CNN Newsroom
Η συνεχής πίεση εξαιτίας των υψηλών υποχρεωτικών επιστροφών έχει οδηγήσει στην καθυστέρηση εισαγωγής νέων φαρμάκων, όπως καταδεικνύει η έρευνα της EFPIAAP Photo
Χάρη στις εντατικές προσπάθειες της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, έχουν ολοκληρωθεί στη χώρα μας, πολλές διαπραγματεύσεις, με τη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών και μη, τόσο για νέα όσο και για προϊόντα που κυκλοφορούν ήδη.
Την ίδια ώρα ωστόσο, η συνεχής πίεση εξαιτίας των υψηλών υποχρεωτικών επιστροφών έχει οδηγήσει στην καθυστέρηση εισαγωγής νέων φαρμάκων στην Ελλάδα κατά 35%, όπως καταδεικνύει η έρευνα της EFPIA.
Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, με αφορμή την συνάντηση εφ' όλης της ύλης που είχε το Προεδρείο του Συνδέσμου χθες 15 Μαρτίου, με την πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης κυρίας Νάντιας Γκογκοζώτου και εκπροσώπων του ΣΦΕΕ.
Κατά τη συζήτηση ειδικότερα, υπήρξε κοινή διαπίστωση πως χάρη στις εντατικές προσπάθειες της Επιτροπής έχουν ολοκληρωθεί πολλές διαπραγματεύσεις, με τη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών και μη, τόσο για νέα όσο και για προϊόντα που κυκλοφορούν ήδη.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα νέα προϊόντα να αποζημιώνονται ταχύτερα αλλά και να βελτιώνονται τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ χάρη στις πρόσθετες εκπτώσεις που διασφαλίζονται και στη σημαντική βελτίωση των ταμειακών ροών, ενώ παράλληλα, η Πολιτεία, επί του παρόντος τουλάχιστον, φαίνεται, χάρη στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, να πετυχαίνει το στόχο μείωσης του clawback σε σχέση με το 2020.
Έγινε σαφές από την πλευρά του ΣΦΕΕ ότι η συνεχής πίεση εξαιτίας των υψηλών υποχρεωτικών επιστροφών έχει οδηγήσει στην καθυστέρηση εισαγωγής νέων φαρμάκων στην χώρα μας κατά 35%, όπως καταδεικνύει η έρευνα της EFPIA.
Συζητήθηκαν ακόμη τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης στη διαδικασία διαπραγμάτευσης όπως η έγκαιρη παροχή αριθμητικών/ποσοτικών στοιχείων στους ΚΑΚ, με επίσημο τρόπο, ώστε να προετοιμάσουν τις οικονομικές προτάσεις τους, αλλά και η καλύτερη αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου της διαπραγμάτευσης, ώστε να είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι όροι που εντάσσονται σε αυτό, πέραν των οικονομικών.
Είναι εμφανές ότι υπάρχουν νομικά κενά που δημιουργούν καθυστερήσεις, παρεξηγήσεις, αλλά και εντάσεις, ενώ επίσης είναι σαφές ότι είναι θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας.
Η σημασία της Επιτροπής, αλλά και γενικότερα ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ στην αναβάθμιση της αποδοτικότητας της φαρμακευτικής δαπάνης προς όφελος των ασθενών είναι αναμφισβήτητη.
Η σωστή αξιολόγηση και αναγνώριση της καινοτομίας από την Επιτροπή, σε συνδυασμό με την βελτίωση της χρηματοδότησης από την Πολιτεία θα ωφελήσουν τον ασθενή, αλλά και το σύστημα υγείας γενικότερα.
Μετά την πρόσφατη τροπολογία του ΥΥ μάλιστα, για τον συνυπολογισμό των κονδυλίων του RRF στον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, κατά το τρέχον αλλά και τα επόμενα δύο έτη, είναι σίγουρα ευκαιρία να μετριαστεί και η αφόρητη οικονομική πίεση που δέχονται οι ΚΑΚ κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου