Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Στον «αέρα» οι πληρωμές 500 επικουρικών γιατρών


Νέα εμπλοκή με τις πληρωμές επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Οπως καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς, περίπου 500 επικουρικοί επιμελητές γιατροί, που είναι σε παράταση θητείας και των οποίων η μισθοδοσία είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, παραμένουν απλήρωτοι από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, η εμπλοκή οφείλεται στο ότι τα κονδύλια για τη μισθοδοσία των συγκεκριμένων επικουρικών εντάχθηκαν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και έχουν «εγκλωβιστεί» στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Συνέντευξη Οικονόμου - Φωτήλα για το πρόγραμμα Υγείας της Ν.Δ.

Τα γραφεία της ΝΟΔΕ Νέας Δημοκρατίας Αχαΐας επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου ο Τομεάρχης Υγείας-βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος της παράταξης για την Υγεία, το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο ξενοδοχείο «Αστήρ» στην Πάτρα.

pelop.gr

Τον Βασίλη Οικονόμου συνόδευε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας και βουλευτής Αχαϊας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσων Φωτήλας, ενώ το «παρών» έδωσαν και ο Αχαιός βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, η υποψήφια Ευρωβουλευτής, Κλαίρη Σαραντάκου, μέλη της ΝΟΔΕ, πολιτευτές και στελέχη της παράταξης.

Εξετάζεται συμψηφισμός clawback με δαπάνες για κλινικές έρευνες

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ - kathimerini.gr

Σκέψεις και συζητήσεις για τη λήψη μέτρων που θα ελαφρύνουν τις φαρμακευτικές εταιρείες από το μέτρο αναγκαστικών επιστροφών (clawback), δίνοντας παράλληλα κίνητρα για νέες επενδύσεις, εξετάζει το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αξιολογεί ως θετικό το ενδεχόμενο να υπάρχει συμψηφισμός της δαπάνης των φαρμακευτικών εταιρειών για κλινική έρευνα και της υποχρέωσης καταβολής του clawback. Οι ίδιες μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι το υπουργείο Υγείας εξετάζει σοβαρά την άμεση υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης.

Δελτίο τύπου - ανακοίνωση ΠΟΙΟ-ΠΦΥ

Αθήνα 30 Μαρτίου 2019 
Αρ. Πρωτ. 2/2019 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΑΤΡΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ(ΠΟΙΟ-ΠΦΥ) 
ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ . ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ Ε.Α101-2017 Α.Μ 843 
ΑΠ 1/2017 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Μετά την μερική αποκατάσταση των χρηματικών αποζημιώσεων, που έλαβαν οι γιατροί με τον Ν. 4575/18 με εντολή της κυβέρνησης, προέκυψε θέμα με έναν συγκεκριμένο δικηγόρο, που ζήτησε αμοιβή με εξώδικη διαμαρτυρία. 

Ομοίως ζήτησε να του δοθούν τα προσωπικά μισθολογικά στοιχεία των ιατρών από τις ΥΠΕ. 

Η ομοσπονδία τίθεται ενάντια στην αξίωση του εν λόγω δικηγόρου, καθότι ουδεμία νομική ενέργεια έγινε από μέρους του. 

Μια πρώτη Νίκη – ο Αγώνας Συνεχίζεται

 Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 30/3/2019 

Άταχτη υποχώρηση των υπουργών Υγείας σημειώθηκε στις 29/3/2019 όσον αφορά την αθλιότητα «βαθμός στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας». Μετά την σθεναρή και ανυποχώρητη στάση του νοσοκομειακού κινήματος, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου την αναστολή εφαρμογής (τουλάχιστον προσωρινά) κρίσιμων διατάξεων του πρόσφατα νομοθετημένου άρθρου 166 του ν. 4600 και «επανεξέταση» του ζητήματος «βαθμός στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας». 

Είχε προηγηθεί στις 27/3 κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών και συνάντηση αντιπροσωπείας ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ με τους υπουργούς Υγείας. Στην συνάντηση αυτή είχε φανεί ξεκάθαρα πως οι υπουργοί στερούνται οποιουδήποτε σοβαρού επιχειρήματος για να υπερασπιστούν την αθλιότητα που νομοθέτησαν. Τα μοναδικά «επιχειρήματα» που ακούστηκαν (κυρίως από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Πολάκη) ήταν η τετριμμένη χυδαία ακροδεξιονεοφιλελεύθερη αφήγηση περί (υποτιθέμενης) «αριστείας» με εμφανή την απώλεια ψυχραιμίας λόγω της αδυναμίας του να υπερασπιστεί αξιόπιστα την συγκεκριμένη ρύθμιση. Χαρακτηριστικό είναι πως και οι δύο υπουργοί αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι «ο νόμος έχει λάθη» (όταν τους επισημάνθηκε π.χ. πως το αφήγημά τους περί «αντικειμενικότητας του βαθμού που θα προκύπτει από τις πανελλαδικού χαρακτήρα γραπτές εξετάσεις» αναιρείται από μόνο του αφού ο νόμος προβλέπει ρητά ότι ο βαθμός «καλώς», «λίαν καλώς» ή «άριστα» στον τίτλο ειδικότητας θα «απονέμεται» από τον αρχικαθηγητή της αντίστοιχης επιτροπής στις προφορικές εξετάσεις και δεν θα προκύπτει από τις γραπτές που προηγούνται των προφορικών). 

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

20 νέα ασθενοφόρα στη δυτική Ελλάδα



Θα αγοραστούν με κοινοτικά κονδύλια και θα καλύψουν τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας στη δυτική χώρα.

Την προμήθεια 20 τετρακίνητων ασθενοφόρων δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, για την κάλυψη των αναγκών που έχουν προκύψει στα Κέντρα Υγείας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου.

Οnmed.gr

Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι περίπου 1,6 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να καλυφθεί από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοποννήσου 2014-2020».

ΕΙΝΑΠ: Απλήρωτοι παραμένουν οι επικουρικοί επιμελητές γιατροί


Απλήρωτοι παραμένουν οι επικουρικοί επιμελητές γιατροί που είναι σε παράταση θητείας και που η μισθοδοσία τους είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο νοσοκομειακών γιατρών της χώρας εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει γιατί «έχει παρουσιαστεί εμπλοκή που αφενός οφείλεται σε διαδικαστικούς λόγους με ευθύνη της κυβέρνησης (εγκλωβισμός των κονδυλίων στην Τράπεζα της Ελλάδος με την μορφή κονδυλίων δημοσίων επενδύσεων) και αφετέρου σε ευθυνοφοβία διοικητών και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών λόγω της από 01/01/19 κατάργησης του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο».

"Κατήφορος" η δημόσια χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας

Η συνολική δημόσια χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας παρουσίασε μείωση κατά 1,2% το 2017 σε σχέση με τις δαπάνες του έτους 2016. Η συνολική ιδιωτική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας παρουσίασε μείωση κατά 0,2% το έτος 2017 ως προς το έτος 2016. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ΕΛΣΤΑΤ και αντικατοπτρίζουν τις συνεχείς περικοπές στο "λογαριασμό” της περίθαλψης.

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Ως προς την συμβολή του δημόσιου τομέα στην συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας, παρατηρείται μείωση από 61,1% το έτος 2016 σε 60,8% το έτος 2017.Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στη συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας αυξήθηκε από 38,5% το έτος 2016 σε 38,7% το έτος 2017.

ΙΣΘ: πληρωμές ΕΤΕΑΕΠ


Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2019

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΤΕΑΕΠ

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά από επικοινωνία του ΙΣΘ με το αντίστοιχο τμήμα υγειονομικού του ΕΤΕΑΕΠ σας ενημερώνουμε ότι:

Οι πληρωμές για τους αυτοαπασχολούμενους αφορούν παροχή εφάπαξ και όχι επικουρικής σύνταξης και σύμφωνα με τα οριζόμενα από το νόμο καθορίζονται με βάση το 4% του χαμηλότερου μισθού. Καμία πληρωμή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σήμερα καθότι το σύστημα δεν είναι έτοιμο να δεχτεί πληρωμές. Οι πληρωμές θα αρχίσουν να γίνονται από 5 έως 12 Απριλίου και αφορούν την 1η δόση του 2017, την 1η δόση του 2018 και τους 2 μήνες του 2019. Οι πληρωμές μπορούν να γίνουν στο σύνολο του ποσού αθροιστικά, δηλαδή 1η δόση 2017 1η δόση 2018 2 μήνες 2019. Στην περίπτωση που κάποιος συνάδελφος πληρώσει περισσότερα, τα ποσά αυτά θα πιστωθούν στο λογαριασμό του και δε χάνονται.

Η ΔΗ.ΠΑ.Κ για απόσυρση βαθμολόγησης: «Αφού δεν έμαθαν να μας σέβονται, θα μάθουν να μας φοβούνται»

Από Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

"Δεν μας αρκεί. Πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά. Αφού δεν έμαθαν να μας σέβονται, θα μάθουν να μας φοβούνται", λέει η παράταξη της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) των νοσοκομειακών γιατρών.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Υπ. Υγείας για υπαναχώρηση στο θέμα της βαθμολόγησης για την απόκτηση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας, η παράταξη της ΔΗ.ΠΑ.Κ. αποκαλύπτει ταυτόχρονα και το παρασκήνιο των διεργασιών κατά τη συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών:

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Ο ΠΙΣ εκφράζει την ικανοποίηση του για την απόφαση του Υπουργού υγείας να αποσύρει την διάταξη περί βαθμολόγησης των τίτλων ειδικότητας

Αθήνα 29.3.2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: Ο ΠΙΣ εκφράζει την ικανοποίηση του για την απόφαση του Υπουργού υγείας να αποσύρει την διάταξη περί βαθμολόγησης των τίτλων ειδικότητας.

Την ικανοποίησή του εκφράζει το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για την απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού να μην εφαρμοσθεί φέτος το νέο σύστημα βαθμολόγησης των τίτλων ειδικότητας κατά τις εξετάσεις των νέων γιατρών. 
Ταυτόχρονα η πρόθεση του υπουργού Υγείας να επανεξετάσει νομοθετικά το ζήτημα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στον ιατρικό κόσμο, βρίσκει σύμφωνο τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο δεδομένου ότι έτσι θα μπορέσει να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος για το σύνολο της εκπαίδευσης των νέων γιατρών.

Υπ. Υγείας: Παίρνει προσωρινά πίσω τους βαθμούς στον τίτλο ειδικότητας μετά το σάλο!



Στροφή 180 μοιρών έκανε το υπουργείο υγείας, μετά το σάλο που προκάλεσε με την απόφαση του να μπαίνουν βαθμολογίες στην απόκτηση ειδικότητας των νέων γιατρών. Παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει νομοθετικά το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ρύθμισης, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν αφορά τους ειδικευόμενους γιατρούς που εκπαιδεύονται σήμερα με το προηγούμενο πλαίσιο.

Έτσι όπως ανακοίνωσε στις Πανελλαδικές εξετάσεις που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν από το 2ο εξάμηνο του 2019 δεν θα υπάρξει βαθμός στον τίτλο της ειδικότητας.

Πάντως το αρμόδιο υπουργείο μετά την θύελλα αντιδράσεων, που προκάλεσε σε όλη την ιατρική κοινότητα αλλά και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος χαρακτήρισε το νέο σύστημα «Βατερλό της ιατρικής εκπαίδευσης», επιχείρησε με μια μακροσκελή ανακοίνωση να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ώστε να κατευνάσει το θόρυβο ενόψει και εκλογών. Δείτε ΕΔΩ όλη την επιχειρηματολογία των γιατρών: Νέο Βατερλώ με τις εξετάσεις ειδικότητας των νέων γιατρών

«Λουκέτο» στην εφημερία του νοσοκομείου Ναυπλίου. Σε κίνδυνο κάτοικοι και τουρίστες

«ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ. ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Το κλείσιμο της εφημερίας του νοσοκομείου Ναυπλίου, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, λέγοντας ότι πλέον το νοσοκομείο θα υποβαθμιστεί σε επίπεδο χειρότερο ενός Κέντρου Υγείας, με άμεσες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων.

Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης -όταν ήταν αντιπολίτευση- ότι θα ανοίξει 10 νοσοκομεία, που είχαν κλείσει το 2014, η υποβάθμιση συνεχίζεται, αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Το "λουκέτο" στην εφημερία του νοσοκομείου Ναυπλίου "ξεπερνά κάθε προηγούμενο", συμπληρώνουν.

Πάτρα: Παρουσίαση του προγράμματος Υγείας της Νέας Δημοκρατίας

Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Η βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας των πολιτών βρίσκεται στον πυρήνα του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Εδώ και πάνω από δύο χρόνια, ο Τομέας Υγείας του κόμματος, μέσω των περιοδειών στις μονάδες υγείας ανά τη χώρα, βλέπει και καταγράφει τις δυσλειτουργίες ώστε να εφαρμόσει ένα
ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα.
https://tempo24.news/

Καρπός αυτής της μεθοδικής δουλειάς το πρόγραμμα υγείας που βασίζεται στις έννοιες της πρόληψης, της λογοδοσίας, της προτεραιότητας στην περίθαλψη γι’αυτούς που την έχουν άμεσα ανάγκη και τέλος τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα στην υγεία για την επίτευξη καλής ποιότητας περίθαλψης για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης.

Όλα τα νεότερα για την πολιτική Υγείας στο 9o Συνέδριο “The Future of Healthcare in Greece”



Στο επίκεντρο η ανάγκη μεταρρυθμιστικών επεμβάσεων για τη δημιουργία ενός δικαιότερου και αποτελεσματικότερου συστήματος Υγείας.

Onmed.gr

Η χάραξη ισχυρότερων πολιτικών σύγκλησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η δημιουργία αποτελεσματικότερων εργαλείων χρηματοδότησης για τα εθνικά συστήματα Υγείας, καθώς και η εφαρμογή μεταρρυθμιστικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στις δαπάνες Υγείας, θα συμβάλλουν από κοινού στη διαμόρφωση δικαιότερων πολιτικών τιμολόγησης και περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου της Υγείας στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα παραπάνω συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του 9ου Συνεδρίου“The Future of Healthcare in Greece: τίτλο “Health in all Politics – Bridging Health & Finance Perspectives”, το οποίο διοργανώθηκε από τη Boussias Communicationsκαι το Health Daily, υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.), και του PhRMA Innovation Forum.

Ξεκινά πιλοτικά το σύστημα παραπομπών στις ΤΟΜΥ! Όλες οι πληροφορίες

Δήμητρα Ευθυμιάδου 29 Μαρτίου 2019

Υπουργική απόφαση η οποία θα ενεργοποιεί το σύστημα των παραπομπών στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει να εκδώσει απόφαση η οποία θα προβλέπει το ωράριο στο οποίο θα µπορούν να γίνονται προγραμματισμένα ραντεβού σε οικογενειακούς γιατρούς στις δηµόσιες Μονάδες της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, όπως οι ΤΟΜΥ, τα Κέντρα Υγείας κ.ά.

Νέο αλαλούμ με τη σίτιση των ασθενών

Πάνω από 150 εκατ. ευρώ εκτιμάται το κόστος της τροφοδοσίας των νοσοκομείων.


Σε νέες περιπέτειες ετοιμάζεται να μπει η σίτιση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η κυβερνητική σκέψη να εμπλακούν σε αυτή μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, μέλη των οποίων αφού προσληφθούν από τις δημόσιες δομές στο πλαίσιο της κοινωνικής επανένταξής τους -καθώς μιλάμε για πρώην τοξικομανείς, φυλακισμένους κ.λπ.- να συνεισφέρουν στο συγκεκριμένο έργο. 

Μολονότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, εκτιμάται ότι η αγορά πρώτων υλών από τα δημόσια νοσοκομεία και μόνο κοστίζει περί τα 50 εκατ. ευρώ. Εάν στο ποσό αυτό προστεθεί το απασχολούμενο προσωπικό, η ασφάλισή τους αλλά και η αγορά των Β' υλών (καθαριστικά, χαρτικά, γάντια, σακούλες απορριμμάτων, κουταλομαχαιροπήρουνα μιας χρήσης κ.λπ.) τότε το συνολικό κόστος εκτιμάται ότι διαμορφώνεται στα 150 εκατ. ευρώ.

Φορολογικές δηλώσεις: «Παγίδα» το… πλαστικό χρήμα! Τι πρέπει να προσέξετε

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΣ - NEWSIT.GR
"Άνοιξε" το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις και άρχισαν οι… πονοκέφαλοι. Θα… νοσταλγήσουν τις χάρτινες αποδείξεις μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες. Γιατί το πλαστικό χρήμα αποδεικνύεται… παγίδα και «καίει» πολλούς. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να μην πληρώσετε παραπάνω φόρο.

Η εποχή για τις φορολογικές δηλώσεις έφτασε, το Taxisnet άνοιξε και τώρα αρχίζουν τα… δύσκολα. Η συγκέντρωση αποδείξεων ήταν πάντα για τους φορολογούμενους μία δύσκολη εξίσωση, είτε γιατί δεν είχαν πραγματοποιήσει τόσα έξοδα όσα θα έπρεπε, είτε γιατί συνήθως δεν ήταν συνεπείς στην συγκέντρωση αυτών.

Από πέρυσι που το σύστημα άλλαξε αρκετοί έπεσαν στην παγίδα της μη συγκέντρωσης αποδείξεων μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος.

Ο οικογενειακός γιατρός βγαίνει από το... κώµα


Τις νέες υπηρεσίες αλλά και τον τρόπο έκδοσης των παραπεµπτικών ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας

Από την «εντατική» επιχειρεί να βγάλει τον θεσµό του οικογενειακού γιατρού η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αφού τις επόµενες ηµέρες ενεργοποιεί νέες υπηρεσίες αλλά και το λεγόµενο σύστηµα των παραποµπών. Αλλωστε τους τελευταίους µήνες ο θεσµός του οικογενειακού γιατρού παρουσίαζε στασιµότητα, καθώς και να ήθελε ένας πολίτης να βρει έναν γιατρό ελεύθερο για να εγγραφεί στο νέο σύστηµα, οι περισσότεροι είχαν κλείσει τον απαιτούµενο αριθµό των ασθενών που έχουν δικαίωµα να εγγράψουν στη λίστα τους.

Σύμβουλος Διοίκησης της Βιοϊατρικής ο Σωτήρης Μπερσίμης



Την έναρξη συνεργασίας με τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Σωτήριο Μπερσίμη, πρώην πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ο Όμιλος Εταιρειών Υγείας Βιοϊατρική. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο όμιλος στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξής του ανέθεσε καθήκοντα Συμβούλου Διοίκησης στον κ. Μπερσίμη, με έμφαση στην αναδιοργάνωση του ομίλου και κύριο άξονα την εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Η ένταξη του κ. Μπερσίμη στη δυναμική ομάδα της Βιοιατρικής ενδυναμώνει το σημαντικό έργο που επιτελεί ο μεγαλύτερος στον κλάδο, αμιγώς ελληνικός όμιλος, στο σύστημα υγείας.

Η συνεργασία αυτή, επιπρόσθετα, έχει ως στόχο την υλοποίηση έργων συνέργειας μεγάλου εύρους μεταξύ των επαγγελματιών υγείας για την παροχή υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών. 

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Δελτίο τύπου ΠΙΣ: Νέο Βατερλώ του υπουργείου Υγείας με τις εξετάσεις ειδικότητας των νέων γιατρών

Αθήνα, 28-3-2019 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΙΣ
Νέο Βατερλώ του υπουργείου Υγείας με τις εξετάσεις ειδικότητας των νέων γιατρών 

Σε νέο κύμα φυγής οδηγεί τους νέους γιατρούς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τις αλλαγές στο σύστημα των εξετάσεων για τη λήψη ειδικότητας. 

Μετά τη φυγή περίπου 15.000 νέων γιατρών στο εξωτερικό, αλλά και την αποτυχία πρόσληψης ιατρικού προσωπικού στις ΤΟΜΥ, το υπουργείο Υγείας δημιουργεί άλλο ένα πρόσκομμα στην επαγγελματική εξέλιξη των νέων γιατρών με τη διαδικασία «πανελλαδικών εξετάσεων» μέσω των οποίων θα λαμβάνουν και «βαθμό». 

«Ναυάγιο» στη συνάντηση υπουργού - γιατρών για τις εξετάσεις ειδικότητας



Δεν έλειψαν οι λεκτικές «αψιμαχίες», ενώ φέρονται να ακούστηκαν και χυδαίες εκφράσεις.

«Θυελλώδης» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων ιατρικής ειδικότητας, με τις οποίες οι γιατροί είναι πλήρως αντίθετοι.

Onmed.gr

Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, αλλά δεν απέδωσε καθώς η ηγεσία του υπουργείου εμφανίστηκε αμετακίνητη ως προς το νέο σύστημα το οποίο εντάχθηκε στον τελευταίο νόμο για την Υγεία και προβλέπει πανελλαδικές εξετάσεις για την απόκτηση ειδικότητας.

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στηρίζει τη σημερινή κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ και ζητά την άμεση απόσυρση της ρύθμισης που προβλέπει βαθμό στις εξετάσεις, για ιατρική ειδικότητα

Δημοσιεύθηκε 27 Μαρτίου 2019

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στηρίζει τη σημερινή κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ, η οποία γίνεται με αφορμή τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει βαθμό στις εξετάσεις, για ιατρική ειδικότητα και ζητά την άμεση απόσυρσή της.

Το Υπουργείο Υγείας, για άλλη μια φορά νομοθέτησε ερήμην του ιατρικού κόσμου αντιεπιστημονικά μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν στη μετανάστευση τους νέους γιατρούς που θα διεκδικήσουν ισότιμη μεταχείριση, με τους συναδέλφους τους, από τις άλλες χώρες.

Ήδη τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μεγάλη έλλειψη ειδικευομένων γιατρών, σε πολλές ειδικότητες ακόμα και στα νοσοκομεία πρώτης γραμμής, στην Αττική.

ΕΙΝΑΠ: Στάση εργασίας και συγκέντρωση των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά



Στάση εργασίας, από τη 1μμ. έως και τη λήξη της βάρδιας, και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 2.30μμ., προκήρυξε εκτάκτως για σήμερα, Τετάρτη, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Onmed.gr

Αφορμή είναι η συνάντηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) με τον υπουργό Υγείας για το «μείζον θέμα» της τροπολογίας των πανελλαδικών εξετάσεων.

«Εκφράζουμε ομόφωνα την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση περί εξετάσεων και βαθμό στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας και απαιτούμε την κατάργησή του», αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ.

Η Βενεζουέλα παραλύει καθώς παραμένει για τρίτη μέρα βυθισμένη στο σκοτάδι

«Βυθισμένοι» στο σκοτάδι παραμένουν για τρίτη μέρα εκατομμύρια άνθρωποι στη Βενεζουέλα, η οποία για τρίτη μέρα δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, στο δεύτερο μεγάλο μπλακ-άουτ σε διάστημα τριών εβδομάδων. Όπως είναι λογικό, η χώρα παραλύει...

«Βυθισμένοι» στο σκοτάδι παραμένουν για τρίτη μέρα εκατομμύρια άνθρωποι στη Βενεζουέλα, η οποία για τρίτη μέρα δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, στο δεύτερο μεγάλο μπλακ-άουτ σε διάστημα τριών εβδομάδων. Όπως είναι λογικό, η χώρα παραλύει…

ΙΣ Λήμνου: Σχετικά με την αποχώρηση οφθαλμιάτρου κου Γλυνάτση Μικέ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΗΜΝΟΥ
ΠΡΟΣ: Τοπικά ΜΜΕ

28 Μαρτίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την αποχώρηση οφθαλμιάτρου κου Γλυνάτση Μικέ

Μετά τις τελευταίες αποχωρήσεις από το ΓΝ-ΚΥ Λήμνου, το νοσοκομείου του νησιού μας έγινε ακόμα φτωχότερο. Ο Δρ Γλυνάτσης Μικές στις αρχές Μαρτίου έχοντας ολοκληρώσει μια μακρά θητεία, ως υπέρμαχος της υγείας των πολιτών της Λήμνου, αναχώρησε για το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Ο κος Γλυνάτσης υπηρέτησε στο νοσοκομείο από το 2000. Εργαζόμενος στην Λήμνο ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή. Διατέλεσε επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου, ενώ για 18 χρόνια ήταν εκπρόσωπος του συλλόγου στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Είναι ιδρυτικό μέλος της οφθαλμολογική Εταιρείας Θράκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Νήσων Βορείου Αιγαίου (ΟΕΘΑΜΒΑ). Επίσης επί σειρά ετών προκάλεσε το φαινόμενο του ιατρικού τουρισμού. Προσέλκυσε εκατοντάδες ασθενείς τόσο από την γειτονική Μυτιλήνη, αλλά και από την Σάμο και την Καβάλα, οι οποίοι επισκέπτονταν το νοσοκομείου Λήμνου προκειμένου να χειρουργηθούν. 

Έρχεται η νέα προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ τον επόμενο μήνα! Τι ανακοίνωσε το υπ.Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου 28 Μαρτίου 2019

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να βγει στον αέρα η νέα προκήρυξη για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σύμφωνα με τον αν.Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό.

Σύμφωνα με τον κ.Βαρδαρό, τον επόμενο μήνα θα γίνει η προκήρυξη ώστε να προσληφθούν κι άλλοι γιατροί και να μπορέσουν να λειτουργήσουν επιπλέον ΤΟΜΥ στη χώρα. Δείτε ΕΔΩ τι σχεδιάζεται για τον αριθμό των προσλήψεων: «Πόσες προσλήψεις θα γίνουν τελικά στις ΤΟΜΥ; Όλα τα στοιχεία»

Παπαδημούλης: Τα παθήματα των μνημονίων στο χώρο της Υγείας να γίνουν μαθήματα



Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Συστήματα Υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η πρόοδος στις διακρατικές συνεργασίες, αλλά και προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μοντέλου χρηματοδότησης της Υγείας, είναι οι βασικές θεματικές του 9ου Συνεδρίου “The Future of Healthcare in Greece” με τίτλο “Health in all Politics – Bridging Health & Finance Perspectives”, που ξεκίνησε τις εργασίες του το πρωί της Τετάρτης (27/03/2019).

Οnmed.gr

Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γίνεται μεγάλη προσπάθεια στον τομέα της Υγείας, ώστε να επουλωθούν οι πληγές στη δημόσια περίθαλψη, οι οποίες προκλήθηκαν παλαιότερα και κορυφώθηκαν στην περίοδο της κρίσης, τόνισε. Η χώρα μας εισέρχεται σε μια νέα περίοδο και οι εμπλεκόμενοι στο χώρο της Υγείας πρέπει να εξετάσουν πώς τα «παθήματα των μνημονίων στο χώρο της Υγείας μπορούν να γίνουν μαθήματα». 

ΙΣΗ: Εξετάσεις στην ειδικότητα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Ν.Π.Δ.Δ.) 
ΚΡΙΤΟΒΟΥΛΙΔΟΥ 19 712 01 ΗΡΑΚΛΕΙΟ 
ΤΗΛ.: 2810 283385 -2810 330193, FAX : 2810 330194 
Web: www.ish.gr, e-mail: info@ish.gr

Ηράκλειο, 27/03/2019 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ 

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου εκφράζει την αντίθεσή του στη νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 166, του Ν.4600/9.3.2019 με τίτλο: «Εξετάσεις για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας». Πρόκειται για μια ρύθμιση βιασύνης και προχειρότητας, που η εφαρμογή της μόνο προβλήματα και προβληματισμούς δημιουργεί στην ιατρική κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα: Καθιερώνεται σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας, που θα γίνονται 4 φορές τον χρόνο σε εξεταστικά κέντρα που θα βρίσκονται μόνο στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Προβλέπεται, επίσης, ότι στον τίτλο της ειδικότητας θα αναγράφεται βαθμός: καλώς, λίαν καλώς, άριστα. Τέλος, η έναρξη εφαρμογής των παραπάνω, εξαρτάται από Υπουργική απόφαση που ακόμα δεν έχει εκδοθεί, δημιουργώντας έτσι αναστάτωση στους ιατρούς που βρίσκονται λίγο πριν τις εξετάσεις. 

Δ. Δέμος: 300 εκατ.ευρώ επενδύσεις μέσα σε μια πενταετία αν εξαλειφθεί το clawback

Από Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Στο πρωταρχικής σημασίας θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα επικεντρώθηκε στην ομιλία του στο Συνέδριο “The Future of Healthcare in Greece”, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας Δημήτρης Δέμος.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να επενδύσουν 300 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία σε μονάδες παραγωγής φαρμάκων συμβατικής και νέας τεχνολογίας και να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της φαρμακοβιομηχανίας στην απασχόληση και την εθνική οικονομία.

Στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος Υγείας επικεντρώθηκε η MSD στο Συνέδριο "The Future of Healthcare in Greece 2019"

Η κα A. Jakoncic, Διευθύνουσα Σύμβουλος της MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, στην ομιλία της με τίτλο “Stepping away from policy failures: the way forward” παρουσίασε προτάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος Υγείας.

IATRONET

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, κα Agata Jakoncic, φιλοξενήθηκε ως ομιλήτρια στο forum-θεσμό για την Υγεία στην Ελλάδα “The Future of Healthcare in Greece” με τίτλο “Health in all Politics – Bridging Health & Finance Perspectives”, που πραγματοποιήθηκε για 9η χρονιά σήμερα, 27 Μαρτίου 2019 στο Divani Caravel Hotel.

Το clawback ήρθε για να μείνει

Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Το μεγαλύτερο «αγκάθι στα πλευρά» της φαρμακοβιομηχανίας, το μέτρο της αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης της δαπάνης, φαίνεται πως θα παραμένει καρφωμένο στο ίδιο σημείο.

Αποτέλεσμα εικόνας για φάρμακοΟυδεν μονιμότερο του προσωρινού, λέει ο θυμόσοφος λαός και η ρήση έχει ταιριάξει, όπως φαίνεται, άψογα στην περίπτωση του clawback. Το μέτρο ξεκίνησε ως προσωρινό, αλλά είναι μάλλον ξεκάθαρο πλέον ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί σύντομα. Αυτό φάνηκε και από τις τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας.

«Η διατήρηση αυτού του μηχανισμού θα οδηγήσει σε ένα πιο δίκαιο καταμερισμό πόρων», ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός από το βήμα του 9ου Συνεδρίου “The Future of Healthcare in Greece” και απομάκρυνε όποιο ενδεχόμενο αντικατάστασης του μέτρου.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Τεράστια ταλαιπωρία απ’ τις μειωμένες κατά 36% εφημερίες φαρμακείων



Έναν στείρο (άγονο) ανταγωνισμό μεταξύ των φαρμακείων προκάλεσε η θέσπιση διευρυμένου και ελεύθερου ωραρίου, όπως τονίζει μιλώντας στο healthpharma.gr ο κ. Γιάννης Δαγρές. Αναφορικά με την αναβάθμιση των φαρμακείων στο πρόσφατο νομοθέτημα του υπουργείου Υγείας, υπογραμμίζει ότι «Το 20% των Φαρμακείων σε διεθνές επίπεδο αξιοποιούνται επίσημα και αναγνωρισμένα ως κέντρα εμβολιασμού, παρέχοντας άμεση, ασφαλή και υπεύθυνη επιπλέον ανοσοποίηση σε έναν πληθυσμό που αθροιστικά αγγίζει το 1 δις. ανθρώπων σε πάνω από 20 χώρες».

Συνέντευξη στον Κοσμά Ζακυνθινό - Ηealth Pharma.gr

• Κύριε Δαγρέ, σχετικά με την αναβάθμιση των φαρμακείων που επιφέρει σχετικό νομοθέτημα από το υπουργείο Υγείας, υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις από τους γιατρούς σχετικά με τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας που θα παρέχονται. Θεωρείται λογικές τις αντιδράσεις;

Απαγόρευσαν την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους στα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς

Από Μιχάλης Θερμόπουλος - IATROPEDIA

Μια κομητεία στο βόρειο τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης που έχει πληγεί από τη χειρότερη επιδημία ιλαράς εδώ και δεκαετίες έλαβε χθες Τρίτη τη ριζοσπαστική απόφαση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να απαγορεύσει στα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ασθένειας αυτής την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους.

Ο επικεφαλής της κομητείας Ρόκλαντ Εντ Ντέι σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι η απαγόρευση θα ξεκινήσει να ισχύει από τα μεσάνυκτα της Τρίτης (τοπική ώρα) και θα παραμείνει σε ισχύ για 30 ημέρες ή μέχρι να εμβολιαστούν κατά της ιλαράς τα ανεμβολίαστα παιδιά. Εξάλλου διευκρίνισε ότι δημόσιοι χώροι θεωρούνται όλα τα μέρη όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 10 άνθρωποι, περιλαμβανομένων των δημόσιων μέσων μεταφοράς.

Eκδήλωση στην Πάτρα για το ιατρικό λάθος και την ιατρική ευθύνη

Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα "Ιατρικό Λάθος και Ιατρική Ευθύνη", θα πραγματοποιθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 και ώρα 19.00 στο Ξενοδοχείο "Βυζαντινό" (Ρ. Φεραίου 106, Πάτρα).

Την εκδήλωση τιμούν ως ομιλητές καταξιωμένοι επιστήμονες των χώρων της Ιατρικής και της Νομικής, με στόχο την σφαιρική προσέγγιση του θέματος της Επιστημονικής Εκδήλωσης.

Πιο συγκεκριμένα θα μιλήσουν οι:

• Γρηγόρης Λέων, Ιατροδικαστής/ Πραγματογνώμων - Πρόεδρος Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας – Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιατροδικαστικής

• Άννα Μαστοράκου, Πυρηνική Ιατρός - Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών - Πρόεδρος Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ - Α’ Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Στα δικαστήρια ξανά οι απολυμένοι γιατροί των Κέντρων Υγείας! Τι ζητούν

Δήμητρα Ευθυμιάδου 27 Μαρτίου 2019

Στη Δικαιοσύνη τρέχουν και πάλι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας (πρώην ΠΕΔΥ και Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας) που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το δημόσιο σύστημα Υγείας με νόμο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Ένας νόμος που επιβάλει την επιλογή ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της υγείας και είχε επαναληφθεί σε αντίστοιχη μορφή επί Άδωνι Γεωργιάδη.

Ειδικότερα περίπου 120 γιατροί που είτε έχουν αποχωρήσει από το δημόσιο σύστημα διατηρώντας το ιδιωτικό τους ιατρείο, είτε έμειναν στο ΕΣΥ και έκλεισαν υποχρεωτικά το ιατρείο τους προσέφυγαν με ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές και πάλι στη δικαιοσύνη ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος του Ανδρέα Ξανθού.

Ε.Ε.Π.Ε: Ο Σακχαρώδης Διαβήτης διαγιγνώσκεται και θεραπεύεται από τους Παθολόγους.

Η θέση της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος.

Πάγια και δεδηλωμένη θέση της ΕΕΠΕ για τον σακχαρώδη διαβήτη είναι:
Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ιδιαίτερα όταν ο διαβήτης τους συνοδεύεται και από στις σχετιζόμενες συννοσηρότητες. Είναι επομένως ανάγκη ο κάθε παθολόγος να εκπαιδεύεται επαρκώς για να είναι σε θέση να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει τον διαβήτη και τις συννοσηρότητες.

Ο Παθολόγος ακόμη είναι αυτός, που θα κρίνει αν απαιτείται η συνδρομή συναδέλφου άλλης ειδικότητας όπως του καρδιολόγου για να συνδράμει στην επίτευξη ενός άριστου θεραπευτικού σχεδιασμού. Παράλληλα όλοι οι διαβητικοί που εισάγονται εκτάκτως στα νοσοκομεία για απορρύθμιση του διαβητικού συνδρόμου, για τυχόν οξείες επιπλοκές (υπογλυκαιμία - κέτωση) αλλά ακόμα και για χρόνιες επιπλοκές όπως το διαβητικό πόδι νοσηλεύονται και αντιμετωπίζονται αποκλειστικά στις παθολογικές κλινικές.

Εθελοντής διασώστης στη Χαλκιδική μετέτρεψε το μηχανάκι του σε «ασθενοφόρο»

Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Με απινιδωτή, φιάλη οξυγόνου, φάρο και τσάντα πρώτων βοηθειών εξόπλισε το μηχανάκι του εθελοντής διασώστης στη Χαλκιδική.

Αποτελεσματικότερη και ταχύτερη ανταπόκριση σε περιστατικά επείγουσας ανάγκης στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής επιδιώκει να έχει ο εθελοντής διασώστης Θεμελής Ιερισσιώτης, ο οποίος διαμόρφωσε το μηχανάκι του σαν ένα μίνι-ασθενοφόρο. Ειδικά τα καλοκαίρια οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται ανάλογα με την αύξηση των τουριστών και συχνά οι διασώστες του ΕΚΑΒ επιδίδονται έναν «αγώνα δρόμου» για να ανταποκριθούν.

Με απλό ιδιωτικό συμφωνητικό η σύσταση ΟΕ, ΕΕ και ΙΚΕ φαρμακείου - Γνωμοδότηση ΠΦΣ

Παρά τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, ορισμένες υπηρεσίες ΓΕΜΗ και Διευθύνσεις Υγείας, εσφαλμένα να απαιτούν οι φαρμακοποιοί να προβαίνουν στη σύσταση και την τροποποίηση με συμβολαιογραφικό τύπο.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Το νέο πλαίσιο σύστασης ή τροποποίησης εταιρειών που λειτουργούν φαρμακεία, περιγράφει με γνωμοδότησή του ο νομικός σύμβουλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Το σχετικό έγγραφο έχει σταλεί στις υπηρεσίες Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και στις Περιφέρειες, οι οποίες – σε ορισμένες περιπτώσεις – ζητούν συμβολαιογραφική πράξη, χωρίς αυτό να προβλέπεται από τον νόμο.

Σύμφωνα με τον Ηλία Δημητρέλλο (φωτογραφία κάτω), η σύσταση και η τροποποίηση των επιτρεπόμενων εταιρειών εκμετάλλευσης φαρμακείου λαμβάνει χώρα με τον τρόπο και τον τύπο που συστήνονται οι κοινές εταιρείες.

ΚΕΣΥ: Κόβει θεραπεία εκπαιδευτικού που προτείνουν 3 διαφορετικά νοσοκομεία

Οι εκπαιδευτικοί του Πειραιά με έγγραφό τους ζητούν να εγκριθεί άμεσα η θεραπεία συναδέλφου τους εκπαιδευτικού.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά διαμαρτύρεται και προχωράει σε παράσταση διαμαρτυρίας για εκπαιδευτικό που της δεν της ενέκριναν τη θεραπεία από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, τη στιγμή που τρία διαφορετικά νοσοκομεία συστήνουν να προβεί στη συγκεκριμένη θεραπεία.

Το κείμενο της ΕΛΜΕ Πειραιά αναλυτικά 

«Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) του υπουργείου Υγείας "κόβει" απολύτως αναγκαία και κρίσιμη θεραπεία σε εκπαιδευτικό, τη οποία συστήνουν τρία διαφορετικά νοσοκομεία!

Δεν πάει άλλο με την αναλγησία! Απαιτούμε να εγκριθεί άμεσα η θεραπεία της συναδέλφισσας.

Στο ΣτΕ για την κατάργηση του voucher οι θεραπευτές ειδικής αγωγής



Το δρόμο της δικαιοσύνης έχουν επιλέξει οι θεραπευτές ειδικής αγωγής προκειμένου να καταργήσουν την εφαρμογή της πληρωμής τους με κουπόνι. Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, σήμερα αναμένεται να εκδικαστεί η προσφυγή των επιστημονικών συλλόγων στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των voucher που με αιφνιδιαστικό- όπως λένε- τρόπο επιχείρησε να επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας. 

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Όπως σημειώνουν οι θεραπευτές, ο κλάδος της ειδικής αγωγής (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία κ.α.) βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας μετά την απόφαση του ΕΟΠΥΥ για πληρωμή των υπηρεσιών με voucher, ενώ γονείς προχωρούν ακόμη και σε αναστολή των θεραπειών αφού το τοπίο αναφορικά με την αποζημίωση παραμένει θολό. Οι θεραπευτές επαναλαμβάνουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν κανένα voucher και κανενός είδους σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και για τους λόγους αυτούς έχουν προσφύγει στο ΣτΕ . 

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Χωρίς πρωτοβάθμια περίθαλψη χιλιάδες κάτοικοι στην Ελευσίνα

Από Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Σοβαρή υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση αντιμετωπίζουν το Κέντρο Υγείας και η Τ.Ο.Μ.Υ. Ελευσίνας, πρωτοβάθμιες δομές που καλύπτουν τριάντα χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και χιλιάδες εργαζόμενους αυτής της ιδιαίτερα επιβαρυμένης, αλλά και ξεχασμένης από την πολιτεία περιοχής.

Οι ελλείψεις προσωπικού και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι και στις δύο δομές, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του Θριάσιου νοσοκομείου, έχουν ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι της Ελευσίνας να αναγκάζονται να προσφεύγουν στο Θριάσιο, το οποίο επίσης, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Ο ΙΣΠ κρίνει ότι χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών και διαφωνεί στην αποσπασματική νομοθέτηση Πανελλαδικού "εξεταστηρίου" απουσία ενιαίου εκπαιδευτικού συστήματος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών εκφράζει την αντίθεσή του στον ψηφισθέντα νόμο για την καθιέρωση πανελλαδικών εξετάσεων για τη λήψη της ειδικότητας, που ψηφίσθηκε χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με θεσμικούς ή συνδικαλιστικούς φορείς του ιατρικού κλάδου και - το πιο σημαντικό - χωρίς να θεσπίζει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα των υπό ειδίκευση ιατρών. 

Είναι κοινός τόπος η ανάγκη μεταρρύθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας χορήγησης ιατρικής ειδικότητας. Ο ψηφισθείς νόμος δεν ασχολείται με το σημαντικότερο κομμάτι αυτής, που είναι ο τρόπος και ο τόπος εκπαίδευσης (π.χ. εκπαιδευτικά κέντρα, περιεχόμενο ιατρικής ειδικότητας κλπ.) και παρεμβαίνει μόνο στο τέλος αυτής (στον τρόπο εξέτασης για τη λήψη ιατρικής ειδικότητας), εισάγοντας κάτι καινοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα: βαθμό αξιολόγησης (άριστα, λίαν καλώς και καλώς) !! Φρονούμε ότι σε ένα ευνομούμενο σύστημα όλοι οι ειδικευμένοι ιατροί θα πρέπει να έχουν εκπαιδευθεί άριστα και η διαδικασία εξετάσεων χρειάζεται μόνο για την πιστοποίηση της επάρκειας εκπαίδευσης. 

Συντάξεις: Ποιοι βγαίνουν μέσα στο 2019 – Τα όρια ηλικίας και οι προϋποθέσεις

NEWSIT NEWSROOM

Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να βγουν φέτος στην σύνταξη. Ποιοι κατοχυρώνουν το όριο ηλικίας και ποιοι το συμπληρώνουν. Ποιοι ασφαλισμένοι είναι εκείνοι με το ευνοϊκότερο καθεστώς για να βγουν στην σύνταξη.

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων σε όλα τα ταμεία, παίρνουν ή και κατοχυρώνουν δικαίωμα σύνταξης μέσα στο 2019 με ειδικές και γενικές προϋποθέσεις που ισχύουν για 45 κατηγορίες δικαιούχων σύνταξης. Πρόκειται για άνδρες, γυναίκες, μητέρες με ανήλικο, ασφαλισμένους σε ΙΚΑ, Δημόσιο, ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ.

Συγκέντρωση την Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας για τον βαθμό στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας

"Με το υπάρχον σύστημα, έχουν βγει τέρατα στην πιάτσα, τα οποία έχουν καταλάβει θέσεις υπεράξιων γιατρών", σχολιάζει στο facebook ειδικευμένος γιατρός.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, διοργανώνουν την Τετάρτη ειδικευόμενοι γιατροί, διαμαρτυρόμενοι για την προωθούμενη θεσμοθέτηση βαθμολογίας στον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας.

Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών Παναγιώτης Παπανικολάου έχει χαρακτηρίσει το μέτρο ως “αθλιότητα και ηλιθιότητα”, τονίζοντας πως στο εξωτερικό δεν υπάρχουν ανάλογες διαδικασίες.

Επιρρίπτει, δε, την ευθύνη στους καθηγητές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καταγγέλλοντας πως “εκτελεί συμβόλαιο” για λογαριασμό τους...

Χαμηλές προσδοκίες στο EWG για τα €970 εκατ.



Της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr

Με μικρές πιθανότητες - έως μηδενικές για κάποιες πηγές - να υπάρξει σήμερα κάποια λύση στο θέμα της προστασίας πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ξεκινά το απόγευμα η διήμερη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Προς το παρόν σχεδιάζεται να υπάρξει απλά μία εξέταση της κατάστασης όπως θα αποτυπωθεί από τους εκπροσώπους θεσμών αλλά και από την ελληνική πλευρά που θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης (αναχωρεί σήμερα για την σύνοδο).

Είχαν προηγηθεί όλες τις προηγούμενες ημέρες διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως (μέσω επιστολών αλλά και τηλεδιασκέψεων σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο) οι οποίες όμως φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έφεραν το αναμενόμενο αποτέλεσμα

Αύξηση στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων το 2018! Πόσα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς

Δήμητρα Ευθυμιάδου 25 Μαρτίου 2019

Αύξηση παρουσιάζουν οι επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων όλης της χώρας, παρότι οι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στον γιατρό και μάλιστα με μεγάλα ποσά.

Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται συνεχής ανοδική πορεία στον αριθμό των συμπολιτών μας που επιλέγουν να πληρώσουν για να δουν γιατρό στο ΕΣΥ το απόγευμα, επειδή εκτός των άλλων αδυνατούν να βρουν ελεύθερο ραντεβού τις πρωινές ώρες σε νοσοκομεία όπου είναι δωρεάν.

Δημόσια νοσοκομεία: Ξεκινάει επιχείρηση «καθαρά χέρια»



Το 1847, ο Ούγγρος γιατρός Ιγνάτιος Σέμελβαϊς καθιέρωσε στη μαιευτική κλινική του γενικού νοσοκομείου της Βιέννης τον πιο εύκολο και φθηνό τρόπο μείωσης των θανάτων από τον επιλόχειο πυρετό: το πλύσιμο των χεριών. Είχε προηγηθεί μια απλή σύγκριση στα αποτελέσματα μεταξύ δύο κλινικών: Στη μία κλινική το προσωπικό αποτελείτο από γιατρούς και φοιτητές Ιατρικής. Στην άλλη το προσωπικό ήταν μαίες. Στην κλινική με τις μαίες, το ποσοστό θνητότητας των λεχωίδων από επιλόχειο πυρετό ήταν τρεις φορές χαμηλότερο σε σχέση με την άλλη κλινική, στην οποία το ιατρικό προσωπικό συμμετείχε σε νεκροτομές και μετέφερε βακτήρια από τα εξεταζόμενα πτώματα στις μητέρες. Αν και το θέμα της καθαριότητας κατά τη φροντίδα ασθενών αναφέρεται πολύ νωρίτερα σε αρχαία ελληνικά και λατινικά κείμενα, ο Σέμελβαϊς θεωρείται ο «πατέρας» της υγιεινής των χεριών.

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Πως δικαιολογήθηκε το ΕΚΑΒ για τον θάνατο πρόωρου βρέφους στην Τήνο

Από Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Ο άδικος θάνατος πρόωρου βρέφους στην Τήνο έφερε για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια τις τραγικές ελλείψεις του υγειονομικού συστήματος. Κυρίως στη νησιωτική χώρα, όπου οι κάτοικοι παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα καθημερινά εξαιτίας της ανεπάρκειας μέσων και κατάλληλης υγειονομικής περίθαλψης.

Η 37χρονη γυναίκα από την Τήνο, ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί. Μια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη της προκάλεσε πρόωρο τοκετό στον 6ο μήνα της κύησής της και συγκεκριμένα στην 23η εβδομάδα. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Τήνου, όπου έσπευσε άμεσα όλο το ιατρικό προσωπικό του νησιού: ο μαιευτήρας κ. Νικόλας Διαμαντάκης, η μαία Σοφία Δελατόλα και η παιδίατρος Ελένη Μουρατίδου. Το αγοράκι γεννήθηκε με άπνοια και υποτονικότητα. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλλε το έμπειρο ιατρικό προσωπικό του νησιού, όμως, δεν διέθετε τα κατάλληλα μέσα για να προσφέρει στο νεογέννητο πρόωρο την κατάλληλη περίθαλψη.

Επίθεση με αυτοσχέδια βόμβα μολότοφ στο σπίτι του Πολάκη! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες



Του Μιχάλη Λαγάνη
HR 

Επίθεση με αυτοσχέδια βόμβα μολότοφ έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο σπίτι του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένα άτομο πεζό πλησίασε το σπίτι του στο Μοσχάτο και εκτόξευσε τη μολότοφ από την πλευρά της γκαραζόπορτας, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

Η υπερφορολόγηση του 2018 με αριθμούς



Του Σπύρου Δημητρέλη - Capital.gr

Αύξηση που ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ εμφάνισαν το 2018 τα φορολογικά έσοδα. Πίσω από την αύξηση κρύβονται μια σειρά από παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση στο φορολογικό μέτωπο συνθέτοντας το τοπίο της υπερφορολόγησης που ταλανίζει την οικονομία.

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης για την Εξέλιξη και Διακύμανση των Φορολογικών Εσόδων που συντάσσει κάθε μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο σύνολο του 2018:

-Tα συνολικά φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 48,85 δισ. ευρώ ενώ το 2017 είχαν διαμορφωθεί σε 47,56 δισ. ευρώ. Δηλαδή παρουσίασαν αύξηση κατά 1,29 δισ. ευρώ.

Παρατείνεται η προθεσμία για την πληρωμή των εισφορών Φεβρουαρίου του ΕΦΚΑ

Eniconomia.gr

Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής των εισφορών Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια Φεβρουαρίου 2019 για τις εισφορές των μη μισθωτών ασφαλισμένων θα αναρτηθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019 και η προθεσμία πληρωμής τους παρατείνεται έως τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019.

Δικαιώματα και ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή των εισφορών παραμένουν ενεργά μέχρι την ημερομηνία αυτή (ρυθμίσεις, ασφαλιστική ενημερότητα, ασφαλιστική ικανότητα).