Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

90 φάρμακα στον επίσημο κατάλογο ελλείψεων του ΕΟΦ - Απαγόρευση εξαγωγών για 40

Στον κατάλογο των ελλείψεων περιλαμβάνονται συνολικά 90 σκευάσματα, έναντι 108 που περιέχονταν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στα 90 ανέρχονται τα φάρμακα, διαφόρων κατηγοριών, που λείπουν και επίσημα από την ελληνική αγορά.
IATRONET

Στον απόηχο της αντιπαράθεσης μεταξύ ΕΟΦ και φαρμακοποιών για το πόσα σκευάσματα λείπουν από τα ράφια, η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) δημοσιοποίησε τον κατάλογο των ελλείψεων.

Στον κατάλογο, που παρατίθεται πιο κάτω, περιλαμβάνονται συνολικά 90 σκευάσματα, έναντι 108 που περιέχονταν στον κατάλογο του περασμένου Δεκεμβρίου.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται 56 φάρμακα για διάφορες παθήσεις, 17 νοσοκομειακά φάρμακα, 5 εμβόλια και 12 φάρμακα που εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ελλείψεων, η διοίκηση του ΕΟΦ προχώρησε και σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 40 σκευάσματα, μεταξύ των οποίων και το Tamiflu, το οποίο χορηγείται σε περιπτώσεις γρίπης.

Οι παράλληλες εξαγωγές αφορούν φάρμακα που έχουν εισαχθεί στη χώρα μας, προκειμένου να καλύψουν εγχώριες ανάγκες, αλλά επανεξάγονται, λόγω του κινήτρου που παρέχει η μεγάλη διαφορά τιμής τους με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ελλείψεις

Στη διαδικασία αυτή αποδίδεται μέρος των ελλείψεων στην ελληνική αγορά και στο πλαίσιο αυτό ο ΕΟΦ προχωρεί, κατά καιρούς, σε απαγορεύσεις εξαγωγών.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της διοίκησής του, η απόφαση για απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης είναι άμεσα εφαρμοστέα.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων.

Δημ.Κ.



Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου