Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Διαθέσιμα από τη Δευτέρα τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της CoViD

Ποιο στέλεχος του κορωνοϊού καλύπτουν και ποιες είναι οι ομάδες πληθυσμού που θα πρέπει να καλυφθούν κατά προτεραιότητα.

Διαθέσιμα θα είναι από τη Δευτέρα και στη χώρα μας τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της CoViD.

Όπως αναφέρεται από πηγές του υπουργείου Υγείας, τις επόμενες μέρες, αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για ραντεβού.


Στην παρούσα φάση, χορηγούνται εμβόλια προηγούμενης γενιάς, με μικρό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την εβδομάδα 28 Σεπτεμβρίου - 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν μόλις 440 εμβολιασμοί και οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί ανέρχονται σε 7.646.539.

Οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ανακοίνωσαν πρόσφατα πως έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση 8 εμβόλια που καλύπτουν προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού και 4 επικαιροποιημένα.

Τα νέα εμβόλια θα καλύπτουν το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 (Κράκεν), το οποίο είναι υπο-παραλλαγή της Όμικρον 2 και συχνότερα εμφανιζόμενη στην Ελλάδα (42%). Ακολουθούν η EG.5 ή Eris (25%) και η ΧΒΒ.1.16 ή Αρκτούρος (24%).

Ομάδες κινδύνου

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, οι ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο από την CoViD είναι κυρίως οι ηλικιωμένοι, καθώς πάνω από το 90% των αναφερόμενων θανάτων αφορούν άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Στοιχεία από 53 ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι λιγότερο από τα δύο τρίτα (63%) αυτής της ομάδας έχουν λάβει την πρώτη δόση αναμνηστικού εμβολίου για την CoViD και μόνο το 29% έχει λάβει τη δεύτερη δόση.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ συνιστούν να χορηγείται επιπλέον δόση 6 - 12 μήνες μετά την τελευταία τους, ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου στις ομάδες προτεραιότητρας, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των ανοσοκατεσταλμένων και των εγκύων γυναικών.

Η έκκληση για εμβολιασμό ισχύει επίσης για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και οι επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο μόλυνσης και που πρέπει να προστατεύουν τους ασθενείς τους.

Οι υγειονομικοί θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη σειρά πρωτογενών εμβολιασμών τους κατά της CoViD - εάν δεν το έχουν κάνει ήδη - και εάν είναι επιλέξιμοι, να λάβουν μια επιπλέον δόση πριν από το χειμώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου