Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Βρετανία: Μόλις το 24% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Iatropedia newsroom

Η ικανοποίηση στην Βρετανία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία.

Η ικανοποίηση των πολιτών στην Βρετανία με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο για το 2023, γεγονός που αποτυπώνει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση σε σχέση με μια βασική ανησυχία των ψηφοφόρων ενόψει των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για φέτος.

Η έρευνα της British Social Attitudes έδειξε ότι το 24% των ερωτηθέντων ήταν ικανοποιημένο με το NHS το 2023, με το ποσοστό να είναι κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι και το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από την πρώτη έρευνα για το θέμα αυτό το 1983.

Η ικανοποίηση μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Από το 2020, η ικανοποίηση έχει μειωθεί κατά 29 ποσοστιαίες μονάδες, με τις μεγάλες λίστες αναμονής για εγχειρήσεις και τις ελλείψεις προσωπικού να είναι μεταξύ των βασικών ανησυχιών.

Προσοχή συνιστούν οι πνευμονολόγοι λόγω της Αφρικανικής σκόνη

Συντάκτης: Virus

Προσοχή συνιστά η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας στους πολίτες και ιδιαίτερα στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμούεξαιτίας της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα. Επικίνδυνη μπορεί να γίνει λόγω της ανάμιξής της με γύρη, βακτήρια και μύκητες.
Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας συνιστά να αποφέυγονται τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης οι άσκοπες μετακινήσεις και η εξωτερική άθληση. Επίσης, συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Ειδικότερα μεγαλύτερη προσοχή συνιστάται στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, σε περίπτωση που εκδηλώσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

Κατοικίδια-ρομπότ δίνουν χαρά σε οίκο ευγηρίας

Iatropedia newsroom

Σύμφωνα με το BBC που μεταδίδει την είδηση, το προσωπικό του οίκου λέει ότι ο θετικός αντίκτυπος στη διάθεση των ηλικιωμένων είναι εμφανής, ειδικά σε όσους έχουν άνοια

Παρηγοριά και συντροφιά σε κατοικίδια-ρομπότ, ειδικά φτιαγμένα για θεραπευτικούς σκοπούς, βρήκαν οι ηλικιωμένοι σε έναν οίκο ευγηρίας στο Lancashire της Βρετανίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC που μεταδίδει την είδηση, το προσωπικό του οίκου λέει ότι ο θετικός αντίκτυπος στη διάθεση των ηλικιωμένων είναι εμφανής, ειδικά σε όσους έχουν άνοια.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Ξεκινάει η ψηφιοποίηση των αρχείων Υγείας

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει πλέον το μεγάλο έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, προϋπολογισμού 117.800.000 ευρώ. Οι ανάδοχοι του έργου Intrakat, OTE, Μυτιληναίος και οι κοινοπραξίες Uni Systems – Αρχειοθήκη, Netcompany Intrasoft – Qualco, Nova – Profile και Vodafone – Inform – Cosmos Business Systems, υπέγραψαν τις εκτελεστικές συμβάσεις της Συμφωνίας-Πλαίσιο με την Κοινωνία της Πληροφορίας και πλέον όλα είναι έτοιμα για να προχωρήσει η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου φακέλων ασθενών και η κανονικοποίηση – συσχέτιση πρωτοκόλλου φυσικής αρχειοθέτησης με το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ασθενών.
Dailypharmanews.gr

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει δεσμευθεί, όπως προβλέπει η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, να έχει ολοκληρώσει ως το τέλος του 2025 τουλάχιστον το 30% του συνόλου των αρχείων σε 9 έργα, το τελευταίο εκ των οποίων είναι το Σύστημα Δημόσιας Υγείας.

Κοινά "συμπτώματα" παρακμής στα νοσοκομεία Ελλάδας και Γερμανίας

Αν και τα δεδομένα δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα, τα δύο συστήματα Υγείας εμφανίζουν παρόμοιες δυσλειτουργίες.

Διευθυντής Σύνταξης
Ειδικά ρεπορτάζ - Σύλλογοι Ασθενών και ΜΚΟ
IATRONET
Την ώρα που το ελληνικό ΕΣΥ βιώνει μία κρίση διαρκείας, τα γερμανικά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά προβλήματα. Οι υπεύθυνοι της Γερμανικής Ομοσπονδίας Νοσοκομείων κάνουν λόγο για ανεπάρκεια πόρων και αύξηση των χρεών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης περίθαλψη των ασθενών.

Το iatronet.gr παρουσιάζει συνοπτικά τα βασικά προβλήματα των δύο συστημάτων Υγείας, τα οποία απέχουν μεταξύ τους σε οργάνωση και υποδομές, αλλά βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις διάβρωσης.

Ιός του Δυτικού Νείλου: Οι ήπιοι χειμώνες στην Ελλάδα έχουν θέσει σε συναγερμό τον ΕΟΔΥ – Σχέδιο δράσης για τα κουνούπια

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Σχέδιο έγκαιρης εξολόθρευσης των κουνουπιών και περιορισμού της λοίμωξης από τον Ιό του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) εκπονεί ο ΕΟΔΥ με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας.

Η κλιματική αλλαγή, οι ήπιες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και η πιθανότητα έντονων καιρικών φαινομένων στο μέλλον, (πλημμύρες) καθιστούν έντονη, επιτακτική και επείγουσα την ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης των κουνουπιών – διανομέων του ιού σε όλη την επικράτεια.

Η διαχείρισή τους, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πρέπει να βασίζεται σε συστηματική και λεπτομερή εντομολογική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και αποτύπωσης των πληθυσμών των κουνουπιών και του ελέγχου της παρουσίας του ιού σε αυτά.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) έχουν καταγραφεί κατά τα έτη 2010 – 2023 στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, σε όλες τις Περιφέρειες.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Αλλάζει πλήρως το ΕΣΥ: Πότε θα μπορούν να εργαστούν και ιδιώτες γιατροί στα νοσοκομεία


Για πρώτη φορά από το 1983 οπότε και δημιουργήθηκε το ΕΣΥ από τους Αυγερινό- Γεννηματά, επισήμως οι νοσοκομειακοί γιατροί θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο

EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Περισσότερα χρήματα από την τσέπη τους θα πρέπει σύντομα να καταβάλουν οι Έλληνες ασθενείς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο αλλάζει πλήρως και λαμβάνει νέα ιδιωτικά χαρακτηριστικά. Οι αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείο Υγείας και τον Άδωνι Γεωργιάδη στα δημόσια νοσοκομεία, τροποποιούν άρδην τη δημόσια περίθαλψη αφού πολλές υπηρεσίες πλέον θα πρέπει να πληρώνονται από τους ίδιους τους πάσχοντες.

Η αρχή έγινε με τα απογευματινά χειρουργεία τα οποία διαφημίστηκαν ως μεγάλη μεταρρύθμιση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά στην πραγματικότητα είναι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων με κονδύλια από τις τσέπες των ασθενών. Μάλιστα πολλοί σύλλογοι εργαζομένων στα νοσοκομεία, όπως οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν, καταγγέλλουν ότι στα απογευματινά χειρουργεία δεν χειρουργήθηκαν ασθενείς που ήταν στη λίστα αναμονής, αλλά νέοι ασθενείς που ήρθαν μαζί με τους χειρουργούς. Από την άλλη το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες, ανοίγει πλέον το δρόμο για ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ.

Εθνική Επιτροπή Διατροφής συγκροτεί το υπουργείο Υγείας

Η δημιουργία της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση υγιεινών διατροφικών προτύπων και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στη χώρα μας. Μέσω συστηματικής επιστημονικής ανάλυσης και προτάσεων, η Επιτροπή αναμένεται να παράσχει στήριξη και καθοδήγηση στις προσπάθειες της πολιτείας για την προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής και την πρόληψη των νόσων που συνδέονται με τη διατροφή.
Dailypharmanews.gr

Πιο συγκεκριμένα, στη συγκρότηση επιστημονικής Εθνικής Επιτροπής Διατροφής προχώρησε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, ορίζεται 7μελής Εθνική Επιτροπή Διατροφής με σκοπό τη διαμόρφωση Εθνικής Διατροφικής Πολιτικής, με κύριο άξονα την προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, η Επιτροπή θα γνωμοδοτεί για σχέδια νομοθετικών ρυθμίσεων, ως προς τη διατροφή, σε σχέση με την υγεία.

Τα 12 σημεία που ρυθμίζει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Κατατέθηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, στη Βουλή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», αντικείμενο του οποίου είναι η ρύθμιση επειγόντων ζητημάτων.

Healthpharma.gr

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο αφορά:στη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών του Ε.Σ.Υ. να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους, και στη θέσπιση των αναγκαίων προς τούτο όρων και προϋποθέσεων,

  • στον προσδιορισμό της φύσης του εισοδήματος των ιατρών Ε.Σ.Υ. από τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων ως εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου,
  • στην αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς ζητημάτων που άπτονται της χορήγησης ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων
  • στον εξορθολογισμό και την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης
  • στην επίλυση ζητημάτων εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας ιδίως του ΕΟΔΥ
  • στην ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και τη συνέχιση επιτήρησης της μετάδοσης της νόσου Covid-19
  • στην προώθηση ταχείας υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας.

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Διοικητές Νοσοκομείων: Πώς θα γίνει ο γραπτός διαγωνισμός – Οδηγίες προς υποψήφιους

Διοικητές Νοσοκομείων: Πώς θα γίνει ο γραπτός διαγωνισμός – Οδηγίες προς υποψήφιους

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι Διοικητές νοσοκομείων για τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Μαρία Γλένη HR

Στις 30 και 31 Μαρτίου, όπως έχει ανακοινωθεί και επίσημα από το ΑΣΕΠ θα πραγματοποιηθεί η γραπτή ηλεκτρονική εξέταση τόσο για τους διοικητές νοσοκομείων όσο και για τους υποψήφιους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών.

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν από τις 8 το πρωί για δύο ημέρες, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα γράψουν ανά ομάδες με βάση την αλφαβητική σειρά των ονομάτων τους.

Καθηλωμένα στις οθόνες τα ελληνόπουλα κάτω των 5 ετών: «Δεν τηρούνται οι οδηγίες του ΠΟΥ»

Iatropedia newsroom

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα, δεν είναι όσο κινητικά δραστήρια θα έπρεπε και περνούν πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες.

Ερευνητές αξιολόγησαν τις επίσημες πολιτικές σε 13 ευρωπαϊκές χώρες και κατέληξαν πως σε όλη την Ευρώπη τα παιδιά δεν τηρούν τις κατευθυντήριες οδηγίες 24ωρου που εξέδωσε το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών κάτω των 5 ετών.

Και συγκεκριμένα αποδείχθηκε ότι δεν τηρούν τους παρακάτω πολύτιμους «χρυσούς κανόνες», τα παιδιά:να μην περνούν καθόλου χρόνο μπροστά σε οθόνες αν είναι ηλικίας έως δύο ετών
να μην έχουν πάνω από μία ώρα την ημέρα χρόνο οθόνης στην ηλικία των 2-5 ετών
να έχουν 10-13 ώρες το 24ωρο ποιοτικού ύπνου στην ηλικία των 3-5 ετών (12-17 ώρες για τα βρέφη κάτω του έτους και 11-14 ώρες για τα παιδιά 1-3 ετών).

Μυστηριώδη «επιδημία» καρκίνων στην κοιλιά σε νεότερα άτομα βλέπουν οι ειδικοί

Εξειδικευμένοι κλινικοί γιατροί λένε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούν σημαντική αύξηση κακοήθειας σε άτομα κάτω των 45 ετών

Κορυφαίοι γιατροί προειδοποιούν για μια μυστηριώδη νέα «επιδημία» καρκίνων στην περιοχή της κοιλιακής χώρας σε νεότερες ηλικίες, φαινόμενο που τείνει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Η σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου λόγω διατροφικών ή περιβαλλοντικών παραγόντων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου

Μετά την ανακοίνωση της διάγνωσης της πριγκίπισσας της Ουαλίας την Παρασκευή, εξειδικευμένοι κλινικοί γιατροί δήλωσαν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρήσει σημαντική αύξηση των ατόμων κάτω των 45 ετών, που ενώ γυμνάζονται και εξωτερικά δείχνουν υγιείς παρουσιάζουν καρκίνους που συνήθως εμφανίζονται σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

ΕΜΑ: Ενέκρινε αντιβιοτικό για "δύσκολες" λοιμώξεις από Gram-αρνητικά βακτήρια

Ποια είναι η δράση του και τι επισημαίνουν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

IATRONET

Οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσαν σήμερα πως προτείνουν τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενός νέου ενδοφλέβιου αντιβιοτικού με τις δραστικές ουσίες αζτρεονάμη - αβιβακτάμη).

Όπως αναφέρουν, ενδείκνυται για τη θεραπεία επιπλεγμένων ενδοκοιλιακών και ουρολοιμώξεων, νοσοκομειακής πνευμονίας και λοιμώξεων που προκαλούνται από ορισμένους τύπους βακτηρίων (αερόβια Gram-αρνητικά), για τα οποία οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες.

Οι λοιμώξεις που οφείλονται σε αρνητικά κατά Gram βακτήρια, που είναι ανθεκτικά σε πολλά διαθέσιμα σήμερα αντιβιοτικά, αποτελούν σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς οι ασθενείς έχουν περιορισμένες ή μερικές φορές καθόλου θεραπευτικές επιλογές. Υπολογίζεται, δε, ότι προκαλούν ετησίως 35.000 θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θλιβερή» πρωτιά για την Ελλάδα στους θανάτους λόγω της κατάχρησης αντιβιοτικών

Iatropedia newsroom

Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τους θανάτους από πολυανθεκτικά μικρόβια εξαιτίας της κατάχρησης αντιβιοτικών.

Τη θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην κατανάλωση αντιβιοτικών και τις σοβαρές επιπτώσεις αυτής στη δημόσια υγεία, υπογράμμισαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ενημερωτική ημερίδα, που συνδιοργανώθηκε από τον ΕΔΟΕΑΠ με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας (ΕΕΧ).

Τονίστηκε η σπουδαιότητα της σωστής ενημέρωσης με την αρωγή και των δημοσιογράφων για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολίων.

SOS για την κλιματική αλλαγή- Θα «ξυπνήσει» παλιές ασθένειες;

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κύμα εξάπλωσης ιών και στην επανεμφάνιση παλαιότερων ασθενειών, όπως η πανώλη.


Ερευνητές από την Καλιφόρνια και τη Μασαχουσέτη εκτιμούν σε πρόσφατη μελέτη ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των μολυσματικών ασθενειών που προκαλούνται από ιούς, βακτήρια, μύκητες και παράσιτα.

Αυτές περιλαμβάνουν ενδεικτικά ασθένειες που μεταδίδονται από κρότωνες (τσιμπούρια) ή από άλλα μολυσμένα είδη αρθρόποδων, όπως η ελονοσία, καθώς και νέες μυκητιάσεις.

Παράλληλα, παλαιότερες ασθένειες όπως η βουβωνική πανώλη θα μπορούσαν να εξαπλωθούν, κάτι που έχει ήδη παρατηρηθεί σε πολιτείες όπως το Νέο Μεξικό.

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Πώς θα επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες γιατροί – μετανάστες

Φωτ. Shutterstock

Οι περισσότεροι νοτιο-Ευρωπαίοι ιατροί μεταναστεύουν κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ελβετία, τη Γαλλία, τις σκανδιναβικές χώρες και τελευταία στα Εμιράτα

Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr


Τα πέντε τελευταία χρόνια, κάπου 40.000 γιατροί εγκατέλειψαν την Ιταλία αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και φυσικά υψηλότερους μισθούς, σε ξένες χώρες, κυρίως στη βόρεια Ευρώπη. Τον δρόμο της μετανάστευσης έχουν πάρει χιλιάδες γιατροί και από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Οι περισσότεροι νοτιο-Ευρωπαίοι ιατροί μεταναστεύουν κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ελβετία, τη Γαλλία, τις σκανδιναβικές χώρες και τελευταία στα Εμιράτα.

Ο λόγος για τη μαζική έξοδο από τη νότια Ευρώπη είναι σαφής: «Η υποβάθμιση του συστήματος υγείας, οι πενιχρές απολαβές σε σχέση με τη βόρεια Ευρώπη, η έλλειψη θέσεων για ειδικούς, η αβεβαιότητα για το μέλλον και η γραφειοκρατική επιβάρυνση». Όπως αναφέρει η Ισπανική Εθνική Ομοσπονδία Ιατρών (FNAM), «η μετανάστευση συμβαίνει γιατί δεν γίνονται σεβαστά τα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών».

Υπουργείο Υγείας: Άγριο πλαφόν και πρόστιμα για τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν φάρμακα – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Υπουργείο Υγείας: Άγριο πλαφόν και πρόστιμα για τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν φάρμακα – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το υπουργείο Υγείας κατέθεσε το Ερανιστικό Νομοσχέδιο που προβλέπει νέο πλαφόν στα φάρμακα και αυστηρές ποινές στους γιατρούς

Μαρία Γλένη HR

Κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας χθες το βράδυ το Ερανιστικό Νομοσχέδιο με νέες διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο της συνταγογράφησης, τη διαγραφή προστίμων στους ανεμβολίαστους για τον κορoνοϊό και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Το νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου με τίτλο: «Δράσεις Δημόσιας Υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», που αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή περιλαμβάνει άγριο πλαφόν και πρόστιμα για τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν φάρμακα.

Γεωργιάδης: «Τα DRGs είναι το απόλυτο εργαλείο ελέγχου των δαπανών στα δημόσια συστήματα υγείας»


Οι κυβερνητικές πολιτικές για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή 22 Μαρτίου, στη Βουλή

Ουπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης του ΚΚΕ, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι σήμερα τα νοσοκομεία στα οποία λειτουργεί ήδη το σύστημα των απογευματινών, επί πληρωμή, χειρουργείων ανέρχονται σε εβδομήντα και μέχρι το τέλος του μήνα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα εκατό. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο ΚΑΤ, σημειώνοντας ότι και οι δεκαεπτά χειρουργικές κλινικές του νοσοκομείου λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία.

«Ακούω ότι ο κόσμος του ΕΣΥ είναι αντίθετος, ότι οι γιατροί του ΕΣΥ είναι αντίθετοι, οι ασθενείς ότι είναι αντίθετοι, ότι η κοινή γνώμη είναι αντίθετη. Η μεταρρύθμιση λειτουργεί 10 μέρες. Έχουν ήδη ξεκινήσει απογευματινά χειρουργεία καμιά εβδομηνταριά νοσοκομεία, μέχρι το τέλος του μήνα αυτού άντε τον επόμενο θα είναι 100 νοσοκομεία, ίσως και λίγο παραπάνω», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν νοσοκομεία που λειτουργούν απογευματινά χειρουργεία κάθε απόγευμα και ορισμένα νοσοκομεία λειτουργούν απογευματινά χειρουργεία με δύο και με τρία χειρουργικά κρεβάτια κάθε απόγευμα».

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Θεανώ Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι έλεγχοι στις δαπάνες και τα ακριβά φάρμακα

Συνέντευξη στη Βίκυ Καρατζαφέρη - mononews.gr

Θεανώ Καρποδίνη, Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ

Η πολυσυζητημένη ψηφιακή μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασφάλισης Υγείας ξεκίνησαν μετά από καθυστερήσεις. Όπως μας λέει η διοικήτρια του Οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη, ο ΕΟΠΥΥ αλλάζει σελίδα και πλέον δεν θα υπάρχουν οι χρονικές καθυστερήσεις του παρελθόντος και τα οφέλη από τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα είναι πολλά και για τους ασθενείς και για τους παρόχους.

Παράλληλα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα για τον ΕΟΠΥΥ αποτελεί και ο πιο αποτελεσματικός έλεγχος των δαπανών. Για αυτό και ελεγκτές θα μελετούν επισταμένα κάθε δαπάνη του Οργανισμού και θα αποφασίζουν, εάν είναι δικαιολογημένη.

Σύμβαση έργου 117 εκ. ευρώ για την ψηφιοποίηση εξετάσεων των δημόσιων νοσοκομείων

Συντάκτης: Virus

Περίπου 190.000.000 εξετάσεις απεικόνισης διαφόρων μεγεθών (ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές, καρδιογραφήματα) του συστήματος δημόσιας υγείας θα ψηφιοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου Υγείας, προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ. Την υλοποίηση προχωρούν οι εταιρείες Intrakat, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Globitel και οι ενώσεις εταιρειών «Netcompany Intrasoft- Qualco», «Uni Systems – Αρχειοθήκη», «Nova – Profile» και «Vodafone – Inform – Cosmos Business Systems».

Συνολικά το έργο αφορά σε ψηφιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου Φακέλων Ασθενών και Κανονικοποίηση – Συσχέτιση Πρωτοκόλλου Φυσικής Αρχειοθέτησης με το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ασθενών. Στο έργο εντάσσεται η ψηφιοποίηση 157.000.000 σελίδων & Εξετάσεων Απεικόνισης Διάφορα Μεγέθη έως Α3, 20.000.000 σελίδων μη τυποποιημένων μεγεθών (Α3+, καρτέλες, κ.λπ.) και 20.000.000 φιλμ/εκτυπώσεις ΗΚΓ/ΗΕΓ, καθώς και στην ταυτοποίηση, κατηγοριοποίηση και χαρακτηρισμό των ψηφιοποιημένων εγγράφων. Ως εκ τούτου ο φάκελος ασθενή (ηλεκτρονικός ή και φυσικός) θα μπορεί να ανακτηθεί σε πολύ σύντομο χρόνο καθώς η ποιοτική εξυπηρέτηση του ασθενή θα είναι εφικτή σε πολύ σύντομο χρόνο. Απώτερος σκοπός είναι η παροχή ψηφιακών, δικτυακών υπηρεσιών διασφαλίζοντας πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στο Ιατρικό Ιστορικό που προέκυψε κατά τη νοσηλεία ασθενών στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας. Πρόσβαση θα έχουν οι νοσηλευόμενοι πολίτες και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό των μονάδων υγείας καθώς και εξωτερικούς ασθενείς.