Ο κορωνοϊός σήμανε το τέλος του "χρυσού κανόνα" αντιμετώπισης ενός θανατηφόρου νέου ιού. Οι δυο στρατηγικές και τα «επικίνδυνα σήματα» για την επόμενη υγειονομική κρίση.
IATRONET
Για μεγάλο μέρος του περασμένου αιώνα, μια στρατηγική γνωστή ως «εξάλειψη» ήταν ο «χρυσός κανόνας» για την αντιμετώπιση θανατηφόρων νέων ιών. Αλλά η απότομη ανατροπή της πολιτικής της «Zero Covid» στην Κίνα ρίχνει σκιές στη συγκεκριμένη προσέγγιση και δημιουργεί ερωτήματα ως προς το ποια θα είναι η στρατηγική του πλανήτη στην επόμενη πανδημία.
Ακόμη και εκτός Κίνας, θυμίζει το Bloomberg, τα μέτρα που ελήφθησαν, όπως οι εντολές παραμονής στο σπίτι αποδείχθηκαν πολιτικά αντιδημοφιλή και δύσκολο να εκτελεστούν. Με ορισμένους ιατρικούς εμπειρογνώμονες να αμφιβάλλουν για το εάν τα αερομεταφερόμενα παθογόνα του αναπνευστικού μπορούν να κατασταλούν, αξιωματούχοι δημόσιας υγείας δεν έχουν πλέον μια κοινή θέση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο περιορισμού νέων μολυσματικών ασθενειών.
Στις αρχές της πανδημίας, κάποιοι υποστήριξαν ότι η "εξάλειψη" ήταν ηθικά, επιστημονικά και οικονομικά καλύτερη επιλογή από τις λεγόμενες προσεγγίσεις «μετριασμού», όπως η επιβράδυνση της εξάπλωσης της νόσου μέσω της φυσικής απόστασης και ο περιορισμός των κοινωνικών συναθροίσεων ή το να αφεθεί ελεύθερη η κυκλοφορία του μεταξύ των νέων και να προστατευτούν τα πιο ευάλωτα μέλη του πληθυσμού.