Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Έρχονται βαριές καμπάνες: Κάνουν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά όλων των νοσοκομείων για να βρεθούν ατασθαλίες


Εικόνα από το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για να «καθαρίσει» το ΕΣΥ από τυχόν ατασθαλίες, δρομολογεί το υπουργείο Υγείας. Προκειμένου να εξετασθούν όλα τα οικονομικά δεδομένα αλλά και οι πιθανές παραβάσεις και ατασθαλίες στα νοσοκομεία αλλά και τις υπόλοιπες δομές Υγείας, σύστησε Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Πρόκειται για έναν νέο ελεγκτικό μηχανισμό που στελεχώνεται από ειδικούς που έχουν ορίσει οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

Στόχος να εντοπισθούν τυχόν παρατυπίες που έχουν γίνει ή και μη τήρηση των απαραίτητων κανόνων, προκειμένου να ληφθούν μέτρα.

Άλλωστε το ΕΣΥ θεωρείται «πηγή» ατασθαλιών εδώ και χρόνια με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία διαχειρίζονται μεγάλα κονδύλια για αγορές και προμήθειες. Παρότι οι Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου ορίσθηκαν ήδη από το υπουργείο Υγείας και θα παραμείνουν και μετά τις εκλογές 2023, είναι άγνωστο πότε πραγματικά θα λειτουργήσουν, καθώς το ρευστό πολιτικό κλίμα έχει παγώσει ουσιαστικά κάθε διαδικασία στον δημόσιο τομέα.

Παρ’ αυτά η τάση από τη νυν κυβέρνηση είναι να ενεργοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί του δημοσίου ώστε η νέα πολιτική περίοδος μετά τις εκλογές, να αρχίσει με εκλεκτικά όργανα που θα καταργήσουν τη φαυλοκρατία στο σύστημα υγείας.

Εσωτερικός έλεγχος και καμπάνες

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει να ορίζει τους κανόνες με τους οποίους θα γίνονται οι εσωτερικοί έλεγχοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Ειδικότερα με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, στο στόχαστρο θα μπουν κατά τον εσωτερικό έλεγχο όλα τα οικονομικά δεδομένα των νοσοκομείων, προκειμένου να εντοπίζονται καταρχάς πιθανές παραβάσεις, αστοχίες αλλά και ενδεχόμενες ατασθαλίες.

Στο μικροσκόπιο θα μπουν όλα τα τμήματα αλλά και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων που δίνουν και το πράσινο φως για αγορές και προμήθειες.

Ήδη πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συναντήσεις με τους νέους Προϊσταμένους των Μονάδων των Υγειονομικών Περιφερειών, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το Υπουργείο Υγείας ώστε να εκπονηθεί το πλάνο λειτουργίας των νέων μηχανισμών, ενώ προετοιμάστηκε και ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας.

Πάντως πριν ακόμη αρχίσουν τις έρευνες οι ελεγκτές, κάποια δημόσια νοσοκομεία είναι ήδη στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας καθώς έχουν εντοπισθεί ατασθαλίες αλλά και απ’ ευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr.

Λόγω των εκλογών όμως οι υποθέσεις μένουν στο συρτάρι και οι υπεύθυνοι δεν παραπέμπονται αλλά και δεν τιμωρούνται προς ώρας.

Ωστόσο το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται «καμπάνες» για όσους δεν τηρούν τους νόμους στο ΕΣΥ τόσο για παραβατικές συμπεριφορές, όσο και για μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας από κλινικές και τμήματα.

1 σχόλιο: