Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Μετά την ενιαία λίστα χειρουργείων έρχονται τα ΣΔΙΤ με τις ιδιωτικές κλινικές – Πώς θα χειρουργούνται οι ασθενείς στα ιδιωτικά

Μετά την ενιαία λίστα χειρουργείων έρχονται τα ΣΔΙΤ με τις ιδιωτικές κλινικές – Πώς θα χειρουργούνται οι ασθενείς στα ιδιωτικά

Πώς θα εφαρμοσθούν τα ΣΔΙΤ μεταξύ δημοσίων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών άμεσα

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Ξεκινούν σταδιακά να επεκτείνονται τα ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ, δηλαδή οι συνεργασίες του δημοσίου συστήματος με το ιδιωτικό. Μία συνεργασία που εγκαινιάστηκε μέσα στην πανδημία και πλέον η κυβέρνηση σκοπεύει να τη διευρύνει.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η αρχή θα γίνει από τα χειρουργεία από το νέο έτος.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην τοποθέτησή του στο 13ο Συνέδριο «The Future of Healthcare in Greece» περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του νέου ΕΣΥ και τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις μίλησε ουσιαστικά για τα ΣΔΙΤ αναφέροντας τη: «Σύμπραξη δυνάμεων. Αξιοποιούμε διοικητικά και οργανωτικά όλους τους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα».

Πώς θα γίνουν τα ΣΔΙΤ

Ειδικότερα, ασθενείς που θα είναι σε αναμονή για μία επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα μεταφέρονται με την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτική κλινική για να χειρουργηθούν.

Το κόστος όπως διαβεβαιώνουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr, θα καλύπτεται πλήρως από τον Οργανισμό ώστε να μην καταβάλλουν επιπλέον ποσά οι ασθενείς. Άγνωστο βέβαια τι θα γίνει στο μέλλον και αν οι ιδιωτικές κλινικές θα προχωρούν σε επιπλέον χρεώσεις με το επιχείρημα ότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μόνο μέρος των εξόδων.

Η γνωστοποίηση των ΣΔΙΤ μεταξύ ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα αναμένεται να γίνει πάντως μετά την ενιαία λίστα χειρουργείων που είναι σχεδόν έτοιμη στο υπουργείο Υγείας και θα ξεκινήσει να λειτουργεί άμεσα.

Μία λίστα που θα περιλαμβάνει τις επεμβάσεις που είναι σε αναμονή από όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Μία λίστα μέσω της οποίας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δηλώνει ότι θα ελέγχει τη σειρά προτεραιότητας ώστε να μην παρακάμπτονται οι ασθενείς που περιμένουν καιρό για να χειρουργηθούν.

Ωστόσο η ενιαία λίστα δεν θα αλλάξει κάτι επί της ουσίας, αφού απλώς οι λίστες που σήμερα υπάρχουν σε κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά, θα ενοποιηθούν σε μία ενιαία η οποία θα ελέγχεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας.

Θα δώσει όμως τη δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκαθαρίσουν τις διπλοεγγραφές, καθώς ασθενείς που περίμεναν χρόνια για μία επέμβαση σε ένα νοσοκομείο απευθύνονταν και σε άλλο για να βρούνε λύση.

Οι γιατροί που παρακάμπτουν τη σειρά προτεραιότητας, με τον ίδιο τρόπο θα την παρακάμπτουν και με την ενιαία λίστα, συνήθως με το αζημίωτο και επικαλούμενοι επείγουσα ανάγκη. Ένα επιχείρημα που δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, θα γνωστοποιήσει ότι θα μεταφέρει ασθενείς από το ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα για να χειρουργηθούν, με το επιχείρημα ότι οι αναμονές λόγω έλλειψης προσωπικού θα συνεχίσουν να είναι πολλών χρόνων.

2 σχόλια:

  1. Η μόνη λύση είναι να φέρουν χειρουργούς από χώρες του εξωτερικού.
    Ενας παθολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΔΙΤ σημαίνει Συμφορά Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα. Εξηγώ τη μηχανή. Ο ασθενής θα πηγαίνει στο ιδιωτικό και το κράτος θα χρωστάει στο ιδιωτικό τα χρήματα της επέμβασης. Θα τα δώσει ποτέ; ΟΧΙ γιατί είναι φαλιρημένο! Μα και τα ιδιωτικά δεν είναι φαλιρημένα; Είναι. Για παράδειγμα το Ντυνάν μπαινει μέσα καθε χρόνο 11 εκατ. € και παραμένει σε λειτουργία. Πως θα πληρώσει τα χρέη στο ιδιωτικό το κράτος; Μα θα του χαρίσει τα χρέη ! Και ποιός θα τα πληρώσει αυτά; Εσύ και εγώ αγαπητοί φίλοι. Έχει γίνει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα. Βεβαίως! Με το Ντυνάν! Ρούφηξε τα χρέη το κράτος, τα πέταξε πάνω μας και μετά το παρέδωσε πεντακάθαρο σε θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς που είχε ιδρυθεί λίγο πριν αναλάβει το Ντυνάν! Έβαλαν και τον Πρόεδρο του Ντυνάν φυλακή για ξεκάρφωμα και από τότε το Ντυνάν θριαμβέυει...μπαινοντας μέσα 11 εκατ. € κάθε χρόνο όπως είπα πιο πάνω. Στην υγειά του μακαρίτη λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή