Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Υπερδιπλασιάζονται οι γιατροί των ΚΕ.Π.Α. και αυξάνονται οι ειδικότητες τους

Πρόσκληση για την ένταξη επτακοσίων (700) ιατρών στο Μητρώο του Ειδικού Σώματος Ιατρών (Ε.Σ.Ι.) του ΚΕ.Π.Α

Με τη σημερινή έκδοση πρόσκλησης για την ένταξη επτακοσίων (700) ιατρών στο Μητρώο του Ειδικού Σώματος Ιατρών (Ε.Σ.Ι.) του ΚΕ.Π.Α., γίνεται πράξη η ενίσχυση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, στο πλαίσιο ενός συγκροτημένου και ολιστικού σχεδίου αντιμετώπισης πολλών χρόνιων προβλημάτων των ατόμων με αναπηρία. Μεταξύ αυτών, η μεγάλη αναμονή για τον προσδιορισμό ημερομηνίας εξέτασης από τις υγειονομικές επιτροπές λόγω του πλήθους των αιτήσεων και του περιορισμού αριθμού γιατρών και ειδικοτήτων.

Ο αριθμός του γιατρών που πιστοποιούν την αναπηρία στο ΚΕ.Π.Α υπερδιπλασιάζεται και από 500 που είναι σήμερα, με την ένταξη άλλων 700, θα φθάσει τους 1.200. Παράλληλα, αυξάνεται και ο αριθμός των ειδικοτήτων, καθώς για πρώτη φορά -από τότε που δημιουργήθηκαν τα ΚΕ.ΠΑ. το 2011- στις Επιτροπές θα ενταχθούν, παιδίατροι, αναπτυξιολόγοι και παιδοψυχίατροι.

Δελτίο Τύπου ΠΕΕΒΙ 26/04/2024

Αθήνα, 26/04/2024

Δελτίο τύπου

Η ΠΕΕΒΙ πραγματοποίησε την Πέμπτη 26/04/2024 έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο όπου αποφάσισε ότι στηρίζει τις ενέργειες των εργαστηριακών ιατρών για τη διεκδίκηση της κατάργησης του ληστρικού μέτρου του claw back και συμπαρίσταται στα δίκαια αιτήματά τους.

Αποφασίστηκε να εκφράσει τη θετική στήριξη στην απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας που δρομολογεί το πάγιο αίτημα του κλάδου των εργαστηριακών ιατρών, το οποίο έχουμε εκφράσει επανειλημμένα, για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης μεταξύ των Ιατρικών Συλλόγων και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Χωρίς προσωπικό και φέτος το ΕΚΑΒ στα νησιά – Οι ελλείψεις και οι υποσχέσεις

 Χωρίς προσωπικό και φέτος το ΕΚΑΒ στα νησιά – Οι ελλείψεις και οι υποσχέσεις

Υποστελεχωμένο για άλλη μία χρονιά το ΕΚΑΒ στη νησιωτική χώρα. Γιατί δεν έγιναν προσλήψεις

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Στις …ελληνικές καλένδες φαίνεται ότι έχουν εγγραφεί και οι αλλαγές στο ΕΚΑΒ που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει τη μεταρρύθμιση του ΕΚΑΒ ώστε τα ασθενοφόρα να ανταποκρίνονται μέσα σε ελάχιστα λεπτά στα επείγοντα περιστατικά, και αυτή η υπόσχεση έμεινε στα χαρτιά.

Αρκετούς μήνες μετά τη σχετική προαναγγελία ότι θα έλθει ο εκσυγχρονισμός του φορέα, μέχρι στιγμής το υπουργείο Υγείας δεν έχει προχωρήσει σε απολύτως καμία αλλαγή. Αποτέλεσμα είναι σήμερα τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να έχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στα νησιά όπου μπορεί να υπάρχουν διαθέσιμα οχήματα εξαιτίας και των δωρεών που γίνονται, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό για να τα κινήσει.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Οι έφηβοι πίνουν αλκοόλ περισσότερο από πριν – Ανησυχία ΠΟΥ για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Iatropedia newsroom
Το 57% των νέων 15 ετών έχουν πιει τουλάχιστον μία φορά και σχεδόν τέσσερις στους δέκα έχουν καταναλώσει αλκοόλ τις προηγούμενες 30 ημέρες.

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, η οποία προτείνει τη λήψη μέτρων δημόσιας υγείας προκειμένου να περιοριστεί η πρόσβαση σε αλκοολούχα ποτά.

«Η γενικευμένη χρήση βλαπτικών ουσιών από τα παιδιά σε πολλές χώρες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια – και πέρα από αυτή – αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία», τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

Ο ίδιος ζήτησε να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν οι αρωματικοί παράγοντες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ώστε να αντικρουστεί αυτή η τάση.

Αλλάζει ρόλο το υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιο που έρχεται – Σε ΝΠΔΔ μετατρέπεται το ΕΣΥ

Αλλάζει ρόλο το υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιο που έρχεται – Σε ΝΠΔΔ μετατρέπεται το ΕΣΥ

Έρχονται ριζικές αλλαγές στο υπουργείο Υγείας και το ΕΣΥ με νομοσχέδιο

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Ρηξικέλευθες αλλαγές έρχονται στο υπουργείο Υγείας, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να του αλλάξει ρόλο. Ειδικότερα όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του καθηγητού Νίκου Πολύζου, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αλλάξει τον ρόλο του υπουργείου Υγείας ώστε να αναλάβει έναν πιο στρατηγικό συντονιστικό ρόλο για να μπορεί να διοικεί όλο το σύστημα υγείας.

Με βάση τα όσα αποκάλυψε ο υφυπουργός Υγείας, το υπουργείο Υγείας θα βρίσκεται πάνω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) οι οποίες και θα αναλάβουν να συντονίζουν και να ελέγχουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους μιλά για τις αλλαγές στο υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του Νίκου Πολύζου

Το υπουργείο Υγείας θα έχει ουσιαστικά έναν επιτελικό ρόλο και θα συνομιλεί με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών χωρίς να χρειάζεται να κάνει Micromanagement κάτι που κάνει σήμερα.

Παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕE για καθυστερήσεις πληρωμών από τα δημόσια νοσοκομεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την μηνιαία λίστα με τις προσφυγές και τις παραπομπές για τα "27" κράτη μέλη της ΕΕ.
Capital.gr

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη ορθή εφαρμογή των κανόνων βάσει της Οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών (Οδηγία 2011/7/ΕΕ).

Οι καθυστερήσεις πληρωμών έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, μειώνοντας τη ρευστότητα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη, παρεμποδίζοντας την ανθεκτικότητα και δυνητικά παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες να γίνουν πιο πράσινες και πιο ψηφιακές. Υπό το τρέχον οικονομικό πλαίσιο, οι επιχειρήσεις και ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βασίζονται σε τακτικές πληρωμές για να λειτουργήσουν και να επενδύσουν. Η οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών υποχρεώνει τις δημόσιες αρχές να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 30 ημερών (ή 60 ημερών για τις αρχές δημόσιας υγείας). Τηρώντας αυτές τις προθεσμίες πληρωμών, οι δημόσιες αρχές δίνουν ένα καλό παράδειγμα στην καταπολέμηση της κακής κουλτούρας πληρωμών.

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ελλείψεις προσωπικού και επάρκεια φαρμάκων στο επίκεντρο του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας

Ελλείψεις προσωπικού και επάρκεια φαρμάκων στο επίκεντρο του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως τα Κράτη - Μέλη δεν μπορούν να μείνουν αδρανή μπροστά στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού

HR 

Οι ελλείψεις προσωπικού και η επάρκεια φαρμάκων απασχόλησαν το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας των κρατών – μελών της Ε.Ε., που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, στις 23 & 24 Απριλίου 2024.

Στο Συμβούλιο, το οποίο διοργανώθηκε από τη Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχαν μεταξύ άλλων και η Επίτροπος Υγείας κ. Στέλλα Κυριακίδου, ο Δ/ντης του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ στην Ευρώπη κ. Hans Kluge, καθώς και οι Δ/ντές του ECDC και του ΕΜΑ.

Κανένα ενδιαφέρον από ασθενείς για τα απογευματινά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Βόλου


Την πλάτη φαίνεται πως έχουν γυρίσει οι Βολιώτες στο μέτρο των απογευματινών χειρουργείων, ενώ είναι σε ετοιμότητα στο Αχχιλοπούλειο γιατροί και νοσηλευτές για την λειτουργία τους. Κανένα ενδιαφέρον δεν έχει δηλωθεί από ασθενή έως τώρα.

Ο μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί στο Αχχιλοπούλειο, με την επιτροπή χειρουργείων να έχει συνεδριάσει και να έχει ορίσει στις δύο ημερομηνίες διεξαγωγής χειρουργείων: Τη Τετάρτη 17 Απριλίου και τη Πέμπτη 25 Απριλίου, με δυνατότητα έως και τρία χειρουργεία ημερησίως, όπως μεταδίδει το τοπικό μέσο e-thessalia.gr Μάταια, όμως καθώς δεν δηλώθηκε η πρόθεση κανενός ασθενούς ούτε για την προηγούμενη Τετάρτη ούτε για την προσεχή Πέμπτη, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. Κατόπιν αυτών των δεδομένων η επιτροπή χειρουργείων θα ορίσει νέες ημερομηνίες εντός του προσεχούς μήνα για επεμβάσεις που περιλαμβάνουν μεγάλο εύρος παθήσεων, αφού διατίθενται σχεδόν όλες οι χειρουργικές ειδικότητες (ΩΡΛ, χειρουργοί, νευροχειρουργοί, οφθαλμίατροι). Άξιο λόγου είναι πως στα απογευματινά χειρουργεία έχουν δηλώσει ότι θα λάβουν μέρος 16 γιατροί, εξ αυτών οι επτά είναι αναισθησιολόγοι. Ακόμη, ενδιαφέρον έχουν δείξει νοσηλευτές και τραυματιοφορείς. Οι ασθενείς άμεσα θα μπορούν να εξυπηρετηθούν καταβάλλοντας λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με μια επέμβαση σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) στο Υπουργείο Υγείας – Η μικροβιακή αντοχή στο επίκεντρο

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Επίσκεψη και συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πραγματοποίησε κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) στη χώρα μας, μεταξύ 15 και 19 Απριλίου 2024

Πενθήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στη χώρα μας από τις 15 έως τις 19 Απριλίου κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ και στο πλαίσιο της συνεργασίας του ευρωπαϊκού Οργανισμού με τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής (AMR).

Κατά την έναρξη της επίσκεψης, τo πενταμελές κλιμάκιο του ΕCDC και ο Πρόεδρος ΔΣ του ΕΟΔΥ, Καθ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Άδωνις Γεωργιάδης: Άμεσα μέτρα για τις ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού και φαρμάκων στην Ευρώπη

Άδωνις Γεωργιάδης: Άμεσα μέτρα για τις ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού και φαρμάκων στην Ευρώπη

Τι δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες

HR

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη.

Αναλυτικότερα ο Υπουργός Υγείας κατά την είσοδό του σήμερα στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες δήλωσε πώς «έχουμε να συζητήσουμε για τις μεγάλες ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού, κάτι που εμφανίζεται πια σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε μαζί και να βρούμε τρόπους ευέλικτους για την προσέλκυση περισσότερου εργατικού δυναμικού σε αυτούς τους τομείς.

Δημογραφικό: Εκτίμηση «σοκ» για το μέλλον της Ελλάδας – Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Νέο «καμπανάκι για τον πληθυσμό μας, τα θύματα της πολιτικής που τα γεννά την υπογεννητικότητα αποκαλύπτουν τα αίτια του προβλήματος

Δυσοίωνη, όσον αφορά στην εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα μας, είναι η σχετική εκτίμηση που συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Δημογραφικό και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., σε συνδυασμό με τις περιορισμένες γεννήσεις και τη γήρανση του πληθυσμού.

Η υπογεννητικότητα που απειλεί τη χώρα μας διογκώνεται με το πέρας του χρόνου, με τον δείκτη γονιμότητας της Ελλάδας να είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη: ορισμένα χωριά δεν έχουν καταγράψει ούτε μία γέννηση εδώ και χρόνια.

Αφρικανική σκόνη: Αυξημένη προσέλευση ασθενών στα επείγοντα με βήχα και δύσπνοια - Οι οδηγίες των πνευμονολόγων

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ποια τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης - Τι λένε στο protothema.gr η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Μάτα Τσικρικά και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης
Protothema.gr

Αυξημένη προσέλευση ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία της χώρας, παρατηρείται τις τελευταίες ώρες λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης.

Αν και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει άμεση σύνδεση των περιστατικών με την κατάσταση στην ατμόσφαιρα, εντούτοις οι πνευμονολόγοι εμπειρικά, διαπιστώνουν αυξημένη προσέλευση, αλλά και ανησυχία στους ασθενείς που είναι διαγνωσμένοι με αναπνευστικά προβλήματα. Μάλιστα, όπως επισημαίνει στο protothema.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης οι συνέπειες από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας σήμερα θα φανούν σε 24 με 48 ώρες.

Τα κυριότερα συμπτώματα που έχουν οι ασθενείς είναι η δύσπνοια, ο βήχας, το θωρακικό άλγος και ο ερεθισμός στα μάτια, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Μάτα Τσικρικά.

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Αλλαγές στα νοσοκομεία μετά τις Ευρωεκλογές – Οι καθυστερήσεις και οι οδηγίες Μαξίμου

Αλλαγές στα νοσοκομεία μετά τις Ευρωεκλογές – Οι καθυστερήσεις και οι οδηγίες Μαξίμου

Όλα τα σχέδια για τη βελτίωση και τις αλλαγές στα νοσοκομεία μετατίθενται για μετά τις Ευρωεκλογές

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Στις Ευρωεκλογές είναι εστιασμένη όλη η κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως και ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης, με αποτέλεσμα όμως οι αλλαγές στα νοσοκομεία που έχουν προαναγγελθεί εδώ και καιρό, να μετατίθενται για μετά τις κάλπες.

Τους επόμενους 2 μήνες η κυβέρνηση αλλά και το υπουργείο Υγείας ρίχνουν όλο το βάρος τους στη συγκέντρωση ψηφοφόρων και όχι στις μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, γεγονός βέβαια που δημιουργεί σοβαρές δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Οι καθυστερήσεις στη βελτίωση των συνθηκών στα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τους διοικητές νοσοκομείων που είναι σε αναμονή εδώ και μήνες ώστε να διαπιστώσουν εάν θα συνεχίσουν να εργάζονται στο ΕΣΥ ή όχι, έχουν επιφέρει ένα περίεργο συνονθύλευμα δυσλειτουργιών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ο Χρήστος Ιατρού πρόεδρος στην Επιτροπή Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης

Συντάκτης:
Virus

Με υπουργική απόφαση συγκροτείται και ορίζονται τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Επιτροπή Ελέγχου Σ.Η.Π.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)». Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε ο νεφρολόγος Χρήστος Ιατρού.

Τα μέλη της μη αμειβόμενης Επιτροπής είναι τα εξής:
  1. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, Καθηγητής Καρδιολογίας Ε.Κ.Π.Α., Α΄ Καρδιολογική Κλινική Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ».
  2. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής, Π.Γ.Ν. Λάρισας.
  3. ΙΑΤΡΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ, Νεφρολόγος, Διευθυντής Κέντρου Διάγνωσης Θεραπείας και Έρευνας Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ», Διευθυντής Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Κλινικής Νοσοκομείου «ΜΗΤΕΡΑ».
  4. ΚΑΤΤΑΜΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Γ.Ν. Παίδων Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».
  5. 5. ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Πυρηνικός Ιατρός, Διευθυντής Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής, Νοσοκομείο «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ».

Θριάσιο: Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν σοβαρούς κινδύνους στο Μικροβιολογικό – Βιοχημικό Εργαστήριο

Iatropedia newsroom

Οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο νοσοκομείο καταγγέλουν ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την προστασία των εργαζομένων και του εξοπλισμού.

Μετά τις καταγγελίες για την Ορθοπαιδική κλινική στο Θριάσιο Νοσοκομείο, το σωματείο εργαζομένων προειδοποιεί για τους σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων του Μικροβιολογικού – Βιοχημικού Εργαστηρίου που προκαλεί η ανεπαρκής συντήρηση του εξοπλισμού του εργαστηρίου.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι, η πόρτα εισόδου στο εργαστήριο παραμένει χαλασμένη εδώ και δύο μήνες, με αποτέλεσμα να είναι ανεξέλεγκτη η είσοδος σε ένα χώρο με εύφλεκτα και μολυσματικά υλικά, και εξοπλισμό αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα συχνά περιστατικά επιθέσεων και κλοπών σε βάρος εργαζομένων, είναι φανερό ότι η ανεξέλεγκτη είσοδος στο εργαστήριο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και των εργαζομένων.

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Προς ψηφιοποίηση το ΕΣΥ με καθυστέρηση ετών – Γιατί δεν προχωρά

Προς ψηφιοποίηση το ΕΣΥ με καθυστέρηση ετών – Γιατί δεν προχωρά

Με αρκετές δυσκολίες και με μεγάλες καθυστερήσεις προχωρά η ψηφιοποίηση στο ΕΣΥ

Μαρία Γλένη HR

Με ρυθμούς χελώνας φαίνεται ότι προχωράει η ψηφιοποίηση του ΕΣΥ. Αν και η κυβέρνηση έχει πολυδιαφημίσει τις περίφημες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας στα νοσοκομεία πάρα αυτά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη τίποτα, με συνέπεια οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται καθημερινά με το τέρας της γραφειοκρατίας.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας που έχει εξαγγελθεί εδώ και χρόνια, στον οποίο θα ενσωματώνονταν όλες οι ιατρικές πληροφορίες των πολιτών μέχρι και σήμερα ούτε οι μισοί πολίτες δεν έχουν.

ΗΔΙΚΑ: Περισσότεροι από 600.000 πολίτες έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή myHealth app στο κινητό

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Υγείας.

Ήδη περισσότεροι από 600.000 πολίτες έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή myHealth app στο κινητό τους τηλέφωνο και έχουν άμεση εικόνα του ιατρικού τους ιστορικού, των παραπεμπτικών, των εργαστηριακών τους εξετάσεων, των ιατρικών τους βεβαιώσεων, των ηλεκτρονικών τους ραντεβού καθώς και δράσεων προληπτικής ιατρικής myHealth.

Την ίδια στιγμή, η ΗΔΙΚΑ στα συστήματα υγείας που λειτουργεί επεξεργάζεται ιατρικά δεδομένα από 70.000 ιατρούς, 3.000 διαγνωστικά ιατρεία, 11.000 φαρμακεία, 14 εκατ. ασθενείς, 310 εκατ. παραπεμπτικά εξετάσεων και σχεδόν ένα δισεκατομμύριο συνταγές. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε Νίκη Τσούμα στο 9 ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Τσούμα αναφέρθηκε στην πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Υγεία, τον ρόλο των δεδομένων στη διαμόρφωση πολιτικών Υγείας και τη σημασία της ενοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων στον χώρο της Υγείας.

Νέοι διοικητές σα νοσοκομεία: Οι βαθμολογίες και οι... μετεξεταστέοι - Ποιοι περνούν στην επόμενη φάση, ποια είναι η διαδικασία

Γιάννα Σουλάκη - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ο νέος τρόπος επιλογής των Διοικητών Νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) μέσω ΑΣΕΠ είναι μια πραγματικά πρωτόγνωρη διαδικασία για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς μέχρι σήμερα η επιλογή των προσώπων δεν γινόταν με αξιοκρατικά αλλά μόνο με κομματικά κριτήρια.

Οι 1.034 εξεταζόμενοι, που συμμετείχαν την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 στο πρώτο σκέλος του διαγωνισμού, αυτό των γραπτών εξετάσεων, αποδείχθηκε πως βρήκαν εξαιρετικά δύσκολη τη διαδικασία του ηλεκτρονικού τεστ.

Τρεις ενότητες

Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε τρεις ενότητες: Παραγωγικού Συλλογισμού, Επαγωγικού Συλλογισμού και Διαχείρισης Εργασιακών Σεναρίων, τομείς για τους οποίους ορισμένοι από αυτούς είχαν παρακολουθήσει ακόμη και μαθήματα σε ειδικά φροντιστήρια.

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Στον πάγο μέχρι νεωτέρας οι ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ

In.gr
In.gr
Δεν αποκλείεται όμως να επανέλθει το ζήτημα στη Βουλή το επόμενο δεκαήμερο, ενταγμένο σε επόμενο νομοσχέδιο

Στον… πάγο μέχρι νεωτέρας βρίσκεται η ρύθμιση που θα ανάψει το πράσινο φως για την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο μέτρο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε ένα πιο ευέλικτο εργασιακό σύστημα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το ζήτημα θα επανέλθει άμεσα στη Βουλή – ενδεχομένως εντός δεκαημέρου –, ενταγμένο σε επόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Παρ’ όλα αυτά απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίησή του θα είναι και η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα αποσαφηνίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ πέραν του τακτικού ωραίου, και η οποία σε κάθε περίπτωση θα ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο. Συνεπώς και υπό αυτά τα δεδομένα, οι όποιες αλλαγές δεν αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή πριν από το καλοκαίρι.

Αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου πριν τα 50: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες

Ρούλα Τσουλέα IATROPEDIA
Τις τελευταίες δεκαετίες τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 80% και οι θάνατοι κατά 27%, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα.

Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας κάτω των 50 ετών αναπτύσσουν καρκίνο, με τους επιστήμονες να μην μπορούν ακόμα να πουν με ακρίβεια που οφείλεται αυτό. Υπάρχει άραγε συγκεκριμένο προφίλ ατόμων που νοσούν με καρκίνο σε νέες ηλικίες ; Ή η κακοήθεια δεν κάνει διαχωρισμούς; Και αν κάνει τελικά, τι είδους είναι αυτοί;

«Γενικά οι καρκίνοι οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στον τρόπο ζωής μας και στο περιβάλλον. Αυτό όμως συμβαίνει όσο περισσότερο μεγαλώνουμε, γιατί ένας επιβαρυντικός παράγοντας χρειάζεται να δράσει πολλά χρόνια για να οδηγήσει έναν οργανισμό σε καρκίνο», είπε στο Πρακτορείο FM η κυρία Ντόρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.

«Αν κάποιος καπνίζει, μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγηθεί σε πολλά είδη καρκίνου. Επίσης αν είναι παχύσαρκος ή κάνει ανθυγιεινή διατροφή ή υπερκαταναλώνει αλκοόλ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπουργείο Υγείας: Σε τροχιά επανεκκίνησης τα γραφεία «παραπόνων» στα δημόσια νοσοκομεία

Το υπουργείο Υγείας βάζει ξανά μπροστά τα γραφεία «παραπόνων» στα δημόσια νοσοκομεία

Σε τροχιά επανεκκίνησης φαίνεται πώς μπαίνουν από το υπουργείο Υγείας τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων των Ασθενών ή όπως έχει επικρατήσει να ονομάζονται τα γραφεία «παραπόνων» στα δημόσια νοσοκομεία.

Αν και τα γραφεία «παραπόνων» λειτουργούσαν από το 2016 στην πράξη είτε υπολειτουργούσαν κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού είτε γιατί οι ασθενείς αγνοούσαν την ύπαρξη τους.

Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαία η διαπίστωση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας πως όσες καταγγελίες και να είχαν γίνει στο παρελθόν στα γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., έμεναν στο συρτάρι.

Πλέον φαίνεται, ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να ξεκινήσει μία προσπάθεια ανασυγκρότησηςτους, ώστε οι όποιες καταγγελίες από την πλευρά των ασθενών να έχουν αποτέλεσμα και λύση.

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Botox: Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του – Ποιες ειδικότητες γιατρών πρέπει να εμπιστεύεστε


In.gr

Η εφαρμογή υαλουρονικού οξέος και βοτουλινικής τοξίνης (Botox) αποτελεί ιατρική πράξη και διενεργείται για αισθητικούς και θεραπευτικούς σκοπούς από ειδικευμένους γιατρούς

Να ξεκαθαρίσει την κατάσταση αλλά και να επιστήσει την προσοχή σχετικά με την εφαρμογή botox και υαλουρονικού οξέοςεπιχειρεί μέσω νέου εγκυκλίου το υπουργείο Υγείας, με την υπογραφή του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Το botox χρησιμοποιείται στην ιατρική με τη μέγιστη ασφάλεια για περισσότερα από 35 χρόνια, ενώ οι εφαρμογές του επεκτείνονται από την αισθητική έως την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) με εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, περιγράφει τις ειδικότητες που επιτρέπεται να διαχειρίζονται τις θεραπείες βοτουλινικής τοξίνης (π.χ. Botox) και του υαλουρονικού οξέος.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:

Απίστευτο σκάνδαλο έρχεται στο φως στη Βρετανία: Χρησιμοποιούσαν παιδιά ως πειραματόζωα

Iatropedia newsroom
Οι κλινικές δοκιμές συνεχίστηκαν για περισσότερα από 15 χρόνια, αφορούσαν εκατοντάδες ανθρώπους και μόλυναν τους περισσότερους με ηπατίτιδα C και HIV.

Ένα απίστευτο σκάνδαλο με κλινικές δοκιμές που έγιναν κατά το παρελθόν σε παιδιά με μολυσμένα προϊόντα αίματος έρχεται στο φως στη Βρετανία.

Σύμφωνα με το BBC News, υπάρχουν έγγραφα που αποκαλύπτουν την πραγματική κλίμακα του σκανδάλου με τις κλινικές δοκιμές που έγιναν κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν έναν μυστικό κόσμο μη ασφαλών κλινικών δοκιμών που αφορούσαν παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι γιατροί έθεσαν τους ερευνητικούς στόχους πάνω από τις ανάγκες των ασθενών.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

ΕΟΠΥΥ: Προς ενεργοποίηση τα ποιοτικά κριτήρια στις ιδιωτικές κλινικές – Τι αλλάζει

ΕΟΠΥΥ: Προς ενεργοποίηση τα ποιοτικά κριτήρια στις ιδιωτικές κλινικές – Τι αλλάζει

Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Τα ποιοτικά κριτήρια στις ιδιωτικές κλινικές αλλά και τα κέντρα αποκατάστασης που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να ενεργοποιηθούν στα μέσα Ιουλίου. Πρόκειται για τους νέους κανόνες που έχουν θεσμοθετηθεί από πέρυσι από το υπουργείο Υγείας και θα εφαρμοστούν από τον ΕΟΠΥΥ στις 15 Ιουλίου, όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, προκειμένου όλες οι ιδιωτικές κλινικές και τα κέντρα αποκατάστασης να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις λειτουργίας.

Τα ποιοτικά κριτήρια είχαν νομοθετηθεί επί υπουργίας Θάνου Πλεύρη αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί στην πράξη λόγω διαφόρων προβλημάτων που παρουσίαζαν και έπλητταν κυρίως τις μικρότερες κλινικές που δεν τηρούν κάποιες προϋποθέσεις με βάση τον νέο νόμο.

Βρετανία: Κατακόρυφη αύξηση στις ελλείψεις φαρμάκων – Ο ρόλος του Brexit

Iatropedia newsroom

Αν και οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα συχνό φαινόμενο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η κατάσταση στη Βρετανία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Οι ελλείψεις φαρμάκων αυξήθηκαν κατακόρυφα τα δύο τελευταία χρόνια στη Βρετανία και πλέον αποτελούν «τη νέα κανονικότητα» που καλούνται να διαχειριστούν φαρμακεία, ασθενείς και γιατροί, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, η οποία επισημαίνει ότι το Brexit επιδείνωσε την κατάσταση.

Αντιβιοτικά, φάρμακα για την επιληψία ή υποκατάστατα ορμονών για την εμμηνόπαυση… Ο αριθμός των προειδοποιήσεων για επικείμενες ελλείψεις φαρμάκων έχει διπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια, περνώντας από τις 648 το 2020 σε 1.634 πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση του Nuffield Trust, ενός κέντρου που ειδικεύεται στην υγεία.

Απογευματινά χειρουργεία: Η ΟΕΝΓΕ προσέφυγε στο ΣτΕ για ακύρωση της Υπουργική Απόφασης

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας κατέθεσε την Τρίτη (16/4) αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έκανε γνωστό ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία.

Όπως αναφέρει: «Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική αθλιότητα των ΄΄απογευματινών΄΄ επί πληρωμή χειρουργείων, ενάντια στον τιμοκατάλογο της ντροπής, ενάντια στην απογείωση της εμπορευματικής λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια των δημόσιων νοσοκομείων, τη μετατροπή τους σε οίκους εμπορίου που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο την ώρα της αρρώστιας και μετατρέπουν την σχέση γιατρού – ασθενούς σε απλή εμπορική συναλλαγή.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων

Για αρνητικό ρεκόρ κάνει λόγο η επιστημονικά υπεύθυνη του τμήματος.

Στα 20 χρόνια λειτουργίας του τμήματος, βγήκαν ράντζα στη μονάδα μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου "Λαϊκό".

Η επιστημονικά υπεύθυνη του τμήματος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεφρολογίας Μαρινάκη Σμαράγδη κάνει λόγο για "θλιβερό ρεκόρ".
ΙΑΤRONET

"Για πρώτη φορά στα 20 και πλέον έτη της υπηρεσίας μου χρειάστηκε να τοποθετηθεί επικουρική κλίνη (ράντζο) στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού και Χειρουργικής Νεφροπαθών στο Λαϊκό. Αυτό ήταν απλά η τελική κατάληξη ενός χρόνιου προβλήματος, το οποίο είναι η μη επάρκεια κλινών στην προαναφερθείσα μονάδα", αναφέρει σε επιστολή της.

Υπολειπόμαστε και σε καινοτομία και σε κλινικές μελέτες στην Ελλάδα

in.gr

Η καινοτομία στο φάρμακο έρχεται να δώσει λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν, όμως μόνο μία στις τέσσερις νέες θεραπείες είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα


Νέο «αέρα» φέρνει η καινοτομία στις φαρμακευτικές εταιρίες που αναζητούν τρόπους να καλύψουν ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες με την ανάπτυξη θεραπειών για ασθένειες που δεν έχουν θεραπεία ή για ανάπτυξη θεραπειών σε παθήσεις που οι υπάρχουσες θεραπείες δεν είναι αρκετές. Στην υπηρεσία αυτού του στόχου μπαίνει και η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία βοηθά στη στόχευση κατά συγκεκριμένων παραμέτρων που χαρακτηρίζουν τις νόσους.

Η επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας έρχεται από τις κλινικές μελέτες, για τις οποίες η φαρμακευτική βιομηχανία επενδύσει αρκετά δισεκατομμύρια.

Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Η προστιθέμενη αξία που φέρνει στο ΕΣΥ

Συντάκτης: Virus

H συνεισφορά των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών τα τελευταία 90 χρόνια, καθώς και η προστιθέμενη αξία που φέρνει ο εγχώριος κλάδος παραγωγής φαρμάκων στο εθνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης τονίστηκε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Το θέμα της συζήτησης με είχε τίτλο “The Greek Pharmaceutical Industry: Delivering Innovation”. Στο πάνελ συμμμετέιχα ο πρόεδρος της ΠΕΦ και Συνδιευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ELPEN Θ. Τρύφων, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και διευθύνων σύμβουλος της DEMO ΑΒΕΕ, Δ. Δέμος και ο αντιπρόεδρος της RAFARM S.A., Α. Μητσόπουλος καθώς και ο υπουργός Υγείας, Α. Γεωργιάδης. Επί τάπητος τέθηκαν η ανταγωνιστικότητα που προσφέρουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και τις δυνατότητές τους να παράγουν καινοτομία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην αλλαγή οπτικής γωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας πως «πρέπει να μείνουμε στη μεγάλη εικόνα, πως η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι κάτι πρέπει να γίνει όσον αφορά στα κίνητρα για την παραγωγή φαρμάκων εντός της Ε.Ε.». Ο υπουργός εστίασε στα αξιοσημείωτα παραδείγματα επενδύσεων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Τρίπολη, υποστηρίζοντας ότι το επενδυτικό clawback φέρνει προστιθέμενη αξία και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προσφέρει υπεραξία στη χώρα. Ο ίδιος πρόσθεσε «αν μια θεραπεία μπορεί να γίνει με ένα φτηνότερο φάρμακο, πρέπει να κατευθύνουμε τη συνταγογράφηση στο φτηνότερο φάρμακο, για να δημιουργείται χώρος για τα πιο ακριβά καινοτόμα που θα μπορούν να τα παίρνουν οι ασθενείς που πραγματικά τα χρειάζονται».

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Χωρίς νοσοκομεία αύριο όλη η χώρα – Στο δρόμο γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Χωρίς νοσοκομεία αύριο όλη η χώρα – Στο δρόμο γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Επί ποδός αύριο γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας
HR

«Παγώνουν» αύριο τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα καθώς οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 17 Απριλίου.’Έτσι αναμένεται να εξυπηρετηθούν μόνο τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά από το προσωπικό ασφαλείας.

Αναλυτικότερα η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) που αποφάσισε να συμμετέχει στην απεργία τάσσεται κατά της “απογευματινής”» επί πληρωμή λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Τι αλλάζει στο σύστημα αιμοδοσίας

Υλοποιείται άμεσα η κεντρική επεξεργασία του αίματος από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) - Θα αποθηκεύονται και θα διακινούνται 200.000 μονάδες αίματος - Μείωση στα κόστη κατά 50%


Εξοικονόμηση μονάδων αίματος αλλά και πόρων και καλύτερη διαχείριση του… κόκκινου χρυσού προς όφελος των ασθενών φέρνει σχέδιο του υπουργείου Υγείας που δρομολογείται με ταχείς ρυθμούς.


Ετσι, αρχής γενομένης από την Αττική, υλοποιείται άμεσα η κεντρική επεξεργασία του αίματος από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), όπου και θα αποθηκεύονται και θα διακινούνται 200.000 μονάδες από τις συνολικά 550.000 που συγκεντρώνονται σε όλη την επικράτεια.

«Ο κεντρικός διαγωνισμός για αντιδραστήρια αντισωμάτων επιφέρει ετησίως έκπτωση 3 εκατ. ευρώ» λέει ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ

Φήμες για 100 απολύσεις έχουν αναστατώσει τους εργαζόμενους του ΕΟΔΥ

Iatropedia newsroom

Να μην προχωρήσουν τα σχέδια για απόλυση των εργαζόμενων με «μπλοκάκι» του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ζητά το σωματείο.

Με ψήφισμά του, το σωματείο Εργαζομένων του ΕΟΔΥ, καλεί το υπουργείο Υγείας και τη Διοίκηση του Οργανισμού να πάρουν ανοικτά θέση, απέναντι σε διακινούμενες φήμες και διαρροές από στελέχη του αναφοριά με 100 εργαζόμενους που εργάζονται με «μπλοκάκι».

Οι φήμες αυτές αναφέρουν, πως οι εργαζόμενοι θα βρεθουν στο δρόμο την επόμενη περίοδο. Πρόκειται για εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, διοικητικοί κλ.π.) με ιδιαίτερα σοβαρό και εξειδικευμένο ρόλο όλα αυτά τα χρόνια της πανδημίας αλλά και σε πιο διευρυμένους τομείς υγειονομικού ενδιαφέροντος στα πλαίσια του καταμερισμού του οργανισμού.

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Διαγνωστικές εξετάσεις: Ποιοι εξαιρούνται από την επιβάρυνση των 3 ευρώ – Όλες οι παθήσεις

Διαγνωστικές εξετάσεις: Ποιοι εξαιρούνται από την επιβάρυνση των 3 ευρώ – Όλες οι παθήσεις

Αναλυτικά οι εξαιρέσεις από την επιβάρυνση των 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις
HR

Οι νέες χρεώσεις 1-3 ευρώ στις διαγνωστικές εξετάσεις ανά παραπεμπτικό δεν θα αφορούν όλους τους ασθενείς.

Όπως ανακοίνωσε η Ε.Σ.Α.μεΑ έγινε δεκτό το αίτημά της και χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες εξαιρέθηκαν από την καταβολή του ενός και των τριών ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών και απεικονιστικών ελέγχων αντίστοιχα.

Να σημειωθεί εδώ ότι η εν λόγω εξαίρεση αποτέλεσε αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ κατά τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, ωστόσο η συνομοσπονδία στη σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι εξακολουθεί να ζητεί την καθολική εξαίρεση όλων τον ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνια πάθηση με ποσοστό αναπηρία άνω του 50%.

Γεωργιάδης: Mείωση του clawback πάνω από 300 εκατ. το 2024

Healthpharma.gr

Τα βήματα της Ελλάδας προς ένα σταθερό και προβλέψιμο επενδυτικό περιβάλλον για την φαρμακευτική βιομηχανία, παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10-13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Όπως ανέφερε, η τεράστια αύξηση του clawback που αγγίζει το 1 δις ευρώ τον χρόνο, δημιουργεί παρενέργειες οι οποίες ζημιώνουν τη φαρμακευτική βιομηχανία και την εύκολη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα. «Την επόμενη εβδομάδα θα καλέσω όλους τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας και θα τους παρουσιάσω τους πρώτους τρεις μήνες των φαρμακευτικών δαπανών, την αύξηση του clawback για τους μήνες αυτούς, τα μέτρα που θα πάρουμε και την προβολή για το clawback του 2024» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Δικαίωμα στη Λήθη για επιζώντες από καρκίνο: Τι προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας στης ασφαλιστικής αγοράς

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Ο κώδικας δεοντολογίας για το Δικαίωμα στη Λήθη, παρουσιάστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), σε εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας (15/04).

Ο Κώδικας Δεοντολογίας για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη λήθη (Right to be forgotten – RTB) της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος αφορά στις ασφαλίσεις ζωής των επιζώντων από καρκίνο που εκδίδονται για τη εξασφάλιση κάθε είδους δανείου (π.χ. στεγαστικό, επαγγελματικό, καταναλωτικό) και χορηγείται από τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μέχρι 300.000 ευρώ και έχει τεθεί σε ισχύ από 26 Μαρτίου 2023.

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Ανάλυση Sky News: Χωρίς προηγούμενο η ευθεία επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ - Γιατί η Τεχεράνη επέλεξε να χτυπήσει με drones

Η στρατηγική της επίδειξης δύναμης με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες και οι ομοιότητες με τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία

Χωρίς προηγούμενο χαρακτηρίζει το Sky News αλλά και αρκετά μέσα ενημέρωσης την ευθεία επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή με περίπου 200 drones και πυραύλους
Protothema.gr

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «αυτή είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή για την περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου» ξεπερνώντας ακόμα και το ερώτημα «και τώρα τι;» και το «γεωπολιτικό άγχος» που δημιουργήθηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς με τους εκατοντάδες νεκρούς.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα drone αναχαιτίστηκαν και παρά το γεγονός ότι οι ανθρώπινες απώλειες είναι στο μηδέν - μόνο ένα κορίτσι 7 ετών τραυματίστηκε σοβαρά από θραύσματα - οι Ισραηλινοί πλέον θα νιώθουν εξαιρετικά ευάλωτοι και η ισραηλινή κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να απαντήσει, προσθέτει ο ανταποκριτής του Sky News στην Ουάσινγκτον.

Νέα εποχή στην εκπαίδευση της χειρουργικής, σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας

Iatropedia newsroom

Οι γνώσεις και η εμπειρία που αποκτούν οι εκπαιδευόμενοι στο Εικονικό Περιβάλλον μεταφέρονται στον αληθινό κόσμο, βελτιώνοντας πρακτικές, περιορίζοντας λάθη και προσφέροντας εκπαίδευση σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη

Με στόχο να αντιμετωπιστεί η αδυναμία πρόσβασης σε προσιτή χειρουργική περίθαλψη, που υπολογίζεται ότι μαστίζει παγκόσμια σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, η νέα γενιά χειρουργών που θα μπορούν να εκπαιδεύονται σε περιβάλλον «εικονικής πραγματικότητας» φαντάζει ως μια ουσιαστική λύση.

Πάνω σε αυτή την αναγκαιότητα δουλεύει από το 2016 η ORamaVR, εταιρεία-τεχνοβλαστός του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), που έρχεται να απαντήσει στην «έλλειψη καινοτομίας στην παραδοσιακή ιατρική εκπαίδευση, που εδώ και 150 χρόνια έχει οδηγήσει σε ανεπάρκεια εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας, με αποτέλεσμα την αδυναμία ανταπόκρισης στην κρίση αυτή, σε παγκόσμιο επίπεδο» όπως τόνισε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δρ Γεώργιος Παπαγιαννάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μ. Θεμιστοκλέους: Σε οκτώ μήνες, σύστημα "ris pac" σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

Τι ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

"Η ψηφιοποίηση έχει αποκτήσει ένα γενικότερο χαρακτήρα στην Ελλάδα τελευταία. Μιλάμε για μια πλήρη αναβάθμιση των συστημάτων Υγείας. Μιλάμε για τον Ενιαίο Ατομικό Φάκελο Υγείας. Ξεκινά η εφαρμογή του. Έχουμε την ενοποίηση των συστημάτων στα νοσοκομεία".
IATRONET.GR

Τα παραπάνω ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 10 - 13 Απριλίου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε χαρακτηριστικά: "Ξεκινούν κάποια πράγματα που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία. Από το Σεπτέμβριο ο υπολογισμός του clawback θα μπορεί να γίνεται αυτόματα, σε real time. Καταργούμε το χαρτί στις αιτήσεις των γιατρών, έρχεται πλατφόρμα για τη διαδικασία. Η ψηφιοποίηση είναι η είσοδος πολύ μεγάλων αλλαγών".

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Απλήρωτοι οι ιατροί ειδικοτήτων που εντάχθηκαν στο θεσμό του προσωπικού ιατρού

Εκ μέρους των 21 ιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ που αιτηθήκαμε να γίνουμε προσωπικοί ιατροί το 2022 σας γράφω για να σας ενημερώσω ότι 15μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης του Π.Ι και την επαναφορά της παλαιάς σύμβασης παραμένουμε απλήρωτοι για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2022 για τις υπηρεσίες που προσφέραμε στους ασφαλισμένους σας.

Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του υπουργείου να γίνουμε Π.Ι. παρόλο που είμασταν συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ. Μετά από αίτηση που έγινε δεκτή υπογράψαμε σύμβαση ως προσωπικοί ιατροί, άλλοι τον Οκτώβριο, άλλοι τον Νοέμβριο του 2022. Ταυτόχρονα ο ΕΟΠΥΥ κατήγγειλε την σύμβαση που είχαμε ως συμβεβλημένοι ιατροί. Για λόγους που αναφέρει το Υπουργείο Υγείας η σύμβαση προσωπικού ιατρού δεν ενεργοποιήθηκε. Δεν δόθηκε εντολή στην ΗΔΙΚΑ να αναρτήσει το όνομά μας για να μας δηλώσουν οι ασφαλισμένοι. Ως εκ τούτου δεν ήταν εφικτό να αμειφθούμε για τις υπηρεσίες μας. Με την υπουργική απόφαση Γ1α/Γ.Π.οικ. 74140 που αναρτήθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης στις 30/12/22 οι καταγγελόμενες συμβάσεις επανενεργοποιήθηκαν στις 7/1/23, και θα ισχύουν μέχρι την ενεργοποίηση των συμβάσεων του προσωπικού ιατρού και όλες οι πράξεις και επισκέψεις που εκτελέστηκαν το χρονικό διάστημα 21/11/22 ως 31/12/22 θα αμειφθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Καρποδίνη- Φόρουμ Δελφών: Η ψηφιακή μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ οδηγούν στην ποιοτική εξυπηρέτηση

Newsroom CNN

Τα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ στο ΜαρούσιINTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τις πρωτοβουλίες που υλοποιεί ο ΕΟΠΥΥ, με στόχο να είναι ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός οργανισμός παροχής υπηρεσιών υγείας που υπηρετεί και εξυπηρετεί τους ασθενείς, ανέδειξε η κυρία Καρποδίνη, μιλώντας από το βήμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, την Παρασκευή, 12 Απριλίου.

Ειδικότερα, η Διοικήτρια του Οργανισμού, μίλησε στην ενότητα «From Budgets to Breakthroughs: Crafting a Healthier Economic Future», στην οποία συμμετείχαν επίσης η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Παυλίνα Καρασιώτου, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας και η Πρόεδρος της AstraZeneca Ελλάδος και Κύπρου, Έλενα Χουλιάρα, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου, Γιώργου Ευγενίδη.

Κατά την τοποθέτησή της, η κυρία Καρποδίνη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην επένδυση στην «Ιατρική Ακριβείας», η οποία, μέσω της βελτιστοποίησης της επιλογής θεραπείας με βάση το ατομικό προφίλ του ασθενούς, ενισχύει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών, ενώ με την ανάπτυξη ψηφιακών πλατφορμών, ο ΕΟΠΥΥ διασφαλίζει τη διαφάνεια και έχει πλήρη εικόνα της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμακευτικών προϊόντων.

Τι αλλάζει για τους ασθενείς με το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ – Όλες οι παγίδες

Αλλάζει άρδην το σκηνικό στο ΕΣΥ με τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του δημοσίου

Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται στο ΕΣΥ μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που ανάβει το πράσινο φως στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του δημοσίου.

HR
Έτσι μετά τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία, πλέον οι νοσοκομειακοί γιατροί θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο ενώ αναμένεται και οι ιδιώτες γιατροί να απασχολούνται σύντομα στο ΕΣΥ.

Πάντως οι αλλαγές αυτές τροποποιούν πλήρως τον χαρακτήρα του ΕΣΥ, αφού για πρώτη φορά από συστάσεώς του επιτρέπεται το ιδιωτικό έργο στους γιατρούς που παραμένουν όμως με μονιμότητα στο σύστημα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τις δικλείδες ασφαλείας που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ώστε να μην καταστρατηγηθεί ο νέος νόμος από τους γιατρούς του ΕΣΥ, φαίνεται ότι αυτές μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν εντός και εκτός νοσοκομείων.

Τέλος η αποκλειστική απασχόληση για τους γιατρούς του ΕΣΥ - Πότε θα επιβάλλονται ποινές

Δεν είναι τυχαίο ότι όλες τις προηγούμενες δεκαετίες δεν επιτρεπόταν στους γιατρούς να εργάζονται και εκτός νοσοκομείων

)
νοσοκομείο - ΕΟΠΥΥ (Eurokinissi

Ελεύθεροι να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα θα είναι σύντομα οι γιατροί του ΕΣΥ που μέχρι σήμερα ήταν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Ethnos.gr

Το νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη φέρνει πλήρη ανατροπή στο σύστημα υγείας, αφού για πρώτη φορά από την ίδρυση του ΕΣΥ το 1983, δίνεται το πράσινο φως στο ιατρικό προσωπικό να εργαστεί και στον ιδιωτικό τομέα.

Παρότι αναμένεται να εκδοθεί και διευκρινιστική υπουργική απόφαση, ήδη πολλοί γιατροί έχουν κάνει συμφωνίες για να εργαστούν σε ιδιωτικές κλινικές αλλά ακόμη και σε εταιρείες ως σύμβουλοι.

Το επιχείρημα του υπουργού Υγείας είναι ότι με τον τρόπο αυτό το σύστημα θα γίνει ελκυστικό για τους γιατρούς και έτσι θα παραμείνουν στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ θα έρθει και νέο επιστημονικό προσωπικό αφού θα έχει πλέον τη δυνατότητα να εισπράττει και άλλα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα.

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες γραπτών εξετάσεων για τους διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών και νοσοκομείων

Συντάκτης: Virus

Οι βαθμολογίες των υποψηφίων των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας καθώς διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Στην γραπτή εξέταση έλαβαν μέρος 1.034 υποψήφιοι.

Το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε γράφημα εμφανίζεται η συνολική επίδοση. Η μέγιστη επίδοση βαθμολογίας είναι 635,77 μονάδες και η ελάχιστη επίδοση 85,33 μονάδες. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι κανένας υποψήφιος δεν αρίστευσε.



Βουλή: Αποσύρθηκε η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα ιδιώτες γιατροί να ασκούν έργο στο ΕΣΥ

Γιάννα Σουλάκη IATROPEDIA
Η διάταξη θα ενταχθεί σε νέο νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, απέσυρε τη διάταξη που ανοίγει τον δρόμο να ασκούν έργο στο ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί, την οποία εισήγαγε εκτάκτως σήμερα με τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας που ψηφίζεται στη Βουλή.

Η αναπληρώτρια υπουργός, προσέθεσε στο άρθρο 7 του υφιστάμενου σχεδίου νόμου, ένα ακόμη εδάφιο, μια κίνηση που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποι των οποίων θεώρησαν ότι αιφνιδιάστηκαν. Όπως είπαν οι βουλευτές, το Υπουργείο Υγείας επέλεξε να φέρει τη διάταξη αυτή, αφού είχαν τοποθετηθεί όλοι οι βουλευτές και λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, μάλιστα, ο βουλευτής, Μιχάλης Κατρίνης, έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα καθώς, όπως είπε, δεν επιτρέπεται η χρήση δημόσιας περιουσίας από ιδιώτες εάν δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη.

Γεωργιάδης: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προσφέρει υπεραξία στη χώρα

Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη συζήτηση με θέμα «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Προωθώντας την καινοτομία» στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Προωθώντας την καινοτομία» στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου
HR
«Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκα στο Μέγαρο Μαξίμου στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους CEO των μεγάλων φαρμακευτικών βιομηχανιών του πλανήτη. Αυτές οι εταιρείες δεν είναι καινούργιες, κάποιες έχουν 100-200 χρόνια ζωής. Σκέφτηκα: “Σε 100 χρόνια θα μπορούν να είναι στη θέση τους οι ελληνικές εταιρείες”».

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε: «Πρέπει να βρεις έναν τρόπο για τη μεταφορά της δαπάνης. Η απόφαση μου να φτιάξω μηχανισμό που θα δίνει αύξηση στα φτηνά φάρμακα είχε να κάνει με τη φασαρία για τις ελλείψεις φαρμάκων. Η πραγματικότητα είναι πως το 90% των ελλείψεων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι στην κατηγορία τιμής 10-15 ευρώ και οφείλεται στο γεγονός ότι η τιμή τους είναι τόσο χαμηλή που δεν ωφελεί να πωλούνται στην Ελλάδα. Τόσο απλά. Είναι δύσκολο σε μια χώρα με τόσο ισχυρή αριστερή νοοτροπία να εξηγήσεις πως η βιομηχανία δεν μπορεί να πουλάει συνεχώς με ζημιές, δεν βγάζει νόημα. Η βιομηχανία πρέπει να βγάζει κέρδη. Άρα αν δεν φτιάξουμε ένα περιβάλλον που θα εξασφαλίσει να μείνουν κερδοφόρες βιομηχανίες, δεν θα έχουμε φάρμακα».