Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΝΔΗΚΙ. Στην επόμενη ημέρα του ΠΙΣ


Γράφει ο  ΒΑΣΙΑΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ  Μέλος ΔΣ ΠΙΣ  Συντονιστής ΠΑΝΔΗΚΙ

Η επόμενη ημέρα των εκλογών στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και η συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβούλιου, συνέπεσαν με μια πρωτοφανή όσο και δραματική κλιμάκωση της ασκούμενης αντιιατρικής κυβερνητικής πολιτικής, που με την επίκληση των μνημονιακών επιταγών, μειώνει κάθετα τις δαπάνες του Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος για την Υγεία, καταληστεύοντας εισφορές των ασφαλισμένων που καταβλήθηκαν από το υστέρημα ολόκληρης της ζωής τους και εξαθλιώνοντας επιστημονικά και  επαγγελματικά  την συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ, συγκροτημένο, ανανεωμένο και στελεχωμένο με έμπειρα και καταξιωμένα στους ιατρικούς συνδικαλιστικούς αγώνες στελέχη, λαμβάνει την σκυτάλη των αγωνιστικών δράσεων του πλέον αντιπροσωπευτικού ιατρικού φορέα και προχωρά δυναμικά και αποφασιστικά. Η ΠΑΝΔΗΚΙ με συνέπεια, ιδέες και προτάσεις συμμετέχει στις δράσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα.
Εν όψει της περαιτέρω κλιμάκωσης των αντιιατρικών μεθοδεύσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει  συνολικά ο Ιατρικός Κόσμος, εκφράζονται τα θερμότερα συγχαρητήρια προς όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην σύνθεση του ψηφοδελτίου της ΠΑΝΔΗΚΙ και έδωσαν μαζί τον αγώνα τον καλό για τις Αρχές  και τις Διακηρύξεις της Παράταξης, όπως αυτές καταγράφονται καθημερινά και εμπεριέχονται στα διεκδικητικά πλαίσια του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Εκ μέρους της ΠΑΝΔΗΚΙ αποδίδονται θερμές ευχαριστίες προς όλους όσους αποδέχτηκαν, υιοθέτησαν τις Αρχές της Παράταξης και την ενίσχυσαν με την ψήφο τους, δίνοντας της την δύναμη να συνεχίσει και να αναπτύξει ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα για την προάσπιση της επιστημονικής και επαγγελματικής υπόστασης όλων των ιατρών.
Τέλος ευχαριστίες ανήκουν προς όλους τους συναδέλφους που προσέγγισαν, αναγνώρισαν και στήριξαν ηθικά τον αγώνα της ΠΑΝΔΗΚΙ, για μια αυτόνομη  ανεξάρτητη και απαλλαγμένη από εξωθεσμικές παρεμβάσεις και επιβολές, αγωνιστική ιατρική έκφραση.


Η ΠΑΝΔΗΚΙ ως παράταξη ευθύνης, καλεί όλους τους συναδέλφους σε διαρκή αγωνιστική εγρήγορση. Οι επερχόμενες δυσμενείς εξελίξεις απαιτούν συνεχή επικοινωνία, αλληλοενημέρωση και  συντονισμό των δράσεων, όλων των ιατρικών φορέων και όλων των ιατρών.
Η ΠΑΝΔΗΚΙ ως παράταξη με μακροχρόνια αγωνιστική παράδοση είναι και θα είναι διαρκώς παρούσα, ανταποκρινόμενη στην εντολή των συναδέλφων  που της ανέθεσαν να τους εκπροσωπήσει στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ.

Γερμανοί ελεγκτές φαρμάκων στον ΕΟΦ;


Τις τελευταίες ημέρες…παίζουν με τα νεύρα των ασθενών. Κυριολεκτικά κόβει ο ένας και ράβει ο άλλος σχετικά με την ασφάλεια των γενόσημων φαρμάκων τα οποία αναμένεται να κατακλύσουν τους προσεχείς μήνες την αγορά καταλαμβάνοντας πλέον το 50% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.


Ενώ οι γιατροί έκφράζουν ανοικτά την αγωνία τους για τα αντίγραφα φάρμακα -πολλά από τα οποία παρασκευάζονται σε τρίτες χώρες-ο ΕΟΦ προσπαθεί να καθησυχάσει το κοινό υπερτονίζοντας ότι γίνονται καθημερινοί έλεγχοι .
Την αλήθεια όμως την γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΕΟΦ, οι οποίοι καταγγέλουν ότι δεν επαρκούν ούτε για τους ελέγχους που υποχρεώνονται να κάνουν στα παιδικά γάλατα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιάννη Μαλέμη: «είναι ενδεικτικό ότι ενώ τον Ιανουάριο του 2010 υπήρχαν 250 εργαζόμενοι σήμερα υπάρχουν 150. Από το φορέα λείπει επιστημονικό προσωπικό. Εκτιμούμε ότι το 2012 θα αποχωρήσει και άλλο προσωπικό. Πρόκειται κυρίως για νέους επιστήμονες που αποχωρούν για το εξωτερικό για ανεύρεση καλύτερα αμειβόμενης εργασίας αλλά και για συνταξιοδοτήσεις».
Πάντως την έλλειψη προσωπικού παραδέχεται και ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας ο οποίος επεσήμανε ότι για να προχωρήσει ο Οργανισμός βασική προϋπόθεση είναι η πρόσληψη προσωπικού.Να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα θα περάσει κι άλλη αρμοδιότητα στον ΕΟΦ αυτή της τιμολόγησης φαρμάκων.
Μετά τους Γερμανούς εφοριακούς που θα στελεχώσουν το υπουργείο Οικονομικών,   το υπουργείο Υγείας μελετά το ενδεχόμενο να “εισάγει” και αυτό Γερμανούς ελεγκτές στον ΕΟΦ;

Λοβέρδος: «Είναι λυσσώδης η μάχη κατά των γενοσήμων φαρμάκων»!


Τα γενόσημα φάρμακα θα διατεθούν συστηματικά και με συγκροτημένη πολιτική στην ελληνική αγορά διαμήνυσε με έντονο ύφος από το βήμα της βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. 
  
Ο κ.Λοβέρδος υπεραμύνθηκε των γενοσήμων φαρμάκων λέγοντας ότι κανένα φαρμακευτικό προϊόν δε θα διατίθεται χωρίς έλεγχο. 
 
Μάλιστα μετά τις διαφωνίες της αντιπολίτευσης για τα γενόσημα ο υπουργός Υγείας είπε χαρακτηριστικά: «Εδώ και πέντε μέρες διεξάγεται μια λυσσώδης μάχη, ενάντια σε μια παγκόσμια πολιτική και ενάντια στον αγώνα για ισορρόπηση της χώρας για τα γενόσημα φάρμακα. Εμείς απαντάμε με μια συγκροτημένη πολιτική».
 
Η συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σημαντικές αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική όπως συνταγογράφηση με δραστική ουσία, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ.

Σε απολογία οι 11 γιατροί για υπερσυνταγογραφήσεις!


Έφθασαν οι κλητεύσεις από τον ΕΟΠΥΥ στους 11 ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι φέρονται να συνταγογραφούσαν πολύ περισσότερα φάρμακα από ότι θα έπρεπε. 

Οι γιατροί θα πρέπει να απολογηθούν σε πρώτη φάση γραπτώς στον νέο φορέα υγειονομικής περίθαλψης τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς να αποκλείεται στη συνέχεια- εάν διαπιστωθεί ότι η επιχειρηματολογία τους δεν επαρκεί -να κληθούν και αυτοπροσώπως.  
Άλλωστε οι ποινές που έχουν καθορισθεί είναι μεγάλες και προβλέπουν διαγραφή από τον ΕΟΠΥΥ και τη συνταγογράφηση για 2 χρόνια.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες οι συγκεκριμένοι γιατροί είχαν υπερβεί κατά πολύ το όριο της συνταγογράφησης. Μάλιστα με βάση τα πρώτα στοιχεία που ελέγχθηκαν από το ηλεκτρονικό σύστημα, υπήρχαν περιπτώσεις γιατρών που συνταγογράφησαν ακόμη και κατά 300% περισσότερο από το μέσο όρο της ειδικότητάς τους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα και άλλες περιπτώσεις γιατρών που υπερσυνταγογραφούσαν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον άλλοι 30 γιατροί εντοπίσθηκαν από το σύστημα να χορηγούν φάρμακα με το... τσουβάλι. 

ΠΑΣΙΔΙΚ: ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ


Για ακριβές και μη ποιοτικές υπηρεσίες



Την αντίθεσή τους στις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων του Εθνικού  Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για ακριβές χρεώσεις σε διαγνωστικές εξετάσεις, εκφράζουν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων. Το προεδρείο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα ιατρικά διαγνωστικά κέντρα έχουν πλήρη γεωγραφική κάλυψη και λειτουργούν καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα είναι πιστοποιημένα με ISO 9001 σε προγράμματα εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου και δια νόμου μέσα σε δύο χρόνια θα πιστοποιηθούν και όσα τυχόν δεν έχουν πιστοποιηθεί.
Σε ό,τι αφορά το κόστος, αναφέρεται ότι οι καταγγέλλοντες αναφερόμενοι στο κόστος που καταλογίζουν στον ΕΟΠΥΥ, υπολογίζουν μόνον το κόστος του αντιδραστηρίου και ξεχνούν το κόστος ενοικίου του χώρου, την μισθοδοσία του προσωπικού κ.ά.

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Ο ΣΕΠ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΥΓΕΙΑΣ


Δεν αποδέχεται την υποχρεωτική ένταξη των ομολόγων στο PSI

Δεν αποδέχονται τα μέλη του ΣΕΠ Επιστημών και Υγείας την ένταξη των ομολόγων με τα οποία πληρώθηκαν τα χρέη των ετών 2008 & 2009 στο πρόγραμμα ανταλλαγής PSI+.
Επιπλέον, ο ΣΕΠ επισημαίνει ότι τα μέλη του Συνδέσμου θα στραφούν νομικά για τη διεκδίκηση της πλήρους εξόφλησης των νόμιμων απαιτήσεών τους.
Ο ΣΕΠ με πρόσφατες ανακοινώσεις έχει ήδη γνωστοποιήσει στους αρμόδιους φορείς αλλά και στο κοινό τις καταστροφικές συνέπειες τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους εργαζομένους που θα είχε η ενδεχόμενη ένταξη στο πρόγραμμα ανταλλαγής PSI+ των ειδικών αυτών ομολόγων που δεν ήταν επενδυτική επιλογή των εταιρειών αλλά υποχρεωτική αποδοχή, που βοήθησε όμως σημαντικά το Ελληνικό Δημόσιο να μεταθέσει για μια τετραετία τις υποχρεώσεις του.
Να σημειωθεί επιπλέον ότι στα ομόλογα αυτά που σήμερα «κουρεύονται», περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ 19% που έχει ήδη καταβληθεί και οι αντίστοιχοι φόροι (εισοδήματος, ειδικές εισφορές κλπ).

ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν επανειλημμένα τεκμηριώσει ότι το μνημονιακό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα «ανθυγιεινό». Σε συνθήκες δραματικής αύξησης της ανεργίας και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας των νοικοκυριών, όπου κάτω από το όριο της φτώχειας ζει επίσημα το 28% των Ελλήνων ενώ σε περιβάλλον φτώχειας ζει το 48% του πληθυσμού (βλ. ετήσια έκθεση οικονομικών και κοινωνικών δεικτών 2011 της VPRC), η ανθρωπιστική κρίση είναι πλέον ορατή. Οι πολίτες της χώρας μας αισθάνονται τελείως «ανοχύρωτοι» όχι μόνο απέναντι στη φτώχεια αλλά και απέναντι στην αρρώστια. Το ΕΣΥ καταρρέει επειδή υπάρχουν δραματικές ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού και υλικών, ενώ εξαθλιώνονται καθημερινά (μισθολογικά και εργασιακά) αυτοί που το στηρίζουν χρόνια τώρα με το ζήλο και το φιλότιμο τους.
Χρέος των νοσοκομειακών γιατρών είναι να μην επιτρέψουν να πληρώσουν τη διάλυση του ΕΣΥ οι ασθενείς και οι κοινωνικά αδύναμοι. Οφείλουν, πέρα από επιστημονική δεοντολογία και ηθική ακεραιότητα κατά την άσκηση του ιατρικού έργου, να υπερασπίζονται με σθένος την ευχερή και δωρεάν πρόσβαση όλων των ασθενών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Πάνω απ’ όλα όμως οφείλουν να συστρατευτούν στον αγώνα του λαού μας για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας που εδραιώνεται στην κοινωνία και στη χώρα.  

ΣΚΕΥΑΣΜΑ Ή ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ. Η ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ.


Συνταγογράφηση δραστικής ουσίας ή σκευάσματος, η τέλεια μπλόφα και ο απόλυτος αποπροσανατολισμός.

Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των όσων πρόκειται να συμβούν με αποτέλεσμα την εκ βάθρων αλλαγή των δεδομένων διαβίωσης των πολιτών αυτής της χώρας, ελέω της εγκληματικής ανικανότητας και της προδοτικής κατά το σύνταγμα υστεροβουλίας των πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών, συμπεριλαμβάνεται και η ακύρωση του λεγόμενου «κοινωνικού κράτους». Αυτό όμως είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο επιχείρημα δεδομένης της ψυχοσύνθεσης του Έλληνα που αν και χειροπόδαρα «αλυσοδεμένος» από τα δάνεια που χρωστά και την εξάρτηση του από τις πιστωτικές κάρτες, έχει ακόμα το σθένος να αντιμετωπίζει κριτικά τα όσα του σερβίρουν και ενίοτε να αντιδρά απρόβλεπτα. Πώς να πεις στους Έλληνες της τρίτης ηλικίας ότι οι κρατήσεις μιας ολόκληρης ζωής από τον μισθό τους έχουν εξαϋλωθεί; Πώς να πείσεις τους εργαζόμενους που έχουν καλύψει τον μέσο χρόνο της επαγγελματικής τους καριέρας ότι εκτός από το αβέβαιο της συνταξιοδότησης τους επίκειται και η κατάργηση της ιατροφαρμακευτικής τους κάλυψης; Και πώς να πείσεις τους νεότερους να στραφούν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες;
Τα δημοσιεύματα άποψης καθώς και η διάφορες μελέτες που αφορούν την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων εδώ και χρόνια αναφέρουν ρητά και κατηγορηματικά ότι ακόμα και τα λεγόμενα «ευγενή» ταμεία βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικού μη αναστρέψιμου κώματος. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα αβίαστα εγείρεται το ερώτημα «γιατί και πως». Είναι η κακοδιαχείριση των ιθυνόντων η αιτία;
Μήπως είναι η αλόγιστη συνταγογράφηση φαρμάκων από τους ιατρούς και η κατευθυνόμενη «εκπαίδευση» των πολιτών να ζητούν πολλές γνώμες ειδικών και  αδικαιολόγητες πλην πανάκριβες διαγνωστικές πράξεις προς τέρψιν των διαγνωστικών κέντρων, που οδήγησαν τα αποθεματικά των ταμείων στην αποψίλωση; Η οι υπαίτιοι της καταστροφής είναι η ιατροί των νοσοκομειακών μονάδων που δεν φειδόντουσαν φαρμάκων και αναλώσιμων προς όφελος της ζωής των ασθενών, με λαμπρές εξαιρέσεις  που το όφελος μετατοπιζόταν προς τους προσωπικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς; Κακό πράγμα η ισοπέδωση, όσο και η φανατική τάση ανάδειξης του κακού και του λάθους και η αδιαφορία και ο υποβιβασμός του σωστού και του έντιμου.
Μήπως πρέπει να ανατρέξουμε λίγα χρόνια πίσω, στις εποχές της πλασματικής ευμάρειας που κάποιοι «ενοχλητικοί» τύποι παρενοχλούσαν την καθησυχασμένη συνείδηση μας αναφέροντας ότι παρά την οικονομική ανάπτυξη του τόπου και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, τα ταμεία θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ακόμα πέντε και για άλλους δέκα ή δεκαπέντε χρόνια; Τι έγινε από τότε για να αποφευχθεί το σήμερα?
Η ομολογιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων αφού αυτά κατατέθηκαν στην τράπεζα της Ελλάδος, βοήθησαν το κλείσιμο ισολογισμών και συνέβαλλαν στην δημιουργία κλίματος ευημερίας και οικονομικής σταθερότητας. Τότε. Τώρα όμως που τα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου «κουρεύονται» κατά 75% τι μένει στα ταμεία πέρα από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων , οι οποίες βέβαια βαίνουν μειούμενες λόγω της καλπάζουσας ανεργίας; Μια εκπεφρασμένη άποψη αναφέρει ότι μια από τις συμφωνίες που «κλείδωσαν» προκειμένου να επιτευθεί η είσοδος της χώρας μας στην ζώνη του ευρώ, ήταν και η αποδοχή της αθρόας εισόδου δυστυχισμένων οικονομικών μεταναστών , λειτουργώντας η Ελλάδα ως ένα φράγμα που θα προστάτευε τις υπόλοιπες χώρες. Όπερ και εγένετο, ανεξέλεγκτα και υποκριτικά «φιλόξενα» μια που ο Έλληνας Ξένιος Δίας τις περισσότερες φορές επεφύλασσε δυστυχία, εκμετάλλευση και εξαθλίωση. Κάποιοι τότε είχαν την ιδέα να συνδυάσουν την άδεια παραμονής των οικονομικών μεταναστών με την υποχρεωτική ασφάλιση στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό , το ΙΚΑ. Όχι, δεν σκέφτηκαν πώς να οργανώσουν τον υγειονομικό έλεγχο των μεταναστών με γνώμονα της διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την περίθαλψη των ίδιων των μεταναστών από τα νοσήματα που τους είχε προικίσει η κακουχία. Απλά υπέθεσαν ότι η εισροή στο ταμείο του ΙΚΑ των εισφορών των μεταναστών θα αποτελούσε τονωτική ένεση στα οικονομικά του και ενδεχομένως αιτία αυξήσεως του προσδόκιμου επιβίωσης του (ίσως ότου να μπορούν οι ίδιοι να καλυφθούν από τις διατάξεις περί παραγραφής αδικημάτων). Δεν υπολόγισαν καθώς φαίνεται την «μαύρη» και αδήλωτη εργασία, την εισφοροδιαφυγή καθώς την τεράστια επιβάρυνση που θα επέφερε στο σύστημα υγείας η ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων αυτών των ανθρώπων. Προς Θεού, δεν διέπομαι από ρατσιστικά αισθήματα απέναντι σε ανθρώπους που η ανάγκη τους οδήγησε στην χώρα μας με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Αυτό όμως που αδυνατώ να καταλάβω είναι πως είναι δυνατόν να επιτρέπεις σε ένα ασφαλιστικό σύστημα που παρακαλεί για εξορθολογισμό με τον επιθανάτιο ρόγχο του, να επιβαρυνθεί με όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα ανθρώπινα δικαιώματα ανθρώπων που από τις πατρίδες τους ακόμα μετέφεραν ασθένειες δυσδιάγνωστες, ανίατες και ενίοτε μεταδοτικές. Το χρονικό διάστημα που πέρασε από τότε πολλοί συνάνθρωποι μας, οικονομικοί μετανάστες, λαθρομετανάστες, ακόμα και μέλη των οικογενειών τους που ερχόντουσαν δήθεν για ολιγοήμερη επίσκεψη, αντιμετωπίστηκαν διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσω του «ταμείου τους», νοσηλεύτηκαν και χειρουργήθηκαν και μερικοί εξ αυτών έγιναν και  κοινωνοί της ατελούς χορηγίας ιδιαίτερα ακριβών φαρμάκων για ασθένειες ανίατες όπως το AIDS.
Και το σύστημα απέπνευσε.
Η ενοποίηση των ταμείων και το «γιουρούσι» στα αποθεματικά των άλλων μη ελλειμματικών δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα στην ανέλπιδο προσπάθεια.
Και έτσι φθάνουμε στο σήμερα, που οι κήνσορες του παρόντος και του μέλλοντος μας , υπό την καθοδήγηση των εγχώριων και διεθνών συμφερόντων που υπηρετούν, καλούνται να βρουν τρόπο για να ανακοινώσουν πως τα ταμεία θα υφίστανται πλέον για την κάλυψη του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που απορρέει από τις καταβληθέντες εισφορές και ότι η υγειονομική κάλυψη δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Σύσσωμα τα μέσα μαζικής εξημέρωσης και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης έχουν επιδοθεί σε ένα ανηλεή πόλεμο κατά των λειτουργών της υγείας υπό την υψηλή εποπτεία του υπουργείου υγείας που παρουσιάζει ως μοναδικούς υπαίτιους για την οικονομική κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων τους ιατρούς. Και το μελάνι που θολώνει τα νερά της σκέψης των πολιτών είναι η εστίαση πάνω στο θέμα, να συνταγογραφούν οι ιατροί σκεύασμα επώνυμο για να πηγαίνουν με πληρωμένα έξοδα στα συνέδρια τους ή να συνταγογραφούν δραστική ουσία και την απόφαση να τα παίρνει ο φαρμακοποιός με γνώμονα την κατώτερη τιμή;
Ήρθε ο καιρός να προσέχουμε και να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στην στοχοποίηση συλλήβδην επαγγελματικών και επιστημονικών τάξεων από την νομενκλατούρα που δεκαετίες τώρα συλεύει το παρελθόν, εξαθλιώνει το σήμερα και υποθηκεύει το αύριο.

— τού Γεωργίου Μαρκέτου, οφθαλμιάτρου 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΩΡΑΙΟ ΜΟΥ ΓΕΝΝΟΣΗΜΟ


Δημήτρης Παπαδημητριάδης MD MSc, ιατρός

Στη χώρα μας υπάρχει μια φοβερή παρεξήγηση. Καταλαβαίνουμε ως φάρμακα τα εμπορικά σήματα προϊόντων, και όχι τις δραστικές ουσίες που περιέχονται στα προϊόντα.

Στη συνείδησή μας, η έννοια του φαρμάκου περιλαμβάνει ακόμη και την ίδια τη συσκευασία που περιέχει το χάπι, που με τη σειρά του περιέχει το δραστικό συστατικό.

Αυτή η παρεξήγηση αφορά ασφαλώς στον ευρύτερο πληθυσμό, ενίοτε και στους ιατρούς, αλλά στην πραγματικότητα είναι τεχνητή και έχει καλλιεργηθεί – απουσία αποτρεπτικών μηχανισμών – μέσω του μάρκετινγκ.
Πραγματικά, οι περισσότεροι θα εκπλήττονταν αν γνώριζαν πόσο συχνό φαινόμενο είναι να μην έχουν ιδέα οι ιατροί τους για την ακριβή ονομασία της δραστικής ουσίας στο προϊόν που τους συνταγογραφούν. Κάνετε μια δοκιμή στην επόμενη επίσκεψη στον ιατρό σας.
Η κατανόηση όλων αυτών όμως, καθώς και της γνωστής διαμάχης γενόσημων εναντίον πρωτότυπων, είναι αρκετά δύσκολη χωρίς μια ανάλυση σε βάθος. Θα προσπαθήσω λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας τις απόψεις μου και τις γνώσεις μου με την ελπίδα ότι θα συμβάλω στην καλύτερη κατανόηση του “προβλήματος”.
Επιτρέψτε μου αρχικά να σας συστήσω ενδεικτικά τις πέντε μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες που κατασκευάζουν πρωτότυπα φάρμακα, ώστε να έχετε μια ιδέα για τα μεγέθη:
Johnson & Johnson ΗΠΑ 61.90
Pfizer ΗΠΑ 50.01
Roche Ελβετία 47.35
GlaxoSmithKline Ην. Βασίλειο 45.83
Novartis Ελβετία 42.27
*ετήσια έσοδα σε δισεκατομμύρια δολάρια βάσει δημοσιευμένων ισολογισμών 2009-2010




Οι πράκτορες και οι άλλοι

Στο πρώτο έτος της ιατρικής σχολής, η καθηγήτρια της φαρμακολογίας μας καλωσόρισε με την εξής φράση: “κάθε φάρμακο είναι δηλητήριο γιατί επηρεάζει εξωγενώς τη βιολογία του οργανισμού… τα φάρμακα χορηγούνται γιατί σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει όφελος που είναι μεγαλύτερο από το βιολογικό κόστος”.
Στο τρίτο έτος της ιατρικής σχολής, όταν ξεκίνησα τις κλινικές μου ασκήσεις, έμαθα ότι οι καλοντυμένοι και συνήθως ευπαρουσίαστοι νέοι και νέες που κυκλοφορούν στα νοσοκομεία με έναν εξίσου περιποιημένο χαρτοφύλακα είναι φαρμακευτικοί αντιπρόσωποι, δηλαδή πωλητές φαρμακευτικών εταιρειών που έχουν σε αυτόν τον χαρτοφύλακα διαφημιστικά φυλλάδια φαρμακευτικών προϊόντων. Δεν μπορώ να ξεχάσω στο τελευταίο έτος των σπουδών μου εκείνον τον φαρμακευτικό αντιπρόσωπο που προσπαθούσε να καταλάβει ποιό ακριβώς μοντέλο αθλητικών παπουτσιών ήταν αυτό που ζητούσε ο ιατρός για τον γιο του, ή άλλους ρόλους που ο δύσμοιρος ήταν αναγκασμένος να υποδυθεί, όπως του ταξιδιωτικού πράκτορα, του μεταφορέα βιβλίων, της γραμματέως συνεδρίου, του υπαλλήλου τροφοδοσίας δεξιώσεων, και τόσους άλλους.
Σκεφτόμουν ότι οι περισσότεροι ιατροί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αμείβονται ελάχιστα. Ήταν επομένως αρκετά λογικό να βρίσκουν έδαφος τέτοιες πρακτικές. Δυσκολευόμουν πολύ όμως να νιώσω οποιαδήποτε συμπάθεια ως προς τον πιο φοβερό και τρομερό ρόλο που ενίοτε έπρεπε να υποδυθούν οι πωλητές-πράκτορες: εκείνον του εκπαιδευτή. Μάλιστα του εκπαιδευτή. Πιστέψτε με, δεν είναι λίγοι οι ιατροί που συνταγογραφούν μέχρι σήμερα ακολούθως προς τις συμβουλές και οδηγίες του πωλητή. Στην κυριολεξία εμπιστεύονται και μαθαίνουν από εκείνον τα απαραίτητα, ειδικά για τα καινούρια φάρμακα.
Κάπου τότε, χρονικά, μετανάστευσα στο Λονδίνο για τις μεταπτυχιακές σπουδές μου, αρχικά στο αντικείμενο της Διεθνούς Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics (όπου είχα καθηγητή τον Ηλία Μόσιαλο), και αργότερα στην εξειδίκευση της Ψυχιατρικής. Εκεί συνήθισα να συνταγογραφώ τη δραστική ουσία, όπως είχα μάθει στο πανεπιστήμιο, και ξέχασα εντελώς τους καλοντυμένους πράκτορες των φαρμακευτικών εταιρειών.
Όταν γύρισα στην Ελλάδα τους βρήκα πάλι μπροστά μου. Τους αποφεύγω μέχρι σήμερα, αλλά με κυνηγούν στην κυριολεξία. Επειδή όμως τους αποφεύγω πραγματικά, δικαιούμαι και μπορώ να γράψω αυτό το άρθρο. Επιστρέφοντας λοιπόν στην πατρίδα, εκτός από τους πράκτορες βρέθηκα μπροστά στην παρεξήγηση που έγραψα την εισαγωγή μου.
Δεν μου κάνει εντύπωση γιατί οι περισσότεροι συνάδελφοί μου σήμερα επιμένουν να συνεχίσουν να συνταγογραφούν εμπορικά σήματα, γιατί η απάντηση κατά την προσωπική μου γνώμη είναι αυτονόητη. Με απασχολούν όμως οι ιατροί που υποστηρίζουν ότι συνταγογραφούν εμπορικά σήματα των πρωτότυπων φαρμάκων με το επιχείρημα ότι είναι “ανώτερης ποιότητας” και επιπλέον οι ασθενείς που δεν αισθάνονται άνετα με την ιδέα της λήψης ενός γενόσημου “υποκατάστατου του πραγματικού”.

Τα πρωτότυπα φάρμακα

Όταν μια φαρμακευτική εταιρεία αναπτύσσει – ή αν προτιμάτε ανακαλύπτει – ένα φάρμακο, της χορηγείται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, και μια αποκλειστικότητα χρήσης 20 ετών. Αυτό σημαίνει ότι καμία άλλη εταιρεία δεν μπορεί να κάνει χρήση του μορίου, δηλαδή της δραστικής ουσίας του φαρμάκου, για όλη τη διάρκεια της ισχύος του διπλώματος ευρεσιτεχνίας.
Έτσι, όταν το φάρμακο πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις ασφάλειας και δραστικότητας (αποδεικνύεται δηλαδή ότι κάνει αυτό που υπόσχεται ανταποκρινόμενο στις ενδείξεις του) από τους αρμόδιους φορείς (πχ. Aμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) ), αναγνωρίζεται στην φαρμακευτική εταιρεία που κατέχει το δίπλωμα ευρασιτεχνίας μια άδεια αποκλειστικής εμπορίας.
Μεσολαβούν περίπου 10 χρόνια μεταξύ της ανακάλυψης ενός φαρμάκου (και επομένως της απόκτησης του διπλώματος ευρεσιτεχνίας) και του χρόνου στον οποίο έχει πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς για χρήση στον άνθρωπο και κατ’ επέκταση για την εμπορική του αξιοποίηση.

Τα γενόσημα φάρμακα

Όταν το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ενός φαρμάκου λήγει, άλλες εταιρείες νομιμοποιούνται να παράγουν και να πωλούν τη γενική μορφή του, δηλαδή τη δραστική ουσία. Όλα τα γενόσημα φάρμακα στον δυτικό κόσμο υπόκεινται σε αυστηρή επιθεώρηση και συγκεκριμένες διαδικασίες εγκρίσεων προκειμένου να μπορούν να διατεθούν στην αγορά.
Σύμφωνα με την Aμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αλλά και του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού οργανισμού (EMA), όλα τα φάρμακα, πρωτότυπα και γενόσημα, πρέπει να λειτουργούν το ίδιο καλά και να είναι εξίσου ασφαλή.
Τα γενόσημα οφείλουν να έχουν τα ίδια ενεργά συστατικά, δηλαδή τη δραστική ούσια, στην ίδια μορφή και δύναμη (δηλαδή να προσφέρουν την ίδια ποσότητα δραστικών συστατικών στον οργανισμό στον ίδιο χρόνο) και να μπορούν να χορηγούνται κατά τον ίδιο τρόπο, πχ. από την ίδια οδό (λ.χ. από του στόματος) με το πρωτότυπο φάρμακο. Οι δε ειδικές επισημάνσεις και οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες πρέπει να είναι ουσιαστικά ίδιες με τις αντίστοιχες, αναφερόμενες για το πρωτότυπο.



Τα αδρανή συστατικά όπως συνδετικά, υλικά πληρώσεως, χρωστικές και αρωματικές ουσίες, μπορούν να διαφέρουν μεταξύ γενόσημων και πρωτότυπων. Υποτίθεται ότι αυτά τα αδρανή συστατικά, δεν αλλάζουν την απόδοση του προϊόντος. Ωστόσο, αυτά τα συστατικά μπορεί να περιέχουν π.χ. λακτόζη ή γλουτένη που θα μπορούσε να επηρεάσει την κινητικότητα του εντέρου και κατ’ επέκταση την απορρόφηση σε ευαίσθητους ασθενείς.


Οι κατασκευαστές καλούνται λοιπόν να τεκμηριώνουν πλήρως ότι το προϊόν τους ανταποκρίνεται σε όλες ανεξαιρέτως τις προϋποθέσεις που αναφέρω παραπάνω, καθώς επίσης να παρέχουν πλήρη στοιχεία για τη χημική σύνθεση του προϊόντος (δραστική ουσία συν αδρανή συστατικά έκδοχα, πχ. συντηρητικά, προσθετικά γεύσης κτλ.), αλλά και τις διεργασίες που έχουν ακολουθήσει στα διάφορα στάδια παραγωγής, τα μέτρα ελέγχου της ποιότητας που έλαβαν και εφάρμοσαν, κτλ.

Πρέπει ακόμη να εξασφαλίζουν ότι οι πρώτες ύλες και τα τελικά προϊόντα πληρούν τις προδιαγραφές που θέτουν κάθε φορά οι αρμόδιοι οργανισμοί, όπως για παράδειγμα να αποδεικνύουν ότι το γενόσημο φάρμακο θα παραμένει ισχυρό, δραστικό και χημικά σταθερό μέχρι την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος.
Ακόμη και οι εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας, δοκιμών και συσκευασίας υποβάλλονται σε ειδικές επιθεωρήσεις, όπως εξάλλου συμβαίνει και με τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις των κατασκευαστών των πρωτότυπων φαρμάκων.
Κι όμως, το ισχυρότερο επιχείρημα που έχουν όσοι εναντιώνονται στην καθιέρωση της συνταγογράφησης δραστικών ουσιών αντί εμπορικών σημάτων είναι ότι τα γενόσημα φάρμακα δεν είναι ενδεχομένως το ίδιο ασφαλή και αποτελεσματικά με τα πρωτότυπα.
Θα μπορούσα να υπογραμμίσω και πάλι ότι αρκετοί ιατροί μαθαίνουν τις αλήθειες του πράκτορα. Αλλά για να είμαι δίκαιος, υπάρχουν πράγματι ορισμένες διαφορές. Μολονότι το ενεργό συστατικό σε ένα γενόσημο φάρμακο είναι το ίδιο με το αντίστοιχο πρωτότυπο, οι μικρές διαφορές στο πρωτόκολλο παρασκευής και στη χημική σύνθεση (έκδοχα, πρόσθετα κτλ.) μπορούν να επηρεάσουν το πως λειτουργεί στον οργανισμό μας, τόσο ως προς τη βιοδιαθεσιμότητα της δραστικής ουσίας (ρυθμός και έκταση απορρόφησης από τον οργανισμό), όσο και ως προς την ενδεχόμενη συμβατότητα των έκδοχων με τον οργανισμό.
Για αυτόν τον λόγο, ένα γενόσημο μπορεί στην πράξη να είναι λιγότερο αποτελεσματικό, ή να συνοδεύεται με περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Θεωρητικά όμως, για να γίνει περισσότερο κατανοητό το δεύτερο, θα μπορούσε ένας συγκεκριμένος οργανισμός να έχει αλλεργία σε ένα έκδοχο του γενόσημου, που δεν υπάρχει για τα έκδοχα του πρωτότυπου, ή και το ανάποδο!
Σε κάθε περίπτωση όμως, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στη βιοδιαθεσιμότητα, πρόκειται για λεπτές μικροδιαφορές που στη συντριπτική πλειονότητα των γενόσημων είναι αμελητέες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας διαφοράς είναι η λεβοθυροξίνη, μια ορμόνη του θυρεοειδούς αδένα που διατίθεται ως εξωγενές συμπλήρωμα με τη μορφή φαρμάκου. Η λεπτή ρύθμιση της θυρεοειδικής λειτουργίας είναι εν προκειμένω πολύ ευαίσθητη σε τέτοιες μικρές διαφοροποιήσεις. Το ίδιο συμβαίνει με ορισμένα αντιαρρυθμικά και αντιεπιληπτικά φάρμακα.



Παρατεταμένη αποδέσμευση είναι η βραδεία απελευθέρωση του ενεργού συστατικού μέσα στον οργανισμό


Ένα άλλο παράδειγμα είναι η αντικαταθλιπτική βουπροπριόνη. Συγκεκριμένα, για την έκδοση της μορφής παρατεταμένης αποδέσμευσης διαφορετικοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν διαφορετικές διεργασίες μεταποίησης με αποτέλεσμα ελαφρώς διαφορετικές τεχνολογίες απελευθέρωσης της δραστικής ουσίας μέσα στον οργανισμό.

Ουσιαστικά λοιπόν, οι ιατροί πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν τον ασθενή τους και τι ακριβώς λαμβάνει ώστε να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις εξατομικευμένα για το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Aξίζει να σημειώσω ότι δεν είναι όλες οι δραστικές ουσίες διαθέσιμες ως γενόσημα φάρμακα, γιατί μερικές φορές η αγορά είναι τόσο μικρή που δεν υπάρχει νόημα ανταγωνισμού.

Tα γενόσημα είναι φθηνότερα!

Τα γενόσημα κοστίζουν συνήθως 30% έως 50% λιγότερο από τα πρωτότυπα. Η διαφορά είναι σχεδόν αυτονόητη, καθώς οι κατασκευαστές των γενόσημων δεν έχουν τα ίδια έξοδα. Συγκεκριμένα δεν είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τις αρχικές μελέτες που αποδεικνύουν τη βιολογική αξία της δραστικής 
ο
υσίας, ούτε βαρύνονται επομένως με τα αρχικά έξοδα

  

Πως όμως να το εξηγήσεις αυτό σε μια Ελλάδα όπου κυριαρχεί η μετακατοχική αντίληψη “φθηνότερο = χειρότερο”; Στη μοναδική χώρα της Ευρώπης στην οποία γνωστή πολυεθνική εταιρεία λιανικής πώλησης αγαθών αύξησε τις τιμές της παλαιότερα για να μπορέσει να πουλήσει περισσότερο;
Διεθνώς, οι κατασκευαστές των πρωτότυπων φαρμάκων ανταποκρίνονται στον σφοδρό ανταγωνισμό που προκύπτει από τη λήξη της αποκλειστικότητας με διάφορες τεχνικές. Η πιο ευγενής από αυτές, σε μια προσπάθεια παράτασης “ζωής” και κέρδους, είναι η ανάπτυξη παραλλαγών των πρωτότυπων φαρμάκων, όπως νέων εκδόσεων “state-of-the-art” που καλύπτονται με νέο δίπλωμα ευρασιτεχνίας. To Nexium, ένα γνωστό εμπορικό σήμα φαρμάκου γαστροπροστασίας, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.
Οι πιο επιθετικές προσεγγίσεις στη χώρα μας αφορούν στους πράκτορες. Μην με παρεξηγείτε… πράκτορες στέλνουν και οι κατασκευαστές των γενόσημων. Ενίοτε μάλιστα περιμένουν μαζί στους προθαλάμους των γραφείων των ιατρών.
Ένα άλλο επιχείρημα των σκεπτικιστών είναι ότι θα αποτελέσει μέγα δυστύχημα να πρέπει να αποφασίζουν …οι φαρμακοποιοί για το ακριβές προϊόν που θα ικανοποιεί τη συνταγή της δραστικής ουσίας που εκδίδει ο ιατρός. Μα αυτό έχουν σπουδάσει, και μάλιστα στο Πανεπιστήμιο! Ασφαλώς και πρέπει να είναι σε θέση να εκτελούν μια συνταγή. Ασφαλώς οι ιατροί πρέπει να συνταγογραφούν δραστικές ουσίες.
Ασφαλώς οι ιατροί δεν έχουν καμία δουλειά σε αυτό το εμπορικό παζάρι.
Τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση σε αρκετούς συναδέλφους μου που έχουν αντίθετη άποψη, όπως τα μέλη Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Προσωπικά, αισθάνομαι ότι οι επιφυλάξεις τους δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση και συγκεκριμένα σε αυτό το ζήτημα συμβάλλουν με αυτές, άθελά τους…, στην περαιτέρω απαξίωση του λειτουργήματός μας

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Σημαντική απόφαση της Ιταλικής Δικαιοσύνης, σχετικά με την συνταγογράφηση δραστικής ουσίας.


Αναγνωστης του ιστολογίου μας έστειλε τον παρακάτω συνδεσμο που περιεχει την αποφαση των ιταλικων δικαστηριων και αφορα την υποχρεωση/δυνατοτητα συνταγογραφισης φαρμακευτικης/δραστικης ουσιας απ τον ιατρο και οχι του σκευασματος, και την αλλαγης του σκευασματος απ τον φαρμακοποιο.
Εν περιληψη, η περιφερεια της Απουλιας (Puglia, στην Ιταλια ειναι οι περιφερειες υπευθυνες για την υγεια) που  με νομο/εγκυκλιο θελησε να υποχρεωνει τους ιατρους να γραφουν δραστικη ουσια και οχι σκευασμα, ή και τους φαρμακοποιους να μπορουν να αλλαζουν το σκευασμα βαση φαρμακευτικης ουσιας, εχασε την δικη καθοτι το δικαστηριο θεωρησε πως η κοινοτικη οδηγια του 1989 (Ε.Ε) ερχεται σε αντιθεση με την παραπανω πραξη, κι οτι δραστικη ουσια και φαρμακευτικο σκευασμα (principio attivo-specialita) εχουν διαφορετικα αποτελεσματα στον ασθενη.
ΥΓ: Το συνημενο pdf ειναι στα ιταλικα
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ  Emmanuel Polyzopoulos (FACEBOOK)
  • Είναι νόμιμη σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο η αντικατάσταση οποιουδήποτε πρωτότυπου ή γενόσημου φαρμάκου από κάποιο άλλο ουσιωδώς όμοιο, αν η αντικατάσταση αυτή γίνεται από τον Φαρμακοποιό και όχι από τον Ιατρό;
Παρόλο που για το μείζον θέμα αναγραφής της δραστικής ουσίας που έχει ανακύψει έχω εμπεριστατωμένη άποψη, αυτή δεν είναι της παρούσης. Δηλώνω όμως κάθετα αντίθετος σε κάθε αντικατάσταση συνταγογραφούμενου από ιατρό σκευάσματος.

Θέτω υπ’ όψιν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με αριθμό 266 & 267/1987. Η απόφαση εξεδόθη την 18η/5/1989: http://oami.europa.eu/en/mark/aspects/pdf/c-266-87.pdf . ...Πάνω σε αυτήν την απόφαση βασίστηκε πρόσφατα (2011) Ιταλικό Δικαστήριο της Απουλίας που εκδίκασε υπόθεση που μοιάζει με το θέμα που έχει ανακύψει με την αντικατάσταση φαρμάκων στην Ελλάδα και που δημοσιεύεται στο blog IATROI 
Σε εποχές που τα συνδικαλιστικά όργανα ψάχνουν να βρουν τρόπους να αποτρέψουν την αντικατάσταση φαρμάκου από άλλα ουσιωδώς όμοια σκευάσματα από τους φαρμακοποιούς, αυτή η απόφαση μπορεί να είναι χρήσιμη και πάντως ίσως πολύ αποτελεσματικότερη από εναποθέσεις σφραγίδας με αποποίηση ευθυνών του ιατρού σε περιπτώσεις αντικατάστασης του φαρμάκου.
  • Θα πρότεινα σε όσους έχουν σχέσεις με τα συνδικαλιστικά όργανα, να προωθήσουν την παρούσα νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις Νομικές Υπηρεσίες των Συλλόγων, ώστε να τις αξιοποιήσουν αν αυτό είναι δυνατόν.

Δ. Καζάκης: «Θα πεθάνει κόσμος με τα φάρμακα από το Πακιστάν»!


Συνέντευξη στον Γιώργο Ε. Χριστοφορίδη
«Θα πεθάνει κόσμος». Τρεις λέξεις, τρεις λέξεις με τεράστια δύναμη, συνοψίζουν την άποψη του γνωστού αναλυτή -με το τεράστιο κοινωνικό ρεύμα- Δημήτρη Καζάκη, όταν το newsbomb.gr τον ρωτά για το νέο νομοσχέδιο της Υγείας, που υποχρεώνει τους γιατρούς να συνταγογραφούν δραστική ουσία αντί για φάρμακο και τους φαρμακοποιούς να πωλούν στον ασθενή το φθηνότερο σκεύασμα.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην πεθάνει κόσμος», διευκρινίζει -με συνέντευξή του στο newsbomb.gr- ο κ. Καζάκης, «όταν θα μας φέρνουν φάρμακα από το Πακιστάν». Και προσθέτει: «Εδώ παίζουν με την Υγεία μας. Οποιος έχει λεφτά θα πάρει τα κατάλληλα φάρμακα για την ασθένειά του. Οποιος δεν έχει και περιμένει να θεραπευθεί μέσω του ασφαλιστικού συστήματος, ας πεθάνει!».
Σύμφωνα με τον γνωστό αντι-μνημονιακό αναλυτή, «η τρόικα θεωρεί τους Ελληνες ανθρώπους β’ κατηγορίας». Με αυτό το δεδομένο, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, δε διστάζουν να αυξήσουν τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ελλάδα, προκειμένου να κάνουν οι ξένες πολυεθνικές τα πειράματά τους και, βέβαια, για να εξυπηρετηθεί η υπερκερδοφορία ειδικών επιχειρηματικών συμφερόντων εις βάρος ενός ολόκληρου λαού.
Τέλος, ερωτηθείς από το newsbomb.gr για την πρωτοβουλία ενός μεγάλου συλλαλητηρίου, που οργανώνεται μέσω facebook σήμερα στις 6μμ στο Σύνταγμα, ο κ. Καζάκης τονίζει ότι «πάντα οι αυθόρμητες κινητοποιήσεις του κόσμου είναι η απάντηση στην ασυδοσία, αρκεί να είναι καλά οργανωμένες».
kazakis333
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δ. Καζάκη στο newsbomb.gr για την Υγεία:
κ. Καζάκη, πώς κρίνετε το νομοσχέδιο για την Υγεία που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή;
Οι νέες ρυθμίσεις ορίζουν τη φτηνότερη τιμή ως αποκλειστικό κριτήριο για την επιλογή του φαρμάκου. Τα γενόσημα, όμως, δεν είναι κάτι σαν τα «ιμιτασιόν ανταλλακτικά αυτοκινήτου», όπως φαίνεται ότι τα αντιλαμβάνονται αυτοί οι κύριοι. Ουσιαστικά, ο νέος νόμος για την Υγεία προωθεί τα φθηνότερα σκευάσματα, κι ας παράγονται και στο Πακιστάν! Ποιος ξέρει από ποιες κλινικές μελέτες συνοδεύονται αυτά, πώς έχουν πιστοποιηθεί και από ποιον; Και μη μας πούνε ότι τα πιστοποιεί ο ΕΟΦ! Ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει απολύτως καμία δυνατότητα πιστοποίησης. Το έχουν καταγγείλει οι ίδιοι οι γιατροί, ότι κατ’ αρχήν δε διαθέτει καν το απαραίτητο προσωπικό…
Φοβάστε για να χειρότερα, δηλαδή;
Θα πεθάνει κόσμος, κ. Χριστοφορίδη. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πεθάνει, όταν θα φέρνουν φάρμακα από το Πακιστάν. Εδώ παίζουν με την Υγεία μας. Οποιος έχει λεφτά θα πάρει τα κατάλληλα φάρμακα για την ασθένειά του. Οποιος δεν έχει και περιμένει να θεραπευθεί μέσω του ασφαλιστικού συστήματος, ας πεθάνει!
Τι θα γίνει, δηλαδή, με τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από εξαιρετικά εξειδικευμένα φάρμακα; Υπάρχουν ειδικές κατηγορίες ασθενών, που πάσχουν από όχι άμεσα ιάσιμα νοσήματα, τα οποία απαιτούν θεραπείες υψηλού κόστους. Η λογική της τρόικα είναι «να τους πετάξουμε στον Καιάδα και να τελειώνουμε με αυτούς». Γιατί, όταν αυτά τα φάρμακα δε θα καλύπτονται από το ασφαλιστικό σύστημα, οι τιμές τους θα καταλήξουν να διαμορφώνονται ελεύθερα και να φτάσουν στα ουράνια.
Κατά τη γνώμη σας, τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά;
Η τρόικα θεωρεί τους Ελληνες ως ανθρώπους β’ κατηγορίας. Συνεπώς, δεν τρέχει τίποτα γι’ αυτήν αν αυξηθούν τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ελλάδα, προκειμένου να κάνουν οι ξένες πολυεθνικές τα πειράματά τους εις βάρος ενός ολόκληρου λαού. Τα έχουν ανάγκη, εξάλλου, αυτά τα πειράματα για να αναπτύξουν τα εναλλακτικά τους φαρμακευτικά προϊόντα.
Υπάρχει σχέδιο, δηλαδή…
Και, βέβαια. Ολα αυτά δε γίνονται χωρίς σχέδιο. Όταν θα φέρνουν φάρμακα από το Πακιστάν, το κόστος των οποίων διαμορφώνεται 99% χαμηλότερα, καταλαβαίνετε ποιο θα είναι το ποσοστό κέρδους των εισαγωγέων. Οι οποίοι, βέβαια, στη συνέχεια θα εκτοξεύσουν τις τιμές στα ουράνια. Διότι, είναι διαφορετικό να λειτουργείς ως εκπρόσωπος μιας πιστοποιημένης εταιρείας, η οποία ορίζει τα ποσοστά κέρδους εντός των οποίων μπορείς να κινηθείς και σε ελέγχει. Εδώ είναι τόσο τεράστια τα περιθώρια κέρδους που είναι σαφές ότι η ρύθμιση προωθείται για να εξυπηρετηθούν ειδικά επιχειρηματικά συμφέροντα που θα εξασφαλίσουν αδιανόητα κέρδη εις βάρος της Υγείας μας.
Ποια θα έπρεπε, σύμφωνα με τη δική σας άποψη, να είναι η πολιτική μας για το φάρμακο;
Αντί να επενδύσουν στην αναγέννηση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία είναι ανταγωνιστική, διαθέτει υποδομή, επιστημονικό δυναμικό και ποιοτικές προδιαγραφές, της δίνουν το τελειωτικό χτύπημα. Αφήστε που, έτσι κι αλλιώς, την είχαν πλήξει ανεπανόρθωτα.
Υπάρχει τρόπος να ανατραπεί όλος αυτός ο σκοτεινός σχεδιασμός;
Πρέπει να κινητοποιηθούν οι εμπλεκόμενοι φορείς -γιατροί, φαρμακοποιοί κ.λπ.- για να υπερασπίσουν την Υγεία του ελληνικού λαού, για να σώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας που καταστρέφεται.
Η πρωτοβουλία για ένα μεγάλο συλλαλητήριο, που οργανώνεται μέσω facebook, σήμερα στις 6μμ στο Σύνταγμα, είναι κάτι που μπορεί να συνεισφέρει στην αποτροπή της επερχόμενης καταστροφής;
Πάντα οι αυθόρμητες κινητοποιήσεις του κόσμου είναι η απάντηση στην ασυδοσία. Αρκεί, όμως, να είναι καλά οργανωμένες.

Αλλάζει πάλι το σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων! Ποια θα καλύπτουν τα Ταμεία


 Στροφή κάνει για άλλη μια φορά το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) στο θέμα της αποζημίωσης των φαρμάκων από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Την τελευταία στιγμή αλλάζει τη ρύθμιση που προέβλεπε ότι για να αποζημιώνεται ένα φάρμακο από την κοινωνική ασφάλιση θα έπρεπε να αποζημιώνεται σε 18 χώρες της Ε.Ε.
Ποια είναι τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν από την 1η Μαρτίου;

Με βάση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να ψηφισθεί αύριο στη βουλή, για να αποζημιώνεται ένα νέο φάρμακο θα πρέπει αυτό να αποζημιώνεται σε 18 ευρωπαϊκές χώρες. Γεγονός που σημαίνει ότι οι έλληνες ασθενείς θα έπρεπε να περιμένουν  τουλάχιστον 3 με 4 χρόνια για να πάρουν μια νέα θεραπεία.
Την τελευταία στιγμή αλλάζουν όμως τα δεδομένα και πλέον -σύμφωνα με πληροφορίες που αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα σε λίγη ώρα- για να αποζημιώνεται ένα φάρμακο θα πρέπει να αποζημιώνεται σε 12 χώρες της Ε.Ε. Από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται τα νέα ογκολογικά φάρμακα τα οποία θα συνεχίσουν να δίδονται κανονικά στους έλληνες ασθενείς όπως γινόταν μέχρι σήμερα. 

Αναστέλλονται οι συνταγές φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία;


Μετά τις δεκάδες αντιδράσεις από γιατρούς και εταιρείες, φαίνεται πως προσωρινά το υπουργείο Υγείας δε θα εφαρμόσει τελικώς τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο και προβλέπει από την 1η Μαρτίου οι συνταγές των φαρμάκων να περιλαμβάνουν τη δραστική ουσία. 
 
Μπορεί αύριο να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί κιόλας άμεσα η απαίτηση της τρόικας για συνταγές με βάση τη δραστική ουσία. 
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος που ήταν αντίθετος από την αρχή στη ρύθμιση αυτή, δήλωσε ότι θα εξετασθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο μέσα στο Μάρτιο. 
 
Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι με τα υπάρχοντα μέτρα μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη κατά τις απαιτήσεις της τρόικας, τότε οι έλληνες ασθενείς δε θα λαμβάνουν συνταγές φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία. 
 
Πάντως το ενδεχόμενο αυτό είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή σε γιατρούς και φαρμακευτικές εταιρείες. 
 
Στις αλλαγές της συνταγογράφησης διαμαρτύρονταν οι γιατροί καθώς θεωρούν ότι χάνεται το πραγματικό επιστημονικό τους έργο ενώ και οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις με επιστολή τους στο πρόεδρο της κυβέρνησης διατύπωναν κραυγή αγωνίας για το μέλλον του κλάδου μετά από αυτήν την εξέλιξη. 

Η Standard & Poor΄s υποβάθμισε την Ελλάδα σε selective default



Η Standard & Poors ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβαθμίζει την μακροπρόθεσμη CC και την βραχυπρόθεσμη C πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε selective default, εξαιτίας της υιοθέτησης της νομοθεσίας για τα CACs από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει ο οίκος στην ανακοίνωσή του, η υποβάθμιση της Ελλάδας σε SD έρχεται μετά από την εισαγωγή (από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης) των ρήτρων συλλογικής δράσης (CACs).
 
«Η επίδραση μιας τέτοιας ρήτρας είναι να δεσμεύσει όλους τους ομολογιούχους μιας συγκεκριμένης σειράς, στους τροποποιημένους όρους πληρωμής των ομολόγων στην περίπτωση που ένα προκαθορισμένο ποσοστό των ομολογιούχων συμφωνήσει να το πράξει», υπογραμμίζει η Standard & Poor΄s.

Τονίζει ακόμη ότι κατά τη γνώμη της, η εισαγωγή των CACs αλλάζει σημαντικά τους όρους τους αρχικούς όρους της συμφωνίας για τα ομόλογα που επηρεάζονται και συνιστά την εφαρμογή αυτού που ο οίκος θεωρεί ως distressed αναδιάρθρωση του χρέους.
 
«Σύμφωνα με τα δικά μας κριτήρια, οποιοσδήποτε από αυτούς τους όρους είναι λόγος για μας να μειώσουμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδα σε SD και την αξιολόγηση των ομολόγων που επηρεάζονται σε D. Όπως έχουμε δηλώσει παλαιότερα, μπορεί να θεωρήσουμε μια μονομερή αλλαγή των αρχικών όρων και συνθηκών, ως de facto αναδιάρθρωση και επομένως ως χρεοκοπία σύμφωνα με τους ήδη δημοσιευμένους προσδιορισμούς της Standard & Poor’s», αναφέρει ο οίκος.

Επίσης, ο οίκος υπογραμμίζει ότι ο προσδιορισμός της αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομολόγων με την έκδοση νέου χρέους με λιγότερο ευνοϊκούς όρους από αυτούς της αρχικής έκδοσης, χωρίς να υπάρχει η επαρκής αποζημίωση.

«Τέτοιοι λιγότερο ευνοϊκοί όροι μπορεί να περιλαμβάνουν ένα μειωμένο αρχικό ποσό, διεύρυνση της περιόδου αποπληρωμής, χαμηλότερο κουπόνι, διαφορετικό νόμισμα πληρωμής, διαφορετικά νομικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν το χρέος».

Διευκρινίζει ακόμη ότι γενικά δεν θεωρεί ότι οι CACs αλλάζουν το κίνητρο μιας κυβέρνησης να πληρώσει πλήρως και εγκαίρως τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, θεωρεί ότι η εισαγωγή μιας τέτοιας νομοθεσίας περιορίζει την ικανότητα κέρδους των ομολογιούχων σε μια επερχόμενη ανταλλαγή χρέους.

Εάν η ανταλλαγή ολοκληρωθεί (κάτι που πιστεύει ο οίκος ότι θα γίνει στις 12 Μαρτίου), «θα θεωρήσουμε ότι το selective default έχει συμβεί και θα αναβαθμίσουμε την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία CCC, αντανακλώντας έτσι την μακροπρόθεσμη θεώρησή μας για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεχόμενη αναβάθμιση στην κατηγορία CCC θα αποτυπώνει την άποψή μας για τις αβέβαιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και το μεγάλο κρατικό χρέος, ακόμη και μετά από την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρέους».

Στην ανακοίνωση του οίκου επισημαίνεται ακόμη ότι εάν ένας σημαντικός αριθμός ομολογιούχων δεν αποδεχτούν την ανταλλαγή, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια άμεση και ξεκάθαρη στάση πληρωμών. «Και αυτό εξαιτίας της απουσίας πρόσβασης στις αγορές χρηματοδότησης και της πιθανής μη επιπρόσθετης χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα». Υπενθυμίζει ότι το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα υπόκειται στην επιτυχημένη ανταλλαγή χρέους.

Υποστηρίζει ακόμη πως η έξοδος της Ελλάδα από την ευρωζώνη «δεν είναι το βασικό μας σενάριο».

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Η πλήρης ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

"Όπως ήταν αναμενόμενο, η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε βαθμίδα “SD” και τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSI σε βαθμίδα “D”, λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς του PSI.

Η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF.

Η Ελληνική Δημοκρατία θα παραμείνει στην αξιολόγηση “SD” όσο διάστημα θα παραμένει ανοιχτή η προσφορά του PSI. Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω".

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 00:18

Η Standard & Poors ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβαθμίζει την μακροπρόθεσμη CC και την βραχυπρόθεσμη C πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε selective default, εξαιτίας της υιοθέτησης της νομοθεσίας για τα CACs από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει ο οίκος στην ανακοίνωσή του, η υποβάθμιση της Ελλάδας σε SD έρχεται μετά από την εισαγωγή (από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης) των ρήτρων συλλογικής δράσης (CACs).

«Η επίδραση μιας τέτοιας ρήτρας είναι να δεσμεύσει όλους τους ομολογιούχους μιας συγκεκριμένης σειράς, στους τροποποιημένους όρους πληρωμής των ομολόγων στην περίπτωση που ένα προκαθορισμένο ποσοστό των ομολογιούχων συμφωνήσει να το πράξει», υπογραμμίζει η Standard & Poor΄s.

Τονίζει ακόμη ότι κατά τη γνώμη της, η εισαγωγή των CACs αλλάζει σημαντικά τους όρους τους αρχικούς όρους της συμφωνίας για τα ομόλογα που επηρεάζονται και συνιστά την εφαρμογή αυτού που ο οίκος θεωρεί ως distressed αναδιάρθρωση του χρέους.

«Σύμφωνα με τα δικά μας κριτήρια, οποιοσδήποτε από αυτούς τους όρους είναι λόγος για μας να μειώσουμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδα σε SD και την αξιολόγηση των ομολόγων που επηρεάζονται σε D. Όπως έχουμε δηλώσει παλαιότερα, μπορεί να θεωρήσουμε μια μονομερή αλλαγή των αρχικών όρων και συνθηκών, ως de facto αναδιάρθρωση και επομένως ως χρεοκοπία σύμφωνα με τους ήδη δημοσιευμένους προσδιορισμούς της Standard & Poor’s», αναφέρει ο οίκος.

Επίσης, ο οίκος υπογραμμίζει ότι ο προσδιορισμός της αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομολόγων με την έκδοση νέου χρέους με λιγότερο ευνοϊκούς όρους από αυτούς της αρχικής έκδοσης, χωρίς να υπάρχει η επαρκής αποζημίωση.

«Τέτοιοι λιγότερο ευνοϊκοί όροι μπορεί να περιλαμβάνουν ένα μειωμένο αρχικό ποσό, διεύρυνση της περιόδου αποπληρωμής, χαμηλότερο κουπόνι, διαφορετικό νόμισμα πληρωμής, διαφορετικά νομικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν το χρέος».

Διευκρινίζει ακόμη ότι γενικά δεν θεωρεί ότι οι CACs αλλάζουν το κίνητρο μιας κυβέρνησης να πληρώσει πλήρως και εγκαίρως τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, θεωρεί ότι η εισαγωγή μιας τέτοιας νομοθεσίας περιορίζει την ικανότητα κέρδους των ομολογιούχων σε μια επερχόμενη ανταλλαγή χρέους.

Εάν η ανταλλαγή ολοκληρωθεί (κάτι που πιστεύει ο οίκος ότι θα γίνει στις 12 Μαρτίου), «θα θεωρήσουμε ότι το selective default έχει συμβεί και θα αναβαθμίσουμε την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία CCC, αντανακλώντας έτσι την μακροπρόθεσμη θεώρησή μας για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεχόμενη αναβάθμιση στην κατηγορία CCC θα αποτυπώνει την άποψή μας για τις αβέβαιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και το μεγάλο κρατικό χρέος, ακόμη και μετά από την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρέους».

Στην ανακοίνωση του οίκου επισημαίνεται ακόμη ότι εάν ένας σημαντικός αριθμός ομολογιούχων δεν αποδεχτούν την ανταλλαγή, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια άμεση και ξεκάθαρη στάση πληρωμών. «Και αυτό εξαιτίας της απουσίας πρόσβασης στις αγορές χρηματοδότησης και της πιθανής μη επιπρόσθετης χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα». Υπενθυμίζει ότι το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα υπόκειται στην επιτυχημένη ανταλλαγή χρέους.

Υποστηρίζει ακόμη πως η έξοδος της Ελλάδα από την ευρωζώνη «δεν είναι το βασικό μας σενάριο».


Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Η πλήρης ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:
"Όπως ήταν αναμενόμενο, η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε βαθμίδα “SD” και τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSI σε βαθμίδα “D”, λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς του PSI.
Η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF.
Η Ελληνική Δημοκρατία θα παραμείνει στην αξιολόγηση “SD” όσο διάστημα θα παραμένει ανοιχτή η προσφορά του PSI. Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω".


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 00:18

Η Standard & Poors ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβαθμίζει την μακροπρόθεσμη CC και την βραχυπρόθεσμη C πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε selective default, εξαιτίας της υιοθέτησης της νομοθεσίας για τα CACs από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει ο οίκος στην ανακοίνωσή του, η υποβάθμιση της Ελλάδας σε SD έρχεται μετά από την εισαγωγή (από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης) των ρήτρων συλλογικής δράσης (CACs).

«Η επίδραση μιας τέτοιας ρήτρας είναι να δεσμεύσει όλους τους ομολογιούχους μιας συγκεκριμένης σειράς, στους τροποποιημένους όρους πληρωμής των ομολόγων στην περίπτωση που ένα προκαθορισμένο ποσοστό των ομολογιούχων συμφωνήσει να το πράξει», υπογραμμίζει η Standard & Poor΄s.

Τονίζει ακόμη ότι κατά τη γνώμη της, η εισαγωγή των CACs αλλάζει σημαντικά τους όρους τους αρχικούς όρους της συμφωνίας για τα ομόλογα που επηρεάζονται και συνιστά την εφαρμογή αυτού που ο οίκος θεωρεί ως distressed αναδιάρθρωση του χρέους.

«Σύμφωνα με τα δικά μας κριτήρια, οποιοσδήποτε από αυτούς τους όρους είναι λόγος για μας να μειώσουμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδα σε SD και την αξιολόγηση των ομολόγων που επηρεάζονται σε D. Όπως έχουμε δηλώσει παλαιότερα, μπορεί να θεωρήσουμε μια μονομερή αλλαγή των αρχικών όρων και συνθηκών, ως de facto αναδιάρθρωση και επομένως ως χρεοκοπία σύμφωνα με τους ήδη δημοσιευμένους προσδιορισμούς της Standard & Poor’s», αναφέρει ο οίκος.

Επίσης, ο οίκος υπογραμμίζει ότι ο προσδιορισμός της αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομολόγων με την έκδοση νέου χρέους με λιγότερο ευνοϊκούς όρους από αυτούς της αρχικής έκδοσης, χωρίς να υπάρχει η επαρκής αποζημίωση.

«Τέτοιοι λιγότερο ευνοϊκοί όροι μπορεί να περιλαμβάνουν ένα μειωμένο αρχικό ποσό, διεύρυνση της περιόδου αποπληρωμής, χαμηλότερο κουπόνι, διαφορετικό νόμισμα πληρωμής, διαφορετικά νομικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν το χρέος».

Διευκρινίζει ακόμη ότι γενικά δεν θεωρεί ότι οι CACs αλλάζουν το κίνητρο μιας κυβέρνησης να πληρώσει πλήρως και εγκαίρως τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, θεωρεί ότι η εισαγωγή μιας τέτοιας νομοθεσίας περιορίζει την ικανότητα κέρδους των ομολογιούχων σε μια επερχόμενη ανταλλαγή χρέους.

Εάν η ανταλλαγή ολοκληρωθεί (κάτι που πιστεύει ο οίκος ότι θα γίνει στις 12 Μαρτίου), «θα θεωρήσουμε ότι το selective default έχει συμβεί και θα αναβαθμίσουμε την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία CCC, αντανακλώντας έτσι την μακροπρόθεσμη θεώρησή μας για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεχόμενη αναβάθμιση στην κατηγορία CCC θα αποτυπώνει την άποψή μας για τις αβέβαιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και το μεγάλο κρατικό χρέος, ακόμη και μετά από την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρέους».

Στην ανακοίνωση του οίκου επισημαίνεται ακόμη ότι εάν ένας σημαντικός αριθμός ομολογιούχων δεν αποδεχτούν την ανταλλαγή, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια άμεση και ξεκάθαρη στάση πληρωμών. «Και αυτό εξαιτίας της απουσίας πρόσβασης στις αγορές χρηματοδότησης και της πιθανής μη επιπρόσθετης χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα». Υπενθυμίζει ότι το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα υπόκειται στην επιτυχημένη ανταλλαγή χρέους.

Υποστηρίζει ακόμη πως η έξοδος της Ελλάδα από την ευρωζώνη «δεν είναι το βασικό μας σενάριο».


Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Η πλήρης ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:
"Όπως ήταν αναμενόμενο, η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε βαθμίδα “SD” και τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSI σε βαθμίδα “D”, λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς του PSI.
Η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF.
Η Ελληνική Δημοκρατία θα παραμείνει στην αξιολόγηση “SD” όσο διάστημα θα παραμένει ανοιχτή η προσφορά του PSI. Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω".


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 00:18

Η Standard & Poors ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβαθμίζει την μακροπρόθεσμη CC και την βραχυπρόθεσμη C πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε selective default, εξαιτίας της υιοθέτησης της νομοθεσίας για τα CACs από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει ο οίκος στην ανακοίνωσή του, η υποβάθμιση της Ελλάδας σε SD έρχεται μετά από την εισαγωγή (από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης) των ρήτρων συλλογικής δράσης (CACs).

«Η επίδραση μιας τέτοιας ρήτρας είναι να δεσμεύσει όλους τους ομολογιούχους μιας συγκεκριμένης σειράς, στους τροποποιημένους όρους πληρωμής των ομολόγων στην περίπτωση που ένα προκαθορισμένο ποσοστό των ομολογιούχων συμφωνήσει να το πράξει», υπογραμμίζει η Standard & Poor΄s.

Τονίζει ακόμη ότι κατά τη γνώμη της, η εισαγωγή των CACs αλλάζει σημαντικά τους όρους τους αρχικούς όρους της συμφωνίας για τα ομόλογα που επηρεάζονται και συνιστά την εφαρμογή αυτού που ο οίκος θεωρεί ως distressed αναδιάρθρωση του χρέους.

«Σύμφωνα με τα δικά μας κριτήρια, οποιοσδήποτε από αυτούς τους όρους είναι λόγος για μας να μειώσουμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδα σε SD και την αξιολόγηση των ομολόγων που επηρεάζονται σε D. Όπως έχουμε δηλώσει παλαιότερα, μπορεί να θεωρήσουμε μια μονομερή αλλαγή των αρχικών όρων και συνθηκών, ως de facto αναδιάρθρωση και επομένως ως χρεοκοπία σύμφωνα με τους ήδη δημοσιευμένους προσδιορισμούς της Standard & Poor’s», αναφέρει ο οίκος.

Επίσης, ο οίκος υπογραμμίζει ότι ο προσδιορισμός της αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομολόγων με την έκδοση νέου χρέους με λιγότερο ευνοϊκούς όρους από αυτούς της αρχικής έκδοσης, χωρίς να υπάρχει η επαρκής αποζημίωση.

«Τέτοιοι λιγότερο ευνοϊκοί όροι μπορεί να περιλαμβάνουν ένα μειωμένο αρχικό ποσό, διεύρυνση της περιόδου αποπληρωμής, χαμηλότερο κουπόνι, διαφορετικό νόμισμα πληρωμής, διαφορετικά νομικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν το χρέος».

Διευκρινίζει ακόμη ότι γενικά δεν θεωρεί ότι οι CACs αλλάζουν το κίνητρο μιας κυβέρνησης να πληρώσει πλήρως και εγκαίρως τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, θεωρεί ότι η εισαγωγή μιας τέτοιας νομοθεσίας περιορίζει την ικανότητα κέρδους των ομολογιούχων σε μια επερχόμενη ανταλλαγή χρέους.

Εάν η ανταλλαγή ολοκληρωθεί (κάτι που πιστεύει ο οίκος ότι θα γίνει στις 12 Μαρτίου), «θα θεωρήσουμε ότι το selective default έχει συμβεί και θα αναβαθμίσουμε την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία CCC, αντανακλώντας έτσι την μακροπρόθεσμη θεώρησή μας για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεχόμενη αναβάθμιση στην κατηγορία CCC θα αποτυπώνει την άποψή μας για τις αβέβαιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και το μεγάλο κρατικό χρέος, ακόμη και μετά από την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρέους».

Στην ανακοίνωση του οίκου επισημαίνεται ακόμη ότι εάν ένας σημαντικός αριθμός ομολογιούχων δεν αποδεχτούν την ανταλλαγή, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια άμεση και ξεκάθαρη στάση πληρωμών. «Και αυτό εξαιτίας της απουσίας πρόσβασης στις αγορές χρηματοδότησης και της πιθανής μη επιπρόσθετης χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα». Υπενθυμίζει ότι το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα υπόκειται στην επιτυχημένη ανταλλαγή χρέους.

Υποστηρίζει ακόμη πως η έξοδος της Ελλάδα από την ευρωζώνη «δεν είναι το βασικό μας σενάριο».


Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Η πλήρης ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:
"Όπως ήταν αναμενόμενο, η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε βαθμίδα “SD” και τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSI σε βαθμίδα “D”, λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς του PSI.
Η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF.
Η Ελληνική Δημοκρατία θα παραμείνει στην αξιολόγηση “SD” όσο διάστημα θα παραμένει ανοιχτή η προσφορά του PSI. Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω".


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 00:18

Η Standard & Poors ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβαθμίζει την μακροπρόθεσμη CC και την βραχυπρόθεσμη C πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε selective default, εξαιτίας της υιοθέτησης της νομοθεσίας για τα CACs από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει ο οίκος στην ανακοίνωσή του, η υποβάθμιση της Ελλάδας σε SD έρχεται μετά από την εισαγωγή (από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης) των ρήτρων συλλογικής δράσης (CACs).

«Η επίδραση μιας τέτοιας ρήτρας είναι να δεσμεύσει όλους τους ομολογιούχους μιας συγκεκριμένης σειράς, στους τροποποιημένους όρους πληρωμής των ομολόγων στην περίπτωση που ένα προκαθορισμένο ποσοστό των ομολογιούχων συμφωνήσει να το πράξει», υπογραμμίζει η Standard & Poor΄s.

Τονίζει ακόμη ότι κατά τη γνώμη της, η εισαγωγή των CACs αλλάζει σημαντικά τους όρους τους αρχικούς όρους της συμφωνίας για τα ομόλογα που επηρεάζονται και συνιστά την εφαρμογή αυτού που ο οίκος θεωρεί ως distressed αναδιάρθρωση του χρέους.

«Σύμφωνα με τα δικά μας κριτήρια, οποιοσδήποτε από αυτούς τους όρους είναι λόγος για μας να μειώσουμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδα σε SD και την αξιολόγηση των ομολόγων που επηρεάζονται σε D. Όπως έχουμε δηλώσει παλαιότερα, μπορεί να θεωρήσουμε μια μονομερή αλλαγή των αρχικών όρων και συνθηκών, ως de facto αναδιάρθρωση και επομένως ως χρεοκοπία σύμφωνα με τους ήδη δημοσιευμένους προσδιορισμούς της Standard & Poor’s», αναφέρει ο οίκος.

Επίσης, ο οίκος υπογραμμίζει ότι ο προσδιορισμός της αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομολόγων με την έκδοση νέου χρέους με λιγότερο ευνοϊκούς όρους από αυτούς της αρχικής έκδοσης, χωρίς να υπάρχει η επαρκής αποζημίωση.

«Τέτοιοι λιγότερο ευνοϊκοί όροι μπορεί να περιλαμβάνουν ένα μειωμένο αρχικό ποσό, διεύρυνση της περιόδου αποπληρωμής, χαμηλότερο κουπόνι, διαφορετικό νόμισμα πληρωμής, διαφορετικά νομικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν το χρέος».

Διευκρινίζει ακόμη ότι γενικά δεν θεωρεί ότι οι CACs αλλάζουν το κίνητρο μιας κυβέρνησης να πληρώσει πλήρως και εγκαίρως τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, θεωρεί ότι η εισαγωγή μιας τέτοιας νομοθεσίας περιορίζει την ικανότητα κέρδους των ομολογιούχων σε μια επερχόμενη ανταλλαγή χρέους.

Εάν η ανταλλαγή ολοκληρωθεί (κάτι που πιστεύει ο οίκος ότι θα γίνει στις 12 Μαρτίου), «θα θεωρήσουμε ότι το selective default έχει συμβεί και θα αναβαθμίσουμε την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία CCC, αντανακλώντας έτσι την μακροπρόθεσμη θεώρησή μας για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεχόμενη αναβάθμιση στην κατηγορία CCC θα αποτυπώνει την άποψή μας για τις αβέβαιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και το μεγάλο κρατικό χρέος, ακόμη και μετά από την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρέους».

Στην ανακοίνωση του οίκου επισημαίνεται ακόμη ότι εάν ένας σημαντικός αριθμός ομολογιούχων δεν αποδεχτούν την ανταλλαγή, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια άμεση και ξεκάθαρη στάση πληρωμών. «Και αυτό εξαιτίας της απουσίας πρόσβασης στις αγορές χρηματοδότησης και της πιθανής μη επιπρόσθετης χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα». Υπενθυμίζει ότι το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα υπόκειται στην επιτυχημένη ανταλλαγή χρέους.

Υποστηρίζει ακόμη πως η έξοδος της Ελλάδα από την ευρωζώνη «δεν είναι το βασικό μας σενάριο».


Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Η πλήρης ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:
"Όπως ήταν αναμενόμενο, η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε βαθμίδα “SD” και τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSI σε βαθμίδα “D”, λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς του PSI.
Η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF.
Η Ελληνική Δημοκρατία θα παραμείνει στην αξιολόγηση “SD” όσο διάστημα θα παραμένει ανοιχτή η προσφορά του PSI. Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω".