Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Χρεώσεις στα Κέντρα Υγείας μόνο για τουρίστες- Πώς θα πληρώνουν

Χρεώσεις στα Κέντρα Υγείας μόνο για τουρίστες- Πώς θα πληρώνουν

Πότε και πόσα θα πληρώνουν οι τουρίστες για υπηρεσίες στα Κέντρα Υγείας

Μαρία Γλένη HR

Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα θα πρέπει να πληρώνουν όταν επισκέπτονται τα Κέντρα Υγείας, τακτικά εξωτερικά ιατρεία και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών νοσοκομείων.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας οι πολίτες από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), της Ελβετίας και υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας, όταν επισκέπτονται δημόσιες υγειονομικές δομές θα καταβάλλουν 20 ευρώ ανά επίσκεψη.

Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τυχόν πρόσθετες παροχές ασθενείας όπως εξετάσεις αίματος και απεικονιστικές εξετάσεις, οι οποίες χρεώνονται επιπλέον σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Οι εξαιρέσεις από τις χρεώσεις στα Κέντρα Υγείας

Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαίρεση αποτελούν όσοι είναι:

Κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (Ε.Κ.Α.Α.), για τους οποίους η δαπάνη καλύπτεται μέσω των Οργανισμών Σύνδεσης κρατών-μελών Ε.Ε./Ε.Ο.Χ./Ελβετίας.

Δικαιούχοι του άρθρου 33 του ν. 4368/2016.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο κατά την προσέλευση στις δομές υγείας εξετάζεται η ασφαλιστική ικανότητα του προσερχόμενου. Αν ο ασφαλισμένος διαθέτει την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας ή το Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης ΕΚΑΑ, οι προβλεπόμενες υπηρεσίες παρέχονται χωρίς χρέωση.

Αν δεν διαθέτει τα απαιτούμενα έγγραφα ή η διάρκεια ισχύος τους έχει λήξει, πρέπει να καταβάλει ιδιωτικά τη δαπάνη των 20 ευρώ.

Για ασφαλισμένους τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε., οι δημόσιες δομές εισπράττουν την προβλεπόμενη δαπάνη των 20 ευρώ, εκτός από τους δικαιούχους της Αναθεωρημένης Συμφωνίας Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας – Κεμπέκ. Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται ότι η καθιέρωση αμοιβής δεν καταλαμβάνει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Μάλιστα στην ίδια εγκύκλιο καλούνται όλες οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την οργάνωση της καταγραφής στο σημείο υποδοχής των προσερχομένων στις δημόσιες δομές ΠΦΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου