Δραματική είναι η υποστελέχωση των υγειονομικών μονάδων στα νησιά, καταγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Η «επίταξη» ιδιωτών δεν είναι λύση, επιμένουν.
Αφροδίτη Τζιαντζή - in.gr
Ήταν Απρίλιος όταν η ΠΟΕΔΗΝ δημοσίευσε αποκαλυπτική έρευνα για τη σοβαρή υποστελέχωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας στα νησιά. «Αποκαρδιωτική η εικόνα των υγειονομικών μονάδων ενόψει της τουριστικής σεζόν» έγραφε τότε το in, παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία από πολλά νησιά.
Ο χάρτης των ελλείψεων ήταν αποκαλυπτικός. Σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως η Σαντορίνη και η Τήνος, δεν υπήρχε καν παθολόγος, ούτε μικροβιολόγος. Οι ειδικότητες που καλύπτονταν ήταν συνήθως «μονήρεις» – με έναν γιατρό, που δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει ούτε όλα τα περιστατικά, ούτε φυσικά να εφημερεύει όλες τις ημέρες.
Η ΠΟΕΔΗΝ χτυπούσε το καμπανάκι του κινδύνου, λέγοντας ότι το καλοκαίρι τα νησιά θα γεμίσουν τουρίστες και η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο προβληματική. Μάλιστα τόνιζε ότι αν δεν δοθούν σοβαρά κίνητρα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, δεν πρόκειται να καλυφθούν οι κενές θέσεις, όταν το κόστος ζωής είναι υπέρογκο, ειδικά στο θέμα της διαμονής.
Τι συμβαίνει όμως σήμερα, τρεις μήνες αργότερα;. Εισακούστηκε κάποια από τις προειδοποιήσεις των υγειονομικών για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά; Ή μήπως επιβεβαιώθηκαν στις θλιβερές προφητείες τους, ως άλλες Κασσάνδρες; Η σχεδιαζόμενη «επίταξη» ιδιωτών από το υπουργείο Υγείας, και το χάος που προκλήθηκε, συνηγορούν υπέρ του δεύτερου.
Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: «Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα»
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος είναι κατηγορηματικός: «Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως. Έχουμε αναδείξει πολλές φορές το μεγάλο πρόβλημα που έχουν οι υγειονομικές μονάδες στα νησιά, που κάθε πέρυσι είναι και καλύτερα από πλευράς στελέχωσης».
Ο κ. Γιαννάκος επιμένει ότι οι τραγικές ελλείψεις, που αφορούν όλη την περιφέρεια και όχι μόνο τα νησιά «δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο με το ‘’φιλότιμο’». Υποστηρίζει ότι «εμείς ως υγειονομικοί έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε φιλότιμο, και με το παραπάνω. Το αποδείξαμε και στην πανδημία, σε συνθήκες «υγειονομικού πολέμου». Τώρα βιώνουμε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, με συνεχείς μετακινήσεις. Αυτό προκαλεί κύμα μαζικής φυγής».
«Ο γιατρός του δημοσίου στην Κύπρο βγάζει 80.000 ευρώ το χρόνο. Ο νοσηλευτής 40.000 ευρώ. Για να ανακόψουμε το κύμα φυγής, χρειάζεται να δοθούν σοβαρά κίνητρα».
Θεωρεί ότι το κύμα φυγής, που επηρεάζει και τα νησιά αφού δεν βρίσκονται γιατροί να υπηρετήσουν, «δεν μπορεί να λυθεί ούτε με το ζόρι, με εξαναγκασμό των γιατρών. Ούτε με τα «ψίχουλα» που δίνει ο κύριος Εξαδάχτυλος από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο».
Ο ΠΙΣ έχει ανακοινώσει ότι θα συνδράμει με 1000 ευρώ, εφάπαξ τους γιατρούς που θα υπηρετήσουν σε άγονες περιοχές.
Από την πλευρά του πάντως το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει ότι έχει αυξήσει τα κίνητρα για τους γιατρούς που μετακινούνται στα νησιά, με επιμίσθιο 2.100 ευρώ, ενώ σε ορισμένους δήμους διατίθενται και καταλύματα.
«Αυτό δεν ισχύει για τους νέους γιατρούς. Μόνο για όσους μετακινούνται», απαντάει ο κ. Γιαννάκος. Διευκρινίζει ότι αυτό που επείγει είναι να γίνουν νέες μόνιμες προσλήψεις, με ανταγωνιστικούς όρους, ώστε να μην αναγκάζονται οι γιατροί να μεταναστεύουν στο εξωτερικό.
«Ο γιατρός του δημοσίου στην Κύπρο βγάζει 80.000 ευρώ το χρόνο. Ο νοσηλευτής 40.000 ευρώ. Για να ανακόψουμε το κύμα φυγής, να στελεχώσουμε τα νοσοκομεία της περιφέρειας, που έχουν απωλέσει τον δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους – λειτουργούν σχεδόν ως κέντρα διακομιδών – χρειάζεται να δοθούν σοβαρά κίνητρα. Επίσης χρειάζεται να βάλει πλάτη και η περιφέρεια, με δωρεάν σπίτια. Αλλά αυτά δεν γίνονται χωρίς χρηματοδότηση. Με 5,5% στον προϋπολογισμό, δεν φτιάχνεις σύστημα Δημόσιας Υγείας, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση, θα αναγκάζεται συνεχώς ο πολίτης να βάζει το χέρι στην τσέπη».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ διευκρινίζει ότι «δεν βάζω στην ίδια μοίρα με τους γιατρούς του ΕΣΥ τους ιδιώτες». Θεωρεί ότι στους ιδιώτες δόθηκαν κίνητρα να συνδράμουν στο ΕΣΥ, την περίοδο της πανδημίας, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν.
Πρόσφατα ο υπουργός υγείας είπε ότι το πρόβλημα στο νησί της Κω, που δεν είχε εφημερεύοντες γιατρούς, λύθηκε από τρεις ιδιώτες. Τι συμβαίνει σε άλλα νησιά, ρωτάμε εκ νέου τον κ. Γιαννακό.
«Δεν υπήρξε ουσιαστική βελτίωση. Υπάρχουν ζητήματα σε όλα τα νησιά. Στην Κω δεν έχει καθόλου παθολόγο και καρδιολόγο. Στα Κύθηρα δεν έχει αναισθησιολόγο. Ένας ασθενής δεν μπορεί καν να διασωληνωθεί. Στη Νάξο δεν λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας: Υπάρχει μόνο ένας χειρουργός και ένας αναισθησιολόγος.
Η Σαντορίνη δεν έχει κανέναν παθολόγο, κανέναν πνευμονολόγο. Κανέναν ακτινολόγο, ούτε μικροβιολόγο. Έχει έναν παιδίατρο που καλύπτει μερικές μέρες. Έναν καρδιολόγο μερικές μέρες
Στην Τήνο δεν έχουμε κανέναν γιατρό: Ούτε παθολόγο, ούτε γενικό γιατρό. Μόνο έναν παιδίατρο που κάνει τον παθολόγο.
Όλα αυτά συντείνουν στο ότι όλα τα περιστατικά διακομίζονται. Οι διακομιδές στοιχίζουν 8.000 και 10.000 ευρώ. Αν τα δίναμε σε κίνητρα λιγότερο θα πληρώναμε», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Το παράδειγμα της Λέρου
Ο Γιώργος Τσουκαλάς είναι πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λέρου, Πάτμου, Λειψών, Αγαθονησίου. Η εικόνα που περιγράφει για το νοσοκομείου της Λέρου– που εξυπηρετεί και τα γύρω νησιά, αλλά και το καμπ προσφύγων με περίπου 2.000 άτομα, είναι δραματική:
«Από το οργανόγραμμα του νοσοκομείου λείπει το 70% του ιατρικού προσωπικού και το 40% του νοσηλευτικού. Για τους μόνιμους ψυχιατρικούς ασθενείς στο κρατικό θεραπευτήριο, που είναι 230 άτομα, έχουμε μόνο μία ψυχίατρο. Δεν υπάρχει καν νευρολόγος, σε ψυχιατρική κλινική. Οι περισσότερες ειδικότητες είναι μονήρεις: Ορθοπεδικού, παιδίατρου, νεφρολόγου, ακτινολόγου.
Στο Κέντρο Υγείας, δεν υπάρχει Γενικός ιατρός. Τώρα έφεραν ένα με μπλοκάκι».
Ο ίδιος εξηγεί ότι το καλοκαίρι ο πληθυσμός του νησιού σχεδόν διπλασιάζεται. Παράλληλα η Πάτμος – που έχει επίσης ως νοσοκομείο αναφοράς τη Λέρο, μπορεί να έχει κάθε Σαββατοκύριακο ως και 16.000 κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι πολλά περιστατικά να διαμετακομίζονται, ελλείψει ειδικοτήτων.
Η κατάσταση τα υπόλοιπα νησιά δεν είναι καλύτερη. Στην Κάλυμνο δεν υπάρχει καν καρδιολόγος, και οι ειδικότητες είναι μονήρεις, μας λέει ο κ. Τσουκαλάς.
Διαμαρτυρίες από τα νησιά
Για την τραγική υποστελέχωση του νοσοκομείου της Λέρου έχουν γίνει διαμαρτυρίες, με την πιο πρόσφατη τον Ιούνιο όπου μαζεύτηκαν σχεδόν 900 υπογραφές.
Έχουν γίνει επερωτήσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ έγινε και συνάντηση στο υπουργείο Υγείας, παρουσία του Δημάρχου Λέρου. «Αντιπροσωπεία μας συναντήθηκε με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη. Μας είπε ότι θα λύσει τα προβλήματα, ερχόμενος εδώ. Περιμένουμε να έρθει. Ανέφερε κάποιες ημερομηνίες, δεν ήρθε όμως», συμπληρώνει ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Λέρου, και των γύρων νησιών.
«Έχει χρόνια να διοριστεί κάποιος σε μόνιμη θέση στο νοσοκομείο της Λέρου. Εμείς λέμε ότι αυτό το πρόβλημα είναι πανελλαδικό. Είναι μια πολιτική βλαβερή για την υγεία: υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση της δημόσιας Υγείας, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Το βλέπουμε και με το καινούργιο νομοσχέδιο που πάνε να ψηφίσουν για την ψυχική υγεία. Σας θυμίζουμε ότι την ημέρα που ψηφίζεται, τη Δευτέρα, έχουμε πανελλαδική απεργία».
Κανενα προβλημα ,οι νησιωτες μας δεν θελουν γιατρους ,resort ,spa, 5 star ,hotel bungalows ,θανατοι και αεροδιακομιδες .Ο κος Γιαννακος ζει στη σταλινικη εποχη και ομιλει αναλογως
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ελληνικη Πολιτεια εχει αποδειξει διαχρονικα οτι απεχθανεται τους γιατρους .Οι σοβαροι επιστημονες κανουν καριερα στο εξωτερικο ή στον ιδιωτικο τομεα .Θεληση να αναβαθμισθειτο ΕΣΥ δεν προκυπτει απο κανεναν .Την αριστερα και τους συνοδοιπορους τους ξερουμε και ειναι γνωστες οι αντιιατρικες τους θεσεις .Η παρουσα Κ ομως ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι νησιώτες να προσέχουν τι ψηφίζουν και να βάλουν το χέρι λίγο στην τσεπη
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη γραμμή του πρωθυπουργού μας, μόνο ο τουρισμός και το ξεπούλημα της χώρας
ΑπάντησηΔιαγραφήμε real estate μας ενδιαφέρει.Η ανθρώπινη ζωή, η υγεία μετράει λιγότερο από ένα beach bar ένα spa,ένα ξενοδοχείο.Αστε τουρίστες και ντόπιους να πεθαίνουν σαν ποντίκια, αυτοί το διάλεξαν.Πριν χρόνια νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο μια κυρία από τη μήλο με σοβαρό πρόβλημα υγειας,πήρε εξιτήριο μετά από έναν μήνα.Ενας από τους ιατρούς πήγε την επόμενη χρονιά στο νησί και πέρασε από την επιχείρηση της(εστιατόρια) να την χαιρετήσει, δεν τον κέρασε ούτε αναψυκτικό!Αυτό είναι το αξιακο σύστημα της χώρας μας.
Συμφωνω ,οι νησιωτες ειναι αξιοι της τυχης τους .Αεροδιακομιδες για παντα
Διαγραφή