Δευτέρα 5 Μαΐου 2025

Εβαλαν την Τεχνητή Νοημοσύνη να διοικήσει μια εταιρεία: Αυτό που συνέβη λέει πολλά για το μέλλον της εργασίας

Φωτογραφία: Shutterstock

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα όρια της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στον χώρο της εργασίας αποκαλύπτει μία πρωτοποριακή μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon που έχει έδρα στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες προσομοίωσαν τη λειτουργία μιας επιχείρησης, στην οποία όλες οι βασικές θέσεις είχαν ανατεθεί σε προηγμένα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης, προκειμένου να αξιολογήσουν την ικανότητά τους να υποκαταστήσουν πραγματικούς εργαζομένους.

Τα αποτελέσματα αποδεικνύονται καθησυχαστικά για όσους ανησυχούν για την αντικατάσταση των θέσεων εργασίας από μηχανές.

Απογοητευτικές επιδόσεις από τους εργαζόμενους Τεχνητής Νοημοσύνης: Το 75% των εργασιών έμεινε ανεκπλήρωτο

Κυριακή 4 Μαΐου 2025

Aπλήρωτοι 5 μήνες για απογευματινά χειρουργεία

kathimerini.gr
Το πρόβλημα που παρατηρείται σε ορισμένα νοσοκομεία είναι σε γνώση του υπουργείου Υγείας και αναμένεται να επιλυθεί το επόμενο διάστημα.

Tα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία ξεκίνησαν στα τέλη Νοεμβρίου 2024 ώστε έως το τέλος του 2025 να έχουν εξυπηρετηθεί περί τα 37.000 περιστατικά που είναι σε αναμονή τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Ο στόχος δύσκολα θα επιτευχθεί κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού. [SHUTTERSTOCK]

Απλήρωτοι για τις υπηρεσίες που παρέχουν στο πλαίσιο των απογευματινών χειρουργείων είναι από τον περασμένο Δεκέμβριο γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης. Από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν ξεκινήσει τα δωρεάν για τους ασθενείς απογευματινά χειρουργεία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την αποζημίωση των χειρουργών, των αναισθησιολόγων και του λοιπού απαραίτητου προσωπικού που συμμετέχει σ’ αυτά.

ΕΟΠΥΥ: Ανακοινώθηκαν νέα όρια δαπανών για νοσηλείες, διαγνωστικές εξετάσεις και συμπληρώματα διατροφής – Όλοι οι πίνακες

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Την υπουργική απόφαση με τα ετήσια όρια δαπανών στους ιδιώτες παρόχους, έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε τα νέα ετήσια όρια δαπανών για το 2025, ενημερώνοντας επίσημα τους ιδιώτες παρόχους υγείας για τα ανώτατα ποσά που μπορούν να διατεθούν ανά κατηγορία υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στον έλεγχο των συνολικών εξόδων του Οργανισμού, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξεπεραστεί ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός. Σε περίπτωση υπέρβασης, τίθεται σε εφαρμογή ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής χρημάτων — γνωστός και ως clawback — από τους παρόχους προς τον ΕΟΠΥΥ.

Σάββατο 3 Μαΐου 2025

Προσωπικός γιατρός: Στον “αέρα” πάνω από 3,5 εκατομμύρια πολίτες χωρίς γιατρό – Λήγει η προθεσμία

Πηγή: Freepik
Προσωπικός γιατρός: Στον “αέρα” πάνω από 3,5 εκατομμύρια πολίτες χωρίς γιατρό – Λήγει η προθεσμία

Προσωπικός γιατρός με νέες δυσκολίες, την ώρα που από το τέλος Ιουνίου θα αρχίσουν αυτόματες εγγραφές

Δήμητρα Ευθυμιάδου ΗR

Προσωπικός γιατρός ξανά με νέα αγκάθια και ελλείψεις.

Δύο μήνες προθεσμία έχουν οι δικαιούχοι πολίτες να επιλέξουν τον δικό τους προσωπικό γιατρό και να εγγραφούν στο σύστημα, καθώς μέχρι το τέλος Ιουνίου δίνεται η δυνατότητα από το υπουργείο υγείας να βρουν εκείνον που επιθυμούν. Διαφορετικά η πλατφόρμα θα τους εγγράψει αυτομάτως ψηφιακά σε κάποιον που βρίσκεται κοντά στην περιοχή τους.

Παρασκευή 2 Μαΐου 2025

Κοντά στη θεραπεία της άνοιας οι επιστήμονες – Χρησιμοποιούν ζωντανό ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό για να επιταχύνουν τις έρευνες


Κοντά στη θεραπεία της άνοιας οι επιστήμονες – Χρησιμοποιούν ζωντανό ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό για να επιταχύνουν τις έρευνες.
Βρετανική επιστημονική ομάδα εξέθεσε ζωντανά κύτταρα σε τοξικές πρωτεΐνες για να συγκεντρώσει σπάνια στοιχεία για το πώς αναπτύσσεται η άνοια


Επιστήμονες χρησιμοποίησαν ζωντανό ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό για να μιμηθούν τα πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, της πιο κοινής μορφής άνοιας, σε μια ανακάλυψη που θα επιταχύνει τις έρευνες για θεραπεία.

Μια βρετανική ομάδα εξέθεσε με επιτυχία υγιή εγκεφαλικό ιστό από ζωντανούς ασθενείς του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας σε μια τοξική μορφή μιας πρωτεΐνης που συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ – η οποία είχε ληφθεί από ασθενείς που πέθαναν από τη νόσο – για να δείξει πώς καταστρέφει τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων σε πραγματικό χρόνο.

Πέμπτη 1 Μαΐου 2025

Νοσοκομεία με χρέη 1,3 δισ. ευρώ για ιατροτεχνολογικά υλικά

Υποχρεωτικές εκπτώσεις μέχρι 5% στους διαγωνισμούς προμήθειας υλικών για τα νοσοκομεία

Οφειλές ύψους 1,3 δισ. ευρώ από τα νοσοκομεία μετρούν οι εταιρίες ιατρικών μηχανημάτων και υλικών, καθώς η μειωμένη χρηματοδότηση που προβλέπεται για τις μονάδες υγείας έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία στη δημιουργία χρεών.

Οι οφειλές αυτές αφορούν προμήθειες ενός έτους περίπου, προκαλώντας δυσκολίες στη λειτουργία των επιχειρήσεων ιατροτεχνολογικού υλικού. Η καθυστέρηση, έρχεται σε αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία που έχει υιοθετήσει η χώρα μας και η οποία προβλέπει την εξόφληση των προμηθευτών εντός 60 ημερών.

Το πρόβλημα έθεσε η διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας, όπου διαπιστώθηκε ότι το υπουργείο είχε άγνοια…

Ξεκινά η αξιολόγηση και στα δημόσια νοσοκομεία – Πώς θα γίνεται η βαθμολόγηση

 Αξιολόγηση και για τις δημόσιες μονάδες υγείας απ’ ευθείας από τους πολίτες

Πηγή ΦΩΤΟ: freepik

Από αξιολόγηση θα περάσουν και τα δημόσια νοσοκομεία όπως άλλωστε και όλος ο δημόσιος τομέας με απόφαση της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα.
Μάλιστα οι δημόσιες μονάδες υγείας θα περάσουν από διπλή αξιολόγηση τόσο από αυτή που προετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όσο και από αυτή που σχεδιάζεται από το υπουργείο Υγείας.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται 5 εκατομμύρια πολίτες να κληθούν να βαθμολογήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, όπως εξάλλου θα πράξουν και με άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Ειδικότερα οι πολίτες που έχουν εγγραφεί στο εθνικό μητρώο επικοινωνίας και έχουν διασυνδέσει τα επίσημα στοιχεία τους στο gov.gr για να είναι διαθέσιμα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές τους με το δημόσιο, θα λάβουν ενημέρωση για να βαθμολογήσουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Τετάρτη 30 Απριλίου 2025

Γαλλία: Όχι οθόνες στα παιδιά κάτω των 6 ετών, συνιστούν πέντε επιστημονικές ενώσεις

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Τι κίνδυνοι υπάρχουν για την ανάπτυξη των παιδιών, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Οι δραστηριότητες που βασίζονται σε οθόνες πρέπει να απαγορευτούν στα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών, διότι επηρεάζουν μόνιμα την υγεία και τις νοητικές δεξιότητές τους, αναφέρουν πέντε γαλλικές επιστημονικές ενώσεις σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι ενώσεις απευθύνουν έκκληση για «συλλογική ευαισθητοποίηση» σε νέους γονείς, δασκάλους, παιδαγωγούς, φροντιστές και πολιτικούς που χαράσσουν αποφάσεις. Την ανακοίνωση/έκκληση συνυπογράφουν:
Η Γαλλική Εταιρεία Παιδιατρικής
Η Γαλλική Εταιρεία Δημοσίας Υγείας
Η Γαλλική Εταιρεία Ψυχιατρικής Παιδιού & Εφήβου
Η Γαλλική Εταιρεία Οφθαλμολογίας
Η Γαλλόφωνη Εταιρεία Υγείας & Περιβάλλοντος.

Διόρθωση του Υπουργείου μετά το εξώδικο των ιατρών της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας


Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Σε ορθή επανακοινοποίηση της προκήρυξης θέσεων ιατρών για τις ΜΕΘ προχώρησε το Υπουργείο Υγείας μετά το εξώδικο από την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας. Η Εταιρεία είχε διαμαρτυρηθεί για τον αποκλεισμό των παθολόγων από τις θέσεις των Επιμελητών και Διευθυντών.

Με το εξώδικο προς τον υπουργό η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας είχε επισημάνει ότι αναφέρονταν οι 59 θέσεις για τις ΜΕΘ των Νοσοκομείων της χώρας κυρίως στον εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητή Β αλλά και του Επιμελητή Α’ και του Διευθυντή χωρίς όμως να ορίζεται μεταξύ των ιατρικών ειδικοτήτων που μπορούν να διεκδικήσουν τη θέση η ειδικότητα της παθολογίας ήδη εσωτερικής παθολογίας. Στο εξώδικο επισημαίνονταν παραδείγματα νοσοκομείων και παραλείψεις ειδικοτήτων.

Τρίτη 29 Απριλίου 2025

Παθολόγοι: Ζητούν υποχρεωτική συνταγογράφηση φαρμάκου για το αδυνάτισμα – «Απαιτείται ιατρική καθοδήγηση»

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Να συνταγογραφείται υποχρεωτικά η τιρζεπατίδη, φάρμακο που εγκρίθηκε πρόσφατα και κυκλοφορεί και στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ζητούν οι Παθολόγοι.

Όπως αναφέρει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ), η χρήση του φαρμάκου με τη δραστική ουσία τιρζεπατίδη (εμπορική ονομασία Mounjaro), απαιτεί ιατρική καθοδήγηση, καθώς έχει ανεπιθύμητες αντιδράσεις όπως όλα τα φάρμακα και για τον λόγο αυτό επιβάλλεται η συνταγογράφησή του και όχι η ελεύθερη διάθεσή του από τα φαρμακεία.

«Ζητούμε από τον ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας την άμεση ένταξη της Τιρζεπατίδης (Mounjaro) στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως συμβαίνει με άλλα φάρμακα αυτής της κατηγορίας. Κρίνουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ενημερωθεί το κοινό και να ληφθούν ρυθμιστικά μέτρα από την Πολιτεία», τονίζουν συγκεκριμένα οι παθολόγοι και προσθέτουν πως η πρόσβαση στο φάρμακο πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν ιατρικής εκτίμησης, με πλήρη ενημέρωση του ασθενούς για τις ενδείξεις, αντενδείξεις, αλλά και παρακολούθηση της θεραπείας.

Να σημειωθεί πως η Τιρζεπατίδη είναι ένα ενέσιμο φάρμακο που ενδείκνυται για τη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας (μσ ΔΜΣ μεγαλύτερο του 30).

Έρχεται τριπλή αξιολόγηση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ - Πώς θα καταγράφεται η αποδοτικότητα


Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, ώστε να αξιολογηθούν όλες οι δημόσιες δομές και οι υπηρεσίες

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Αξιολόγηση και στα νοσοκομεία και μάλιστα με 3 τρόπους προβλέπουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την εκτίμηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημοσίου.

Ειδικότερα φαίνεται ότι οι υπηρεσίες του ΕΣΥ θα αξιολογηθούν πολύ περισσότερο από κάθε άλλη δημόσια δομή, αφού θα περάσουν από έλεγχο των πολιτών αλλά και από ειδικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς με 3 διαφορετικούς τρόπους.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ειδική ψηφιακή πλατφόρμα ώστε να αξιολογηθούν όλες οι δημόσιες δομές και οι υπηρεσίες, ώστε αμέσως μετά να υπάρξουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τη βελτίωσή τους.

Δευτέρα 28 Απριλίου 2025

Νοσοκομεία: Χωρίς τέλος η βία κατά γιατρών και νοσηλευτών

Αυξάνονται οι βιαιοπραγίες κατά γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία όλης της χώρας
Πηγή: Freepik

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στα νοσοκομεία οι επιθέσεις κατά γιατρών και νοσηλευτών από συνοδούς ασθενών. Το φαινόμενο φαίνεται να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, αφού σχεδόν κάθε εβδομάδα καταγράφεται και ένα περιστατικό βίας κατά ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας να είναι ανάστατοι.

Το φαινόμενο εξελίσσεται συνήθως στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά τη διάρκεια εφημεριών, όπου εξαιτίας έλλειψης προσωπικού η εξυπηρέτηση γίνεται με δυσκολία. Έτσι οι συνοδοί των ασθενών πολύ συχνά χειροδικούν κατά γιατρών και νοσηλευτών και τις περισσότερες φορές δεν μπορούν ουσιαστικά να προφυλαχθούν.

Κυριακή 27 Απριλίου 2025

Αχαΐα: Νέοι 29 γιατροί σε Νοσοκομεία Από 12 «Αγιος Ανδρέας» – Ρίο, 3 Καραμανδάνειο και από 1 Αίγιο και Καλάβρυτα

Το υπουργείο Υγείας άναψε «πράσινο φως» για προσλήψεις στην Αχαΐα

Το προσωπικό θα ανταποκριθεί καλύτερα στις αυξημένες απαιτήσεις


Μια από τις δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη για την ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμους γιατρούς γίνεται πράξη, καθώς ανακοινώθηκε η προκήρυξη 530 θέσεων ειδικευμένων διαφόρων βαθμών στο πλαίσιο της ενίσχυσης του προσωπικού των υγειονομικών δομών σε όλη τη χώρα, από τους οποίους οι 29 αφορούν Νοσοκομεία της Αχαΐας.

Μ’ αυτές τις προσλήψεις, που αναμένεται να υλοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι και κατόπιν να πιάσουν δουλειά, θα δώσει τη δυνατότητα στο ιατρικό προσωπικό να ανταποκριθεί καλύτερα στις αυξημένες απαιτήσεις, που υπάρχουν στην περιοχή. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων αρχίζει 7 και λήγει στις 23 Μαΐου.

Ο Υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε: «Επιβεβαιώνεται έμπρακτα η στρατηγική μας για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και την αναβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας. Για την κατανομή των θέσεων λήφθηκαν υπόψη οι ελλείψεις και οι ανάγκες των υγειονομικών δομών, επιδιώκοντας την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής. Ευελπιστούμε ότι τα σημαντικά ενισχυμένα οικονομικά κίνητρα, που θεσπίσαμε, καθώς και η ταυτόχρονη πρόσκληση πολλών θέσεων, θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον του ιατρικού προσωπικού της χώρας, ώστε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα και να καλυφθούν οι θέσεις στις περιοχές αυτές».

Πόσο εφικτή είναι η πολιτική συναίνεση στην Υγεία;

Γιάννης Υφαντόπουλος - oloygeia.gr


Ένας από τους βασικότερους παράγοντες της ύφεσης και της απόκλισης από τη μέση ευρωπαϊκή τάση ανάπτυξης της Χώρας μας, ήταν η πολιτική τοξικότητα και η έλλειψη συναίνεσης.

Το 2025 βρίσκει την Ελλάδα σε ένα σταυροδρόμι ραγδαίων εξελίξεων και μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας. Από την μια πλευρά η δεκαετής οικονομική κρίση, τα τρία μνημόνια και στη συνέχεια η πανδημία της COVID-19, που επιδείνωσαν την υγεία του Ελληνικού πληθυσμού και στοίχισαν 3,5 χρόνια υγιούς επιβίωσης, και από την άλλη, οι προκλήσεις που δημιουργήθηκαν κατά την έξοδο από την κρίση φέρνουν στο προσκήνιο την αναζήτηση της άριστης στρατηγικής που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.


Την τελευταία δεκαπενταετία, τα θέματα της υποχρηματοδότησης, της αποδοτικότητας, των ανικανοποίητων αναγκών υγείας, και των ανισοτήτων στην πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες απασχόλησαν τους διεθνείς οργανισμούς, τις κυβερνήσεις και τους υπευθύνους χάραξης των πολιτικών υγείας. Σε πολλές επιτελικές συνεδριάσεις των υπουργών υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του ΟΟΣΑ έχει επισημανθεί η ανάγκη αύξησης των επενδύσεων στην υγεία για την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Αγαπηδάκη: Δωρεάν εξετάσεις από ενδοκρινολόγο και δωρεάν φάρμακα για όσους έχουν σοβαρή παχυσαρκία

Iatropedia newsroom

Οσοι πολίτες εντοπίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» τα Καρδιαγγειακά να έχουν σοβαρή παχυσαρκία, θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν δωρεάν και να λάβουν επίσης δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία.

Δύο πολύ σημαντικές ειδήσεις για τη δημόσια υγεία έκανε γνωστές η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η πρώτη είδηση είναι ότι όσοι πολίτες εντοπίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» τα Καρδιαγγειακά να έχουν σοβαρή παχυσαρκία, θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν δωρεάν από ενδοκρινολόγο και να λάβουν επίσης δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία.

Σάββατο 26 Απριλίου 2025

Όργιο με τις παράνομες συνταγογραφήσεις Ζάναξ (Xanax): Συνταγογράφησαν άλλα 200 κουτιά σήμερα παρά τις αποκαλύψεις

Iatropedia newsroom

Παρά τις αποκαλύψεις που έκανε η εκπομπή Live News στις 23/4/2025, σήμερα το πρωί, δηλαδή μόλις δύο ημέρες μετά, συνταγογραφήθηκαν παράνομα άλλα 160 κουτιά Xanax

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής Live News, που συνεχίζεται και σήμερα, μετά την αποκάλυψη ότι προ ημερών και μέσα σε μόλις δύο ημέρες συνταγογραφήθηκαν σε 72χρονο -που δεν γνώριζε τίποτα σχετικά- 40 κουτιά αγχολυτικά, σήμερα το πρωί, 25 Απριλίου, συνταγογραφήθηκαν παρανόμως άλλα 200 κουτιά Xanax στο ίδιο ΑΜΚΑ, όμως με άλλο κωδικό (δηλαδή από άλλο γιατρό και, συγκεκριμένα, από παθολόγο στους Αμπελόκηπους).

Μάλιστα, υπάρχουν βίντεο με δύο μέλη του κυκλώματος να παίρνουν τα φάρμακα με το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου από φαρμακεία. Ένας από αυτούς, εκτελεί συνταγές στα φαρμακεία, δηλώνοντας εγγονός του 72χρονου. Εκτέλεσε, μάλιστα, συνταγές σε συνολικά εννέα (9) φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.

Παρασκευή 25 Απριλίου 2025

Μητσοτάκης: Ρύθμιση για αναγνώριση ιατρικής ειδικότητας στις ΗΠΑ

«Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία. Ανοίγει με αυτόν τον τρόπο ένας δρόμος επαναπατρισμού έμψυχου δυναμικού, διακεκριμένων επιστημόνων από τις ΗΠΑ», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Στην τελετή απονομής των Βραβείων Prix Galien μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοίνωσε μία σημαντική πρωτοβουλία που θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και αφορά Έλληνες ιατρούς που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση στις ΗΠΑ.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση επιλύεται το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας και συνακόλουθα εξειδίκευσης που αποκτήθηκε από Έλληνες ιατρούς σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

«Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να συναποφασίσουμε μαζί με τον υπουργό Υγείας και θα φέρουμε προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Αυτή δεν είναι άλλη από την αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης σε γιατρούς που την έχουν αποκτήσει στις ΗΠΑ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτή θα βρίσκεται σε ισχύ, θα αντιστοιχεί σε θέσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Brain drain: Ποιες χώρες προτιμούν οι Έλληνες γιατροί – Πόσοι έχουν φύγει την τελευταία δεκαετία

Η Ευρώπη είναι στην κορυφή των προτιμήσεων - Μέσα στο 2025, όμως, αρκετοί γιατροί άφησαν την Ελλάδα για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία


Photo: Shutterstock

Αγγλία, Κύπρος, Γερμανία, Γαλλία είναι η τετράδα των χωρών που προτιμούν να εργάζονται οι Έλληνες γιατροί. Τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης από την οικονομική κρίση στη χώρα μας, παρατηρείται ένα μεγάλο «κύμα» μετανάστευσης των γιατρών προς άλλες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές. Το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται λόγω των χαμηλών απολαβών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και των συνθηκών υπερεργασίας ελλείψει προσωπικού. Έτσι, παρά το υποτυπώδες και κατά περίπτωση brain gain, δηλαδή την επιστροφή γιατρών στην Ελλάδα, το brain drain παραμένει ισχυρότερο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) που χορηγεί στους γιατρούς πιστοποιητικά για να εργαστούν στο εξωτερικό, από το 2014 έως και τον Μάρτιο του 2025 δόθηκαν 12.163 πιστοποιητικά. Ο αριθμός είναι ένα μέρος του συνόλου των γιατρών που μετακινήθηκαν προς άλλες χώρες την τελευταία δεκαετία, αλλά είναι ένα ισχυρό δείγμα από τον μεγαλύτερο Ιατρικό Σύλλογο της χώρας.

Υπουργείο Υγείας: Προκήρυξη για 530 μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ

Ελισάβετ Σταύρου - IATROPEDIA

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης υπέγραψε την απόφαση για την προκήρυξη 530 θέσεων ειδικευμένων ιατρών διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού των υγειονομικών δομών σε όλη τη χώρα, δόθηκε το «πράσινο φως» για την προκήρυξη 530 θέσεων ειδικευμένων ιατρών διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων για τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση esydoctors.moh.gov.gr αρχίζει στις 7/05/2025 και ώρα 12:00 και λήγει στις 23/05/2025 και ώρα 12:00.

Πέμπτη 24 Απριλίου 2025

OpenAI: «Βόμβα μεγατόνων» με «ορθάνοιχτο παράθυρο» εξαγοράς του Chrome


OpenAI: «Βόμβα μεγατόνων» με «ορθάνοιχτο παράθυρο» εξαγοράς του Chrome
Εάν και εφόσον το δικαστήριο υποχρεώσει τη Google σε πώληση του διάσημου browser η OpenAI καιροφυλακτεί…

Επιμέλεια Στράτος Ιωακείμ

Η OpenAI που έφερε την επανάσταση με το ChatGPT θα ενδιαφερόταν να αγοράσει τον δημοφιλή browser της Google (Chrome) εφόσον ομοσπονδιακό δικαστήριο διατάξει την πώλησή του. Ο Nick Turley, στέλεχος της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης (AI), κατέθετε εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης σε μια εν εξελίξει δίκη για το μονοπώλιο κατά της Google.

Οι ΗΠΑ θέλουν να «σπάσει» ο τεχνολογικός γίγαντας, υποστηρίζοντας ότι έχει υπερβολική κυριαρχία στην αγορά διαδικτυακής αναζήτησης. Αλλά η Google λέει ότι ο Chrome δεν είναι προς πώληση και έχει ζητήσει να απορριφθεί η κατηγορία για αντιμονοπωλιακή αγωγή.

Περισσότεροι από 120 μετασεισμοί στην Κωνσταντινούπολη – Δύσκολη νύχτα σε σκηνές για δεκάδες οικογένειες


To «χειρότερο σενάριο», να ακολουθήσει σεισμός άνω των 7 Ρίχτερ, κρατά μακριά από τα σπίτια τους τους κατοίκους της Σηλυβρίας που βρισκόταν στο επίκεντρο των 6,2 Ρίχτερ. Περίπου 19 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη, ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews, Κώστας Νούσης, περιγράφει την αρχή μιας δύσκολης νύχτας για χιλιάδες οικογένειες που στήνουν σκηνές και ανάβουν φωτιές καθώς η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω των 10 βαθμών Κελσίου. Μέχρι τις 7 το απόγευμα οι μετασεισμοί ήταν περισσότεροι από 120 μεγέθους ως και 4,5 Ρίχτερ.


Την εκτίμηση ότι ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει τεκτονικές δομές στον ελλαδικό χώρο, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews.

Καταρρέουν οι υγειονομικοί: 4 σοβαρά περιστατικά υγείας και ένας θάνατος λόγω υποστελέχωσης στο ΕΣΥ

Οι επιπλέον ώρες εργασίας και οι πολλαπλές εφημερίες συσχετίζονται με ατυχήματα ή προβλήματα υγείας των υγειονομικών του ΕΣΥ

Photo: Shutterstock

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος μιας μόνιμης γιατρού παθολόγου στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας το μεσημέρι του Σαββάτου μετά από περισσότερες από 35 ώρες εφημερίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική και ψυχική εξάντλησή της. Η έλλειψη προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) έχει χτυπήσει «κόκκινο», με αποτέλεσμα τη σοβαρή επιβάρυνση όσων έχουν μείνει και υπηρετούν στα νοσοκομεία, οι οποίοι καταγγέλλουν υπερ-εργασία και υπερ-εφημέρευση.

Τετάρτη 23 Απριλίου 2025

Ελλείψεις σε νησιά: Δύο γιατροί εξηγούν τι τους οδήγησε στην Πάτμο και τη Σάμο


Το πρώτο μεγάλο κύμα επισκεπτών έχει φτάσει ήδη στα νησιά του Αιγαίου, αλλά η σταθερή υγειονομική κάλυψη των κατοίκων και των επισκεπτών, παραμένει πρόκληση για το σύστημα υγείας

Photo: Shutterstock

Σε δρόμο που δεν έχει τέλος μοιάζει να κινείται το υπουργείο Υγείας επιχειρώντας να καλύψει τα κενά του ΕΣΥ και τις ανάγκες για περίθαλψη των πολιτών στη νησιωτική Ελλάδα. Παρά τις παρεμβάσεις και τις ενισχύσεις που δρομολογούνται, τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό εμφανίζονται όλο και μεγαλύτερα με κάθε αλλαγή εποχής, με κάθε μετακίνηση γιατρού, με κάθε καιρική απομόνωση.

Η εορταστική περίοδος του Πάσχα αποτελεί ουσιαστικά προαναγγελία για το τι θα γίνει (και) το εφετινό καλοκαίρι. Το πρώτο μεγάλο κύμα επισκεπτών έχει φτάσει ήδη στα νησιά του Αιγαίου, αλλά η σταθερή υγειονομική κάλυψη των αναγκών τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών, παραμένει πρόκληση για το σύστημα υγείας. Οι δομές λειτουργούν υπό δύσκολες συνθήκες με οριακό προσωπικό, συνήθως με αγροτικούς γιατρούς, ιδίως στα μικρά νησιά.

Πάτρα: «Ήταν κουρασμένη από την εφημερία και δεν θυμάται τίποτα», λέει ο σύζυγος της γιατρού που τράκαρε με τρένο

Iatropedia newsroom

"Είχε Άγιο, το τρένο είχε κόψει ταχύτητα", προσθέτει ο ίδιος.

Εξαντλημένη από την εφημερία, δήλωσε η γιατρός που παραβίασε την προστατευτική μπάρα και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με διαρχόμενο τρένο, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο σύζυγός της.

Ο ίδιος τονίζει ότι η μπάρα του τρένου δεν καλύπτει τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας όταν κατεβαίνει, αλλά μόνο τη μία λωρίδα.

Η ίδια η γιατρός και υποψήφια βουλευτής Αχαϊας Βιβή Λουκοπούλουπου, πάντως, η οποία οδηγούσε το ΙΧ που χτυπήθηκε από το τρένο στην Πάτρα, νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση και εκτός κινδύνου στο Νοσοκομείο της Πάτρας, στο Ρίο.

Υπουργείο Υγείας: Παραιτήθηκε η Γενική Γραμματέας Φωφώ Καλύβα – Αναλαμβάνει η Χριστίνα Κράβαρη

Υπουργείο Υγείας: Παραιτήθηκε η Γενική Γραμματέας Φωφώ Καλύβα – Αναλαμβάνει η Χριστίνα Κράβαρη

Το υπουργείο Υγείας αποκτά νέα Γενική Γραμματέα μετά την παραίτηση της Φωφώς Καλύβα

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Υγείας και στη θέση της Γενικής Γραμματέως.

Αναλυτικότερα την παραίτηση της έδωσε πριν από λίγα 24ωρα η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Φωφώ Καλύβα η οποία και έγινε αποδεκτή.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου υγείας ζήτησε την παραίτηση της κ. Καλύβα τη Μεγάλη Πέμπτη η οποία και την έδωσε άμεσα.

Τρίτη 22 Απριλίου 2025

Πάπας Φραγκίσκος: Άλλαξε όσα μπόρεσε, μα λιγότερα από όσα ήλπιζε

Πάπας Φραγκίσκος: Άλλαξε όσα μπόρεσε, μα λιγότερα από όσα ήλπιζε

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποτέλεσε έναν αρκετά ανοιχτόμυαλο ποντίφικα, ο οποίος άλλαξε πολλά στην καθολική εκκλησία, αλλά όχι όσα επιθυμούσε

Ο Πάπας Φραγκίσκος θεωρήθηκε ένας αρκετά ανοιχτόμυαλος ποντίφικας στην κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας, εκφράζοντας την επιθυμία να αλλάξει πολλά κατά την θητεία του.

Η διαφορετική του προσωπικότητα προοικονομήθηκε από την πρώτη μέρα που έλαβε την θέση του νέου Πάπα, όπου καλησπέρισε τον κόσμο που τον περίμενε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου μιλώντας στα ιταλικά, τη γλώσσα των γονιών του, παρότι ήταν Αργεντινός και ο πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας εδώ και σχεδόν 13 αιώνες.

Επεκτείνεται η συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα - Ποιες ακόμη συνεργασίες ετοιμάζονται


Θα γίνουν συμβάσεις ώστε ιδιώτες ακτινοδιαγνώστες να κάνουν διάγνωση εξ αποστάσεως σε απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις

γιατρός/Pexels

Στην επέκταση της συνεργασίας του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα, φαίνεται ότι στοχεύει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, καθώς ήδη το υπουργείο υγείας ετοιμάζει νέα πεδία στα οποία θα δραστηριοποιηθούν ιδιώτες.

Επισήμως εξάλλου η κυβέρνηση δηλώνει ότι η συνεργασία του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας θα συνεχιστεί, αρκεί οι πολίτες να απολαμβάνουν ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου διαβεβαιώνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι πολίτες δεν θα επιβαρύνονται οικονομικά.

Σάββατο 19 Απριλίου 2025

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα !

 


Πρώτο χάπι που μιμείται τα οφέλη των ενέσιμων φαρμάκων για την παχυσαρκία


Πρώτο χάπι που μιμείται τα οφέλη των ενέσιμων φαρμάκων για την παχυσαρκία

Η αμερικανική Eli Lilly σκοπεύει να φέρει σύντομα στην αγορά ένα χάπι που μειώνει το σάκχαρο του αίματος και προσφέρει μέση απώλεια 7 κιλών σε 40 εβδομάδες.

H Eli Lilly ελπίζει ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει εξασφαλίσει άδεια για το πρώτο χάπι που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την παχυσαρκία και τον διαβήτη, έπειτα από μελέτη που έδειξε ότι το φάρμακο προσφέρει συγκρίσιμα οφέλη με τις ενέσιμες θεραπείες που γίνονται ανάρπαστες.

Έρχονται νέες ψηφιακές αλλαγές στα ραντεβού με τους γιατρούς και στα φάρμακα το επόμενο διάστημα – Τι θα γίνει

Έρχονται νέες ψηφιακές αλλαγές στα ραντεβού με τους γιατρούς και στα φάρμακα το επόμενο διάστημα – Τι θα γίνει

Ποιες νέες ψηφιακές αλλαγές ετοιμάζονται για το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Υγείας

Μαρία Γλένη HR

Δυο νέες ψηφιακές αλλαγές στα ραντεβού με τους γιατρούς και στα φάρμακα αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα πρόκειται να λειτουργήσει από τον Ιούνιο ένας νέος τετραψήφιος δωρεάν αριθμός, προκειμένου οι πολίτες να κλείνουν ραντεβού σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας αλλά και με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ήδη είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός που αφορά τον τετραψήφιο αριθμό ο οποίος θα αναβαθμίσει την εξυπηρέτηση των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Παρασκευή 18 Απριλίου 2025

Στις εφημερίες του ΕΣΥ άλλα 5 Κέντρα Υγείας για να «αναπνεύσουν» τα νοσοκομεία: Ποια περιστατικά εξυπηρετούν - Οι περιοχές


Γιατρός σε νοσοκομείο (AP Photo)

Στη μάχη των εφημεριών του Εθνικού Συστήματος Υγείας μπαίνουν πλέον και τα περισσότερα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα πιο ήπια περιστατικά.

Στόχος οι πολίτες που εμφανίζουν μικρά προβλήματα υγείας να μην απευθύνονται στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία όπου δημιουργούνται ουρές αναμονής, αφού δεν φτάνουν μόνο πολίτες με σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και ασθενείς που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ήδη στις εφημερίες της Αττικής συμμετέχουν τα Κέντρα Υγείας Αλεξάνδρας, Καλλιθέας, Αμαρουσίου και Ραφήνας ενώ όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν τις εφημερίες επιπλέον πέντε Κέντρα Υγείας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, τα οποία θα παρέχουν υγειονομικές υπηρεσίες στους πολίτες, που αντιμετωπίζουν ήπια προβλήματα υγείας και δεν κρίνεται απαραίτητο να επισκεφτούν κάποιο μεγάλο νοσοκομείο.

Το Clawback «πνίγει» τις εταιρείες Αναπνευστικών Υπηρεσιών και «απειλεί» τους ασθενείς


Σήμερα ο κλάδος λειτουργεί με συνεχείς προκλήσεις καθώς υπό οποιεσδήποτε συνθήκες στηρίζει ασθενείς στο σπίτι 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.

Στον χώρο της υγείας, υπάρχουν κάποιες αθέατες απειλές που συχνά περνούν απαρατήρητες, ωστόσο οι συνέπειές τους είναι δραματικές. Μία από αυτές είναι το λεγόμενο Clawback, ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής χρημάτων που επιβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ στους Παρόχους Υγείας.

Στον κλάδο των Κατ’ οίκον Αναπνευστικών Υπηρεσιών, οι συμβεβλημένοι Πάροχοι κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για τους σχεδόν 100.000 ασφαλισμένους που ήδη δέχονται θεραπεία στο σπίτι καθώς διαμαρτύρονται ότι το Clawback έχει ξεπεράσει κάθε όριο φτάνοντας στο ποσοστό ρεκόρ του 41%. Αν προστεθεί και η υποχρεωτική έκπτωση (rebate) του 5%, το συνολικό ποσοστό αγγίζει το 46% κάτι που καθιστά τον συγκεκριμένο κλάδο ως τον πιο επιβαρυμένο ανάμεσα στους συμβεβλημένους κλάδους του ΕΟΠΥΥ.

Κέντρα Υγείας: Πάνω από 10.000 περιστατικά σε 3 εβδομάδες σε όσα συμμετέχουν στις εφημερίες

Ελισάβετ Σταύρου - IATROPEDIA

Τα τέσσερα Κέντρα Υγείας που έχουν ενταχθεί στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ έχουν δείξει από τις πρώτες εβδομάδες θετικά αποτελέσματα.

Τα Κέντρα Υγείας που συμμετέχουν στις εφημερίες αναδεικνύουν τον ρόλο που έχει η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Περίθαλψη στην «ανακούφιση» των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής.

Τα 4 Κέντρα Υγείας που έχουν ήδη ενταχθεί στις εφημερίες δέχθηκαν 10.000 επείγοντα περιστατικά μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες, συμβάλλοντας σημαντικά στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Στόχος της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Υγείας είναι να εξυπηρετούνται στα Κέντρα Υγείας τα πιο ήπια επείγοντα περιστατικά, έτσι ώστε οι ασθενείς να κερδίζουν χρόνο αποφεύγοντας την αναμονή στα νοσοκομεία, αλλά τελικά και τα νοσοκομεία να μπορούν να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά στην εξυπηρέτηση των πιο δύσκολων περιστατικών.

Πέμπτη 17 Απριλίου 2025

ΠΟΥ: Ιστορική συμφωνία για την αντιμετώπιση πιθανών πανδημιών


Σε ιστορική συμφωνία ήρθαν οι χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την βέλτιστη προετοιμασία και την συντονισμένη μάχη έναντι μελλοντικών πανδημιών. Της ευτυχούς κατάληξης είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις που κράτησαν για περισσότερο από τρία χρόνια.

Προσδοκία των κρατών- μελών του ΠΟΥ μέσω της συμφωνίας που «έκλεισε» τα ξημερώματα στη Γενεύη χωρίς την Αμερικανική εκπροσώπηση, αποτελεί η ασφάλεια έναντι μελλοντικών πανδημιών. Το σχέδιο της συμφωνίας θα συζητηθεί την προσεχή Παγκόσμια Σύνοδο για την Υγεία τον Μάιο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Πρόκειται για την σημαντικότερη συμφωνία εδώ και μια γενιά, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους ο οποίος υποστήριξε ότι «τα έθνη του κόσμου έγραψαν ιστορία σήμερα στη Γενεύη». Ο γενικός διευθυντής του ΟΗΕ στάθηκε στη συνεργασία και τη συνεννόηση των κρατών για την «αντίδραση από κοινού στις απειλές που είναι κοινές».

Μικροβιακή αντοχή: Επιτηρητές λοιμώξεων σε 120 νοσοκομεία στην Ελλάδα

Ελισάβετ Σταύρου - ΙΑΤROPEDIA
Στο πλαίσιο προγράμματος του ΕΟΔΥ για την μικροβιακή αντοχή, προς το παρόν οι επιτηρητές θα βρίσκονται σε 55 νοσοκομεία, με σκοπό να επεκταθεί στα 120.

«Στη μάχη» ενάντια στην μικροβιακή αντοχή και τα ανθεκτικά μικρόβια έχουν ενταχθεί 92 επιτηρητές λοιμώξεων, με τον στόχο του προγράμματος να είναι η επέκταση σε 120 νοσοκομεία στην Ελλάδα.

«Όλοι οι γιατροί στα νοσοκομεία έχουν έναν μεγάλο εφιάλτη που δεν είναι άλλος από τη μικροβιακή αντοχή», δηλαδή η μη θανάτωση των μικροοργανισμών από τα αντιβιοτικά, όπως τόνισε ο λοιμωξιολόγος – παθολόγος και δ/νων σύμβουλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤΝews.

Άδωνις Γεωργιάδης : γιατί δεν θα καταφέρει να μειώσει την αναμονή στα Επείγοντα

Οι παρεμβάσεις που δρομολογεί το Υπουργείο Υγείας βοηθούν επικουρικά στις εφημερίες, δε λύνουν, όμως, το πρόβλημα που οφείλεται σε 3 αιτίες


PHOTO: SHUTTERSTOCK

Σε άνιση «μάχη» αναδεικνύεται, όπως όλα δείχνουν, το πρόβλημα των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, με τις παρεμβάσεις για να βελτιωθούν οι χρόνοι αναμονής να έχουν μεν δρομολογηθεί αλλά να μη στοχεύουν στη «ρίζα» του. Ως αποτέλεσμα, τα Επείγοντα των μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων γεμίζουν σε κάθε εφημερία και οι ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν για πολλές ώρες.

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, από την αρχή του χρόνου έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ότι αποτελεί προσωπικό του «στοίχημα» η μείωση της αναμονής στα Επείγοντα κατά δύο ώρες από το Πάσχα. Το Πάσχα έφτασε και ακόμη οι μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας για τις εφημερίες στην Αττική δεν έχουν εφαρμοστεί και δώσει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Τετάρτη 16 Απριλίου 2025

Φον ντερ Λάιεν: Μετά τους δασμούς Τραμπ “όλοι ζητούν εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε.”

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν 2023 Aurel Obreja/AP Photo

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως μετά τον εμπορικό “πόλεμο” που κήρυξε ο Τραμπ βρίσκεται σε συνομιλίες με “αμέτρητους ηγέτες κρατών που θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας”. 
News247.gr

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε ότι υπάρχει ένα «θετικό παράπλευρο αποτέλεσμα» από την αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι δασμοί του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ: περισσότεροι παγκόσμιοι ηγέτες επιθυμούν να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ.

«Αυτή τη στιγμή έχω αμέτρητες συνομιλίες με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας για τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν την Τρίτη σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Οι αξονικές τομογραφίες ευθύνονται για το 5% των περιστατικών καρκίνου – Ποιες περισσότερο

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα βρέφη και τα νήπια, ακολουθούν παιδιά και έφηβοι
Newsit.gr
Νοσοκομείο / Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η ακτινοβολία από τις αξονικές τομογραφίες μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως διαφόρων μορφών καρκίνου, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται αυτοί του μαστού και του πνεύμονα, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Χρησιμοποιώντας ειδικά μοντέλα ανάλυσης κινδύνου οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι το 5% όλων των περιστατικών καρκίνου που καταγράφονται ετησίως, οφείλονται στις αξονικές τομογραφίες. Κύριες αιτίες γι’ αυτό είναι η κατάχρηση των συγκεκριμένων εξετάσεων και η χρήση υψηλών δόσεων ιονίζουσας ακτινοβολίας κατά τη διενέργειά τους.

Οι ηλικιωμένοι που χρησιμοποιούν smartphones έχουν χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής έκπτωσης

Iatropedia newsroom
Η ανάλυση ατόμων άνω των 50 ετών που ασχολούνται με τηλέφωνα, τάμπλετ και άλλες συσκευές διαψεύδει τους φόβους για «ψηφιακή άνοια»

Νέα έρευνα διαψεύδει τους φόβους ότι τα smartphones, τα tablets και άλλες συσκευές μπορεί να προκαλούν άνοια στην τρίτη ηλικία, καθώς διαπίστωσε χαμηλότερα ποσοστά νοητικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους που χρησιμοποιούν την τεχνολογία.

Ανάλυση δημοσιευμένων μελετών που εξέτασαν τη χρήση της τεχνολογίας και τις νοητικές δεξιότητες σε περισσότερους από 400.000 ηλικιωμένους διαπίστωσε ότι οι άνω των 50 ετών που χρησιμοποιούσαν συστηματικά ψηφιακές συσκευές είχαν χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής παρακμής από εκείνους που τις χρησιμοποιούσαν λιγότερο.

Τρίτη 15 Απριλίου 2025

Καλπάζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ - 1,27 δισ. οφείλουν τα νοσοκομεία [πίνακας]

Πώς διαμορφώθηκαν κατά το τελευταίο 12μηνο και ποια είναι η διακύμανση στα οφειλόμενα ποσά.

Διευθυντής Σύνταξης
IATRONET

Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ παρέμειναν τον Φεβρουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του τομέα της Υγείας.

Νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ όφειλαν 1,509 δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό που είναι οριακά μειωμένο (1,9%) σε σχέση με τον Ιανουάριο (1,539 δισ. ευρώ).

Η εικόνα είναι μικτή, καθώς τον Φεβρουάριο υπήρξε μείωση κατά 3,1% στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων και αύξηση 4,9% στις οφειλές του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Οι οφειλές των νοσοκομείων ανήλθαν στο 1,277 δισ. ευρώ, έναντι 1,318 δισ. τον Ιανουάριο και του ΕΟΠΥΥ στα 232 εκατομμύρια ευρώ, από 221 εκατομμύρια τον Ιανουάριο.

Αρχαιρεσίες ΟΕΝΓΕ: Πρώτη δύναμη ξανά η ΔΗΠΑΚ (με τη στήριξη του ΚΚΕ)

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Με ενισχυμένα ποσοστά βγήκε από το 12ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακων Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η ΔΗΠΑΚ, η οποία αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις αρχαιρεσίες της Ομοσπονδίας.

Σε σύνολο περίπου 10.000 γιατροί, που συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες των κατά τόπους Ενώσεων, στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Γενικού Συμβουλίου ψήφισαν 234 αντιπρόσωποι, με το σύνολο των ψήφων να είναι έγκυρο.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας είναι τα εξής:ΔΗΠΑΚ: 105 ψήφοι – 12 έδρες (από 10)
ΕΚΑ: 50 ψήφοι – 6 έδρες (σταθερά)
ΔΗΚΝΙ: 39 ψήφοι – 4 έδρες (από 5)
ΠΑΣΚΕ – Συμπαράταξη: 24 ψήφοι – 3 έδρες (από 2)
ΜΕΤΩΠΟ: 16 ψήφοι – 2 έδρες (από 4)

Η ισχυροποίηση της ΔΗΠΑΚ, της παράταξης που στηρίζεται από το ΚΚΕ και δυνάμεις του χώρου, ερμηνεύεται από τους συνδικαλιστές γιατρους, ως απόρριψη της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας, αλλά και της γραμμής των κομμάτων που την έχουν στηρίξει (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ).

«Η πρώτη φορά που εξαφανίζεται ένας τύπος καρκίνου»: Ανακοίνωση - επανάσταση από επιστήμονες

Μελέτη που γεννά ελπίδες για εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ανακοίνωση η δανέζικη Επιθεώρηση των Ιατρών.
Flash.gr
NCI - Unspalsh

Η Δανία αναμένεται ότι μέχρι το 2040 θα έχει εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, χάρη στη συμμετοχή των πολιτών της στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV, κονδυλώματα) και στην ανίχνευση, ανακοίνωσε σήμερα ο Δανικός Σύνδεσμος Μάχης Κατά του Καρκίνου.

Ο στόχος αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί «ακόμα και πριν από το 2040, εφόσον λίγες μόνο γυναίκες θα προσβάλλονται από τη νόσο, η οποία θα μπορούσε έτσι να θεωρηθεί εξαλειφθείσα», ανέφερε εκφράζοντας την ικανοποίησή του σε ανακοίνωση ο εν λόγω Σύνδεσμος. «Θα είναι η πρώτη φορά που εξαφανίζεται ένας τύπος καρκίνου», πρόσθεσε.

Δευτέρα 14 Απριλίου 2025

Αν. Ζαμπέλας: 2.000 αναφορές έφτασαν στον ΕΦΕΤ το 2024 – Τι αφορούσαν

Iatropedia newsroom

Η ενδυνάμωση των καταναλωτών με την παροχή σαφών, επιστημονικά τεκμηριωμένων στοιχείων και συμβουλών για την ασφάλεια των τροφίμων, ώστε να είναι σε θέση να κάνουν συνειδητές επιλογές αποτελεί βασικό στόχο της εκστρατείας «Safe2Eat» για το έτος 2025 που «τρέχει» η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και οι εθνικοί εταίροι της σε όλη την Ευρώπη.

Όπως τονίζει ο Αντώνιος Ζαμπέλας, πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «όποιες και όσο διαφορετικές κι αν είναι οι ανάγκες, οι προτιμήσεις και τα προσωπικά κριτήρια του κάθε καταναλωτή, μπορεί να νιώθει ασφαλής για τις επιλογές τροφίμων του, χάρη στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας τροφίμων».

Πάτρα: Συλλήψεις 14χρονων για τον τραυματισμό του 13χρονου - Στο κάδρο και εκπαιδευτικοί

Δικογραφία και σε βάρος καθηγητών
Thebest.gr

Στη σύλληψη πέντε 14χρονων μαθητών και στην ταυτοποίηση ενός ακόμα προχώρησε η Αστυνομία στην Πάτρα για τον τραυματισμό του 13χρονου, ο οποίος νοσηλεύεται με κάταγμα στο κεφάλι στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο από την Παρασκευή (11.4.25).

Οι μαθητές αντιμετωπίζουν την κατηγορία της «πρόκλησης σωματικής βλάβης σε ανήμπορο να αντιδράσει άτομο», ενώ ο 13χρονος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο στην Πάτρα.

Οι πέντε μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι και σύμφωνα με πληροφορίες, αρνούνται ότι είχαν σκοπό να τραυματίσουν τον 13χρονο. Μάλιστα, στην κατάθεσή τους ανέφεραν πως ο 13χρονος συμμετείχε στο «Superman Challenge» με την θέλησή του.

ΕΚΑΒ: Ποιες αλλαγές έρχονται μέσα στο καλοκαίρι – Τα ελικόπτερα και τα νέα πληρώματα

Αλλαγές ετοιμάζονται για προσωπικό και ελικόπτερα στο ΕΚΑΒ ενόψει καλοκαιριού

Αλλάζει το ΕΚΑΒ προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών ιδίως το καλοκαίρι όπου οι ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα.

HR

Στο πλαίσιο αυτό το ΕΚΑΒ ξεκινά τις αεροδιακομιδές ασθενών από τα νησιά προς την Αθήνα με ιδιωτικά ελικόπτερα, έναντι αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα για να στελεχωθούν τα πληρώματα με προσωπικό, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μπορεί να προσληφθούν όχι μόνο απόφοιτοι και σπουδαστές από τα ΙΕΚ του ΕΚΑΒ, αλλά και από τις υπόλοιπες σχολές ΙΕΚ για ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων.

Κυριακή 13 Απριλίου 2025

Γενόσημα: Γιατί πρέπει να κερδηθεί η χαμένη ευκαιρία στην Ελλάδα

Iatropedia newsroom

Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι Έλληνες ασθενείς που επιλέγουν ένα πρωτότυπο φάρμακο αντί ενός γενοσήμου, με το νούμερο αυτό να υπολογίζεται ετησίως σε 280 - 300 εκατ. ευρώ.

Η επιβάρυνση όμως είναι σημαντική και στην οικονομία και το σύστημα υγείας, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm o επιστημονικός διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Μάρκος Ολλανδέζος, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη κουλτούρας και κινήτρων.

Ο κ. Ολλανδέζος εξηγεί αναλυτικά για ποιους λόγους η Ελλάδα είναι ουραγός στα γενόσημα στην Ευρώπη, πώς θα μπορούσε να αλλάξει αυτό, αλλά και τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που αυτή τη στιγμή εξάγει γενόσημα φάρμακα σε 147 χώρες του κόσμου.

Eurostat: Υγειονομική ανισότητα στην Ελλάδα: Μόνο η Αθήνα με πλήρη κάλυψη σε νοσοκομεία

Περισσότεροι γιατροί, λιγότερη πρόσβαση; Το ελληνικό παράδοξο στην υγεία από την Eurostat


Παρά την πρόοδο στην υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη, τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα παραμένει μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες ανισότητες στην πρόσβαση σε νοσοκομεία.

Μπορεί η Αθήνα να συγκαταλέγεται στις πιο καλά εξυπηρετούμενες περιοχές, όμως σε μεγάλο μέρος της επικράτειας – ιδιαίτερα σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές – οι κάτοικοι αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν βασικές υγειονομικές υπηρεσίες.

Νοσοκομεία στην Ελλάδα: Ανισότητες στην πρόσβαση και ανησυχητικά στοιχεία για πολλές περιφέρειες

Παρότι πάνω από το 83% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ζει κοντά σε νοσοκομείο, στην Ελλάδα οι ανισότητες στην πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη παραμένουν μεγάλες, με την πλειοψηφία των περιφερειών της χώρας να καταγράφει χαμηλή συγκέντρωση νοσοκομείων και αυξημένες αποστάσεις για τη μετακίνηση των κατοίκων.

Αγώνας δρόµου για γιατρούς σε 17 νησιά - Κρίσιµη η συνδροµή των τοπικών Αρχών για τη στέγασή τους

Τα νησιά που χρειάζονται άμεσα γιατρούς

Σε ποια νησιά καταγράφεται µηδενική διαθεσιµότητα γιατρών

Βασιλης Βενιζελος - parapolitika.gr

Μάχη µε τον χρόνο δίνουν ενόψει Πάσχα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση της 2ης Υγειονοµικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου, προκειµένου να ικανοποιηθεί και να καλυφθεί πλήρως η πρόσκληση ενδιαφέροντος, την οποία έχει εκδώσει η τελευταία, για την κάλυψη θέσεων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία 17 νησιών του Αιγαίου, για το χρονικό διάστηµα που καλύπτει τις εορταστικές εξορµήσεις των κατοίκων της χώρας µας.

Τα νησιά που χρειάζονται γιατρούς

Συγκεκριµένα, πρόκειται για θέσεις γιατρών στα Κέντρα Υγείας της Τήνου, της Ίου, της Αµοργού, της Μήλου, της Πάτµου και της Σύµης, καθώς και για τα περιφερειακά ιατρεία στη Σχοινούσα, στα Κουφονήσια, στη ∆ονούσα, στη Σέριφο, στην Ανάφη, στη Φολέγανδρο, στη Σίκινο, στους Λειψούς, στην Τήλο, στη Χάλκη και στο Αγαθονήσι.

Σάββατο 12 Απριλίου 2025

Μάριος Θεμιστοκλέους: Κερδισμένοι οι ασθενείς από τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Τι ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συζήτηση για την Υγεία του μέλλοντος.

Οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία έχουν οφέλη για τους ασθενείς, όπως απέδειξε και η πρόσφατη πανδημία της COVID-19, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Συμμετέχοντας σε συζήτηση για την Υγεία του μέλλοντος και τα βιώσιμα συστήματα Υγείας, ο υφυπουργός επισήμανε ότι ο βασικότερος στόχος είναι η διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας. Ωστόσο αυτό δεν αποκλείει τον ιδιωτικό τομέα.

«Το ΕΣΥ είναι και το κρατικό και το ιδιωτικό. Αυτό είναι η ολοκληρωμένη έκφραση του δημόσιου συστήματος υγείας», είπε. «Ο μόνος κερδισμένος από τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου, είναι ο πολίτης που θα απολαμβάνει ποιοτικότερες υπηρεσίες».

Ταμείο Καινοτομίας για νέες θεραπείες – Χωρίς πλαφόν το clawback

Ταμείο Καινοτομίας για νέες θεραπείες – Χωρίς πλαφόν το clawback

«Πόλεμος» Τραμπ και ευρωπαϊκές επενδύσεις έρευνας σε κίνδυνο, ενόσω η Ελλάδα ετοιμάζει μέτρα για προσέλκυση της καινοτομίας


Ταμείο Καινοτομίας και τριετές μνημόνιο συνεργασίας με τη φαρμακοβιομηχανία προανήγγηλε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, χωρίς όμως να παραλείψει να θέσει προϋποθέσεις και για τις δύο εξαγγελίες.

Για το μεν Ταμείο Καινοτομίας που στόχο έχει την υποστήριξη των καινοτόμων θεραπειών στη χώρα μας και την πρόσβαση των ασθενών σε αυτές, εκτίμησε ότι θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης αναφέροντας ως εφικτό ποσό τα 100 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος.