Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Διοικητές ΥΠΕ: Βγήκαν οι «επτάδες» που προκρίνονται στο ΑΣΕΠ – Όλα τα ονόματα

Διοικητές ΥΠΕ: Βγήκαν οι «επτάδες» που προκρίνονται στο ΑΣΕΠ – Όλα τα ονόματα

Ανακοινώθηκε από το ΑΣΕΠ η τελική«επτάδα» για τους υποψήφιους Διοικητές ΥΠΕ που θα κληθούν σε συνέντευξη

Μαρία Γλένη HR

Οριστικοποιήθηκε η τελική«επτάδα» για τους υποψήφιους Διοικητές ΥΠΕ και τους αναπληρωματικούς, που θα κληθούν για συνέντευξη στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για 49 στελέχη που θα καλύψουν μία θέση ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) σε όλη τη χώρα. Οι υποψήφιοι μοριοδοτήθηκαν με βάση τις γραπτές εξετάσεις που έδωσαν στο ΑΣΕΠ σύμφωνα με τον νόμο Κεραμέως, αλλά και με βάση τα πτυχία τους. Προηγήθηκε και μία μικρή περίοδος ενστάσεων από υποψηφίους που διαφωνούσαν με τη μοριοδότηση.

Υπουργείο Υγείας: Αυξημένη ρύπανση και σκόνη από τη Σαχάρα πνίγουν το λεκανοπέδιο – Συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες

Iatropedia newsroom

Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας εντοπίζονται αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10).

Σκόνη από τη Σαχάρα και αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) έχουν προκαλέσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Σε συνέχεια, μάλιστα, σημερινής ενημέρωσης από το δίκτυο μετρήσεων του ΥΠΕΝ και μετά από μετεωρολογικές προγνώσεις της ΕΜΥ, οι μέχρι τώρα καταγεγραμμένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) στο δίκτυο των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του λεκανοπεδίου Αθηνών, εκτιμάται ότι θα κυμανθούν σήμερα Τρίτη 2/07/2024 σε μέτρια επίπεδα (51-75 μg/m3) κυρίως λόγω μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα.

Για τους λόγους αυτούς το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει την ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ.3191/14.1.14 εγκύκλιο με συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας ανάλογα με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10) ως ακολούθως:

Α. Αγγελής: Σχεδόν 40% πάνω οι δαπάνες για φάρμακα ως το 2028

Ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας Άρης Αγγελής μιλάει στο in.gr για τις καινοτόμες θεραπείες και την αξιολόγηση για χρήση τους στο σύστημα υγείας της χώρας

ΣυνέντευξηΆννα Παπαδομαρκάκη - in.gr

Επτά στα 10 νέα φάρμακα είναι διαθέσιμα στους ασθενείς στη χώρα μας, με έναν ρυθμό που κατατάσσει τη χώρα μας στη 15 θέση μεταξύ των χωρών – μελών της Ε.Ε.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο νέος κανονισμός για την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας (ΑΤΥ), βρίσκεται προ των πυλών, με την έναρξη των πρώτων αξιολογήσεων από το 2025 για νέα αντικαρκινικά φάρμακα, ενώ από το 2028 μπαίνουν στην αξιολόγηση τα φάρμακα των σπανίων παθήσεων (ορφανά φάρμακα) και τα ιατροτεχνολογικά, ενώ η πλήρης αξιολόγηση φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών βάσει του Κανονισμού θα γίνεται από το 2030.

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Πώς η κλιματική αλλαγή πλήττει την υγεία των Ευρωπαίων


Πριν λίγες μέρες, στις 18 Ιουνίου το έγκριτο περιοδικό Nature δημοσίευσε άρθρο ειδικά για τη σφοδρότητα με την οποία η κλιματική αλλαγή πλήττει την Ευρώπη.
Bigstock
Ολοένα και περισσότερες έρευνες μας πληροφορούν για τους θανάτους και τις ασθένειες που συνδέονται με την αύξηση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την ήπειρο. Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές, οξύνει την ανισότητα στην υγεία και οδηγεί στην εξάπλωση των κουνουπιών και των παρασίτων που μεταφέρουν ασθένειες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο, σύμφωνα με το άρθρο του περιοδικού Nature.

Η Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη συνοψίζουν τα κύρια σημεία της έκθεσης που δημοσιεύεται στο άρθρο.

Στο υπουργείο Υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη – Η ατζέντα

Στο υπουργείο Υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη – Η ατζέντα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει το κατώφλι του υπουργείου Υγείας την Τετάρτη 3 Ιουλίου

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Στο υπουργείο Υγείας θα βρεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να έχει σύσκεψη με την ηγεσία του.

Πρόκειται για μία από τις επισκέψεις που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός στα υπουργεία που παρουσιάζουν κοινωνικό ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι ο τομέας της υγείας βρίθει προβλημάτων και δυσλειτουργιών.

Τέλος ο ΑΜΚΑ, έρχεται ο «Προσωπικός Αριθμός» και με τη «βούλα» του ΣτΕ

Iatropedia newsroom

Νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την εφαρμογή του «Προσωπικού Αριθμού» των πολιτών που θα διευκολύνει στις συναλλαγές τους με τον δημόσιο τομέα, καθώς θα είναι ο μοναδικός αριθμός που θα χρειάζεται να θυμούνται για τις συναλλαγές τους.

Ειδικότερα, από την εφαρμογή του και μετά, ο «Προσωπικός Αριθμός» θα είναι ο μοναδικός αριθμός που θα χρειάζεται να θυμούνται οι πολίτες, στη θέση του ΑΦΜ, του ΑΜΚΑ ή της αστυνομικής ταυτότητας κλπ.. Δηλαδή ο «Προσωπικός Αριθμός» θα είναι υποχρεωτικός για τις συναλλαγές με τους φορείς του Δημοσίου και θα αποτελεί στοιχείο επαλήθευσης του κάθε πολίτη.

Στην πράξη, ο «Προσωπικός Αριθμός» θα κρύψει όλους τους άλλους αριθμούς που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κλπ.), χωρίς ωστόσο να καταργεί τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου που έχουν οι φορολογούμενοι, ο οποίος αποτελεί τον βασικό πυλώνα του «ΠΑ».

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Υπουργείο Υγείας: Μέτρα προστασίας από τον καπνό και τη στάχτη

Τι συνιστά το υπουργείο Υγείας για την προστασία των πολιτών

HR

Το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει στους πολίτες τις αναλυτικές οδηγίες, οι οποίες συστήνονται από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) για την προστασία από τις πυρκαγιές και τα υπολείμματά τους (σκόνη και στάχτες):

Απομακρυνθείτε από την ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, εφόσον είναι εφικτό.

Αν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση, μείνετε σε κλειστούς χώρους και διατηρήστε τον εσωτερικό αέρα καθαρό ακολουθώντας τις εξής συστάσεις:

διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά,

«Σαρωτικός» ανασχηματισμός Άδωνι σε πρόσωπα της Υγείας με ειδική τροπολογία


Έχει λάβει ήδη το «πράσινο φως» από το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να αλλάξει προέδρους και επικεφαλής φορέων

Γιατροί σε νοσοκομείο (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Μία ειδική τροπολογία που αναμένεται να προωθηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών αναμένει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές σε πρόσωπα των Οργανισμών του τομέα της υγείας.

«Πράσινο» από το Μέγαρο Μαξίμου στο σχέδιο Γεωργιάδη

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει λάβει ήδη το «πράσινο φως» από το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να αλλάξει προέδρους και επικεφαλής φορέων και να τοποθετήσει πρόσωπα που εκείνος θα επιλέξει, για να μπορέσει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει.