Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Άδωνις Γεωργιάδης: Ιδιώτες ακτινολόγοι θα κάνουν διάγνωση εξ΄αποστάσεως – Ιδιωτικό έργο για ειδικευόμενους και τους επικουρικούς

Άδωνις Γεωργιάδης: Ιδιώτες ακτινολόγοι θα κάνουν διάγνωση εξ΄αποστάσεως – Ιδιωτικό έργο για ειδικευόμενους και τους επικουρικούς

Τι αλλαγές για το ΕΣΥ ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

Μαρία Γλένη HR

Τη δυνατότητα σε ιδιώτες αλλά και δημοσίου ακτινολόγους να κάνουν διαγνώσεις εξ’ αποστάσεως για τους ασθενείς που περιθάλπονται στα δημόσια νοσοκομεία αναμένεται να δώσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Υγείας στοχεύει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών οι οποίοι αναγκάζονται να περιμένουν πολλές ημέρες για το αποτέλεσμα των διαγνωστικών εξετάσεων τους λόγω έλλειψης ακτινολόγων στο ΕΣΥ.

Όπως προανήγγειλε σήμερα ο αρμόδιος σε συνέντευξή του, στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 «σκοπεύω να περάσω μια διάταξη άμεσα που θα δίνει το δικαίωμα και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ να κάνουν κάτι που θεσμικά ήδη γίνεται σε μεγάλο βαθμό στα ιδιωτικά, να γίνεται δηλαδή η διάγνωση εξ’ αποστάσεως από ειδικευμένο ακτινολόγο, ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία και να βγαίνουν τα αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα. Υπάρχουν λίγοι ακτινολόγοι στο σύστημα για να κάνουν πάρα πολλές διαγνώσεις ανά νοσοκομείο και αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Ο ακτινολόγος στα ιδιωτικά βλέπει ηλεκτρονικά την απεικόνιση που δίνει η μαγνητική. Αυτό θα κάνουμε και εμείς».

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πώς θα κάνει μια νομοτεχνική βελτίωση τις επόμενες μέρες ώστε να μπορούν ασκούν ιδιωτικό έργο και οι ειδικευόμενοι αλλά και και τους επικουρικοί.

Μην ανησυχήσουν ότι θέλουμε να τους αδικήσουμε και να κάνουμε γιατρούς δύο ταχυτήτων στα νοσοκομεία. Όλοι όσοι προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες στο ΕΣΥ θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο παράλληλα πέραν του ωραρίου τους».

Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Υγείας ανέφερε πώς η μείωση του χρόνου αναμονής στα επείγοντα, είναι το προσωπικό στοίχημα του και για το λόγο αυτό θα λάβει άμεσα μέτρα.

Άδωνις Γεωργιάδης: Τι είπε για τις αλλαγές στα φάρμακα

Για τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τις αλλαγές στα θεραπευτικά πρωτόκολλα:

«Όταν ανέλαβα Υπουργός Υγείας στις αρχές Ιανουαρίου του 2024 μέσα στις ευθύνες μου ήταν και ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης. Παρέλαβα μία κατάσταση πάρα πολύ οριακή. Οι ξένες εταιρείες διαμαρτύρονταν ότι θα αποσυρθούν από την Ελλάδα και είχαν αρχίσει να μειώνουν τις ποσότητες των φαρμάκων στη χώρα μας. Καινούρια φάρμακα, καινοτόμα, δεν κάνουν αίτηση να έρθουν στην Ελλάδα. Και όλο αυτό έχει να κάνει και με τις πολύ μεγάλες ελλείψεις που βλέπουμε σε φάρμακα στα φαρμακεία. Οι μεγάλες επιστροφές τελικά βλάπτουν τη ζωή των ασθενών γιατί δεν μπορούν να βρουν το φάρμακο που θέλουν όποτε το χρειάζονται. Ένα από τα μέτρα που πήρα για να βάλω τάξη είναι η εφαρμογή, μέσω της ΗΔΙΚΑ, μέσω δηλαδή της ηλεκτρονικής συνταγογραφήσεως, των θεραπευτικών πρωτοκόλλων».

Για τις τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα ο αρμόδιος Υπουργός δήλωσε πώς « η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές στα φάρμακα σε όλη την Ευρώπη. Μία σειρά παλαιών φαρμάκων, επειδή είναι πολλά χρόνια στο σύστημα, έχουν δεχθεί τόσο μεγάλες μειώσεις τιμών και δεν έχουν πάρει τις αντίστοιχες αυξήσεις όταν έπρεπε να αυξηθούν, που είναι πλέον η τιμή τους κάτω από το κόστος. Προτιμώ ο ασθενής που ψάχνει το φάρμακό του να το βρει και ας το πληρώσει μισό ευρώ παραπάνω, γιατί για τέτοιες αυξήσεις μιλάμε, και η εταιρεία να είναι στην Ελλάδα γιατί αν φύγει η εταιρεία, τι θα κάνω εγώ ως σύστημα; Θα πάω να αγοράσω το καινοτόμο καινούριο φάρμακο που κάνει 50 ευρώ. Και αντί να πληρώσω ένα φάρμακο 5 ευρώ, θα πληρώσω ένα φάρμακο 50 ευρώ».

3 σχόλια:

  1. Γιατί μόνο ακτινολόγοι; Και μικροβιολόγοι. Και παθολόγοι. Και χειρουργοί (με χρήση γραπτών οδηγιών - πρωτόκολλα ντε! - αναισθησιολόγων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ουτε αρνητικα σχολια δεν αξιζει ο εντολοδοχος υπουργος.μονη χωρα στην ευρωπη με μεταναστες τα σπουδαγμενα νιατα.αει σιχτιρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαγνωση και θεραπεια εξ αποστασεως για ολους .Ηταν δικαιο και εγινε πραξη .Και μετα καταλαβαινετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή