Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Η Ένωση Παθολόγων απαντά στις προειδοποιήσεις Γεωργιάδη για συνεργασία με το ΕΣΥ ή αποβολή από τη συνταγογράφηση

Iatropedia newsroom

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει διάθεση συνεργασίας για στήριξη του ΕΣΥ

Απάντηση στις προειδοποιήσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για λήψη πιο δραστικών μέτρων σε περίπτωση που δεν υπάρξει διάθεση συνεργασίας για στήριξη του ΕΣΥ, δίνει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ).

«Είμαι πολύ κοντά για πιο δραστικά μέτρα ως προς το πώς οι ιατροί ενός νομού θα στελεχώνουν το τοπικό νοσοκομείο και αναφέρομαι σε ιδιώτες ιατρούς», δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «ένας ιατρός όταν κάνει χρήση του συστήματος συνταγογράφησης του κράτους γίνεται κρίκος του συνολικού συστήματος υγείας του κράτους».

Από την πλευρά της η ΕΕΠΕ απαντά:

«Εμείς θεωρούμε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας στον ασθενή και όχι προνόμιο του γιατρού. Ο γιατρός θα αμειφθεί, θα συστήσει την αρμόζουσα θεραπεία και στη συνέχεια, αφού δεν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο ασθενής θα πρέπει να βρει από μόνος του πώς θα αποζημιωθεί για τη φαρμακευτική του δαπάνη».

Η ΕΕΠΕ συνεχίζει ότι «μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τις απειλές του υπουργείου για οριζόντια τιμωρητικά μέτρα των ιατρών που υπερβαίνουν τον μέσο όρο στην συνταγογράφηση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του κλινικού έργου των παθολόγων, αλλά και την απώλεια του δικαιώματος του ασθενούς σε νεότερες διαγνωστικές τεχνικές και θεραπείες υψηλού κόστους».

Η ΕΕΠΕ κάνει λόγο για «αποψίλωση του ΕΣΥ από παθολόγους που συνεχίζεται, με εργασιακή εξουθένωση και εξοντωτικές μετακινήσεις σε εκτός νομού νοσοκομεία. Έτσι έχουμε μαζικές πλέον παραιτήσεις παθολόγων, ενώ παραμένει μικρό το ενδιαφέρον των νέων ιατρών για την ειδικότητα της Παθολογίας και παράλληλα συνεχίζεται η μαζική φυγή των νέων ιατρών στο εξωτερικό».

Ανάλογη διστακτικότητα, προσθέτει, σημειώνεται και στην ένταξη των παθολόγων στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, με αποτέλεσμα «να μην παρατηρείται η προσδοκώμενη επιτυχία στην Πρωτοβάθμιά Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει τα υπολειτουργούντα νοσοκομεία».

Τα αίτια, σύμφωνα με την ΕΕΠΕ, θα πρέπει να αναζητηθούν «στις εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες, την ανεπαρκή εκπαίδευση των νέων γιατρών, στις χαμηλές οικονομικές απολαβές, αλλά και στο φόβο της εργασιακής συνέχειας στην ΠΦΥ».

Καταλήγει ότι μέχρι τώρα οι διαβουλεύσεις ήταν αποσπασματικές και προσαρμοσμένες στις διαθέσεις της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και δηλώνει εκ νέου την διάθεση της για συνεργασία.

Φωτογραφία: iStock

5 σχόλια:

  1. Δεν ειναι δουλεια του γιατρου το πως θα βρουν οι ασθενεις τα φαρμακα τους .Δουλεια του ειναι να υποδεικνυει την κατα την αποψη του σωστη θεραπευτικη αγωγη .Οι ασθενεις εχουν συλλογους και οργανωσεις και μπορουν να βρουν λυση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΕΕΠΕ μέχρι στιγμής έκανε αυτεπάγγελτα επαφές με μέλη της ηγεσίας του ΥΥ, χωρίς απολύτως καμία πρόταση και χωρίς να έχει πρώτα συνομιλήσει με τους γιατρούς της ΠΦΥ ή των Νοσοκομείων.
    Άσκοπη η παρουσία της στα ΜΜΕ και τοποθετήσεις που δεν εκφράζουν κανένα Παθολόγο.
    Απαντάνε σε αυτά που ακούνε απο δημοσιεύματα σα να μην είναι παρόντες στα γεγονότα και την πραγματικότητα.
    Η συνταγογράφηση είναι επαγγελματικό δικαίωμα του κάθε γιατρού και καταργείται μόνο για ποινικό αδίκημα.
    Από τη στιγμή που ένας γιατρός επιλέξει ειδικότητα έχει επιλέξει και το επαγγελματικό μέλλον του που το 2024 η Παθολογία δεν το εγγυάται.
    Η ΕΕΠΕ μιλάει για έξτρα χρήματα στο ΕΣΥ. Οι ελάχιστοι Παθολόγοι θέλουν τον ιδιωτικό τομέα γιατί έχουν μείνει ελάχιστοι στα νοσοκομεία αφού η Παθολογία δεν επιλέγεται γιατί δεν είναι προσοδοφόρα και δυστυχώς δε βιοπορίζονται γιατί υπάρχουν οι επι μέρους άλλες ειδικότητες που επινέμονται το γνωστικό αντικείμενο της Παθολογίας.
    Ας μην εστιάζουν στην ΕΕΠΕ μόνο στα χρήματα.
    Οι λίγοι Παθολόγοι θα γίνονται λιγότεροι και όσα χρήματα και αν έδιναν δεν μπορούν να κάνουν οι ελάχιστοι τη δουλειά των απαιτούμενων παρά πολλών που πλέον ούτε υπάρχουν, ούτε θα υπάρξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Κυβέρνηση δια του Υπουργού της κου Γεωργιάδη, εγκλημάτισε κατα της παροχής Υγείας απο τους Κρατικούς και Ιδιώτες Ιατρούς.
    1ον) Απέλυσε τους Ιατρούς του πρώην ΙΚΑ που κρατούσαν την πρωτοβάθμιο φροντίδα υγείας στις πλάτες τους.
    2ον) Επέτρεψαν στους Ιατρούς του ΕΣΥ (πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης) να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα.
    Δηλαδή νομιμοποίησαν την παράνομη άγρα πελατών και νομιμοποίησαν το καρκίνωμα του παράνομου αλλά υποστηριζόμενου εμμέσως φακελακίου!
    3ον) Καθιέρωσαν (πλήττονται κυρίως οι Παθολόγοι) τα θεραπευτικά πρωτοκόλλα συνταγογράφησης τα οποία από συμβουλευτικά , έγιναν υποχρεωτικά, με αποτέλεσμα ο Ιατρός να ασχολείται 3 λεπτά με τον άρρωστο και 25 με τη συνταγογράφηση!
    και 4ον) Δεν τίμησαν ποτέ κανέναν σωστό επαγγελματικά Ιατρό για την καθημερινή προσφορά του!
    Ας θυμούνται όλοι, ότι χωρίς Ιατρούς, Υγεία δεν υπαρχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τωρα θα φερουμε τεχνητη νοημοσυνη ,ξοφλησατε γιατρουδακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή