Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Προσωπικός γιατρός: Έρχεται απόφαση για νέο «πάγωμα» στα πρόστιμα – Τι θα γίνει με επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς

Προσωπικός γιατρός: Έρχεται απόφαση για νέο «πάγωμα» στα πρόστιμα – Τι θα γίνει με επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς

«Παγωμένος» παραμένει ο προσωπικός γιατρός μέχρι τις εκλογές ενώ πλέον παγώνουν για άλλη μία φορά και τα πρόστιμα

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

«Παγωμένος» φαίνεται ότι θα μείνει ο προσωπικός γιατρός μέχρι τις εκλογές, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν προτίθεται ούτε να εφαρμόσει τα πρόστιμα που προβλέπονται για τους πολίτες, αλλά ούτε και να δώσει επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς.

Γι αυτό σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση που να βάζει για 4η φορά φρένο στα πρόστιμα που προβλέπονται για όσους πολίτες δεν έχουν εγγραφεί στον θεσμό.

Ειδικότερα παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε εκτιμήσει ότι τα πρόστιμα για τους πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό θα άρχιζαν τελικά να εφαρμόζονται από την 1η Απριλίου, το σχέδιο αυτό μετατίθεται και πάλι για αργότερα.

Και αυτό επειδή και δεν έχει αυξηθεί ο διαθέσιμος αριθμός προσωπικών γιατρών ώστε να γίνουν οι εγγραφές, αλλά και επειδή πλησιάζουν οι εκλογές και οι «ποινές» θα ήταν επιβαρυντικές για το κυβερνών κόμμα.

Να σημειωθεί ότι είχε εκδοθεί και σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που προέβλεπε την επίσημη παράταση στην εφαρμογή των ποινών (αντικινήτρων) για τη μη εγγραφή στον «Προσωπικό Γιατρό» από την 1η Απριλίου 2023 και όχι από την 1η Δεκεμβρίου που ίσχυε αρχικά.

Προσωπικός γιατρός χωρίς επιπλέον κίνητρα

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας σε αυτή τη φάση δεν έχει στη «φαρέτρα» του νέα κίνητρα να δώσει στο ιατρικό σώμα ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των προσωπικών γιατρών.

Από την άλλη ούτε οι γιατροί του δημοσίου στους οποίους στηριζόταν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για να αυξήσει τους προσωπικούς γιατρούς, φαίνεται ότι μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

Και αυτό διότι η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δεν έχει προχωρήσει ακόμη τις υπουργικές αποφάσεις που να δίνουν το δικαίωμα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ανοίξουν και ιδιωτικό ιατρείο ώστε να υπάρχει η πιθανότητα να γίνουν και προσωπικοί γιατροί.

Να σημειωθεί ότι οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τον νόμο Γκάγκα αναμένονται εδώ και μήνες, παρά τη σπουδή που επέδειξε η κυβέρνηση για να ψηφίσει τον νόμο.

Τι προβλέπουν τα πρόστιμα

Οι ποινές που έχουν ψηφιστεί με τον Νόμο για τον προσωπικό γιατρό προβλέπουν πως όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό, θα επιβαρύνονται με πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές.

Μάλιστα σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, από τις αρχές του 2023 θα έπρεπε τα παραπάνω πρόστιμα, να προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10% επιπλέον.

Παράλληλα ο νόμο προέβλεπε ότι όσοι εγγραφούν θα είχαν προτεραιότητα από 1ης/1/2023 κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

5 σχόλια:

  1. Ποιος ηλίθιος θα βασιστεί στους αχρειους των Τεμπών για να ανοίξει ιατρείο ? Τήρησαν ποτέ κάποια υπόσχεση τους? Έχουν ποτέ προτείνει μια αξιοπρεπή σύμβαση σε κάποιον? Το μόνο που ξέρουν είναι να αυξάνουν τις υποχρεώσεις και να περικόπτουν τις αμοιβές μονομερώς !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το λογο αυτο και ο προσωπικος γιατρος απετυχε οικτρα ,οπως και ο οικογενειακος .Κανεις συναδελφος συμβαση με αναξιοπιστους και αφερεγγυους !

      Διαγραφή
  2. πληρης αποτυχια στην υγεια ,απαιτουνται σοβαρα στελεχη που απουσιαζουν σημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα κίνητρα δεν είναι ανάγκη να είναι σε χρήμα. Ας είναι και σε είδος πχ δωρεάν εισητήρια τρένου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο γιατρός τζάμπα
    Η κομμώτρια 70 50 ευρώ
    Τα νύχια 40ευρω
    Ο υδραυλικός 60ευρω μαύρα
    Κτλ
    Ελλάδα που σκοτώνει τους άριστους
    Συγχαρητήρια στους Έλληνες που ψηφίζουν αεργους τεμπέληδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή