Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Χωρίς ρεύμα στην εφημερία το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" - Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Το "μπλακ άουτ" διήρκεσε συνολικά 40 λεπτά και είχε επίπτωση σε πολλές λειτουργίες του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος της χώρας.

Χωρίς ρεύμα έμειναν τμήματα του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" στην εφημερία Παρασκευής.

Όπως καταγγέλλεται από το Σωματείο Εργαζομένων, για πολλοστή φορά, έγινε ενεργειακό black out απροειδοποίητα, με το νοσοκομείο να βυθίζεται στο σκοτάδι για πάνω από 40 λεπτά και τις σειρήνες να ηχούν. Ασθενείς πανικόβλητοι έβγαιναν από τους θαλάμους "στα τυφλά", αναζητώντας βοήθεια.

Στους ορόφους έσβησαν οι συσκευές παροχής οξυγόνου υψηλής ροής (high flow) και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έτρεχε να καλύψει με συμβατικές συσκευές οξυγόνου του ασθενείς που το είχαν ανάγκη. Στη ΜΕΘ του 9ου η υποστήριξη των βαρέως πασχόντων στηρίχτηκε στη διάρκεια ζωής των μπαταριών (back up) των συσκευών έγχυσης των φαρμάκων που τους κρατάνε στη ζωή.

Τα monitor παρακολούθησης των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών έσβησαν, με το προσωπικό να τους συνδέει προσωρινά στα φορητά monitor που χρησιμοποιούνται για τις διακομιδές, για όσο βέβαια κρατήσει η μπαταρία τους. Στα ΤΕΠ δεν λειτούργησαν ούτε οι πρίζες αδιάλειπτης παροχής, σβηστά όλα τα εργαστήρια και ο αξονικός…. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αρκετοί συνοδοί αλλά και ασθενείς εγκλωβίστηκαν στα ασανσέρ του νοσοκομείου και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν. Από τύχη (πάλι) δεν είχαμε θύματα…

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η τεχνική υπηρεσία είναι στο συντριπτικό ποσοστό της δοσμένη σε εργολάβους, αποδεκατισμένη από προσωπικό, καθώς οι εργολάβοι δεν τηρούν ούτε καν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις (που και αυτές δεν επαρκούν). Καλύπτει τις βάρδιες με ελάχιστο προσωπικό.

Ζητούν άμεση στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επιπλέον πρόσληψη όλου του απαραίτητου - κατάλληλα εκπαιδευμένου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, που θα διασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

1 σχόλιο: