Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Φορολογικό νομοσχέδιο: «Κούρεμα» 9% στους φόρους για τους επαγγελματίες - «Ψαλίδι» σε τεκμαρτό εισόδημα και τέλος επιτηδεύματος

Ποιοι πληρώνουν και ποιοι γλιτώνουν το τεκμήριο για το 2024 - Πώς ελέγχονται όσοι ζητούν να εξαιρεθούν
Protothema.gr

Πολύ πιο ήπιο καθίσταται το νέο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Με τέσσερις βασικές αλλαγές, η προσαύξηση λόγου τζίρου σχεδόν εκμηδενίζεται, το όφελος από τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος απλώνεται σε όλους, ενώ το τεκμήριο γίνεται μαχητό «κατά βούληση» του φορολογουμένου.

Το συνολικό αποτέλεσμα όλων των αλλαγών είναι ότι η τελική επιβάρυνση των επαγγελματιών, μειώνεται κατά 54 εκατομμύρια ή 9% μεσοσταθμικά (από 606 σε 552 εκατομμύρια ευρώ).

Και συγκεκριμένα:

α) για την πλειονότητα όσων πιάνονται στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, η επιβάρυνση δεν ξεπερνά τα 300 – 500 ευρώ για τις περισσότερες περιπτώσεις. Και αυτό διότι ήδη περίπου 390.000 επιτηδευματίες πιάνονται κάθε χρόνο στα υφιστάμενα τεκμήρια και πληρώνουν φόρο εισοδήματος όχι με βάση το μηδενικό εισόδημα που δηλώνουν, αλλά για αυτό που προκύπτει με βάση το τεκμήριο.

Για παράδειγμα: φέτος άγαμος με αυτοκίνητο 1.000 κυβικά και σπίτι 50 τμ φορολογείται για εισόδημα 9.000 ευρώ, που είναι πολύ κοντά στα 10.920 για τα οποία μπορεί να φορολογηθεί το 2024.

Νέες οδηγίες του CDC για την παραλλαγή της COVID, BA.2.86

Iatropedia newsroom

Μια παραλλαγή της COVID-19 που ονομάζεται BA.2.86 και προκάλεσε συναγερμό αυτό το καλοκαίρι, εμφανίστηκε ξανά στο «ραντάρ» του CDC.

Η παραλλαγή αντιπροσώπευε σχεδόν το 9% των περιπτώσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου των 2 προηγούμενων εβδομάδων, από 3% τις προ – προηγούμενες 2 εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα από το CDC.

Οι εκτιμήσεις δεν είναι ακριβείς και το CDC ανέφερε ότι το πραγματικό ποσοστό των κρουσμάτων μπορεί να κυμαίνεται από 5% έως 15%.

Το CDC έκανε το ασυνήθιστο βήμα την περασμένη Δευτέρα, δημοσιεύοντας μια συγκεκριμένη ανακοίνωση σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων BA.2.86.

Νοσοκομεία: Γιατί απεργούν ξανά γιατροί και εργαζόμενοι - Τα σχέδια της κυβέρνησης «ανάβουν φωτιές»

Διαμαρτυρία υγειονομικών (Φωτογραφία αρχείου/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Δήμητρα Ευθυμιάδου - ethnos.gr

Την ώρα που η κυβέρνηση προαναγγείλει το νέο ΕΣΥ, γιατροί και εργαζόμενοι βλέπουν τα δημόσια νοσοκομεία να καταρρέουν από ελλείψεις προσωπικού και κονδυλίων. Μία εικόνα που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, καθώς το δημόσιο σύστημα εξακολουθεί να υποχρηματοδοτείται.

Ταυτόχρονα, οι εξαγγελίες για άμεσες προσλήψεις στο ΕΣΥ δεν φαίνεται να καλύπτουν ούτε το προσωπικό που αποχωρεί είτε για τον ιδιωτικό τομέα είτε προς συνταξιοδότηση.

Αποχωρούν 3.000 υγειονομικοί κάθε χρόνο και οι προσλήψεις δεν αρκούν

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ αποχωρούν περίπου 3000 υγειονομικοί ετησίως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει εξαγγείλει άμεσα 4000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία. Προσλήψεις που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα νέα αλλά ούτε και τα παλιά κενά που έχουν δημιουργηθεί.

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Το Νοσοκομείο που μηδένισε τον χρόνο αναμονής στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία

Πώς η αξιοποίηση ενός υπάρχοντος ηλεκτρονικού συστήματος επέτρεψε την...εξαφάνιση της αναμονής στα πρωινά τακτικά ιατρεία με ραντεβού
ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

PHOTO: SHUTTERSTOCK

Αλλάζει σταδιακά το «πρόσωπο» των δημόσιων νοσοκομείων και η εικόνα με την οποία τα έχουμε συνδέσει. Εκτός από τις προωθούμενες αλλαγές που προγραμματίζει το Υπουργείο Υγείας για εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας, ατομικές πρωτοβουλίες μεταμορφώνουν πραγματικά την επαφή των πολιτών με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», τον τελευταίο μήνα έχουν…καταργηθεί οι αναμονές στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία. Σύμφωνα με ό,τι ίσχυε έως σήμερα – διαδικασία που ακολουθείται και σε άλλα νοσοκομεία – για την εξυπηρέτηση στα εξωτερικά ιατρεία το πρωί, ο πολίτης που είχε προγραμματισμένο ραντεβού έπρεπε πρώτα να περάσει από ένα γκισέ και να του κόψουν μια μηδενική απόδειξη, με σκοπό την καταγραφή του. Έπειτα, μπορούσε να πάει στο τμήμα ή την κλινική που είχε ραντεβού. Πριν, όμως, πάει για να εξεταστεί, η ουρά για αυτή τη μηδενική απόδειξη μπορεί να ξεπερνούσε τα 50 άτομα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ώρα που χρειαζόταν να περιμένει. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία στο ΕΣΥ είναι δωρεάν. Παρ’ όλα αυτά απαιτούν και αυτά ραντεβού, όπως και τα απογευματινά που είναι επί πληρωμή.

Διοικητές Νοσοκομείων: Έρχεται υπουργική απόφαση για τις νέες αμοιβές τους – Τι ποσά θα λαμβάνουν

Διοικητές Νοσοκομείων: Έρχεται υπουργική απόφαση για τις νέες αμοιβές τους – Τι ποσά θα λαμβάνουν

Τι μισθούς θα λαμβάνουν οι νέοι Διοικητές νοσοκομείων με βάση τις αυξήσεις

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Υλοποιείται σταδιακά ο νόμος Κεραμέως για τους Διοικητές Νοσοκομείων και τον τρόπο επιλογής τους. Να υπενθυμιστεί ότι ο πρόσφατος νόμος της υπουργού Εσωτερικών προβλέπει διαφορετικό τρόπο επιλογής των στελεχών του ΕΣΥ, μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και μεταξύ άλλων με γραπτό τεστ δεξιοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται σύμφωνα με έγκυρες πηγές του HealthReport.gr να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα περιγράφει τις νέες αυξημένες αποδοχές των Διοικητών Νοσοκομείων.

