Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Απογευματινά χειρουργεία: Σύσκεψη στου Μαξίμου για τιμές, αμοιβές προσωπικού και χώρους νοσηλείας

Οι λεπτομέρειες για τα απογευματινά χειρουργεία θα καθοριστούν το απόγευμα σε σύσκεψη στο Μαξίμου

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Ευρεία σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου για τα απογευματινά χειρουργεία. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Yγείας θα μεταβεί στο Mέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες για τα απογευματινά χειρουργεία με τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα θέσει αναλυτικά όλα τα ζητήματα για τις επεμβάσεις που αναμένεται να γίνουν το απόγευμα στα δημόσια νοσοκομεία ώστε να βρεθεί ο τρόπος που θα αμείβονται οι εργαζόμενοι που θα συμμετέχουν στο στην απογευματινή λειτουργία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ αναμένεται να προσδιοριστούν και οι χώροι όπου θα νοσηλεύονται οι ασθενείς.

Ζητείται άμεση αναβάθμιση του ΓΝΠ «Άγιος Ανδρέας»

Iatropedia newsroom

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών παρακαλεί για την κατεπείγουσα έγκριση της επαναλειτουργίας του βηματοδοτικού κέντρου από μέρους του ΚΕΣΥ και του Υπουργείου Υγείας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών επισημαίνει ότι η παύση της λειτουργίας του βηματοδοτικού κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» έχει προκαλέσει σοβαρές «αρρυθμίες» στο χρόνο εξυπηρέτησης των καρδιοπαθών, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στην παροχή υπηρεσιών υγείας προς αυτούς τους ασθενείς.

Μετά την υποβολή του φακέλου των απαραίτητων δικαιολογητικών εκ μέρους του Νοσοκομείου και την επιστημονική και διοικητική του έγκριση, ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών παρακαλεί για την κατεπείγουσα έγκριση της επαναλειτουργίας του βηματοδοτικού κέντρου από μέρους του ΚΕΣΥ και του Υπουργείου Υγείας, με την άμεση έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Αντιφατική και επικίνδυνη η ρύθμιση για την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων λένε οι συνδικαλιστές

Συντάκτης: Virus

Την έντονη αντίδρασή του για την ΚΥΑ περί Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων εκφράζει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για ψευδεπίγραφο τίτλο καθώς δεν θα αναφέρονται τα χειρουργεία ούτε ανά νοσοκομείο ούτε ανά χειρουργική ειδικότητα. Ασαφή σημεία εντοπίζονται με προβλήματα λειτουργικότητας λόγω γραφειοκρατικής επιφόρτησης του γιατρού σε επείγοντα περιστατικά, καθώς με παράκαμψη της υποχρεωτικής εξέτασης στα τακτικά ιατρεία για την ένταξη στη λίστα και άλλες προβληματικές προβλέψεις της ρύθμισης.

Η πλατφόρμα μέσω της ΗΔΙΚΑ που απλά θα «καθαρογράψει» τις ήδη υπάρχουσες ανά νοσοκομείο πλατφόρμες δεν θα επιφέρει μείωση της αναμονής, ισχύρίζεται το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή. Με αναφορά στο ΦΕΚ (152, τ. 2ο) ΚΥΑ (Γ2α/οικ.2043) που τιτλοφορείται «Σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων» το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή υποστηρίζει ότι υποδαυλίζεται η προσπάθεια ψηφιοποίησης από ασαφείς αναφορές: «στο άρθρο 2 συγχέονται με επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό τρόπο οι τακτικές με τις επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις. Μάλιστα το συγκεκριμένο άρθρο είναι τελείως αντιφατικό αφού στην παρ. 2 υπάρχει αυτή η απαράδεκτη σύγχυση ενώ στην παρ. 3 αναδιατυπώνεται πιο αναλυτικά (σε σχέση με την προηγούμενη ΚΥΑ του 2017) η κατηγοριοποίηση των τακτικών επεμβάσεων με κριτήριο την βαρύτητα (κατηγορία 1 βαρύτητας όταν ο μέγιστος χρόνος αναμονής είναι ως 2 εβδομάδες). 

ΕΟΠΥΥ: Αλλαγή σκυτάλης στη θέση του Γενικού Διευθυντή – Ποιος αναλαμβάνει

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Παραιτήθηκε μετά από 7 χρόνια ο γενικός διευθυντής του ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Αγγούρης.

Εκτός ΕΟΠΥΥ μετά από 7 χρόνια βρέθηκε μετά την παραίτησή του, ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Γιώργος Αγγούρης. Τα καθήκοντα της προϊσταμένης Γενικής Διεύθυνσης Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας, ανατέθηκαν στην κα Παναγιώτα Λίτσα.

Με ανακοίνωσή της, η Διοίκηση του Οργανισμού εκφράζει τις ευχαριστίες της στον κ. Γ. Αγγούρη για το έργο και τις υπηρεσίες που προσέφερε κατά το διάστημα που ασκούσε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή, «κυρίως λόγω της εξαιρετικής συνεργασίας και του συντονισμού όλων των Διευθύνσεων του Οργανισμού, και του εύχεται καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα ως Προϊσταμένου Περιφερειακής Διεύθυνσης στην Αθήνα, όπου σίγουρα έχει πολλά να προσφέρει».

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Με τιμοκατάλογο τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ – Πόσα θα πληρώνουν οι ασθενείς

Με τιμοκατάλογο τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ – Πόσα θα πληρώνουν οι ασθενείς

Τι ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ
HR

Ξεκινούν το επόμενο διάστημα τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στο ΕΣΥ με χρήματα που θα καταβάλλουν οι ασθενείς από την τσέπη τους.

Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας τους ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξήγησε ότι, «σήμερα τα χειρουργεία είναι μέχρι τις 15:00, κάτι που έχει δημιουργήσει μία λίστα, εκτός κι αν κριθεί επείγον και χειρουργηθεί κάποιος επειγόντως».

ΠΟΕΔΗΝ: «Ασφυξία» στα νοσοκομεία όλης της χώρας λόγω της έξαρσης των ιώσεων

Ελισάβετ Σταύρου - IATROPEDIA

Μεγάλη πληρότητα αντιμετωπίζουν οι κλινικές στο ΕΣΥ από ασθενείς με παθολογικά και πνευμολογικά προβλήματα, σύμφωνα με την.Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Ασφυξία» στα νοσοκομεία λόγω της έξαρσης των ιώσεων εντοπίζουν οι εργαζόμενοι της ΠΟΕΔΗΝ, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Μιχάλη Γιαννάκο να καταγγέλλει πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη διαχείριση των ασθενών με πνευμονολογικά και παθολογικά προβλήματα, ιδιαίτερα τα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, αλλά και ορισμένα της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και οι κλινικές, ειδικότερα των μεγάλων νοσοκομείων είναι ήδη «γεμάτες», στις εφημερίες εισάγονται δεκάδες ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα.

Αδυναμία κάλυψης των ιατρικών αναγκών στην Ελλάδα καταγράφει η έκθεση της Κομισιόν

Δεύτερη στη λίστα των χωρών της ΕΕ μετά την Εσθονία
Από Health Daily Editorial Team

Το ποσοστό των ανικανοποίητων αναγκών για ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα παραμένει το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ μετά την Εσθονία, σύμφωνα με την ετήσια έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «State of Health in the EU | Greece: Country Health Profile 2023», που είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες ημέρες. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, παρά τη σταθερή μείωση από το 2016, το ποσοστό των ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών, λόγω οικονομικής αδυναμίας, μεγάλης απόστασης ή μεγάλου χρόνου αναμονής στην Ελλάδα είναι 9% και παραμένει σταθερά πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (2,2%). Επιπλέον, μεταξύ 2021 και 2022, η Ελλάδα είδε τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες, τη στιγμή που η συνολική αύξηση σε ολόκληρη την ΕΕ ήταν 0,2 %. Ειδικά περιοχές απομακρυσμένες και νησιωτικές αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, που σχετίζονται με τη χαμηλή προσβασιμότητα στην υγειονομική περίθαλψη. Επιπλέον, ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών λόγω αυξημένου κόστους των ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών καταγράφεται στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα (14,3%) σε σχέση με τις ομάδες υψηλού εισοδήματος (4,3%).

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Υπουργείο Υγείας: Το σχέδιο ετοιμότητας για μια νέα πανδημία


Προαπαιτούμενο η θωράκιση του συστήματος Υγείας n Θα γνωρίζουμε έγκαιρα πόσες και ποιες κλίνες ΜΕΘ θα αναπτυχθούν, σε ποια νοσοκομεία και ποιος επιπλέον εξοπλισμός απαιτείται για την αντιμετώπιση

Εκείνη τη δύσκολη περίοδο, όλοι θέλουμε, λίγο-πολύ, να την αφήσουμε πίσω μας. Να την κλειδώσουμε στο χρονοντούλαπο με την ελπίδα πως δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ. Lockdown, έγκριση μέσω sms για να πας για τρέξιμο ή τον σκύλο βόλτα, μοναξιά, υποχρεωτικότητες, γεμάτα νοσοκομεία, φόβος… ασφυξία.

Αυτά όμως που εμείς θέλουμε να ξεχάσουμε, αποτελούν χρήσιμο «υλικό» για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, υπό τη βεβαιότητα πως η επόμενη υγειονομική κρίση αργά ή γρήγορα θα… ξαναχτυπήσει.

«80% άνθρωπος, 20% ρομπότ»: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη έσωσε μια Βρετανίδα τραπεζίτρια

Photo: pixabay.com

Πως η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο της Υγείας βοήθησε μια γυναίκα να ανακάμψει.

Το πως η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο της Υγείας βοήθησε μια γυναίκα να ανακάμψει μετά από ένα πάρα πολύ σοβαρό ατύχημα που είχε περιγράφεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial News.

Όπως αναφέρουν οι FN, η Σάρα ντε Λαγκάρντ είναι η πρώτη βιονική γυναίκα της πόλης. Η επικεφαλής των παγκόσμιων εταιρικών υποθέσεων της Janus Henderson έλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο το πρώτο ρομποτικό χέρι με τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο για να αντικαταστήσει το δεξί της χέρι, το οποίο έχασε σε ατύχημα στο μετρό.

Έρχεται νέο τοπίο στα νοσοκομεία: Οι τρεις αλλαγές Γεωργιάδη που θα... κοστίσουν στους ασθενείς


Ριζικές αλλαγές στον τρόπο που θα λειτουργούν τα νοσοκομεία αναμένεται να δουν οι ασθενείς το επόμενο διάστημα στο εθνικό σύστημα υγείας

νοσοκομείο Γεννηματάς (Eurokinissi)

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο που θα λειτουργούν τα νοσοκομεία αναμένεται να δουν οι ασθενείς το επόμενο διάστημα στο εθνικό σύστημα υγείας. Με βάση τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας τα νοσοκομεία αναμένεται να αλλάξουν πλήρως χαρακτήρα αφού ενσωματώνεται ουσιαστικά το ιδιωτικό στοιχείο αλλά και οι ιδιωτικές πληρωμές με χρήματα από τις τσέπες των ασθενών.

Οι τρεις αλλαγές που αναμένεται να κάνει υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης θα σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των πολιτών που όμως θα οδηγεί στην καταβολή χρημάτων προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την εξυπηρέτηση τους.

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Ηλεκτρονική τιμολόγηση στις δημόσιες συμβάσεις( B2G)!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ (B2G)Εφαρμογή της ΚΥΑ 52445 ΕΞ/2023

Με την Απόφαση 52445 ΕΞ/2023, δόθηκε νέα κατεύθυνση για την εφαρμογή των άρθρων 148 έως 154 του Ν. 4601/2019 που αφορούν την έκδοση Ηλεκτρονικών Τιμολογίων στο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων.

Η εν λόγω εξέλιξη αφορά σημαντική μερίδα των επιχειρήσεων της χώρας, αν αναλογιστεί κανείς ότι πλέον τίθενται ειδικοί όροι τιμολόγησης για όποιον συναλλάσσεται με τον μεγαλύτερο πελάτη της χώρας, που δεν είναι άλλος από τον Τομέα του Δημοσίου.

Μέσα από την απόφαση αυτή, αποσαφηνίστηκαν τα κάτωθι:Οι αναθέτουσες αρχές, δηλαδή οι φορείς του δημοσίου που αναθέτουν τις συμβάσεις προμηθειών, υπηρεσιών και έργων, υποχρεούνται*να παραλαμβάνουν και να επεξεργάζονται ηλεκτρονικά τιμολόγια και οι οικονομικοί φορείς, υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τιμολόγια που είναι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων, δηλαδή τον εθνικό μορφότυπο τιμολογίων B2G.

* Εδώ παρατηρείται μια ουσιώδης διαφορά, συγκριτικά με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης (χάριν συντομίας αναφέρεται ως Η.Τ) στον ιδιωτικό τομέα, καθώς ο πελάτης – ιδιώτης δύναται να ζητήσει την έκδοση του παραστατικού από τον εκδότη σε έγχαρτη μορφή (σχετ. παρ. 1 και 3, αρ.14, Ν 4308/2014 ), ενώ, αντίθετα, η αποδοχή του ηλεκτρονικού τιμολογίου από το Δημόσιο είναι υποχρεωτική.

Πάτρα: Εκτακτα μέτρα για το Καρναβάλι – Τριπλή πρωτοβουλία για ασφάλεια, υγεία και αισχροκέρδεια

Συντονισμός δυνάμεων της περιοχής έγκαιρα και, κυρίως, αποφασιστικά και χωρίς «εκπτώσεις». Προτάσεις, αποφάσεις και δράσεις από Δήμο, Εμπορικό, Τελωνείο, Εστίαση, Χημείο Κράτους για θεσμό υψηλού επιπέδου.

×
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή πρώτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με προεδρεύοντα τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Φωκίωνα Ζαΐμη
27 Ιαν. 2024 19:20


Το Καρναβάλι έρχεται και είναι υπόθεση όλων μας. Κι όταν λέμε όλων μας, εννοούμε όλων μας. Γιατί η κορύφωση των εκδηλώσεων πρέπει να βρει την περιοχή πλήρως θωρακισμένη σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε θέματα πρόληψης ατυχημάτων, οδηγικής συμπεριφοράς και δημόσιας υγείας.

Απογευματινά χειρουργεία: Πώς θα λειτουργήσουν – Οι αμοιβές των γιατρών και οι πληρωμές των ασθενών

Απογευματινά χειρουργεία: Πώς θα λειτουργήσουν – Οι αμοιβές των γιατρών και οι πληρωμές των ασθενών

Τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα στα δημόσια νοσοκομεία

Μαρία Γλένη - HR

Σταδιακά και σε πιλοτική φάση τον πρώτο καιρό αναμένεται να ξεκινήσουν τα απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, με χρήματα που θα καταβάλλουν από την τσέπη τους οι ασθενείς.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία και βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας των υπουργικών αποφάσεων που θα καθορίζουν τις αμοιβές των γιατρών αλλά και των υπολοίπων εργαζομένων που θα συμμετέχουν στις επεμβάσεις.

Τζανάκης για κορονοϊό: Από 2.800 στα 300 ημερησίως έπεσαν τα αντιιικά – Ίσως και δεύτερο κύμα την άνοιξη

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Άτακτη υποχώρησε παρουσίασε ο κορονοϊός κατά την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ.

Παρά το γεγονός ότι η έξαρση του κορονοϊού ήταν τεράστια πριν και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, η διασπορά του μειώθηκε απότομα, ακριβώς όπως είχαν προβλέψει οι επιστήμονες που παρακολουθούν τα επιδημιολογικά μαθηματικά μοντέλα.

“H COVID-19 κατακρημνίστηκε απότομα”, λέει στο iatroepdia.gr o Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και συμπληρώνει:

“Το είχαμε πει πως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα έχουμε αποκλιμάκωση. Θα κορυφωθεί γύρω στις 10 και θα πέσει κατευθείαν. Η γρίπη κρατάει ακόμα, αλλά νομίζω ότι κι αυτή μπαίνει σιγά – σιγά σε ύφεση”, σημειώνει.

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

ΔΕΔΔΗΕ: Αρχίζει και επισήμως η μηνιαία καταμέτρηση του ηλεκτρικού ρεύματος

Έρχεται και επισήμως το τέλος των έναντι λογαριασμών ρεύματος. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πελατών του, αρχίζει σταδιακά η καταμέτρηση των παροχών σε μηνιαία βάση, η οποία και θα ολοκληρωθεί πανελλαδικά έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούνται όλοι οι καταναλωτές να:

Διασφαλίσουν ότι το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εργολαβικών εταιρειών θα έχει πρόσβαση στο χώρο των μετρητών του ακινήτου, προκειμένου να γίνει η λήψη ένδειξης από τον μετρητή και στη συνέχεια να χορηγηθεί στον Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιλέξει ο πελάτης, για την έκδοση εκκαθαριστικού λογαριασμού.

ECDC – Κορωνοϊός: Ανεμβολίαστοι εφέτος ηλικιωμένοι και υγειονομικοί στην Ευρώπη

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Τι δείχνουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2024. Στο ένα τρίτο του ευρωπαϊκού μέσου όρου η Ελλάδα

Απροστάτευτες έναντι του κορωνοϊού έχουν απομείνει εφέτος οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στην Ευρώπη. Νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC) αποκαλύπτει πως επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της COVID έχουν κάνει ελάχιστοι ηλικιωμένοι, υγειονομικοί, χρονίως πάσχοντες και έγκυοι.

Μάλιστα για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και τις εγκύους μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού οι χώρες που έχουν αναφέρει έστω και λίγους εμβολιασμούς.

Γεωργιάδης: Οι γιατροί ΕΣΥ να χειρουργούν στον ιδιωτικό τομέα

Στην έναρξη απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς και για τη δυνατότητα των γιατρών να χειρουργούν εκτός ωραρίου και στον ιδιωτικό τομέα, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Άδωνις Γεωργιάδης
Healthpharma.gr

Ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε πως τη μεταρρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία είχε εξαγγείλει ο ίδιος, όταν βρισκόταν και πάλι στη θέση αυτή, πριν από μία δεκαετία.

«Είχα πει από την αρχή, όταν η κυρία Γκάγκα ψήφιζε τον σχετικό νόμο, ότι ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Την είχα υποστηρίξει δημόσια. Άλλωστε, η μεταρρύθμιση της κυρίας Γκάγκα ήταν κάτι που είχα εξαγγείλει εγώ τον Οκτώβριο του 2013, για να καταλάβετε με τι ρυθμούς κινείται η Ελλάδα. Μια μεταρρύθμιση που είχε εξαγγείλει ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τον Οκτώβριο του 2013 θα την εφαρμόσει ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2024» ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, την Πέμπτη (25/01/2024).

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

«Φέτος η γρίπη είναι πάρα πολύ επιθετική» – Καμπανάκι ειδικών για το «κοκτέιλ» των λοιμώξεων

Η καθηγήτρια πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου ως προς τον κορονοϊό αποκάλυψε πως σημειώνεται μια μικρή ύφεση

Για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού αλλά και τη συνύπαρξη της νόσου με τη γρίπη μίλησε η καθηγήτρια πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.

«Η περίοδος των γιορτών ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Είχαμε πάρα πολλές περιπτώσεις με νόσηση covid-19 και είχαμε και μία μικρή πίεση στο σύστημα υγείας. Ευτυχώς οι Μονάδες Εντατικής θεραπείας δεν πιέστηκαν πάρα πολύ, όμως τα νοσοκομεία πιέστηκαν από την προσέλευση των ασθενών στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία με covid-19 κι αυτός ήταν ο λόγος που είπαμε να επισπεύσουμε λίγο τον εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες» τόνισε η ίδια, σχολιάζοντας το νέο σποτ του υπουργείου Υγείας.

Έλλειψη αναισθησιολόγων: Τι πρέπει να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα στην Ελλάδα (μελέτη)

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Το πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ απασχόλησε συνάντηση, μεταξύ της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) και υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο γιατροί επικεντρώθηκαν στην παράθεση επιχειρημάτων στον υπουργό Υγείας στην κατεύθυνση της ανάγκης επείγουσας θέσπισης γενναίων οικονομικών κινήτρων για να ανακοπεί κι αν είναι δυνατόν να αναστραφεί το κύμα φυγής των γιατρών στο ΕΣΥ.

Παράλληλα, οι αναισθησιολόγοι στην ίδια συνάντηση παρουσίασαν έρευνα, μέσω της οποίας προκύπτει η επείγουσα ανάγκη να υπάρξουν οικονομικά κίνητρα αλλά και αναγνώριση της βαρύτητας του έργου που προσφέρουν οι αναισθησιολόγοι καθημερινά στους ασθενείς, κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Ξεκαθάρισμα στις ψεύτικες διαγνώσεις ζητούν οι ασθενείς με διαβήτη


Αλλαγή των κριτηρίων συνταγογράφησης των ενέσιμων φαρμάκων για τον διαβήτη που βοηθούν στην απώλεια βάρους προτείνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για αποφυγή των ελλείψεων

Την ανάγκη για πλήρη κάλυψη των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη με τα ενδεδειγμένα φάρμακα για την πάθησή τους, επεσήμανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) στην επιστολή της προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων Βασιλική – Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, σε συνέχεια πρόσφατης συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας με την πρόεδρο της Επιτροπής.

Όπως τονίζει στην επιστολή του ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Χρήστος Δαραμήλας, αξιολογώντας τα ποσοστά επιπολασμού της νόσου, βάσει των στοιχείων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) που λαμβάνει η Ομοσπονδία, παρατηρείται μια δυσανάλογη αύξηση του ποσοστού εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 για το 2023, η οποία ξεπερνά το 8%, καθώς ο αριθμός πασχόντων με Διαβήτη τύπου 2 για το 2023 έφτασε το 1.185.734 άτομα έναντι 1.082.027 ατόμων το 2022.

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Διάταξη «ανατροπή» στο ΕΣΥ: «Ελευθέρας» στους γιατρούς του δημοσίου να εργάζονται όποτε θέλουν στον ιδιωτικό τομέα


Αλλάζουν όλα στο ΕΣΥ με νέα διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

νοσοκομείο (Eurokinissi)

Τα πάνω - κάτω στο ΕΣΥ αναμένεται να φέρει νέα διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας για τους γιατρούς του δημοσίου. Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος, δίνοντάς τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα όποτε το επιθυμούν αρκεί να έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο δημόσιο σύστημα.

Θα μπορούν δηλαδή όπως περιγράφουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr να εργάζονται στις ελεύθερες ώρες τους στο ιδιωτικό τους ιατρείο, σε ιδιωτικές κλινικές είτε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς περιορισμούς. Κάτι που άλλωστε προβλεπόταν και στον πολυσυζητημένο νόμο Γκάγκα, απλά η διαφορά είναι ότι ο νόμος περιόριζε το ιδιωτικό έργο σε 2 φορές την εβδομάδα, ενώ πλέον με τη νέα διάταξη που ετοιμάζεται, δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο.

Φαρμακοποιοί καταγγέλλουν φαρμακαποθήκες για λίστα εξαγώγιμων φαρμάκων με ελλειπτικά φάρμακα

Συντάκτης: Virus

ΕΟΦ και Υπουργείο Υγείας ειδοποίησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για τη λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή, που κυκλοφόρησε μεταξύ φαρμακαποθηκών, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά. Σε ένδικα μέσα προειδοποιεί ότι θα προβεί ο σύλλογος.

Με νόημα ο ΠΦΣ τονίζει ότι πέρασαν μόλις τρεις ημέρες από την απόφαση άρσης της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων και « χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όριο» κυκλοφόρησε η λίστα μεταξύ των φαρμακαποθηκών. Τον κώδωνα κινδύνου κρούσει ο σύλλογος καθώς αυτή η λίστα «περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα, τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, καθώς επίσης και φάρμακα των οποίων η εξαγωγή μόλις επετράπη εκ νέου, και τα οποία φάρμακα συγκεντρώνονται προκειμένου να εξαχθούν άμεσα».

Συγκεκριμένα, η λίστα περιλαμβάνει:

– 135 φάρμακα (κόκκινο χρώμα) που είναι σε έλλειψη (καμία διάθεση ή εξαιρετικά χαμηλή διαθεσιμότητα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως με την φαρμακαποθήκη).

– 12 φάρμακα, η διάθεση των οποίων είναι περιορισμένη (πορτοκαλί χρώμα).

Αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης διεθνώς στα 2,3 τρισ. δολ ως το 2028

Η πρόβλεψη για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης ως το 2028 διεθνώς, αναλύεται σε έκθεση της IQVIA

Με ρυθμούς αύξησης της τάξης του 5-8% αναμένεται η πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης τα επόμενα χρόνια παρά τις μειωμένες προσδοκίες για εμβόλια και φάρμακα κατά του κορονοϊού. Ως το 2028 η παγκόσμια φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να φτάσει τα 2,3 τρισ. δολ.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότεροι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε θεραπεία με καλύτερα φάρμακα, ειδικά στην ανοσολογία, την ενδοκρινολογία και την ογκολογία.

Ο μεγαλύτερος μοχλός αύξησης των φαρμακευτικών δαπανών την επόμενη πενταετία αποδίδεται στη χρήση καινοτόμων θεραπειών στις ανεπτυγμένες χώρες, που θα αντισταθμιστεί από απώλειες πατέντας και χρήση φθηνότερων γενοσήμων και βιοομοειδών.

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Επανέρχεται ο νόμος Γκάγκα – Οι ανησυχίες, οι αντιδράσεις και οι αλλεπάλληλες συσκέψεις

Επανέρχεται ο νόμος Γκάγκα – Οι ανησυχίες, οι αντιδράσεις και οι αλλεπάλληλες συσκέψεις

Ο Νόμος Γκάγκα ξανά στην επικαιρότητα. Οι ανησυχίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας
Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Μπορεί ο νόμος Γκάγκα να κόστισε πολιτικά στην κυβέρνηση, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο με πρωτοβουλία Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο νόμος Γκάγκα που είχε ψηφιστεί εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων προβλέπει εκτός των άλλων το δικαίωμα στους νοσοκομειακούς γιατρούς του δημοσίου να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, είτε με ιδιωτικά ιατρεία, είτε σε χειρουργεία, είτε ακόμη και σε ιδιωτικές εταιρείες.

Γεγονός που προκαλεί τριγμούς στο ιατρικό σώμα και δη στα «γαλάζια» στελέχη, καθώς ούτε αυτοί επιθυμούν αυτό το άνοιγμα της αγοράς. Άλλωστε οι γιατροί του δημοσίου έχοντας τα προνόμια και τους ασθενείς του ΕΣΥ είναι πιθανό να επικρατήσουν στην ιδιωτική αγορά, κάτι που ανησυχεί δεόντως και τους ιδιώτες γιατρούς.

Ιλαρά: Τριάντα φορές πάνω τα κρούσματα στην Ευρώπη το 2023 σε σχέση με το 2022

Iatropedia newsroom

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί να εντατικοποιηθεί η εκστρατεία εμβολιασμού

Τριακονταπλάσια κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2023 σε σχέση με το 2022, προειδοποίησε σήμερα, 23 Ιανουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) που καλεί να εντατικοποιηθεί η εκστρατεία εμβολιασμού.

«Μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2023, περισσότερα από 30.000 κρούσματα καταγράφηκαν από τα 40 κράτη εκ των 53 της περιοχής», η οποία εκτείνεται έως την κεντρική Ασία, ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Το 2022, είχαν καταγραφεί 941 κρούσματα.

Νέα κωδικοποίηση ασθενειών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Νέα έκδοση του καταλόγου κωδικοποίησης νόσων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας IDC-10 από την ΗΔΙΚΑ

Σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου τέθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), ο νέος κατάλογος IDC-10, ο οποίος ενσωματώθηκε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΗΔΙΚΑ, ο νέος Συστηματικός Κατάλογος Κωδικών της Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας ICD-10, που ονομάστηκε «Ελληνική Τροποποίηση ICD – 10, ICD – 10 – GrM (Greek Modification), έκδοση 2017, εκδοχή (version) 2», περιλαμβάνει την κωδικοποίηση ασθενειών, συμπτωμάτων και αιτίων και συντάσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Ποια κίνητρα ζητούν οι αναισθησιολόγοι

Συντάκτης:
Αιμίλιος Νεγκής - Virus.com.gr

Μία από τις ανοιχτές πληγές του ΕΣΥ που καλείται να γιατρέψει ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι οι δραματικές ελλείψεις σε αναισθησιολόγους. Φαινόμενο που οδηγεί σε αύξηση του χρόνου αναμονής για προγραμματισμένα χειρουργεία με ταλαιπωρία και τεράστια δυσαρέσκεια των ασθενών.

Σήμερα, είναι κενό περίπου το 40% των οργανικών θέσεων και το χειρότερο είναι κενές το 70% των θέσεων ειδικευόμενων ιατρών! Δυστυχώς, τα κίνητρα που θέσπισε η κυβέρνηση πέρσι τον Απρίλιο αποδείχθηκαν πενιχρά (επίδομα 400 ευρώ το μήνα), καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στις προκηρύξεις κατά προτεραιότητα για θέσεις αναισθησιολόγων, που έγιναν τους περασμένους μήνες.

Γεωργιάδης: Τι απάντησε για τους μισθούς γιατρών και νοσηλευτών στην Ιρλανδία

Iatropedia newsroom

«Η ιδέα να πάμε το γενικό μισθό στο ΕΣΥ στα 10.000 ευρώ δεν μπορεί να γίνει. Δεν το αντέχει το κράτος»

«Οι μεγάλοι μισθοί στη Ιρλανδία είναι συνέπεια της μεγάλης έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών στη χώρα αυτή. Δεν είναι γιατί έχουν πληθώρα γιατρών. Όταν έχεις πληθώρα γιατρών και νοσηλευτών πέφτουν οι μισθοί», ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις μισθολογικές ανισότητες των υπαλλήλων του ΕΣΥ έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ο υπουργός απάντησε: «Η Κύπρος δίνει 5.000 ευρώ το μήνα σε ένα γιατρό του δικού τους ΕΣΥ και δεν έχει γιατρούς. Η Ρουμανία δίνει 7.000 ευρώ. Η έλλειψη γιατρών, ιδιαίτερα σε ορισμένες ειδικότητες σήμερα είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν είναι τόσο απλό. Εμείς στους αναισθησιολόγους όταν πάνε να κάνουν εφημερία δίνουμε 250 ευρώ ανά εφημερία. Το σύστημά μας προσπαθεί να ανταγωνιστεί. Δεν μπορούμε όμως να φτάσουμε τους μισθούς άλλων χωρών. Η ιδέα να πάμε το γενικό μισθό στο ΕΣΥ στα 10.000 ευρώ δεν μπορεί να γίνει. Δεν το αντέχει το κράτος. Να μιλάμε στα σοβαρά. Οι μεγάλοι μισθοί στη Ιρλανδία είναι συνέπεια της μεγάλης έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών στη χώρα αυτή. Δεν είναι γιατί έχουν πληθώρα γιατρών. Όταν έχεις πληθώρα γιατρών και νοσηλευτών πέφτουν οι μισθοί».

Έλεγχος αποθεμάτων σε φάρμακα σε όλη την αλυσίδα του φαρμάκου

Μελλοντικά η λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων θα λειτουργήσει και app για τους ασθενείς

Ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, η παραγωγική λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ).

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, θα γίνεται από το Υπουργείο Υγείας η παρακολούθηση του αποθέματος και της διακίνησης επιλεγμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Αλλάζει η συνταγογράφηση στα φάρμακα με αύξηση στις εμπορικές ονομασίες – Έρχονται ανακοινώσεις Άδωνι

Αλλάζει η συνταγογράφηση στα φάρμακα με αύξηση στις εμπορικές ονομασίες – Έρχονται ανακοινώσεις Άδωνι

Τι αλλάζει άμεσα στις συνταγές και τα φάρμακα ο νέος υπουργός Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Αλλαγές στα φάρμακα δρομολογεί άμεσα η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προτίθεται ακόμη και εντός της εβδομάδας να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τις αλλαγές που θα κάνει συνολικά στα φάρμακα και την πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί μία δραστική αλλαγή στη συνταγογράφηση των φαρμάκων που κάνουν οι γιατροί, καθώς θα αυξηθεί το ποσοστό που θα επιτρέπεται να γράφουν με εμπορική ονομασία.

Δόμνα Μιχαηλίδου: Έρχεται 50% αύξηση στους μισθούς των γιατρών των ΚΕΠΑ

Iatropedia newsroom

«Έχουμε μόνο 500 γιατρούς ΚΕΠΑ και τώρα μέσα στο μήνα αυτοί οι 500 θα υπερδιπλασιαστούν και θα γίνουν 1.000 με 1.200. Θα διπλασιαστούν, όπως θα αυξηθεί κατά 50% και ο μισθός τους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός

Απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ατζέντα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έδωσε η αρμόδια υπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου, στην εκπομπή «Στούντιο με θέα» στον ΑΝΤ1.

Για τα υπερβάλλοντα ποσά που πιστώθηκαν σε συνταξιούχους τον Μάρτιο του 2023 είπε τα εξής:

«Το 2023 για πρώτη φορά στη μεταμνημονιακή εποχή, έγινε αύξηση 7% στις συντάξεις. Τον Μάρτιο 2023 λοιπόν, από αστοχία της αναδόχου εταιρείας, 572.000 συνταξιούχοι έλαβαν διπλή αύξηση. Το συνολικό υπερβάλλον ποσό, που πληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023 ανερχόταν στα 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 26 ευρώ περίπου ανά συνταξιούχο. Οι συνταξιούχοι που επηρεάστηκαν από την παραπάνω αστοχία, είχαν προσωποποιημένη πληροφόρηση εντός του ίδιου μήνα (3ος/2023) μέσα από την ανάρτηση των μηνιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων τους στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ. Τον μήνα αυτό έγινε δεύτερη υπενθύμιση από τον e-ΕΦΚΑ. Στα σημειώματα αυτά αναφερόταν ρητώς το υπερβάλλον ποσό, που καταβλήθηκε. Ο μέσος όρος ποσού που θα παρακρατηθεί ανά συνταξιούχο είναι περίπου 26 ευρώ με την καταβολή των συντάξεων είτε Φεβρουαρίου 2024 είτε Μαρτίου 2024. Η πλειονότητα της παρακράτησης είναι μέχρι τα 10 ευρώ. Στην ανάδοχη εταιρεία, η οποία ευθύνεται για την αστοχία, έχει γίνει η διαδικασία για την επιβολή ρήτρας και θα επιβληθεί πρόστιμό εντός των επόμενων μηνών.»

Γεωργιάδης: Έρχονται μέτρα για τους γιατρούς, που “γράφουν” πολλά φάρμακα

Συντάκτης:
Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Επιτέλους, έπειτα από μία σχεδόν δεκαετία, εμφανίζεται υπουργός Υγείας, ο οποίος κάνει λόγο για αυστηρά μέτρα ελέγχου της κατανάλωσης φαρμάκων, που ως γνωστόν κινείται ανεξέλεγκτα με οδυνηρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία (μικροβιακή αντοχή, παρενέργειες φαρμάκων) με ορατό τον κίνδυνο πλέον οι φαρμακοβιομηχανίες να μην μπορούν να εισάγουν νέα φάρμακα στην ελληνική αγορά!

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το Σάββατο το πρωί στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά εξήγγειλε εξονυχιστικούς ελέγχους στη συνταγογράφηση φαρμάκων με αυστηρά πρωτόκολλα και πως ο ΕΟΠΥΥ θα έρθει σε επικοινωνία με τους ιατρούς που “γράφουν” πολλά φάρμακα. Είπε μάλιστα ότι σημειολογικά θα καλέσει ο ίδιος τον πρώτο γιατρό με την παρουσία τηλεοπτικών καμερών.

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στη μικροβιακή αντοχή: 2.100 άτομα κατέληξαν τα τελευταία χρόνια

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Αύξηση λοιμώξεων και θανάτων λόγω μικροβιακής αντοχής στα ελληνικά νοσοκομεία, βάζει την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην Ευρώπη για το 2020.

Θλιβερή πρωτιά κατέχει η Ελλάδα στον αριθμό θανάτων που αποδόθηκαν στον αόρατο εχθρό της μικροβιακής αντοχής, ανά 100.000 ανθρώπους, το 2020. Η χώρα μας ξεχωρίζει ως η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, με 20 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού, ακολουθούμενη από την Ιταλία, με 19 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 6 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.

Υπουργείο Οικονομικών: Στοχεύει σε ιστορικό ρεκόρ είσπραξης φόρων

Πάνω από 13,33 δισ. ευρώ αναμένεται να συγκεντρώσει το κράτος από τα φυσικά πρόσωπα το 2024

Από την έντυπη έκδοση
Θάνος Τσίρος • thtsiros@naftemporiki.gr

Ιστορικό ρεκόρ στην είσπραξη φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θέλει να επιτύχει φέτος το υπουργείο Οικονομικών, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 13,33 δισ. ευρώ, τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με το 2023.

Για να πραγματοποιηθεί το ρεκόρ θα πρέπει να αυξηθούν και τα δηλωθέντα εισοδήματα στην εφορία τουλάχιστον στα 95 δισ. ευρώ.

Η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού «απαιτεί» επομένως όχι ένα αλλά δύο πολυετή ρεκόρ: και να εκτοξευτεί η φορολογητέα ύλη στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί τουλάχιστον από το 2011, και να εισπραχθούν οι περισσότεροι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Πού «ποντάρει» το οικονομικό επιτελείο για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα;Στην ονομαστική αύξηση των εισοδημάτων. 

Τι είναι η «κλοπή ανοσίας» και πώς κάποιες λοιμώξεις μπορούν να μας κάνουν πιο ευπαθείς σε άλλες

Iatropedia newsroom

Η «κλοπή ανοσίας» δεν έχει να κάνει με τη μειωμένη ανοσία απέναντι σε βακτήρια και ιούς που επέρχεται από την έλλειψη έκθεσης σε αυτά τα παθογόνα

Η λοίμωξη από την COVID-19 μπορεί να ενισχύσει την ανοσία σας στον ιό, αλλά μπορεί επίσης να σας κάνει πιο επιρρεπείς στο να αρρωστήσετε από άλλες ασθένειες;

Αυτή είναι η θεωρία που διατυπώνεται σε μια νέα επιστημονική εργασία που δημοσιεύθηκε στο JAMA Medical News and Perspectives, η οποία εξετάζει μια πιθανή σχέση μεταξύ της COVID και της πρόσφατης αύξησης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

3o Δημογραφικό Συνέδριο Economist – Α. Γεωργιάδης: «Θα απαιτηθούν δύσκολες αποφάσεις» – 5 πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Αύξηση των δαπανών της υγειονομικής περίθαλψης επιφέρει το δημογραφικό πρόβλημα και η γήρανση του πληθυσμού, ανέφερε στο 3o Δημογραφικό Συνέδριο ECONOMIST, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Περισσότεροι άνθρωποι θα χρειάζονται σύνταξη και λιγότεροι άνθρωποι θα υπάρχουν για να δουλεύουν, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της 3ης Συνόδου Κορυφής του Economist για το δημογραφικό, «Αντιμετωπίζοντας το δημογραφικό ως έκτακτη ανάγκη» Ο ρόλος της επιστήμης, των κυβερνήσεων, των πολιτών, που διεξάγεται 18-19 Ιανουαρίου 2024 στο Καβούρι.

Πρόσθεσε δε πως «τα νούμερα δεν βγαίνουν και θα απαιτηθούν δύσκολες αποφάσεις τα χρόνια που θα ακολουθήσουν». Παρατήρησε επίσης, ότι η γήρανση του πληθυσμού σημαίνει αύξηση των δαπανών για υγειονομική περίθαλψη, ιδίως όσο προσθέτει κανείς τις νέες τεχνολογίες, τα νέα φάρμακα και τις νέες θεραπείες.

ΕΚΑΒ: Με 10 νέα ασθενοφόρα ενισχύεται ο στόλος

ΕΚΑΒ: Με 10 νέα ασθενοφόρα ενισχύεται ο στόλος

Οι πόροι για τα ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ προήλθαν από δωρεές Ελλήνων στον ειδικό λογαριασμό Covid-19

HR

Παραδόθηκαν σήμερα 10 νέα ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που ήρθαν να προστεθούν στα 7 που ήδη παραδόθηκαν εντός του 2023. Οι πόροι για τα 17 αυτά ασθενοφόρα προήλθαν από δωρεές Ελλήνων συμπολιτών μας στον ειδικό λογαριασμό Covid-19.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ Αθήνας, παρουσία του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, και του προέδρου του ΕΚΑΒ Νικόλαου Παπαευσταθίου.

Θεμιστοκλέους: «Οι ελλείψεις στο ΕΣΥ θα αντιμετωπιστούν με άνοιγμα της δυνατότητας εργασίας στους ιδιώτες»

Iatropedia newsroom

Με την παροχή δυνατότητας να εργάζονται οι ιατροί του ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα, το υπ. Υγείας σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία.

Παρέχοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα καθώς και με άλλα κίνητρα, το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού συγκεκριμένων ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού, ανέφερε:

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

18 01 2024 Συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον Υπουργό Υγείας κύριο Άδωνη Γεωργιάδη.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ)
Χαρ. Τρικούπη 12,Ηλιούπολη Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)
Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ)
Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
Τσόχα 15-17, Αθήνα, Τ.Κ. 11521, ΤΗΛ. 2106855949

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539

Αθήνα, 18/01/2024

Δελτίο Τύπου

Συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον Υπουργό Υγείας κύριο Άδωνη Γεωργιάδη.

Σήμερα Πέμπτη 18/01/2024 έγινε συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Π.Φ.Υ. με τον Υπουργό Υγείας κύριο Άδωνη Γεωργιάδη. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φ. Πατσουράκος, ο πρόεδρος ΠΟΣΙΠΥ κ. Θ. Χατζηπαναγιώτου, ο πρόεδρος ΠΑΣΙΔΙΚ κ. Ι. Καραμηνάς, η πρόεδρος ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ κα. Α. Μαστοράκου και ο πρόεδρος του ΠΑΝΙΔΙ κ. Δ .Φασίτσας. Η συνάντηση διήρκησε πέραν της μίας ώρας και συζητήθηκαν εκτενώς θέματα που απασχολούν τον κλάδο. 

Άδωνις Γεωργιάδης: Έως 5 ευρώ το εμβόλιο κορονοϊού σε ιατρεία και φαρμακεία – Δεν θα επιστραφούν πρόστιμα στους ανεμβολίαστους

Άδωνις Γεωργιάδης: Έως 5 ευρώ το εμβόλιο κορονοϊού σε ιατρεία και φαρμακεία – Δεν θα επιστραφούν πρόστιμα στους ανεμβολίαστους

Τι είπε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και την διαγραφή προστίμων

HR

Το κόστος για εμβόλιο κατά του κορονοϊού, σε ιατρείο ή φαρμακείο θα φτάνει έως και τα πέντε ευρώ δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ερωτηθείς για τους εμβολιασμούς έναντι του κορονοϊού, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «η αρχική σκέψη είναι ότι θα διατηρηθούν όλα τα κανάλια εμβολιασμού σε όλες τις δημόσιες δομές δωρεάν, όπως το κάνει σήμερα ο καθένας και όποιος το κάνει σε ιατρείο ή φαρμακείο να μπορεί ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός να ζητά ένα ποσό, το ανώτερο πέντε ευρώ», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναισθησιολόγος έπαθε εγκεφαλικό μετά από εφημερία – «Συγγνώμη» από τον Γεωργιάδη

Iatropedia newsroom

Σοκάρει αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, η οποία κατέρρευσε ύστερα από πολύωρη εφημερία!

Στο τέλος της εφημερίας, η αναισθησιολόγος, όπως περιέγραψε, μούδιασε στο πρόσωπό της και την ξάπλωσαν σε κρεβάτι οι συνάδελφοί της. Η γυναίκα μίλησε στον ΑΝΤ1, ενώ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, που ήταν επίσης καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του κράτους!

«Καταλάβαμε ότι κάτι συμβαίνει και ήρθε η νευρολόγος και διαπιστώσαμε ότι ήταν εγκεφαλικό. Κάναμε θρομβόλυση, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις», είπε η 44χρονη στον ΑΝΤ1.

«Κάνουμε 10-12 εφημερίες ο καθένας, δύσκολες. Είμαστε μέσα κι έξω από τα χειρουργεία συνέχεια.

Τα τρία μέτρα Άδωνι στα φάρμακα – Συνταγές μόνο με έγκριση ΕΟΠΥΥ, έλεγχοι στους γιατρούς και «μπλόκο» στα ανενεργά ΑΜΚΑ

Τα τρία μέτρα Άδωνι στα φάρμακα – Συνταγές μόνο με έγκριση ΕΟΠΥΥ, έλεγχοι στους γιατρούς και «μπλόκο» στα ανενεργά ΑΜΚΑ

Ποια τρία νέα μέτρα στα φάρμακα ανακοίνωσε στους εκπροσώπους του κλάδου ο υπουργός Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Με τρία άμεσα μέτρα στα φάρμακα που θα εφαρμόσει τις επόμενες εβδομάδες, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρεί να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη που έχει πάρει την ανιούσα εδώ και μήνες.

Παρότι ο νέος υπουργός Υγείας δεν θα αλλάξει άμεσα όλη τη φαρμακευτική πολιτική που θα ακολουθεί η χώρα, έχει καταλήξει σε τρία μέτρα με τα οποία θα περιορισθεί το clawback που πληρώνουν σήμερα οι φαρμακευτικές εταιρείες (υποχρεωτικές επιστροφές με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης). Ένας περιορισμός που επιβάλλεται τόσο για να ισορροπήσει η αγορά φαρμάκου, όσο και γιατί αποτελεί δέσμευση στους «θεσμούς».