Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Ν. Αγρινίου: Περισσότεροι από 250 ιατροί θα δώσουν κατάθεση για συνταγογραφήσεις στα ΤΕΠ

Συντάκτης:
Virus

Την πόρτα των εισαγγελικών αρχών καλούνται να ανοίξουν περισσότεροι από 250 ιατροί που υπηρέτησαν στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Αγρινίου τη τελευταία πενταετία για συνταγογραφήσεις. Μέχρι πρόσφατα το Νοσοκομείο Αγρινίου δεν διέθετε σύστημα ηλεκτρονικών συνταγογραφήσεων.

Πηγή του κακού σε αυτή την απίστευτη ιστορία φαίνεται πως ήταν η έλλειψη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο εγκαταστάθηκε με την παρούσα διοίκηση. Οι ιατροί έπρεπε να γράψουν εξετάσεις σε κάποιες περιπτώσεις άμεσα, αλλά έπρεπε να το κάνουν χειρόγραφα. Επίσης, το νοσοκομείο έως πρόσφατα δεν είχε διοικητικό υπάλληλο για να καταχωρήσει τις συνταγές στο σύστημα του νοσοκομείου.

Χρυσοχοΐδης: Έρχεται πακέτο κινήτρων για να πάνε οι γιατροί στα νησιά – Τι ανακοίνωσε

Χρυσοχοΐδης: Έρχεται πακέτο κινήτρων για να πάνε οι γιατροί στα νησιά – Τι ανακοίνωσε

Τι σχεδιάζει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για να στελεχωθούν με γιατρούς τα νησιά

HR

Νέο πακέτο κινήτρων για να μεταβούν οι γιατροί στα νησιά και τις άγονες περιοχές που στενάζουν από τις τραγικές ελλείψεις, σχεδιάζει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ Real FM πολύ σύντομα θα υπάρξει ένα πακέτο που θα αναφέρεται στις άγονες περιοχές, στις δυσπρόσιτες όπως είναι τα νησιά και τις άγονες ειδικότητες.

Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι μέσα μέσα στο Νοέμβριο θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Δημόσια υγεία: Εξετάσεις σε 4 εκατoμμύρια ασφαλισμένους για βιταμίνη D μέσα σε 6 μήνες

 Μέτρα περιορισμού των καταχρηστικών αιματολογικών εξετάσεων και αξονικών τομογραφιών παίρνει το υπουργείο Υγείας - Ερχεται και πρόστιμο από την Ε.Ε.

Protothema.gr Παναγιώτα Καρλατηρα

Περίπου 4,1 εκατομμύρια παραπεμπτικά εκδόθηκαν για 4 εκατομμμύρια ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μέσα το πρώτο εξάμηνο του 2023 για έλεγχο της βιταμίνης D, γνωστής και ως «βιταμίνη του ήλιου». Οι αριθμοί κινητοποίησαν αμέσως τα στελέχη του οργανισμού. Πρώτον, για τον τεράστιο αριθμό των ατόμων που ελέγχθηκαν, δεύτερον, για τη διαφορά ανάμεσα στα παραπεμπτικά και στους ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων, καθώς δείχνει ότι 100.000 άτομα έκαναν την εξέταση δύο φορές μέσα σε έξι μήνες.
Κατά το ίδιο διάστημα εκτελέστηκαν 127.500 παραπεμπτικά για ορμονικό έλεγχο κολπικού επιχρίσματος, δηλαδή 1.063 παραπεμπτικά την ημέρα για μία εξέταση που, σύμφωνα με τους γυναικολόγους, έχει πολύ περιορισμένες ενδείξεις.

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Καταγγέλλουν ότι γίνονται χειρουργεία χωρίς αναισθησία σε τραυματίες στη Γάζα

Iatropedia newsroom

Για τραγικές συνθήκες στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας και ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικά υλικά κάνουν λόγο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) μέσω του επικεφαλής τους στην Ιερουσαλήμ Λέο Κανς καταγγέλλουν στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Μας λείπουν αναισθητικά, μας λείπουν τα ηρεμιστικά, δεν έχουμε μορφίνες. Πραγματοποιούμε πολλά χειρουργεία με τη μισή δόση αναισθησίας, είναι φρικτό. Κάποιες φορές, κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται χωρίς αναισθησία».

Ακρωτηριασμοί με μισό ή καθόλου αναισθητικό

Λίγες μέρες πριν ο Κανς, επικεφαλής της αποστολής, που είναι αρμόδιος για τα Παλαιστινιακά Εδάφη, περιέγραψε τον ακρωτηριασμό του ποδιού ενός 10χρονου παιδιού, «στο πάτωμα του νοσοκομείου, στον διάδρομο, επειδή όλα τα χειρουργεία ήταν γεμάτα». Στο παιδί δεν είχε δοθεί πλήρης αναισθησία. «Η μητέρα του ήταν εκεί, η αδελφή του επίσης. Παρακολουθούσαν την επέμβαση (…) στο πάτωμα», πρόσθεσε, επικαλούμενος τις φωτογραφίες και τα βίντεο που του έχουν στείλει οι ομάδες των MSF.

Ο προσωπικός γιατρός ανάβει πάλι φωτιές

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον νέο τρόπο στελέχωσης του θεσμού προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Η κριτική εστιάζεται στη μη εκπαίδευση των νέων γιατρών, στη διαχείριση των ασθενών και στην άδικη μισθολογική αντιμετώπιση των γιατρών του ΕΣΥ έναντι των ειδικευομένων στην παθολογία και τη γενική ιατρική (46.000 ευρώ μεικτά επιπλέον των αποδοχών του ειδικευόμενου), αλλά και των γιατρών από Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο που θα επαναπατριστούν με δέλεαρ ετήσιες οικονομικές απολαβές ύψους 100.000 με 150.000 ευρώ. [SHUTTERSTOCK]

Ρομπότ κρατούν συντροφιά σε ηλικιωμένους και τους δίνουν τα φάρμακά τους

Iatropedia newsroom

Τα ρομπότ συντροφιάς συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση των ηλικιωμένων και καταπολεμούν την κατάθλιψη.

Η μοναξιά αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τόσοι πολλοί άνθρωποι απομονώθηκαν λόγω καραντίνας. Τότε, εμφανίστηκαν κάποιοι διαφορετικοί τρόποι αλληλεπίδρασης: ήταν τα ρομπότ συντροφιάς.

«Μερικά ρομπότ συντροφιάς μοιάζουν με άνθρωπο και χαμογελούν, χειρονομούν ή μιλάνε. Άλλα μοιάζουν περισσότερο με ρομπότ», επισημαίνει ο Dr. P. Murali Doraiswamy, γιατρός και καθηγητής ψυχιατρικής και γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο Duke, ο οποίος παρουσίασε πρόσφατα την εργασία του για τα ρομπότ συντροφιάς.

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Αναστολή χειρουργείων: Το 40% των χειρουργικών αιθουσών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν λειτουργει

Τέλος δεν έχουν τα προβλήματα στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Καθημερινά ο υπουργός υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έρχεται αντιμέτωπος με διάφορα προβλήματα που προκύπτουν.

Και μπορεί σε κάποια τα αντανακλαστικά να είναι γρήγορα και να δίνεται άμεσα λύση, υπάρχουν όμως και τα χρόνια προβλήματα που η αιτία τους είναι η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, σύμφωνα με τους εργαζόμενους. Το νέο πρόβλημα που καλείται να επιλύσει ο υπουργός είναι η αναστολή χειρουργείων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Αναφέρει ότι επικαιροποιημένες λίστες χειρουργείων εμφανίζονται ασθενείς που περιμένουν και τρία χρόνια για να χειρουργηθούν. Επιπλέον, «κάποια νοσοκομεία δεν επικαιροποίησαν καν τις λίστες και εμφανίζονται ασθενείς από το 2015 που κανείς δεν ξέρει τι απέγιναν».

4 νοσοκομεία στο «κόκκινο»

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Γ.Παπανικολάου» δημοσιοποίησαν πως λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία.

«Αναμενόμενη η διακοπή των τακτικών χειρουργείων στο νοσοκομείο Γ.Παπανικολάου», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Σύμφωνα με τον ίδιο έμειναν 7 αναισθησιολόγοι από 20 που εργάζονταν και ενώ οι οργανικές θέσεις του νοσοκομείου είναι 27.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Τιμή στις ηρωίδες νοσηλεύτριες του 1940

Iatropedia newsroom

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.) γιορτάζει την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.) αποδίδει τη τιμή στις ηρωίδες Ερυθροσταυρίτισσες νοσηλεύτριες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Το έπος του 1940 είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς ήταν η μοναδική οργανωμένη ανθρωπιστική και εθελοντική υπηρεσία εκείνη την εποχή.

Με την έναρξη του πολέμου, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, κινητοποίησε άμεσα τις εθελόντριες αδελφές νοσοκόμες, τους Σαμαρείτες τραυματιοφορείς και ολόκληρο το εθελοντικό δυναμικό του για να συνδράμει τον μαχόμενο Έλληνα στρατιώτη αλλά και να περιθάλψει τους τραυματίες από τους εχθρικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Φάρμακα «πολυεργαλεία» αναλαμβάνουν διπλή και τριπλή δράση στο μεταβολισμό

Στα σκαριά άλλα τρία νέα φάρμακα που στοχεύουν όχι μόνο την παχυσαρκία και τον διαβήτη, αλλά και την λιπώδη διήθηση στο ήπαρ

ΚείμενοΆννα Παπαδομαρκάκη - in.gr

Μετά την επιτυχία του νέου φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον του δυτικού κόσμου, είτε με τα αποτελέσματά του είτε με τις … ελλείψεις του, τρία νέα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας, επιταχύνουν την έξοδό τους στην αγορά, ολοκληρώνοντας την πρώτη ή δεύτερη φάση των κλινικών μελετών όπου βρίσκονται, ενώ ένα ακόμη – το τρίτο – έχει ήδη πάρει έγκριση για τον διαβήτη και περιμένει να εγκριθεί η χρήση του και κατά της παχυσαρκίας.

Οι φαρμακευτικές βλέπουν τη ζήτηση για τέτοιου είδους φάρμακα να αυξάνεται και επιδιώκουν να κάνουν τη διαφορά, μελετώντας με σπουδή τη λειτουργία του ανθρώπινου μεταβολισμού, ώστε να πετύχουν πρόσθετα οφέλη που θα τους φέρουν ψηλά στην κλίμακα προτίμησης των ασθενών.

Πρέπει να βλέπουμε το άτομο ολιστικά ώστε να επιλέγονται θεραπείες ανάλογα με τις συννοσηρότητες

Λίγο πριν την έγκριση και για παχυσαρκία – αφού έχει ήδη λάβει έγκριση για τον διαβήτη – βρίσκεται η τιρζεπατίδη, GLP-1 διπλής δράσης ένα πολυπεπτίδιο που προάγει την παραγωγή ινσουλίνης ανάλογα με τα επίπεδα της γλυκόζης.

Μια «δίδυμη» δράση αναλαμβάνει ο αγωνιστής του υποδοχέα ινγκρετίνης πεμβιδουτίδη που βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο. Το φάρμακο που πέτυχε σοβαρή απώλεια βάρους, αλλά και σημαντικά καρδιομεταβολικά οφέλη στην κλινική μελέτη φάσης ΙΙ, αναμένεται να αποτελέσει αγωγή κατά της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας (λιπώδη διήθηση στο ήπαρ). Το φάρμακο αυτό δεν αφορά θεραπεία διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς δεν επιδρά στην γλυκόζη.

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Χρόνια πολλά Ελλάδα !



Χειρουργεία: Πώς θα επιλέγουν νοσοκομείο οι ασθενείς, ανάλογα με την λίστα αναμονής


Χειρουργείο σε νοσοκομείο της Αττικής Eurokinissi
Τι ανέφεραν στο συνέδριο του Economist για τον εκσυγχρονισμό μέσω της ψηφιοποίησης του ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους.
News247.gr

Μεγάλες θα είναι οι αλλαγές που αναμένεται να βιώσουν οι πολίτες, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, από την ψηφιοποίηση υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν, χθες, Πέμπτη, στελέχη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στο 27ο Συνέδριο του Economist.

Μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες που αναμένεται να είναι διαθέσιμες μέχρι το τέλος του έτους, είναι η επιλογή νοσοκομείου για χειρουργείο, προκειμένου ο ασθενής να αποφύγει τις μεγάλες λίστες αναμονής.

Νέα αναστάτωση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης: Παραιτήθηκε σε 7 ημέρες ο εκτελών χρέη Διοικητή - Τι απαντά το υπουργείο Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου ethnos.gr

Πώς έμεινε χωρίς διοικητές το Βενιζέλειο - Σε αναβρασμό είναι οι εργαζόμενοι αλλά και οι ασθενείς στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο της Κρήτης

Σε αναβρασμό είναι οι εργαζόμενοι αλλά και οι ασθενείς στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο της Κρήτης, καθώς μετά την πρόσφατη απομάκρυνση του Διοικητή δια χειρός Χρυσοχοΐδη, παραιτήθηκε και ο εκτελών χρέη Διοικητή. Πρόκειται για τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας ο οποίος παραιτείται και από τη θέση του Διευθυντή, μετά τις σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού που τον οδηγούσαν στο να μετακινεί καθημερινά γιατρούς προς το Νοσοκομείο Ρεθύμνου για να καλυφθούν οι εφημερίες.

Το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να φέρει ισορροπία στο Βενιζέλειο ορίζει νέο προσωρινό Διοικητή τον Διευθυντή του Χειρουργικού Τομέα, Ευθύμιο Καρακώστα.

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Κανείς και τίποτα δεν θα σταματήσει με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου»

Αντιγριπικό εμβόλιο: Έτοιμη η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για εμβόλια χωρίς συνταγή από 1η Νοεμβρίου

Γιάννα Σουλάκη IATROPEDIA

Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ενημερώνει τους φαρμακοποιούς, πώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τροποποίησης της πλατφόρμας από την ΗΔΙΚΑ για τη δωρεάν χορήγηση χωρίς συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων από την 1η Νοεμβρίου

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας πριν από περίπου ένα μήνα, το αντιγριπικό εμβόλιο από αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει να χορηγείται δωρεάν στους πολίτες απευθείας από τα φαρμακεία με απλή επίδειξη ΑΜΚΑ στο φαρμακοποιό, ενώ μέχρι την ημερομηνία αυτή απαιτείται συνταγογράφηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις, αποκλειστικά με συνταγή γιατρού θα εξακολουθήσουν να χορηγούνται και μετά την 1η Νοεμβρίου τα δύο νέα ακριβά αντιγριπικά εμβόλια που εντάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για τους άνω των 65 ετών.

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Χρυσοχοΐδης: Στα επόμενά μας βήματα ο εκσυγχρονισμός του ΕΟΠΥΥ - Θα λειτουργεί ως μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι προσωπικό του στοίχημα είναι η δημιουργία Κέντρων Χρονίων Παθήσεων στα νοσοκομεία που θα αντιμετωπίσουν έναν ασθενή με χρόνιο νόσημα

Κέντρα χρονίων παθήσεων στα νοσοκομεία, νέος τρόπος οργάνωσης των οικονομικών των δημόσιων νοσοκομείων, εκσυγχρονισμός του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με εστίαση σε real time ελέγχους, καθώς και αναμόρφωση της φαρμακευτικής πολιτικής είναι προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όπως τις παρουσίασε ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Protothema.gr

Ο υπουργός Υγείας ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της Υγείας, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλο τον κόσμο, με την πανδημία να αποτελεί ορόσημο. Παρ'όλα αυτά, πολλαπλές είναι οι προκλήσεις και τα προβλήματα, με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που παρουσιάζονται στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ότι στη γηραιά ήπειρο λείπουν περίπου ένα εκατομμύριο εργατικά χέρια επαγγελματιών υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό).

Γιατροί Κέντρων Υγείας: Επικίνδυνες οι εξαγγελίες για τον προσωπικό γιατρό και την Πρωτοβάθμια

Iatropedia newsroom

Την αντίθεσή του στις προτάσεις της κυβέρνηση για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) διατυπώνει το προσωπικό των Κέντρων Υγείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ.) σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για επικίνδυνες εξαγγελίες της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρ. Αγαπηδάκη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας υποστηρίζουν ότι γίνονται προσπάθειες από διάφορες κυβερνήσεις εδώ και 8 χρόνια να δημιουργήσουν ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποκλείοντας όμως στην πράξη ειδικούς γιατρούς, με στόχο το “gatekeeping”, ώστε σήμερα η κατάσταση να έχει φτάσει σε οριακά σημεία.

200 εκατ. πάνω από το κράτος πληρώνουν οι φαρμακευτικές για περίθαλψη


In.gr

Περιορισμούς στα νέα φάρμακα, αυξημένες υποχρεωτικές επιστροφές και ελλιπή κίνητρα για επενδύσεις βλέπει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας


Πρόσβαση μόνο στο 42% των νέων φαρμάκων έχουν οι Έλληνες ασθενείς και αυτό, δυο χρόνια μετά την έγκρισή τους, όταν οι Γερμανοί ασθενείς έχουν στη διάθεσή τους τα φάρμακα αυτά μετά από ένα τετράμηνο από τη στιγμή που εγκρίθηκαν.

Η χρηματοδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης είναι τόσο περιορισμένη, που είναι σαφώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, με την φαρμακευτική βιομηχανία να καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών, πληρώνοντας με τη μορφή υποχρεωτικών επιστροφών 200 εκατ. ευρώ παραπάνω από όσα καταβάλλει το κράτος για την φαρμακευτική περίθαλψη του πληθυσμού.

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

ΕΚΑΒ: Χωρίς αεροδιακομιδές οι κάτοικοι των νησιών Αιγαίου και Ιονίου, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ

Γιάννα Σουλάκη IATROPEDIA

Προβλήματα παρουσιάζουν τα πτητικά μέσα στις βάσεις του ΕΚΑΒ στη Σύρο και το Άκτιο με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές και κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή των ασθενών. 

Τα παραπάνω δηλώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Σε καταγγελία του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδία Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζει πως τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αεροδιακομιδές στη χώρα μας έχουν το τελευταίους 2 μήνες επιδεινωθεί, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων που έχουν ανακύψει στα πτητικά μέσα στις βάσεις του ΕΚΑΒ σε Σύρο και Άκτιο.

«Τους τελευταίους όμως 2 μήνες παρατηρούνται προβλήματα κάλυψης με πτητικά μέσα των βάσεων του ΕΚΑΒ Σύρου και Ακτίου με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές», σημειώνει ο ίδιος και παραθέτει τα παρακάτω στοιχεία.

Έρχονται τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ – Τι θα περιλαμβάνει η ρύθμιση

Ετοιμάζονται οι διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ
Τα πολυσυζητημένα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ φαίνεται ότι είναι προ των πυλών. Μία ρύθμιση που είχε προωθηθεί με τον περιβόητο νόμο Γκάγκα αλλά δεν υλοποιήθηκε τόσο εξαιτίας των αντιδράσεων από τους ιδιώτες γιατρούς, όσο και επειδή υπήρχαν και διαφωνίες εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, όπως λένε πηγές του HealthReport.gr. Ακολούθησαν εκλογές και όλα πάγωσαν.

Φαίνεται όμως πως τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να τα επαναφέρει και να εκδώσει τις απαραίτητες διευκρινιστικές εγκυκλίους και αποφάσεις ώστε οι γιατροί του ΕΣΥ να μπορέσουν να ανοίξουν ιδιωτικά ιατρεία ή να εργασθούν νομίμως στον ιδιωτικό τομέα. Ανατρέποντας βεβαίως πλήρως τον χαρακτήρα του δημόσιου ΕΣΥ.

Άλλωστε το είπε ξεκάθαρα ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ότι το
επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο που θα ρυθμίζει τις δυνατότητες ιδιωτικού έργου των ιατρών του ΕΣΥ.

Ελλείψεις φαρμάκων: Οι Ευρωπαίοι γιατροί ζητούν μέτρα για την αντιμετώπισή τους

Iatropedia newsroom

Η Μόνιμη Επιτροπή των Ευρωπαίων Ιατρών (CPME) με δήλωσή της καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα για τίς ελλείψεις φαρμάκων.

Ελλείψεις φαρμάκων την υπόλοιπη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο αναμένει η Μόνιμη Επιτροπή των Ευρωπαίων Ιατρών (CPME) και ζητά συντονισμένες δράσεις από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους Ιατρούς η διαθεσιμότητα φαρμάκων αποτελεί μακροχρόνια πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο οι εθνικοί ιατρικοί σύλλογοι ανέφεραν ότι οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν γενικευθεί και επηρεάζουν όλα τα είδη.

Τον περασμένο χειμώνα, σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν ελλείψεις σε φάρμακα ευρείας χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, των αναλγητικών, των αντιφλεγμονωδών και των φαρμάκων για τον διαβήτη.

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

«Ραντάρ» για τις περιττές ιατρικές εξετάσεις

Το πρώτο δίμηνο του 2024 ξεκινούν real time έλεγχοι των παραπεμπτικών βάσει του ΑΜΚΑ, προκειμένου να ελεγχθεί η υπερσυνταγογράφηση



Δύο στα δέκα ευρώ που ξοδεύει ο ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών αφορούν σε εξετάσεις για τον έλεγχο βιταμινών, λιπιδίων και θυρεοειδούς. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εκδόθηκαν παραπεμπτικά για εξετάσεις προσδιορισμού της βιταμίνης Β12 σε 2,177 εκατ. ασφαλισμένους και για τις εξετάσεις για βιταμίνη D σε 2,04 εκατ. ασφαλισμένους.

Η υπερσυνταγογράφηση δε των αξονικών και των μαγνητικών τομογραφιών καλά κρατεί. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι διενεργούνται 169,2 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και ο οποίος ήταν το 2022 88,9 αξονικές ανά 1.000 κατοίκους. Αντίστοιχα ο αριθμός των μαγνητικών τομογραφιών είναι 124,1 ανά 1.000 κατοίκους, έναντι 65,4 ανά 1.000 κατοίκους χωρών του ΟΟΣΑ (μέσος όρος).

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ

Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου απεργούν οι φυσιοθεραπευτές

Για πολλοστή φορά την τελευταία δεκαετία (2013-2023) ακούγεται η φωνή διαμαρτυρίας των εργαστηριακών γιατρών και των φυσιοθεραπευτών για τον βαρύτατο φόρο που το κράτος βάφτισε rebate και claw back

Τα μνημόνια παρήλθαν, έγιναν αναβαθμίσεις της οικονομίας από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όμως rebate και claw back μέρα με την μέρα μεγαλώνουν και ρουφάνε το αίμα εργαστηριακών γιατρών και φυσιοθεραπευτών. Ενδεικτικά σήμερα το claw back έφτασε στο 45% περίπου + claw back παρελθόντων ετών + παρακράτηση φόρου 20%.

Πάτρα: «Μετωπική» με εξώδικο, μεταξύ Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου με αφορμή μια ανάρτηση- «Ο κ. Σοφιανόπουλος θα πρέπει να είναι σοβαρός» λέει η Άννα Μαστοράκου

konstantina_andriopoulou@hotmail.com

Σφοδρή αντιπαράθεση

Σφοδρή η αντιπαράθεση, ανάμεσα στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών και τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέα Σοφιανοπουλο, με αφορμή ανάρτηση του δεύτερου, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την οποία, «ο μεγαλύτερος ένοχος για την ταλαιπωρία των ασθενών είναι ο ιατρικός κόσμος που βάφτισε φάρμακο την εμπορική ονομασία του για προφανείς λόγους».

Ο Ιατρικός Σύλλογος, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καταδικάζει «την απαράδεκτη δήλωση του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας που δυσφημεί και κατασυκοφαντεί το σύνολο του ιατρικού κόσμου, χωρίς να καταθέτει επώνυμα, κάποια εμπεριστατωμένα στοιχεία».

Προσωπικός γιατρός: Τηλεδιάσκεψη Αγαπηδάκη με προέδρους Ιατρικών Σχολών «Σε θετική κατεύθυνση οι μεταρρυθμίσεις»

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Τηλεδιάσκεψη με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, πραγματοποίησαν οι Πρόεδροι των Ιατρικών Σχολών αναφορικά με τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον προσωπικό γιατρό.

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σύμφωνα με τους προέδρους των Ιατρικών Σχολών όλης της χώρας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, σήμερα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη και των Προέδρων των Ιατρικών Σχολών της χώρας, σε «θετικό κλίμα» και με αφορμή τη Β’ φάση της μεταρρύθμισης του Προσωπικού Ιατρού και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η κα Αγαπηδάκη παρουσίασε αναλυτικά τους τομείς ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους οποίους στοχεύει η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του μοντέλου του Προσωπικού Ιατρού.

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Η νέα ΠΦΥ των διαφορετικών ταχυτήτων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Προνομοιακές αμοιβές για ανειδίκευτους ιατρούς και μνημονιακές χαμηλές αμοιβές στους έμπειρους ειδικούς ιατρούς

Ο πλουραλισμός της ΠΦΥ, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρικού δυναμικού της, είχαν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας της πανδημίας COVID-19. Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μία μονοθεματική προσέγγιση της ΠΦΥ, ενώ τα μαθήματα της πανδημίας δεν έγιναν αντιληπτά με σαφήνεια στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικών δημόσιας υγείας. Με τις νέες εξαγγελίες προστίθεται και η ανειδίκευτη προσέγγιση στην ΠΦΥ. Προφανώς η στοχοθεσία έχει να κάνει με την ποσοτική κάλυψη του πληθυσμού, με την ποιοτική αναβάθμιση υπηρεσιών υγείας να μένει ως ύστατη σκέψη.

Ένδεκα χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, έχουν ξεθωριάσει στο χρόνο οι συμβάσεις των ειδικών ιατρών (πλην προσωπικού Ιατρού), με αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις και θανάτους συναδέλφων που έχουν αποδυναμώσει το δίκτυο, γεγονός ιδιαίτερα φανερό σε ακριτικές και απομονωμένες περιοχές.

Απεργία φυσικοθεραπευτών για την κατάργηση του clawback

Συντάκτης:
Virus

O Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών πραγματοποιεί απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας, την προσεχή Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 12:00. Τα αιτήματα των φυσικοθεραπευτών περιλαμβάνουν την αύξηση προϋπολογισμού για την φυσικοθεραπεία, με κύριο την κατάργηση των αυτόματων επιστροφών.

Αναλυτικά τα αιτήματά τους είναι:άμεση αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και ειδικά για τη φυσικοθεραπεία, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων
άμεση κατάργηση του Νόμου για το Claw-back και το Rebate, καθώς η χώρα έχει αποδεσμευτεί από την επιτήρηση των θεσμών

Παθολόγοι και γενικοί γιατροί: Οι πρώτες αντιδράσεις για τον επανασχεδιασμό του «προσωπικού γιατρού»

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Την απόσυρση των προτάσεων της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, για τον Προσωπικό Γιατρό ζητάει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων.

Θετικά και αρνητικά βλέπει από την άλλη, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Ευάγγελος Φραγκούλης.

Ειδικότερα, η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων αναφέρει: «Για ακόμη μία φορά η αρμόδια για τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού υφυπουργός ξεκινάει με ένα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πυροτέχνημα, τη δήθεν διαβούλευση για τον προσωπικό ιατρό.

Ποιοι λαμπροί νόες επιχειρούν να τοποθετήσουν ιατρούς με μηδενική κλινική εμπειρία ως προσωπικούς στη θέση αγροτικών ιατρών, ενώ οι παθολόγοι έχουνε πέντε χρόνια κλινική άσκηση στην Παθολογία, όπως και οι παιδίατροι στην Παιδιατρική και οι γενικοί ιατροί πλέον έναν χρόνο στην Παθολογία και τρεις μήνες στην Παιδιατρική και συνολικά πέντε χρόνια με τα υπόλοιπα γνωστικά τους αντικείμενα.

Προσωπικός γιατρός: Στα «κάγκελα» οι γιατροί του ΕΣΥ για το σχέδιο Αγαπηδάκη - Προβλέπονται μισθοί δύο ταχυτήτων και έρχονται κινητοποιήσεις

Ανοίγει η πλατφόρμα για τον Προσωπικό γιατρό (Unsplash)
Ethnos.gr

Πριν καλά καλά ανακοινωθεί το σχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη για τον «προσωπικό γιατρό», οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι έξαλλοι με τα όσα επιχειρεί να προωθήσει. Γι' αυτό και αρχίζουν από σήμερα να ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς η Ειρήνη Αγαπηδάκη φαίνεται ότι σχεδιάζει ένα απολύτως στρεβλό σύστημα αποδοχών για τους γιατρούς, δημιουργώντας ιατρικό προσωπικό πολλών ταχυτήτων.

Μάλιστα το αξιοπερίεργο είναι ότι με βάση το σχέδιο Αγαπηδάκη ένας νεαρός γιατρός που απλά θα έχει επιλέξει μία συγκεκριμένη ειδικότητα (της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας) θα εισπράττει περισσότερα από ότι ένας γιατρός που έχει θητεία πάνω από 35 χρόνια στο ΕΣΥ.

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Ζαχαράκη από την Πάτρα: Οι πέντε πυλώνες για τη δύσκολη θεραπεία του δημογραφικού

Η υπουργός, μιλώντας σε πολυπληθές ακροατήριο ανέφερε ότι «δίνουμε εθνική μάχη με μια δέσμη μέτρων για το δημογραφικό, το οποίο είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα με ευρωπαϊκές και διεθνείς διαστάσεις»


Δύσκολη η θεραπεία του δημογραφικού προβλήματος, καθώς το ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων θα είναι τουλάχιστον αρνητικό για τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Στην Πάτρα το ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων είναι 1 προς 1, ενώ στα Καλάβρυτα είναι 1 προς 10 με 1 προς 15 που σημαίνει άμεση ερήμωση πολλών ορεινών περιοχών.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν στη διάρκεια της ενδιαφέρουσας ημερίδας που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του προστάτη των γιατρών Οσίου Λουκά, χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Αστήρ» από τον καθηγητή Δημογραφίας, επιστ. υπεύθυνο του ερευνητικού προγράμματος (ΕΛΙΔΕΚ) Βύρωνα Κοτζαμάνη.

Η Μίνα Γκάγκα αποχώρησε από το Νοσοκομείο Σωτηρία- Πλέον είναι μέλος επιτροπής του ΠΟΥ

Συντάκτης: Virus

Η πρώην αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανακοίνωσε την αποχώρηση της από το νοσοκομείο Σωτηρία. Στο εξής η κ. Γκάγκα θα έχει άλλες υποχρώσεις ως εκλεγμένο μέλος του steering committee του ΠΟΥ.

Διαγράφοντας πορεία 30 χρόνων στο ΕΣΥ, η κ.Γκάγκα αναφέρθηκε στην αποχώρησή της σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας οτι θα λάβει μέρος στην ετήσια συνάντηση του ΠΟΥ, ως εκλεγμένο μέλος του steering committee. Με αναφορά στην αρχή της καριέρας της ως ειδικευόμενη, «μετά επιμελήτρια, στη συνέχεια λέκτορας, επίκουρη καθηγήτρια και τέλος συντονίστρια διευθύντρια και παράλληλα διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας, πάντα στο νοσοκομείο Σωτηρία, ολοκληρώνω με περηφάνια αυτό το κύκλο» σημείωσε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. 

Το «ροζ ποτάμι» στους δρόμους της Πάτρας- Περίπατος ελπίδας και αγάπης-

 
Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού – «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας «έβαψε» ξανά την πόλη ροζ
Thebest.gr

Ροζ χρώμα «πήραν» οι δρόμοι της Πάτρας, αφού και φέτος η συμμετοχή στο Pink the city ήταν μεγάλη.

Πολλοί πατρινοί, άνδρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού, Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας αλλά και αλληλεγγύης μέσα από έναν συμβολικό περίπατο από την Πλατεία Υψηλών Αλωνίων ως τoν Μόλο της Αγ. Νικολάου

Ο ροζ περίπατος της Πάτρας για 11η χρονιά έστειλε μήνυμα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Το νέο σχέδιο για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας

Του Δημήτρη Κατσαγάνη - capital.gr

Ένα νέο τοπίο στη δήλωση ωραρίου των μισθωτών μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας από τις επιχειρήσεις διαμορφώνει το νομοσχέδιο το οποίο ψήφισε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο νόμος Γεωργιάδη δίδει τη δυνατότητα στους εργοδότες, των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, να μην καταχωρίζουν τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή την υπερωριακή απασχόληση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους.

Δηλαδή τους δίδει τη δυνατότητα να μην προδηλώνεται το ωράριο, αλλά να δηλώνεται σε πραγματικό, τρέχοντα χρόνο.

Επίσης, προβλέπεται επιβολή προστίμου, ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, σε περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί αναντιστοιχία της πραγματικής απασχόλησης με τις καταχωρήσεις της Ψηφιακής Κάρτας Απασχόλησης.

Υπουργείο Υγείας: Μέχρι το τέλος του χρόνου το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Τι ανέφερε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνέδριο για το τραύμα και την Επείγουσα Ιατρική.

Μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος, που θα προβλέπει τη δημιουργία Κέντρων Αναφοράς για το τραύμα σε όλη την Ελλάδα.

Ο προγραμματισμός είναι έως τα τέλη Νοεμβρίου να είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο. Ύστερα θα συζητηθεί στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στη διάρκεια της ημερίδας Thessaloniki Mini Trauma Conference. Η ημερίδα διεξάγεται στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, υπό τη διοργάνωση της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής.

Εθνική στρατηγική για αξιοποίηση των δεδομένων της υγείας


Πρόταση για ανάλυση των δεδομένων πραγματικού χρόνου στην υγεία σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας

Επανάσταση στην υγεία φέρνουν τα δεδομένα ασθενών σε πραγματικό χρόνο. Η ανάλυσή τους μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη πολιτικών για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.

Στη Δανία για παράδειγμα, η συνεχής καταγραφή της εμβολιαστικής κάλυψης για τον ιό HPV συμβάλλει στο στόχο της χώρας για εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σύμφωνα με τη παγκόσμια στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αντίστοιχα στη Σουηδία, τα δεδομένα από τα μητρώα ασθενών παρέχουν πληροφορίες για την κλινική πρακτική και την εφαρμογή κατευθυντηρίων οδηγιών για τις θεραπείες.

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Mε ευτελή ποσά αποζημιώνονται διαγνωστικές εξετάσεις πρώτης γραμμής

Η ψηφιοποίηση μπορεί να συγκρατήσει τη δαπάνη.

Επιχειρηματικό Ρεπορτάζ Υγείας

Εν έτει 2023, οι τιμές αποζημίωσης που ισχύουν στις διαγνωστικές εξετάσεις είναι αυτές που ορίζονται στο Προεδρικό Διάταγμα του 1991 (32 χρόνια πριν). Αυτό σε συνδυασμό με το κούρεμα που πραγματοποιείται λόγω clawback και rebate δίνουν ένα υπόλοιπο (αποζημίωσης) που μοιάζει με "χαρτζιλίκι".

Και όπως μία εικόνα χίλιες λέξεις, έτσι και η δύναμη των αριθμών είναι αδιαμφισβήτητη. Ενδιαφέροντα είναι τα παραδείγματα που ακολουθούν, ενώ το ποσοστό του clawback είναι αυτό που χρεώθηκε τον Ιούνιο του 2023:

Μέτρα ενίσχυσης του προσωπικού γιατρού και επιστροφή γιατρών που μετανάστευσαν

Νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει θεσμικά και οικονομικά κίνητρα για ενίσχυση των γιατρών με ειδικότητα παθολογίας και γενικής ιατρικής ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

Στην κατάργηση του αγροτικού γιατρού και την αντικατάστασή του από προσωπικό γιατρό υποχρεωτικής θητείας, προχωρεί το υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιο που ως το τέλος του έτους θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με στόχο τη σταδιακή εφαρμογή του εντός του 2024.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης οικονομικά και θεσμικά κίνητρα, τόσο για τον επαναπατρισμό παθολόγων και γενικών γιατρών που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, όσο και για την προώθηση της επιλογής των δύο αυτών ιατρικών ειδικοτήτων από νέους γιατρούς.

Μόνο 6% αποφοίτων ιατρικής επιλέγουν παθολογία ή γενική ιατρική όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 26%

ΕΟΠΥΥ: Σύντομα διαθέσιμο το πρώτο φάρμακο για την παχυσαρκία που θα αποζημιώνεται – Ποιοι το δικαιούνται

ygeiamou.gr
ΥΓΕΙΑ   ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Φάρμακο με δραστική ουσία τη λιραγλουτίδη θα χορηγείται και θα αποζημιώνεται σε ασθενείς ηλικίας 18 – 74 ετών, με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) ≥40 kg/m² και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο ή/και υπνική άπνοια

PHOTO: SHUTTERSTOCK

Προσπάθεια να μην ξεσπάσει η… φρενίτιδα που συνόδευσε τη σεμαγλουτίδη, γίνεται με αφορμή την απόφαση αποζημίωσης φαρμάκου για πάσχοντες από παχυσαρκία στη χώρα μας. Το φάρμακο με τη δραστική ουσία λιραγλουτίδη εντάχθηκε στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων τον περασμένο Ιανουάριο και εννέα μήνες μετά είναι έτοιμο να αποζημιωθεί για πολύ συγκεκριμένες ομάδες ασθενών – θεωρείται θέμα ημερών.

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο 6.500 προσλήψεις στην Υγεία το 2024

DailyPharmaNews

Τη «μερίδα του λέοντος» παίρνει ο κλάδος της Υγείας στις προσλήψεις του δημοσίου που θα πραγματοποιηθούν το 2024. Σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό του υπουργείου Εσωτερικών που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο από την υπουργό και η υφυπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και Βιβή Χαραλαμπογιάννη 6.500 προσλήψεις θα κατευθυνθούν στον τομέα της Υγείας.

Ο προγραμματισμός προσλήψεων είναι απολύτως εναρμονισμένος με τον κανόνα 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Διευκρινίζεται ότι ο κανόνας του 1:1 εφαρμόζεται συνολικά σε όλο το Δημόσιο και όχι ανά κλάδο, γεγονός που επιτρέπει να καλύπτονται κατά προτεραιότητα οι ιδιαίτερες ανάγκες που παρατηρούνται στους διαφορετικούς κλάδους, κατά περίπτωση.

Γεωργιάδης: Τι αλλάζει για την περίθαλψη των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία

Συντάκτης:
Virus

Τέλος μπαίνει στην δωρεάν περίθαλψη στα νοσοκομεία για όσους δεν έχουν ενεργό ΑΜΚΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας. «Φρένο» μπαίνει σε άτομα από το εξωτερικό που έκαναν καταχρηστικά δωρεάν επεμβάσεις στο ΕΣΥ.

Όρος αποτελεί η ύπαρξη ενεργού ΑΜΚΑ για την παροχή δωρεάν υγειονομικής κάλυψης στα δημόσια νοσοκομεία σε ανασφάλιστους. Στόχος είναι η Πολιτεία να διαχειριστεί περιστατικά εκμετάλλευσης του συστήματος, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης κατά την παρουσίαση του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι θα μπορούν να νοσηλευθούν και να έχουν περίθαλψη όσοι δεν έχουν ενεργό ΑΜΚΑ, αλλά θα πρέπει να καλύψουν τα έξοδα με ίδιες δαπάνες. «Ό,τι ακριβώς, δηλαδή, ισχύει και σήμερα για όσους δεν έχουν ΑΜΚΑ» διευκρίνισε ο υπουργός. 

Προσωπικός γιατρός: Άγνωστο πότε θα πληρώνεται το ιατρικό προσωπικό – Μετά την εκκαθάριση των επισκέψεων η εξόφληση

Προσωπικός γιατρός: Άγνωστο πότε θα πληρώνεται το ιατρικό προσωπικό – Μετά την εκκαθάριση των επισκέψεων η εξόφληση

Προσωπικός γιατρός όχι μόνο υπό εξαφάνιση αλλά και χωρίς χρήματα

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Ο προσωπικός γιατρός βάζει σε νέες περιπέτειες τους γιατρούς. Ήδη σε μεγάλη αναστάτωση βρίσκονται οι προσωπικοί γιατροί στα Κέντρα Υγείας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιά αλλά και των νησιών του Αιγαίου, αφού παραμένουν απλήρωτοι.

Έτσι ένα 24ωρο μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, πως θα θεσπιστούν νέα κίνητρα για την επανεκκίνηση του Προσωπικού Γιατρού στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας, πληροφορήθηκαν πρόσφατα από επίσημα χείλη ότι δεν πρόκειται να πληρώνονται πλέον κάθε μήνα, αλλά μόνο όταν θα γίνεται η εκκαθάριση των ιατρικών επισκέψεων. Το ποσό κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 700 ευρώ το μήνα.

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

ΠΟΥ: Καλεί Ισραήλ και Χαμάς να σταματήσουν τις επιθέσεις σε δομές υγείας

Iatropedia newsroom

Ο ΠΟΥ ζητά να μην συνεχιστούν τα φονικά χτυπήματα σε δομές υγείας και από τις δύο πλευρές.

Τις δύο αντιμαχόμενες δυνάμεις, το Ισραήλ και τη Χαμάς κάλεσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) να σταματήσουν κάθε επίθεση σε υποδομές υγείας, μία ημέρα μετά το φονικό χτύπημα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους σε νοσοκομείο της Γάζας.

Ο Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Ζητάμε τουλάχιστον να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις κατά υποδομών υγείας. Δευτερευόντως, πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι, τα παιδιά, και τρίτον, πρέπει να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει από τη Ράφα στο εσωτερικό της Γάζας, διότι όλες μας οι προμήθειες έχουν ήδη τη βάση τους εκεί, αλλά τα σύνορα δεν έχουν ανοίξει ακόμα».

Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: «Ενισχύουμε τον θεσμό του προσωπικού γιατρού με νέες προσλήψεις»

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Η παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, απασχόλησε το Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης (18/10).

Το Υπουργείο Υγείας λαμβάνει μια πρωτοβουλία πολύ σημαντική, με στόχο την ενίσχυση του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού, όπως επεσήμανε στην εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι βελτιώσεις του θεσμού του προσωπικού γιατρού, θα έρθουν μέσω της ενίσχυσης της δεξαμενής των παθολόγων και των γενικών γιατρών που θα μπορούν να λειτουργήσουν και ως προσωπικοί γιατροί, σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στον προγραμματισμό των προσλήψεων για το 2024, που θα είναι 6,5 χιλιάδες, από το σύνολο των 10 χιλιάδων προσλήψεων που θα γίνουν στο ΕΣΥ.
Η αναθέρμανση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, όπως ανέφερε το iatropedia.gr Τετάρτη (18/10), θα επιτευχθεί μέσω των νέων κινήτρων που θα θεσπιστούν για τους γιατρούς με την επέκταση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου «Σπύρος Δοξιάδης».

Διοικητές Νοσοκομείων: Ετοιμάζεται νέο «σάρωμα» σε στελέχη του ΕΣΥ – Τι σχεδιάζεται

Διοικητές Νοσοκομείων: Ετοιμάζεται νέο «σάρωμα» σε στελέχη του ΕΣΥ – Τι σχεδιάζεται

Την πόρτα εξόδου αναμένεται να δούνε κι άλλοι Διοικητές Νοσοκομείων το επόμενο διάστημα

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Πολλές καρέκλες που σήμερα κάθονται …αναπαυτικά Διοικητές Νοσοκομείων φαίνεται ότι αρχίζουν να τρίζουν, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει και νέες απομακρύνσεις. Επιχειρεί μάλιστα να στείλει και σχετικό μήνυμα με εξπρές απομακρύνσεις που πραγματοποιεί.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ήδη σχηματίσει εικόνα για το ποιοι Διοικητές Νοσοκομείων είναι αποδοτικοί και ποιοι όχι.

Γι αυτό και μετά τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Μεταξά, του Νοσοκομείου Αγία Όλγα και χθες του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, σκοπεύει να δείξει την πόρτα εξόδου και σε άλλα στελέχη του ΕΣΥ.

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Βομβαρδίστηκε νοσοκομείο στη Γάζα: Φόβοι για 500 νεκρούς - Χαμάς: Θα ελευθερώσουμε ομήρους αν πάψουν οι βομβαρδισμοί

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν νοσοκομείο της Γάζας βομβαρδίστηκε σήμερα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσαν οι αρχές του παλαιστινιακού θύλακα.

Το δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε πως εκφράζονται φόβοι ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλί στο κέντρο της Γάζας. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας του παλαιστινιακού θύλακα έκανε λόγο νωρίτερα για τουλάχιστον 300 "μάρτυρες", ενώ αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων έχει εγκλωβιστεί στα ερείπια.

Την ίδια ώρα όπως μεταδίδει το Al Jazeera πολλοί από τους τραυματίες είναι γυναίκες και παιδιά. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο φιλοξενούσε οικογένειες εν μέσω του συνεχιζόμενου βομβαρδισμού της Γάζας από το Ισραήλ.

Γάζα: Επείγουσα πρόσβαση για τη διανομή βοήθειας και ιατρικών προμηθειών ζητά ο ΠΟΥ

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση που απειλεί την περιοχή.

Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης βρίσκεται Γάζα, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Και ζητά επειγόντως πρόσβαση για να παραδώσει βοήθεια και ιατρικές προμήθειες προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο δρ. Ρίτσαρντ Μπρέναν, περιφερειακός διευθυντής για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στο γραφείο του ΠΟΥ στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ συναντάται σήμερα με αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τη «λήψη αποφάσεων» για να επιτραπεί η πρόσβαση στη Γάζα το συντομότερο δυνατόν.

Εξετάσεις αίματος: Βάζει «φρένο» ο ΕΟΠΥΥ - Πότε θα αποζημιώνονται

Το 2021, ο ΕΟΠΥΥ δαπάνησε 50 εκατομμύρια ευρώ για να αποζημιώσει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα μόνο για τον έλεγχο του επιπέδου της βιταμίνης D των ασφαλισμένων
Protothema.gr

Με «κόφτες» και χρονικούς περιορισμούς θα διενεργούνται στο εξής απλές εξετάσεις αίματος, κάποιες εκ των οποίων ιδιαίτερα φθηνές, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα υπερ-συνταγογράφησης και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) επιχειρεί να βάλει «φρένο» στις δαπάνες.

Έτσι, από την περασμένη Δευτέρα, 9/10, μια σειρά εξετάσεων δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν εκ νέου και να αποζημιωθούν, δηλαδή να πληρώσει ο πολίτης μόνο τη συμμετοχή, εάν δεν μεσολαβήσει διάστημα τεσσάρων ημερών, 60 ημερών, 90 ημερών, έξι μηνών και ενός έτους, αναλόγως την εξέταση. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί θα έχουν… απαγορευτικό στο να συνταγογραφήσουν την ίδια εξέταση, ενώ και οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί τηρώντας το χρονικό διάστημα των παραπεμπτικών τους ώστε να μην χάνουν την προθεσμία εκτέλεσης.

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Αμερικανικά νοσοκομεία χρησιμοποιούν ρομπότ στην περίθαλψη ασθενών

Πώς αισθάνονται οι ασθενείς όταν βλέπουν δίπλα τους ένα ρομπότ; Τι έδειξε έρευνα.

Υπεύθυνη Ύλης

Τα ιατρικά ρομπότ βοηθούν γιατρούς και άλλους επαγγελματίες να κερδίσουν χρόνο, να μειώσουν το κόστος και να μειώσουν τον χρόνο ανάρρωσης του ασθενούς. Όμως, οι ασθενείς μπορεί να μην είναι έτοιμοι για αυτά, σύμφωνα με έρευνα των Stephen Rice, Καθηγητή στο Embry-Riddle Aeronautical University και Mattie Milner, του Embry-Riddle Aeronautical University.

Η έρευνα στις αντιλήψεις για την αυτοματοποιημένη περίθαλψη έδειξε ότι οι άνθρωποι διστάζουν να λάβουν περίθαλψη από αυτοματοποιημένο σύστημα αλλά ότι μπορούν να προσαρμοστούν στην ιδέα- ιδιαίτερα αν τους εξοικονομήσει χρήματα.

Νοσοκομεία και ιατρικές πράξεις ήδη χρησιμοποιούν αρκετή αυτοματοποίηση.

Για παράδειγμα, σε ένα νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο, ρομπότ στο μέγεθος μίνι ψυγείου περνούν από διαδρόμους χορηγώντας χάπια, φέρνοντας το γεύμα στους ασθενείς και μεταφέροντας δείγματα σε εργαστήρια.

Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά της covid – Οι εκκλήσεις και τα fake news

Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά της covid – Οι εκκλήσεις και τα fake news

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά της covid

Μαρία Γλένη HR

Ξεκινούν σήμερα Δευτέρα οι εμβολιασμοί με το νέο επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο κατά της covid-19. Παράλληλα αναμένεται να «ανοίξει» σήμερα το απόγευμα η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό των ραντεβού με το νέο εμβόλιο για τους 12 ετών και άνω σε 352 εμβολιαστικά.

Επίσης με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας, για τα παιδιά 5-11 ετών σήμερα οι γονείς μπορούν να κλείσουν ραντεβού, και οι εμβολιασμοί ξεκινούν στις 23 του μήνα, την ίδια ημέρα με τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Χρυσοχοΐδης: Δουλεύουμε για να αναβαθμίσουμε το ΕΣΥ σε όλη τη χώρα

Onmed HR

Ξεκάθαρο, όπως είπε, μήνυμα στους πολίτες που «μας ανέθεσαν την ευθύνη να δίνουμε αποτελεσματικές λύσεις χωρίς καθυστερήσεις» έστειλε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος από το πρωί βρίσκεται στο Ηράκλειο, πραγματοποιώντας επαφές με επίκεντρο τα προβλήματα που εντοπίζονται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη πλήρως ως αρμόδιος υπουργός, ζητώντας καταρχήν συγνώμη από τους πολίτες του Ηρακλείου για την πολλή ταλαιπωρία που υπέστησαν με τις αναβολές των χειρουργείων», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι «αυτή η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό» και πως «έχουμε τη βούληση και τη γνώση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, έχουμε τη βούληση και τη γνώση να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες του ΕΣΥ, για να στηρίξουμε το ιατρικό, το νοσηλευτικό αλλά και το λοιπό προσωπικό που κάνει τη δουλειά του ώστε με αξιοπρέπεια να λύνουν τα θέματα υγείας των πολιτών».

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Έκκληση στο Ισραήλ να δείξει «στοιχειώδη ανθρωπιά» στη Γάζα

Iatropedia newsroom

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) απηύθυναν χθες Σάββατο έκκληση στις αρχές του Ισραήλ να «επιδείξουν την πλέον στοιχειώδη ανθρωπιά» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα «τόσο παράλογη, όσο και αφόρητη».

«Καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει ασυγκράτητα τη Λωρίδα της Γάζας εδώ και μια εβδομάδα, απευθύνουμε πλέον έκκληση να δείξει την πλέον στοιχειώδη ανθρωπιά», τόνισε η πρόεδρος της MSF Γαλλίας, η Ιζαμπέλ Ντεφουρνί, σε δελτίο Τύπου της οργάνωσης.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την τύχη ανθρώπων που αδυνατούν να μετακινηθούν, όπως οι τραυματίες, οι άρρωστοι, το νοσηλευτικό προσωπικό που υπάρχουν φόβοι ότι θα αφανιστούν, με δεδομένες τις δηλώσεις των ισραηλινών στρατιωτικών αρχών», πρόσθεσε.

Υπουργείο Υγείας: Ποιες άμεσες αλλαγές προωθεί ο Χρυσοχοΐδης στο ΕΣΥ μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Υπουργείο Υγείας: Ποιες άμεσες αλλαγές προωθεί ο Χρυσοχοΐδης στο ΕΣΥ μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Τι ετοιμάζεται να αλλάξει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο ΕΣΥ μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Μαρία Γλένη HR

Άμεσες αλλαγές στα νοσοκομεία μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές σχεδιάζει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να αλλάξει άρδην η εικόνα των πολιτών για το ΕΣΥ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η οδηγία που δόθηκε από το Μαξίμου είναι να επισπευσθούν οι όποιες αλλαγές και βελτιώσεις, καθώς οι πολίτες εξακολουθούν να έχουν αρνητική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ γεγονός που πλήττει το προφίλ της κυβέρνησης.