Ο χρόνος που χρειάζεται από τη στιγμή που θα εγκριθεί ένα νέο φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) μέχρι να είναι διαθέσιμο στους Γερμανούς ασθενείς, είναι 128 ημέρες. Οι Έλληνες ασθενείς θα πρέπει να περιμένουν 674 ημέρες στην περίπτωση που το φάρμακο έρθει στην Ελλάδα, γιατί σοβαρό ποσοστό καινοτόμων φαρμάκων δεν φτάνει καν στην ελληνική αγορά.
Ένας κρίσιμος παράγοντας για την άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των Ευρωπαίων ασθενών είναι η πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες, πόσο γρήγορα δηλαδή τα νέα φάρμακα είναι πλήρως διαθέσιμα στους ασθενείς κάθε χώρας. Η Ελλάδα είναι σε δυσμενέστερη θέση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με στοιχεία της EFPIA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών) και αυτό οφείλεται κυρίως στην ελλιπή δημόσια χρηματοδότηση για το φάρμακο και στις υπέρογκες επιστροφές που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, το διάστημα 2018-2021 έδωσε έγκριση κυκλοφορίας σε 168 νέα φάρμακα. Από αυτά, τον Ιανουάριο του 2023, διαθέσιμα στη χώρα μας ήταν τα 90. Με ρυθμό διαθεσιμότητας 54%, η Ελλάδα βρισκόταν πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ο οποίος ήταν στο 45%, πολύ πίσω όμως από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και αρκετές άλλες χώρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Γερμανία με 147 διαθέσιμα νέα φάρμακα, είχε ρυθμό διαθεσιμότητας 88% (ο ρυθμός διαθεσιμότητας υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των φαρμάκων που είναι διαθέσιμα στους ασθενείς, από το σημείο στο οποίο ένα προϊόν αποκτά πρόσβαση στον κατάλογο αποζημίωσης).