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι 4 αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών

Μείωση 50% του τέλους επιτηδεύματος για όλους – Οριζόντιο «κούρεμα» στο 5% της προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος με βάση το τζίρο.


Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες, αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος εφόσον ο επαγγελματίας ζητήσει να ελεγχθεί, μείωση στο 5% της προσαύξησης του τεκμηρίου με βάση το τζίρο και εφαρμογή μειωμένου κατά 50% του τεκμηρίου για όσους παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω, γονείς μονογονεϊκής οικογένειας, πολύτεκνους και με παιδιά με αναπηρία 67% και άνω προβλέπουν οι βελτιώσεις που προχώρησε το ΥΠΕΘΟ στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεις.

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Υγεία: Οι 7+1 αλλαγές που έρχονται για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ


Από την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την αντιμετώπιση του προβλήματος των εφημεριών έως το στοίχημα επιλογής των νέων διοικήσεων και την ψηφιακή αναβάθμιση.

Ανοιχτά είναι όλα τα κεφάλαια που συνθέτουν το πεδίο της Υγείας στην οδό Αριστοτέλους, με την ηγεσία του υπουργείου να δρομολογεί μεταρρυθμίσεις για την πολυπόθητη και πολυδιαφημιζόμενη ανασυγκρότηση του ΕΣΥ. Από τις προσλήψεις για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών και τις αλλαγές στη διοίκηση των νοσοκομείων, έως τον κτιριακό εκσυγχρονισμό και την υιοθέτηση ενός μοντέλου που παύει να είναι «νοσοκομειοκεντρικό» δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και τον προσυμπωματικό έλεγχο, μεσολαβούν μία σειρά από αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Είπαν «όχι» στην άσκοπη χρήση αντιβιοτικών

ΥΓΕΙΑ in.gr
Ένα νέο ευρωπαϊκό έργο καταφέρνει να μειώσει την περιττή συνταγογράφηση αντιβιοτικών

Στο πλαίσιο του έργου HAPPY PATIENT, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα αυτό, Ελλάδα και Ισπανία μείωσαν την περιττή συνταγογράφηση αντιβιοτικών. Ειδικά οι Ισπανοί τα κατάφεραν κατά 16,5%, ενώ μείωσαν και τη λανθασμένη συνταγογράφηση αντιβιοτικών κατά 17,4% στον τομέα των Επειγόντων Περιστατικών και Εκτάκτων Αναγκών.

Οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα HAPPY PATIENT σε τέσσερις τομείς υγειονομικής περίθαλψης -Πρωτοβάθμια Φροντίδα, Επείγουσα Φροντίδα και Επείγουσα Φροντίδα, φαρμακεία και γηροκομεία-, μεταξύ 2022 και 2023, σε Ισπανία, Λιθουανία, Πολωνία, Γαλλία και Ελλάδα, έχουν επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Όλο το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για το ΕΚΑΒ – Η ρύθμιση που βάζει στο «παιχνίδι» τους ιδιώτες

Όλο το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για το ΕΚΑΒ – Η ρύθμιση που βάζει στο «παιχνίδι» τους ιδιώτες

Οι έξι αλλαγές Χρυσοχοΐδη στο ΕΚΑΒ που προβλέπονται σε νομοσχέδιο

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Μπαίνουν επίσημα ιδιώτες στο ΕΚΑΒ με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου να παρουσιάσει επισήμως το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο ΕΚΑΒ ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Αμέσως μετά το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να ψηφιστεί στη Βουλή.

Eurostat: Μειώθηκαν οι δαπάνες για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του 2022 για 24 από τα κράτη-μέλη. Η διαφορά σε σύγκριση με το 2021.

Μειωμένες ήταν το 2022 οι συνολικές δαπάνες περίθαλψης ως ποσοστό επί του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σύγκριση με το 2021. Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), έφτασαν στο 8,1% του ΑΕΠ έναντι 8,5% που ήταν έναν χρόνο νωρίτερα.

Μεταξύ των 24 κρατών για τα οποία υπήρχαν δεδομένα, οι δαπάνες περίθαλψης ήταν το 2022 υψηλότερες στη Φινλανδία. Έφτασαν στο 10% του ΑΕΠ της. Ακολουθούν:Η Γερμανία με 9,7% του ΑΕΠ
Η Σλοβενία με 8,6%
Η Αυστρία με 8,5%
Το Βέλγιο με 7,8%

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Υγεία: Η συνταξιούχος από το Μεσολόγγι που συγκίνησε και ανέδειξε τη «γύμνια» του ΕΣΥ

Η πρωτοβουλία που πήρε μία συνταξιούχος αγρότισσα ανέδειξε τις παθογένειες του ΕΣΥ.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στην εντατική: Εξαντλημένοι γιατροί, σοβαρά κενά και ελλείψεις στο ΕΚΑΒ που δυστυχώς ορισμένες φορές σκοτώνουν.

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναγνωρίζει μεν πως «το ΕΣΥ έχει πολλά προβλήματα» αλλά μιλά για «άδικη κριτική» αλλά ένας στους δύο πολίτες θεωρούν πως βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης και αισθάνονται ανασφαλείς.

Η πρωτοβουλία που πήρε μία συνταξιούχος αγρότισσα από το Μεσολόγγι ανέδειξε τις παθογένειες του ΕΣΥ. Χάρισε ένα ολοκαίνουργιο ασθενοφόρο στο τοπικό νοσοκομείο και συγκίνησε το πανελλήνιο.

Φορολογικό: Στη Βουλή με «σημειακές» αλλαγές για τους επαγγελματίες

Τα 3 σημεία όπου εστιάζει το οικονομικό επιτελείο

Ραλλού Αλεξοπούλου • ralexopoulou@naftemporiki.gr

Στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, καθώς το βράδυ της Δευτέρας ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση. Στόχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου να γίνει άμεσα προκειμένου να έχει ψηφιστεί πριν τις γιορτές. Ήδη στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης έχουν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις, κυρίως γύρω από την εφαρμογή του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, με τα σχόλια να ξεπερνούν τις 2.000 και τα περισσότερα να εστιάζουν στην απόσυρση των σχετικών διατάξεων.

«Πορτιέρης» στα δημόσια νοσοκομεία – Mόνο με ενεργό ΑΜΚΑ η είσοδος

Στόχος η αντιμετώπιση φαινομένων καταστρατήγησης του συστήματος υγείας - Προβλέπεται επίδομα ανεργίας και σε εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου

ΡεπορτάζΗλίας Γεωργάκης  - in.gr

Με τρεις καινοτομίες δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή τον Δεκέμβριο. Η πρώτη αφορά την προϋπόθεση να υπάρχει ενεργός ΑΜΚΑ για πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη. Συγκεκριμένα, αποθαρρύνει τους ανθρώπους που δεν μένουν ή δεν έχουν πλέον καμία έννομη σχέση με την Ελλάδα, αλλά, για παράδειγμα, επισκέπτονται περιστασιακά τη χώρα για να κάνουν χρήση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φεύγουν αμέσως μετά. Ετσι, επιβαρύνουν οικονομικά τη χώρα και τους πολίτες που πληρώνουν φόρους και εισφορές. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονιστεί ότι η πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και δομές υγείας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παραμένει ελεύθερη, όμως, σε περίπτωση μη ενεργού ΑΜΚΑ, η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τον ασθενή, όπως ισχύει και τώρα για τους μη κατόχους ΑΜΚΑ.

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

«Πρεμιέρα» για το νέο σύστημα σε νοσοκομεία

Γιάννα Σουλάκη - eleftherostypos.gr

Από τις διοικήσεις των νοσοκομείων θα ξεκινήσουν οι κρίσεις διοικητών με βάση το νέο σύστημα επιλογής στο Δημόσιο, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Στα τέλη Νοεμβρίου -το αργότερο έως τις αρχές Δεκεμβρίου- αναμένεται η πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος για 160 θέσεις διοικητών νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), ενώ έπονται εντός της νέας χρονιάς οι κρίσεις για περίπου 552 υψηλόβαθμες θέσεις διοικητών μεγάλων οργανισμών εθνικής εμβέλειας, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΦ κ.λπ.

Πρόκειται για την υλοποίηση μίας από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης με σκοπό να μπει ένα οριστικό τέλος στις -μέχρι σήμερα και από όλες τις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης- ρουσφετολογικές προσλήψεις στις θέσεις Δημόσιας Διοίκησης.

Βιλδιρίδη στην ημερίδα του iatronet.gr: Οι ποιοτικοί δείκτες και τα 7 νοσοκομεία - πιλότοι

Τι ανέφερε η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, μιλώντας στο "6ο Healthcare Transformation".

Διευθυντής Σύνταξης

Το σύστημα αξιολόγησης των νοσοκομείων, μέσω ποιοτικών δεικτών, παρουσίασε η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, στην ημερίδα του iatronet.gr.

Μιλώντας στο 6ο Healthcare Transformation, η κ. Βιλδιρίδη σημείωσε πως οι μεγάλες προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν από ένα σύγχρονο και οργανωμένο σύστημα Υγείας.

Παραδέχτηκε πως το ελληνικό ΕΣΥ έχει κάποιες πάγιες και χρόνιες αδυναμίες:Η πρώτη είναι η έλλειψη αξιόπιστης πληροφορίας ως προς τις ανάγκες Υγείας, καθώς και στοιχεία της προσφοράς των υπηρεσιών Υγείας.

Κρατικός προϋπολογισμός 2024: Τα κονδύλια για την Υγεία

Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό του κράτους για το έτος 2024, αυξημένη κατά 338 εκατ. ευρώ προβλέπεται η επιχορήγηση στα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, συγκριτικά με το 2023, ενώ, μεταξύ άλλων, προβλέπονται η αναμόρφωση του μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και η ολοκλήρωση έργων του ΕΟΠΥΥ.
DailyPharmaNews.gr
Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων

Για το κρίσιμο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των νοσοκομείων, για το οποίο η χώρα μας παραπέμφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές εξαιρούμενων των υπό συμψηφισμό ποσών φθάνουν στα 164. εκ ευρώ.

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Υπουργείο Υγείας: Τους πρώτους μήνες του 2024 τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ – Οι νέες ρυθμίσεις Χρυσοχοΐδη

Υπουργείο Υγείας: Τους πρώτους μήνες του 2024 τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ – Οι νέες ρυθμίσεις Χρυσοχοΐδη

Τι θα προβλέπουν οι ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Υγείας για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Με κάποιες αλλαγές αλλά και με αυστηρότερο πλαίσιο από το υπουργείο Υγείας, αναμένεται να εφαρμοστούν τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ από το 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να γράψει τις υπουργικές αποφάσεις με διευκρινιστικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για να ξεκινήσει το νέο σύστημα που προβλεπόταν στον περιβόητο νόμο Γκάγκα.

Η υπογεννητικότητα «τρώει» την Ελλάδα: Ειδικός εξηγεί τους παράγοντες - Γιατί κάνουν πίσω οι νέοι

H Ελλάδα υποφέρει από γενική ατεκνία καθώς όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, ο πληθυσμός της χώρας μας βαίνει μειούμενος και γηραιότερος

Η ψυχολόγος και παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου, μιλώντας στο Newsbomb.gr, αναλύει τους παράγοντες που κρύβονται πίσω από την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα καθώς ο πληθυσμός της χώρας μας βαίνει μειούμενος και γηραιότερος, με την πάροδο του χρόνου


Η υπογεννητικότητα αποτελεί μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα, αφού οι γεννήσεις βρίσκονται σε σταθερά πτωτική πορεία από το 2008. Το παράδοξο είναι ότι ενώ πολλά ζευγάρια έχουν την πρόθεση να αποκτήσουν παιδιά, τελικά κάνουν πίσω. Η ψυχολόγος και παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου, μιλώντας στο Newsbomb.gr, αναλύει τους παράγοντες που κρύβονται πίσω από την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα.

ECDC: Συναγερμός από τη διασπορά επικίνδυνου βακτηρίου σε 15 ελληνικά νοσοκομεία

ECDC: Συναγερμός από τη διασπορά επικίνδυνου βακτηρίου σε 15 ελληνικά νοσοκομεία

Συναγερμός στα νοσοκομεία της χώρας από τη διασπορά του επικίνδυνου βακτηρίου κλεμπσιέλλα

HR

Σήμα κινδύνου εκπέμπεται για την ταχεία εξάπλωση του βακτηρίου κλεμπσιέλλα (Klebsiella pneumoniae) σε 15 ελληνικά νοσοκομεία.

Με βάση τα πορίσματα κοινής μελέτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα (ΕΟΔΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αποκαλύπτεται η συνεχιζόμενη κυκλοφορία του βακτηρίου Klebsiella pneumoniae ST39 στα συμμετέχοντα νοσοκομεία.

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Σε εγρήγορση ο ΠΟΥ λόγω αύξησης αναπνευστικών νοσημάτων στην Κίνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των περιπτώσεων νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος στην Κίνα και παρότρυνε τον πληθυσμό του ασιατικού γίγαντα να «λάβει μέτρα» προστασίας.
Bigstock

«Ο ΠΟΥ υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Κίνα για λεπτομερείς πληροφορίες όσον αφορά την αύξηση των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος και εστίες πνευμονίας παιδιών», τόνισε ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, μέσω X (του πρώην Twitter), ενώ εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η ανακοίνωση είναι αυθεντική, πως εστάλη όντως το αίτημα και ότι απευθύνθηκε σύσταση να ληφθούν «μέτρα για τη μείωση του κινδύνου νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος».

Τα μέτρα στα οποία αναφέρεται ο ΠΟΥ, τα οποία έχει αναλύσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού, είναι:

εμβολιασμός
τήρηση αποστάσεων με τους ασθενείς
παραμονή ασθενών στο σπίτι
τεστ
νοσηλεία, αν απαιτείται
χρήση μάσκας
καλός εξαερισμός χώρων και
συχνό πλύσιμο των χεριών

ΠΟΥ: Ελέγξτε την κατάχρηση αντιβιοτικών, ειδάλλως θα είναι άχρηστα σε λίγα χρόνια

Ρούλα Τσουλέα - iatropedia

Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια μπορεί να προκαλούν ετησίως 10 εκατ. θανάτους μέχρι το 2050, προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών μειώνει την αποτελεσματικότητά τους, αυξάνει τα ανθεκτικά βακτήρια και, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, θα είναι υπεύθυνη για την απώλεια 10 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως έως το 2050, προειδοποίησε σήμερα το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η αντιμικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από 10 μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία. Υπολογίζεται ότι ετησίως πεθαίνουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι εξαιτίας της σε όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από 500.000 από αυτούς τους θανάτους καταγράφονται στην Περιφέρεια Ευρώπης του ΠΟΥ.

Αλλαγές στις εφημερίες των νοσοκομείων το πρώτο εξάμηνο του 2024 - Η δυσαρέσκεια και η ανησυχία του Υπουργείου Υγείας

Γιατρός σε νοσοκομείο (ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Μετάθεση παίρνει το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις αλλαγές στις εφημερίες των δημοσίων Νοσοκομείων. Παρότι ο υπουργός Υγείας είχε προαναγγείλει ριζική τροποποίηση στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, το πλάνο αλλάζει και μετατίθεται για το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.

Αρχικά ο υπουργός υγείας είχε επιχειρήσει να αλλάξει τις εφημερίες προκειμένου να μοιραστεί η κίνηση των ασθενών σε περισσότερα νοσοκομεία ώστε να μην αναπτύσσονται ράντζα και να μην καταγράφονται αναμονές. Ωστόσο, λόγω των αλλαγών στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων με το νόμο Κεραμέως, δεχόταν εισηγήσεις να αλλάξει το εφημεριακό σύστημα αργότερα. Υπό το σκεπτικό αυτό, όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε τελικά να αλλάξει τις εφημερίες το 2024 τους πρώτους μήνες, εφόσον θα έχουν τοποθετηθεί οι νέοι Διοικητές στα νοσοκομεία. Άλλωστε οι νυν Διοικητές Νοσοκομείων που είναι σε αναμονή για το αν θα μπορέσουν να επαναδιοριστούν στο ΕΣΥ, είναι άγνωστο εάν θα στήριζαν μία τέτοια αλλαγή λίγο πριν δώσουν εξετάσεις (τεστ δεξιοτήτων) με το ΑΣΕΠ με βάση τον νέο νόμο Κεραμέως.

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

ΕΣΥ: Κίνδυνος κατάρρευσης μέσα στον χειμώνα - Αποχωρούν 890 νοσηλευτές σε 8 ημέρες


Το μαζικό κύμα φυγής από το ΕΣΥ συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι τραγική, αλλά αντί να βελτιώνονται τα πράγματα όλο και χειροτερεύουν. Η εικόνα απαξίωσης διώχνει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους λοιπούς εργαζόμενους από τα νοσοκομεία και ο κίνδυνος της ολικής κατάρρευσης είναι πιο ορατός από ποτέ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, σε 8 ημέρες λήγουν οι συμβάσεις 890 ειδικευμένων νοσηλευτών, οι οποίοι εργάζονται με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προσφέρουν υπηρεσίες σε ΜΕΘ, στα επείγοντα και σε άλλα τμήματα πρώτης γραμμής. Επομένως αν αυτοί αποχωρήσουν, χάνεται ένα σημαντικό και μάχιμο κομμάτι του συστήματος, θα καταρρεύσουν τμήματα επειγόντων περιστατικών, θα κλείσουν δεκάδες κλίνες ΜΕΘ και άλλα εξειδικευμένα τμήματα των νοσοκομείων.

ΕΣΥ: Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι για εφημερίες, νυχτερινά και αργίες – Χαμηλές οι αποδοχές

Iatropedia newsroom

Την άμεση εκταμίευση των κονδυλίων για την καταβολή υπερωριών και αργιών ζητούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.

Όπως αναφέρουν, ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί τα αναγκαία κονδύλια για το 4ο τρίμηνο 2023 με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καθυστερήσει, για άλλη μια φορά, η πληρωμή της αποζημίωσης για τακτικές εφημερίες και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και Αργίες σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους των δημόσιων μονάδων υγείας.

Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να παραμένει, όπως σημειώνουν, «απαράδεκτα χαμηλή η αποζημίωση για τις εφημερίες και την εργασία νυχτερινή και σε αργίες και Κυριακές των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας, που εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης».

Χωρίς γιατρό το 17% των φτωχών, τριπλασιάστηκαν φτωχοποίηση και ακάλυπτες ανάγκες υγείας

Στην «τσιμπίδα» του ΕΟΠΥΥ η τεχνητή ζήτηση υπηρεσιών υγείας και η συνταγογράφηση εκτός ενδείξεων


Τριπλασιασμό στη φτωχοποίηση των νοικοκυριών, στις καταστροφικές δαπάνες και στις ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες, έφεραν στους Έλληνες οι τρεις κρίσεις που ξεκίνησαν από το 2009 και διαρκούν μέχρι σήμερα: η οικονομική κρίση, η υγειονομική κρίση της πανδημίας και η ενενεργειακή κρίση.

Μάλιστα η χώρα μας εμφανίζει τις εντονότερες οικονομικές ανισότητες, καθώς οι φτωχοί δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες υγείας τους σε ποσοστό 17%.

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Οριζόντια φορολογία στην εποχή του A.I., real time έλεγχο και big data !

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ENI-EOΠΥΥ

Είναι σαφές ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι εθνικός στόχος και για αυτό το λόγο οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ εναρμονίστηκαν με το καθεστώς πληρωμής μέσω POS στα ιατρεία τους, παρά την μεγάλη προμήθεια του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας. Επίσης πλήρωσαν ακριβά λογισμικά προγράμματα εναρμόνισης με το σύστημα myDATA, ώστε η πολιτεία να έχει τη δυνατότητα ελέγχου σε καθεστώς real time, να έχει δεδομένα για διασταύρωση στοιχείων και την ικανότητα να εντοπίζει παραβατικές συμπεριφορές. Άλλωστε ήδη πληρώνουν το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος και υπάγονται στο τεκμήριο διαβίωσης, δύο υπάρχοντα τεκμήρια οριζόντιας φορολόγησης.

Το νέο νομοσχέδιο αντί να εξειδικεύσει το φορολογικό έλεγχο με σύγχρονα εργαλεία και τη χρήση των big data, εισάγει και άλλα οριζόντια τεκμήρια που δημιουργούν πεδίο άδικης φορολογικής αντιμετώπισης. Θα εφαρμοστεί αναδρομικά για το 2023 !!! αιφνιδιάζοντας δυσάρεστα τους επαγγελματίες επιστήμονες, σε μία εποχή όπου κυριαρχεί η ακρίβεια και το ταμείο του κράτους παρουσιάζει εντυπωσιακό πλεόνασμα και αύξηση είσπραξης φορολογικών εσόδων, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Αγαπηδάκη για αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Προσέγγιση που βγάζει τους γιατρούς στην κοινότητα

Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τον προσωπικό γιατρό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, αλλά και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μίλησε στο συνέδριο με θέμα «Υγεία πάνω απ’ όλα», που συνδιοργάνωσαν η Next is Now και η Dome Consulting υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του ΕΚΠΑ, της ΠΕΦ και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, μίλησε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Oloygeia.gr

Στις νέες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα συστήματα υγείας αναφέρθηκε ξεκινώντας την ομιλία της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Αναφερόμενη στις αλλαγές στην ΠΦΥ είπε ότι εφαρμόζεται μια νέα προσέγγιση που βγάζει τους γιατρούς στην κοινότητα. Σχετικά με τη ρύθμιση, οι αγροτικοί γιατροί να λειτουργούν ως προσωπικοί γιατροί, είπε ότι το αγροτικό σύστημα υπάρχει πάνω από 50 χρόνια στη χώρα και χρειαζόταν εκσυγχρονισμό. Με την παρέμβαση που γίνεται θα καλυφθούν όλες οι περιοχές, οι πολίτες θα έχουν έγκαιρη πρόσβαση και έγκαιρη διακομιδή στα νοσοκομεία εάν υπάρχει ανάγκη.

Μεγάλη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ-Ποιες είναι οι επόμενες ενέργειες του Υπoυργείου

Συντάκτης: Virus

Η μεγάλη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ θα δώσει λύση στα προβλήματα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Τα νοσοκομεία θα αναβαθμιστούν διοικητικά, με υποδομές και προσωπικό.

Τρεις αλλαγές από την δεκαετία του 90’, η κλιματική αλλαγή, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η πανδημία άλλαξαν τα δεδομένα στον χώρο της Υγεία, όπως επεσήμανε κατά την ομιλία του ο κ.Χρυσοχοΐδης στο συνέδριο «Υγεία πάνω απ’ όλα – 2023». Πλέον στόχος είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στο εθνικό σύστημα υγείας, γι’ αυτό πρέπει να γίνουν αλλαγές ώστε «να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υγείας που να αξίζει σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες» όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας.

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Ευρώπη: Γιατί παραμένουν τόσο χαμηλοί οι μισθοί στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Statista o μέσος ετήσιος μισθός στη χώρας μας είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ



Μπορεί ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας να έχει αυξηθεί και να προβλέπεται να ενισχυθεί κι άλλο, ωστόσο οι μέσες απολαβές των Ελλήνων εξακολουθούν να καταγράφουν αρνητική πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το χάσμα μεταξύ των άλλων χωρών να διευρύνεται σημαντικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Statista που παρουσιάζει το Euronews Business, το 2022, οι μέσοι ετήσιοι μισθοί στην ΕΕ κυμαίνονταν από 73.642 ευρώ στην Ισλανδία μέχρι 24.067 ευρώ στην Ελλάδα.

Στα «κάγκελα» γιατροί και φαρμακοποιοί για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο: «Διογκώνει τις φορολογικές ανισότητες»

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Κριτική στον νέο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με βάση ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος, ασκεί μεταξύ άλλων κλάδων και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ).

Γιατροί και Φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για το νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο που προβλέπει την οριζόντια επιβολή φορολόγησης με βάση το «τεκμαρτό εισόδημα» και προσαυξήσεις ανάλογα με τις τριετίες και το προσωπικό.

Στη σωρεία ανακοινώσεων προστέθηκε σήμερα και αυτή του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) ενώ όλες τις προηγούμενες μέρες αντίθετοι δήλωναν οι Φαρμακοποιοί και οι Οδοντίατροι.

Λουκέτα σε εργαστήρια και τμήματα Πυρηνικής Ιατρικής

Πώς ένα κόστος 336 ευρώ, αποζημιώνεται τελικά με μόλις 20 ευρώ. Τι αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο iatronet.gr.

Επιχειρηματικό Ρεπορτάζ Υγείας

Σε αναστολή λειτουργίας έχουν προχωρήσει ή ετοιμάζονται να το πράξουν εργαστήρια ή τμήματα Πυρηνικής Ιατρικής που υπάρχουν μέσα σε αλυσίδες ή πολυδύναμα διαγνωστικά κέντρα.

Ο λόγος τα υψηλά κόστη, που δεν καλύπτονται από τις τιμές των εξετάσεων που πραγματοποιούν. Σήμερα, πανελλαδικά είτε αυτόνομα είτε ως τμήματα ενσωματωμένα σε αλυσίδες ή κέντρα δραστηριοποιούνται 50 εργαστήρια πυρηνικής ιατρικής, ενώ ακούγεται ότι το πιο πρόσφατο λουκέτο υπήρξε στα Νότια Προάστια.

Μία από τις βασικότερες εξετάσεις που πραγματοποιεί ένα τέτοιο εργαστήριο είναι το σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου, στατικές λήψεις σε ηρεμία ή μετά κόπωσης (άσκηση ή φαρμακευτική). Όπως φαίνεται στον επισυναπτόμενο πίνακα, το κόστος της εξέτασης ανέρχεται στα 336 ευρώ, για να αποζημιωθεί τελικά το εργαστήριο (ή το τμήμα) με μόλις 20 ευρώ.

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Τετραπλάσια τα απλήρωτα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων στους προμηθευτές τους

Συντάκτης:
Virus
Στο ποσό των 1,4 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο 2023 έχουν «σκαρφαλώσει» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δημόσιων Νοσοκομείων προς όλους τους προμηθευτές από τα 0,3 δις ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018. Για δραματική χειροτέρευση ως προς την εξόφλησή τους κάνει λόγο ο ΣΕΙΒ, ενώ τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνει η παραπομπή της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



ECDC για ανθεκτικά μικρόβια: Σε λίγα χρόνια θα είναι επικίνδυνο να πάμε στο νοσοκομείο

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Δυσοίωνες προβλέψεις από το ευρωπαϊκό ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς αυξάνονται ραγδαία οι λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια.

Κατακόρυφη αύξηση παρουσίασε το 2022 η κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), επιστρέφοντας στα επίπεδα που ήταν πριν ξεσπάσει η πανδημία και τεθούν οι περιορισμοί που την μείωσαν ραγδαία. Το γεγονός αυτό εντείνει τις ανησυχίες των ειδικών για το πώς θα εξελιχθεί η αντοχή των βακτηρίων σε αυτά, αφού όσο πιο άσκοπα τα χρησιμοποιούμε, τόσο πιο ανθεκτικά γίνονται τα μικρόβια (βακτήρια).

Ήδη η μία στις πέντε βακτηριακές λοιμώξεις στην ΕΕ προκαλούνται από βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Αν δεν αλλάξει άμεσα κάτι, σε 10 χρόνια οι 9 στις 10 ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις θα είναι πολυανθεκτικές (αντοχή σε πολλά αντιβιοτικά).

Καρποδίνη: Καμία ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς

Συντάκτης: Virus

Αυστηρή προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση απηύθυνε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ για όσους επιβουλεύονται και επιχειρούν να εξαπατήσουν τον οργανισμό. Σε ένδικα μέσα θα καταφεύγει ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την κ. Καρποδίνη.

«Όσοι επιχειρούν να διαπράξουν απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων του θα οδηγούνται στη δικαιοσύνη» έστειλε μήνυμα η κ. Θεανώ Καρποδίνη, διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, μετά και την ανάδειξη της υπόθεσης εξαπάτησης του οργανισμού σχετικά με την εσκεμμένα λαθεμένη κατηγοριοποίηση επιθεμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά παλαιότερη περίοδο κατά τη δημιουργία μητρώου ιατροτενχολογικών προϊόντων.

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Δώσαμε για την υγεία, αλλά όχι πολλά… – Με το σταγονόμετρο αυξάνονται οι δαπάνες

In.gr
Έρευνα της Eurostat έδειξε ότι η Ελλάδα σημείωσε τη δεύτερη μικρότερη αύξηση πανευρωπαϊκά σε δαπάνες για την υγεία

Οι δαπάνες για την υγεία στην Ευρώπη συνεχίζουν να αυξάνονται μετά την πανδημία. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σημείωσαν μέση αύξηση 8,7% το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, από 55,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020 σε 60,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Αν και η Ιταλία ήταν η τρίτη χώρα που επένδυσε τους περισσότερους πόρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το σύστημα υγείας της το 2021, ήταν η περιοχή που αύξησε λιγότερο τις δαπάνες της σε σύγκριση με το 2020, με αύξηση 4,9%. Τη λίστα αυτή ακολούθησαν η Ελλάδα, με άνοδο 6% (από 15,7 δις ευρώ σε 16,6 δισεκατομμύρια ευρώ) και το Βέλγιο και η Γερμανία, αμφότερες με άνοδο 7,8%. Αυτά σύμφωνα με την ιταλική «Κοριέρε» που δείχνει ότι η χώρα μας αύξησε τις δαπάνες, αλλά αυτή η αύξηση ήταν η δεύτερη μικρότερη στην ΕΕ.

Άσχημο δεν είναι το ποσό, αλλά η στατιστική πολλές φορές μιλάει τη δική της γλώσσα.

Η αύξηση είναι πάντα αύξηση και πάντα πρέπει να υπολογίζουμε και τις οικονομικές συνθήκες για κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας: Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα και ποιος είναι ο στόχος

Ρούλα Τσουλέα IATROPEDIA

Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει δράσεις σε επίπεδο πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης

Στην μείωση του επιπολασμού της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας κατά περισσότερο από 10% έως το 2025, μέσω δράσεων σε επίπεδο πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, στοχεύει το πρόγραμμα «Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα 2023-2025».

Το πρόγραμμα παρουσιάσθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο, όπου απηύθυνε χαιρετισμό και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την UNICEF, έχει ως στόχο να μειωθεί η παχυσαρκία στα παιδιά ηλικίας 2-14 ετών από 37,5% που ήταν το 2019 σε 24,5% το 2025.

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος, ανέλυσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Όπως είπε, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ολοκληρωμένα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναδιοργάνωση του ΕΣΥ - Τα 12 σημεία αλλαγών στη διακυβέρνησή του

Αναδιοργάνωση του ΕΣΥ - Τα 12 σημεία αλλαγών στη διακυβέρνησή του
Protothema.gr
ι άξονες αυτοί αφορούν στην οργάνωση και διοίκηση του, τη χρηματοδότηση του

Μια μεταρρύθμιση 12 σημείων προτείνει η διαΝΕΟσις στο νέο κείμενο πολιτικής της, το οποίο αφορά τη διακυβέρνηση του ΕΣΥ. Με ζητούμενο ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα υγείας που θα καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών και ταυτόχρονα, θα αποφεύγει τη σπατάλη υλικών και ανθρώπινων πόρων, οι συγγραφείς του κειμένου κάνουν λόγο για «ριζική μεταρρύθμιση», η οποία βασίζεται σε 5 άξονες που είχε αναδείξει παλαιότερη έρευνα της διαΝΕΟσις για ένα «Νέο ΕΣΥ». Οι άξονες αυτοί αφορούν στην οργάνωση και διοίκηση του, τη χρηματοδότηση του, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τις νοσοκομειακές μονάδες και το ανθρώπινο δυναμικό.

Το κείμενο πολιτικής που δημοσιεύεται τώρα έρχεται ως φυσική συνέχεια αυτής της δραστηριότητας, και συγκεκριμένα επιχειρεί να εξειδικεύσει ακόμα περισσότερο έναν από τους πέντε πυλώνες εκείνης της έρευνας: αυτόν που αφορά στην οργάνωση και τη διοίκηση του ΕΣΥ με μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση σύγχρονης μεταρρύθμισης για τη διακυβέρνηση του.

Το ΕΣΥ που έμεινε πίσω και τι μπορεί να αλλάξει

Η δομή με την οποία λειτουργούν τα νοσοκομεία, «παρότι άλλαξε πολλές φορές με τα χρόνια, επισημαίνεται στην έκθεση, βασίζεται ακόμα σε μεγάλο βαθμό στη δομή του ΕΣΥ τη δεκαετία του 1980, όταν αυτό ιδρύθηκε». Όμως, έκτοτε οι ανάγκες για υπηρεσίες στη χώρα έχουν αλλάξει, ενώ έχουν επίσης αναδειχθεί καλύτερα μοντέλα διοίκησης συστημάτων υγείας.

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Υπουργείο Υγείας: Προθεσμία 10 ημερών στους Διοικητές Νοσοκομείων να κάνουν εκκαθάριση στις λίστες χειρουργείων

Τι ζητά το υπουργείο Υγείας έως το τέλος του μήνα για τις λίστες χειρουργείων

Έως το τέλος του μήνα έχουν περιθώριο οι Διοικητές Νοσοκομείων από το υπουργείο Υγείας να κάνουν εκκαθάριση στις λίστες χειρουργείων και να αποσαφηνίσουν ποιοι περιστατικά που είναι σε αναμονή για επέμβαση έχουν ακόμη ανάγκη.

Η εντολή δόθηκε πριν από λίγες ημέρες και όλοι οι Διοικητές Νοσοκομείων θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν ολοκληρώσει το ξεκαθάρισμα επικοινωνώντας με όλους τους ασθενείς που περιμένουν ακόμη και χρόνια για να κάνουν μία επέμβαση.

Οι Διοικητές Νοσοκομείων θα έπρεπε ήδη να έχουν αναθέσει σε διάφορα τμήματα να ελέγξουν τις λίστες χειρουργείων και να διαγράψουν τυχόν διπλοεγγραφές ή και ασθενείς οι οποίοι στο μεταξύ έχουν αναζητήσει άλλον τρόπο για να λύσουν το πρόβλημα υγείας τους, για παράδειγμα στον ιδιωτικό τομέα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα πολλά νοσοκομεία εμφανίζουν αναμονές ακόμη και 3 χρόνων, αναμονές όμως που σε πολλές περιπτώσεις είναι πλασματικές. Και αυτό διότι υπάρχουν ακόμη διπλοεγγραφές ονομάτων ασθενών, καθώς πολλοί πάσχοντες όταν δεν βρίσκουν λύση σε ένα νοσοκομείο μπορεί να απευθυνθούν σε άλλο. Επίσης υπάρχουν ασθενείς που λόγω της μεγάλης αναμονής έχουν ήδη χειρουργηθεί σε ιδιωτική κλινική αλλά το όνομά τους δεν έχει αφαιρεθεί από τον κατάλογο.

Ποιος ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της αντιμικροβιακής αντοχής

Συντάκτης: Virus
Μήνυμα για την ορθή χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων στέλνεται με αφορμή την 18η Νοεμβρίου έχει ορισθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά. Επιδίωξη αποτελεί η ευαισθητοποίηση για τον κίνδυνο της αντιμικροβιακής αντοχής, η οποία απειλεί τη Δημόσια Υγεία διεθνώς.

Χρειάζεται συντονισμένη εθνική προσπάθεια, με ολιστική και πολυτομεακή προσέγγιση μέσα στο πλαίσιο της Ενιαίας Υγείας (One Health), καθώς η υγεία των ανθρώπων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία των ζώων, των φυτών και το κοινό τους περιβάλλον. Αυτή τη χρονιά, τέσσερις διεθνείς Οργανισμοί και Προγράμματα (ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH)) συμφώνησαν στη μετονομασία της εκστρατείας ενημέρωσης σε Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Αντιμικροβιακή Αντοχή (WAAW – World AMR Awareness Week). Κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας είναι «Πρόληψη της Αντιμικροβιακής Αντοχής Μαζί», για την ευαισθητοποίηση, την κατανόηση και την καταπολέμηση της απειλής για τον άνθρωπο, τα ζώα, τα φυτά και το περιβάλλον.

Στην Υγεία, λες να γίνουμε Ολλανδία;

Protagon.gr

Η προωθούμενη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας φαίνεται να πατάει πάνω στο επιτυχημένο μοντέλο του ΕΣΥ των Κάτω Χωρών. Όμως κάθε φάρμακο έχει συχνά και ανεπιθύμητες παρενέργειες Χαράλαμπος Ξανθοπουλάκης.
 Δεν χρειάζεται να έχει επισκεφθεί κανείς την Ολλανδία, πόσο μάλλον να νοσηλευθεί εκεί, για να έχει την εντύπωση ότι πρόκειται για μια χώρα με ένα ιδιαίτερα αναπτυγμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και πράγματι δεν θα πέσει έξω, όταν ο ΟΟΣΑ έρχεται στην έκθεσή του να κατατάξει το ολλανδικό ΕΣΥ στα καλύτερα της Ευρώπης (2021), και τρίτο στον κόσμο στην καινοτομία. 

Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς υφίσταται από τις αρχές του αιώνα μας, ενώ τα νοσοκομεία, τα μικροβιολογικά εργαστήρια, και οι κλινικές έχουν αυτονομία στην εξέλιξη των ιατρικών πληροφορικών συστημάτων τους, όντας όμως πλήρως διαλειτουργικά μεταξύ τους. Η Ολλανδία δαπανά λίγο πάνω από το 10% του ΑΕΠ της στην Υγεία, ελάχιστα παραπάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χαμηλή ίδια συμμετοχή των ασθενών στα έξοδα, μόλις στο 1,6% του ΑΕΠ, μια έκφανση του γνωστού μας και ως Σκανδιναβικού μοντέλου. 

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Μητσοτάκης: Έρχονται αυξήσεις μισθών σε γιατρούς – Τι ανακοίνωσε

Τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους γιατρούς και γενικότερα για την υγεία

Ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
HR
Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών που «ενδεχομένως θα ανακοινωθούν με τον προϋπολογισμό»

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «πιθανώς να μπορούμε να κάνουμε εξαγγελίες για τις εφημερίες και να ενισχύσουμε περισσότερα τα χρήματα που βγάζουν οι γιατροί, μπορεί να υπάρξει ανακοίνωση στον προϋπολογισμό».

Για τον τομέα της υγείας ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η διαχείριση των οικονομικών της υγείας είναι μια πρόκληση. Όταν συζητάμε για το πώς θα στηρίξουμε περισσότερο τους γιατρούς, εάν θέλουμε να εξοικονομήσουμε πόρους πρέπει να δούμε πού μπορούμε να σταματήσουμε τις σπατάλες. Έχουμε ακόμα πρόβλημα υπερσυνταγογράφησης σε πολλά φάρμακα και έχουμε τη δυνατότητα να το λύσουμε και αυτό θα μας δώσει πόρους. Θυμάστε τη φασαρία για το ΕΚΑΒ. Ευτυχώς, τους τελευταίους 2 μήνες δεν έχω ακούσει ζητήματα για το ΕΚΑΒ ειδικά στα νησιά».

Oι χώρες με τις μεγαλύτερες δαπάνες στον κόσμο για την υγειονομική περίθαλψη - Πού βρίσκεται η Ελλ

Στην Ευρώπη, πρώτη κατατάσσεται η Γερμανία σε δαπάνες για την υγεία.

Επιχειρηματικό Ρεπορτάζ Υγείας

Tα συστήματα υγείας των χωρών με τα περισσότερα κέρδη στον κόσμο βρίσκονται υπό τεράστια οικονομική πίεση, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η έκθεση 2023 Health at a Glance, διαπίστωσε ότι οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη ήταν περίπου 9,2% του ΑΕΠ στις ανεπτυγμένες χώρες, από 9,7% το 2021, αντικατοπτρίζοντας τη μειωμένη ανάγκη για δαπάνες μετά την πανδημία και τον αντίκτυπο του πληθωρισμού.

Σε 11 χώρες του ΟΟΣΑ, οι δαπάνες για την υγεία ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2022 ήταν χαμηλότερες από το 2019, σύμφωνα με την έκθεση.

Σε λειτουργία ο διασυνοριακός κόμβος που συνδέει τα ελληνικά συστήματα συνταγογράφησης με αυτά του εξωτερικού



Ο διασυνοριακός κόμβος αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου MyHealth@EU και το προσεχές διάστημα η δυναμικότητά του θα επεκταθεί

Ιατρικές υπηρεσίες στο εξωτερικό μπορούν να χρησιμοποιούν από σήμερα οι Έλληνες πολίτες, καθώς ολοκληρώθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το πρώτο βήμα διασύνδεσης των ελληνικών συστημάτων συνταγογράφησης και ιατρικού ιστορικού με τα αντίστοιχα των άλλων χωρών της ΕΕ.

Η Ελλάδα θα διασυνδεθεί με ακόμα εννέα χώρες της ΕΕ


Οι συνταγές θα εκτελούνται με τη χορήγηση του ΑΜΚΑ σε οποιοδήποτε φαρμακείο

Όπως ανακοινώθηκε από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία ο διασυνοριακός κόμβος, μέσω του οποίου είναι δυνατή η εκτέλεση ηλεκτρονικών συνταγών φαρμάκων μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας, καθώς και η ανταλλαγή συνοπτικού ιατρικού ιστορικού μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας.

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Τσάμπα πάνω από το 40% των διαγνωστικών εξετάσεων

Πραγματικές ανάγκες, κόφτες και εφαρμογή θεραπευτικών-διαγνωστικών πρωτοκόλλων μπορούν να δώσουν λύση.

Επιχειρηματικό Ρεπορτάζ Υγείας

Μαύρη πέτρα πίσω της ετοιμάζεται να ρίξει μεγάλη μερίδα παρόχων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς όπως μας μεταφέρουν, με το 40% των εξετάσεων να γίνονται πλέον δωρεάν δεν μπορούν ούτε να ζήσουν αξιοπρεπώς ούτε να λειτουργήσουν τα εργαστήριά τους. Με μελανά χρώματα δίνουν το μέλλον τους, όταν το συσσωρευμένο χρέος -όλων των παρόχων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας- έχει φτάσει στο 1 δισ. ευρώ. Το 50% αυτού αφορά παρόχους που λειτουργούν εργαστήρια-μονάδες στην Αττική και το υπόλοιπο αναφέρεται σε όλη τη χώρα. Ηδη τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποχωρήσει από τον κλάδο από το 2017 ανέρχονται σε 1.300 άτομα.

Για το 2023 δε, η υπέρβαση στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι 150 εκατ. ευρώ ενώ στη χειρότερη μπορεί να ξεπεράσει και τα 170 εκατ. ευρώ. Με έναν προϋπολογισμό 482 εκατ. ευρώ για την ΠΦΥ, οι φετινές υποβολές αναμένεται να φτάσουν τα 650 εκατ. ευρώ.

Χρυσοχοΐδης: Παρατείνονται οι συμβάσεις στο επικουρικό προσωπικό – Πλήρης επιβεβαίωση του HealthReport.gr

Χρυσοχοΐδης: Παρατείνονται οι συμβάσεις στο επικουρικό προσωπικό – Πλήρης επιβεβαίωση του HealthReport.gr

Πλήρης επιβεβαίωση του HealthReport.gr για την παράταση συμβάσεων στο επικουρικό προσωπικό.

HR

Επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ του HealthReport.gr για την παράταση των συμβάσεων στο επικουρικό προσωπικό. Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε από το Νοσοκομείο της Σητείας, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα, νέες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού για να ενισχυθούν άμεσα τα Νοσοκομεία του Λασιθίου και παραμονή του επικουρικού προσωπικού.

Πάντως ο αρμόδιος υπουργός Υγείας αφού παρουσίασε το πλάνο των προσλήψεων με τις fast track διαδικασίες, υπογράμμισε ότι παρατείνονται όλες οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού, ώστε τα νοσοκομεία να είναι πλήρως λειτουργικά. Μάλιστα, σημείωσε πως από τις προσλήψεις που θα γίνουν πανελλαδικά, προτεραιότητα θα δοθεί στις λεγόμενες άγονες περιοχές και στις λεγόμενες άγονες ειδικότητες.

Απάτη 8 εκατ. σε βάρος του ΕΟΠΥΥ-Εμπλέκονται 227 εταιρείες

Συντάκτης: Virus

Στην «τσιμπίδα» της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας πιάστηκαν 227 εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας ιατροτεχνολογικών υλικών που φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Οι αστυνομικοί εξιχνίασαν περισσότερες από 71.000 περιπτώσεις παράνομων εκτελέσεων συνταγογραφήσεων, από τις οποίες προκλήθηκε ζημία που εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 8.237.193,71 ευρώ για τον οργανισμό.

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω εταιρείες εισήγαγαν επιθέματα. Η υπόθεση αφορά τη δράση τους το διάστημα 2017-2019 και η σχηματισθείσα δικογραφία σε βάρος των νομιμωωων εκπροσώπων των εταιρειών υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία. Οι εταιρείες αυτές φαίνεται πως ενέταξαν τα προϊόντα τους σε υποκατηγορίες ιατρικού υλικού για την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές. Επιδίωξη τους φαίνεται πως ήταν να διασφαλίσουν μεγαλύτερη αποζημίωση από αυτή που έπρεπε να λάβουν. Οι εταιρίες φέρονται να αξιοποίησαν το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο άρχισε να λειτουργεί το συγκεκριμένο μητρώο και υποστήριξαν ότι τα προϊόντα που ενέτασσαν είχαν άλλα χαρακτηριστικά από αυτά που έφεραν προκειμένου να ενταχθούν σε άλλη υποκατηγορία. Στην συνέχεια τα επιθέματα συνταγογραφούνταν, αλλά ενδεχομένως δεν κάλυπταν τις ανάγκες των ασθενών αφού ανέφεραν λάθος χαρακτηριστικά και πιθανότατα να ήταν επιβλαβή για την υγεία τους.

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Με τη «βούλα» της Eurostat - Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στους θανάτους 65 και άνω εν μέσω πανδημίας

Η πανδημία του κορονοϊού «έριξε» το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2019-2022. Τα στοιχεία της Eurostat.

Joan Mateu/AP
Newsroom ieidiseis.gr

Τεράστιο το πλήγμα που άφησε η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η χώρας μας βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είδε μείωση στο προσδόκιμο ζωής των ατόμων από 65 ετών και άνω κατά την περίοδο 2019-2022.

Από το 2020, η Eurostat παρείχε πρώιμες εκτιμήσεις για το προσδόκιμο ζωής χρησιμοποιώντας δεδομένα εβδομαδιαίων θανάτων, πριν γίνουν διαθέσιμα τα στοιχεία ετήσιων θανάτων.