Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Προσλήψεις στην υγεία και αναβάθμιση – Σημαντικές ανακοινώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στο Συνέδριο της «Π»

Η πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά φάρμακα στο επίκεντρο του 11ου Regional Growth Conference 2023, με τον υπουργό Υγείας, Θάνος Πλεύρη, να μιλά για ψηφιακό φάκελο των πολιτών μέσω και του προσωπικού γιατρού, για παρακολούθηση της φαρμακευτικής κατανάλωσης. Η αν. υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με καλά νέα για το κτιριακό του Καραμανδανείου.




Η πανδημία μπορεί να δοκίμασε σκληρά το σύστημα υγείας και τους ανθρώπους του αλλά άφησε όμως πίσω και σημαντικές εξελίξεις που τα προηγούμενα χρόνια έπνιγε η γραφειοκρατία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανάπτυξη κλινών Εντατικής Θεραπείας και οι προσλήψεις προσωπικού, έστω επικουρικού, που έδωσε μεγάλη ανάσα σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί όπως εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στο πλαίσιο της συνεδρίας που διοργάνωσε η 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι μοναδικός στόχος του υπουργείου είναι οι καλύτερες υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες και φυσικά οι καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ασφάλειας για όλους τους υγειονομικούς. Η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Η Αχαΐα και η Πάτρα συγκεκριμένα, έχουν εξαιρετικά νοσοκομεία. Είναι όμως γεγονός, ότι μετά την «επέλαση» του κορονοϊού το υγειονομικό προσωπικό εξουθενώθηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Καραμανδάνειο επανέλαβε αυτό που ανάφερε και στη χθεσινή συνέντευξή της στην «Π» ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το σχέδιο που εκπονεί σχετικά με το κτίριό του ομάδα μελετητών.

Η υπουργός κατέληξε, λέγοντας ότι στόχος μας από ‘δω και πέρα είναι να δώσουμε μεγαλύτερους μισθούς στους γιατρούς αλλά και γενικότερα σε όλους τους υγειονομικούς, αναβαθμίζοντας έτσι τις εκάστοτε δομές, ώστε να ενισχυθεί γενικά ολόκληρο το σύστημα υγείας.

Από την πλευρά του ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης τόνισε ότι «κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας κι έχουμε καταφέρει να κάνουμε άλματα αν συγκρίνουμε τα όσα είχαν γίνει στο παρελθόν ή βρίσκονταν επί σειρά ετών σε στασιμότητα. Ο αγώνας συνεχίζεται διότι στόχος είναι ο ασθενής να έχει πρόσβαση σε κάθε υπηρεσία υγείας».

Τον κ. Καρβέλη πλαισίωναν οι διοικητές όλων των νοσοκομείων Ασπασία Ρηγοπούλου (Καραμανδανείου), Δημήτρης Μπάκος (ΠΓΝΠ), Παναγιώτης Δημόπουλος (αν. διοικητής «Αγίου Ανδρέα») και Νικόλαος Κοσκινάς αναπληρωτής διευθυντής Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα).

Για πρώτη φορά όλα τα νοσοκομεία και η πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συνομίλησαν σε μία κοινή εκδήλωση και ακόμα πιο σημαντικό ότι δόθηκε βήμα στους γιατρούς που υπηρετούν σε αυτά να παρουσιάσουν μέρος του έργου τους. Ειδικότερα από το Καραμανδάνειο μίλησαν οι: Νατάσα Βαρέλη (παιδοχειρουργός), Γιώργος Τάγαρης (διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής), Κωνσταντίνος Μουρτζούχος (διευθυντής ΩΡΛ), Αθανάσιος Φίλιας (παιδιατρική) και Αθηνά Κοντραφούρη (διευθύντρια Ακτινολογικού Τμήματος).

Από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο τοποθετήθηκαν ο καθηγητής και διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Περικλής Νταβλούρος και ο καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επεμβατικής Ακτινολογίας, Δημήτρης Καρναμπατίδης.
Από τον «Αγιο Ανδρέα» μίλησαν η διευθύντρια του Ακτινολογικού Τμήματος Αννα Φατούρου και ο διευθυντής του αιμοδυναμικού Νίκος Νικολόπουλος.

Την εκδήλωση συντόνιζε η αρχισυντάκτρια της «Π» Μαρίνα Ριζογιάννη.

ΠΛΕΥΡΗΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Προκηρύξεις πρόσληψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αναμένονται μέχρι το καλοκαίρι για να καλυφθούν ελλείψεις σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής και της χώρας.

Η δέσμευση του υπουργείου Υγείας, Θάνου Πλεύρη ακούσθηκε χθες το πρωί από την συχνότητα του «Peloponnisos FM 104,1», με την ευκαιρία της παρουσίας του στο 11ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης της «Πελοποννήσου». Μίλησε στον υπογράφοντα και αρχικά εξήρε το επίπεδο του συνεδρίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ανταποκρίνεται απολύτως στα διεθνή πρότυπα και με πολύ ουσιαστικό τρόπο δίνει το παλμό της περιφερειακής ανάπτυξης, με χρήσιμα συμπεράσματα, ιδέες και τεκμηριωμένες προτάσεις».

Ο κ. Πλεύρης σε ερώτηση που αφορούσε στην πρόσθετη στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας , λόγω των κενών που παρατηρούνται, υποστήριξε: «Η πολυετής οικονομική κρίση έκανε ορατή την υποστελέχωση, ενώ συνακόλουθα εξ αιτίας της πανδημίας προέκυψαν μεγαλύτερες ανάγκες που αναγνωρίζουμε ότι χρήζουν κάλυψης».

Στο ερώτημα γιατί δεν καλύπτονται έγκαιρα τα κενά και ιδίως στις περιπτώσεις που είναι γνωστός εκ των προτέρων ο χρόνος συνταξιοδότησης ιατρών και νοσηλευτών, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «το υπουργείο Υγείας βρίσκεται μπροστά σ’ ένα σύνθετο πρόβλημα, που χρειάζεται να αντιμετωπισθεί με στοχευμένες και έξυπνες λύσεις».

Ειδικότερα, έκανε λόγο για ένα ποσοστό της τάξης του 20 – 25% που κηρύσσονται άγονες οι προκηρύξεις, ενώ παραδέχθηκε ότι τη διετία 2020 – 2022 τα κενά έτυχαν μερικής κάλυψης, όμως διαβεβαίωσε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα προκηρυχθεί επαρκής αριθμός θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Τέλος, όσον αφορά στα προβλήματα και τις προοπτικές του συστήματος υγείας στον δυτικό άξονα της χώρας, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι έχει στενή συνεργασία με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη και το μέλημά του πρωτίστως σχετίζεται με την ομαλοποίηση της λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιοχής.

Ιδιαίτερη έμφαση, μάλιστα, έδωσε στον παιδιατρικό πληθυσμό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι επερχόμενες βελτιώσεις θα υποβοηθηθούν καθοριστικά από το ταμείο Ανάκαμψης.

3 σχόλια:

  1. Παντως ειναι πολυ σημαντικο στη γκριζα πραγματικοτητα που ζουμε ,να εχουμε μια πηγη γελιου και χαλαροτητας .Σα να βλεπεις μια ωραια κωμωδια στο σινεμα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως την παραμονή του ατυχήματος θα εγκαινίασαν το ανύπαρκτο κέντρο τηλεδιοικησης στην Θεσσαλονίκη έτσι και στην Υγεία μιλούν για δήθεν επιτυχίες που δεν υφίστανται και θυμήθηκαν προεκλογικά να υποσχεθούν διορισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω ότι οι ασφαλισμένοι βλέπουν ότι ως και οι σοβάδες πέφτουν στα νοσοκομεία χάρη στην αναβάθμιση των γραφικών Α(Χ)ριστων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή