καταγγελία, τη στιγμή που συνόδευε βαρέως πάσχοντα ασθενή, εκτός καθηκόντων της, λόγω των ελλείψεων γιατρών στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας.

"Είναι προφανές πλέον πως αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμα υλικά τους γιατρούς των νοσοκομείων, οι οποίοι λόγω ευσυνειδησίας και αίσθησης του καθήκοντος δέχονται να αναπληρώνουν τα κενά ιατρικού προσωπικού στο ίδιο το ΕΚΑΒ και να συνοδεύουν βαρέως πάσχοντες στην θέση των γιατρών του ΕΚΑΒ που δεν υπάρχουν", αναφέρουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ.

ΕΙΝΑΠ: "Η συμπεριφορά τους ήταν επικίνδυνη για τους ίδιους τους ασθενείς"

Η ΕΙΝΑΠ προειδοποιεί τα πληρώματα του ΕΚΑΒ πως "η ακραία αντισυναδελφική συμπεριφορά τους θα καταγγέλλεται από τώρα και στο εξής ως επικίνδυνη για τους ίδιους τους ασθενείς, αφού π.χ. με ευθύνη του πληρώματος η αναισθησιολόγος του νοσοκομείου που συνόδευε, παρέμεινε εκτός νοσοκομείου και εκτός χειρουργείου για τουλάχιστον δυο ώρες παραπάνω από όσο χρειαζόταν, ενώ είναι γνωστές οι τραγικές ελλείψεις αναισθησιολόγων σε όλα τα νοσοκομεία", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί.

ΕΔΕ από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ

Ένορκη Διοικητική Εξέταση θα ζητήσει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαυσταθίου, ο οποίος έδειξε άμεσα αντανακλαστικά, ως προς την πρόθεσή του να διερευνηθεί έγκαιρα η υπόθεση και να διαπιστωθεί εάν τελικά το πλήρωμα του ασθενοφόρου έδειξε ή όχι, αντιεπαγγελματική συμπεριφορά απέναντι στους δύο γιατρούς του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου