Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Ανεφάρμοστες οι ρυθμίσεις για τις ελλείψεις γιατρών στο ΕΣΥ

Μπόνους και ποινές στο νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «κλείσει» κενά γιατρών τουλάχιστον στις τουριστικές περιοχές


Στα «κάγκελα» βρίσκονται Κυβέρνηση και γιατροί για τις εφημερίες στις τουριστικές περιοχές, καθώς οι ελλείψεις στο ΕΣΥ φέρνουν κατοίκους και τουρίστες σε απόγνωση, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν επείγοντα περιστατικά υγείας.

Η ένταση στην Κυβέρνηση φαίνεται από τη διάταξη που συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που συζητείται στις επιτροπές της Βουλής, με την οποία προβλέπονται οικονομικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στις απομακρυσμένες και άγονες περιοχές είτε από το ΕΣΥ, είτε από ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να «πεταχτούν έξω» από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, «τιμωρώντας» έτσι, τους ασθενείς…

Ένωση Παθολόγων: Δεν βάζουμε πλάτη στην ανευθυνότητα και στη προχειρότητα- Τι προτείνουν

Συντάκτης:
Virus

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας εξηγεί τους λόγους που αρνούνται οι παθολόγοι, όπως δηλώνει, να βάλουν πλάτη στην ανευθυνότητα και στη προχειρότητα. Λύση δεν θα δώσει η επίταξη σύμφωνα με την Ένωση, αλλά η σωστή οργάνωση και στελέχωση που απαιτούν χρόνο πολιτική βούληση και όραμα. Η Ένωση καταθέτει σειρά προτάσεων για την προσέλκυση ιατρών στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία.

Ειδικότερα, η Ένωση υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της στελέχωσης των Παθολογικών κλινικών προκλήθηκε από την έλλειψη προσωπικού που άρχισε από την εποχή των μνημονίων με την μείωση των προσλήψεων και εν συνεχεία με τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις των ιατρών που είχαν μαζικά στελεχώσει το ΕΣΥ στις αρχές του 1980. Η Ένωση περιγράφει ότι εξαιτίας αυτή της κατάστασης προκλήθηκαν σε πολλά περιφερικά νοσοκομεία ασφυκτικές συνθήκες εργασίας που πυροδότησε επιπλέον κύμα παραιτήσεων.

ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Τους τελευταίους μήνες οι παραιτήσεις των γιατρών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαδέχονται η μία την άλλη, ειδικά στα νοσοκομεία της Περιφέρειας.


Η ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας που υποσχέθηκε η κυβέρνηση δεν αντανακλάται στην καθημερινότητα των νοσοκομείων, στα οποία «επικρατούν συνθήκες πολέμου».

Ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα είναι η υποστελέχωση, που οδηγεί σε μια αλυσίδα προβλημάτων. Τι έκανε η κυβέρνηση για να ενισχύσει το προσωπικό του ΕΣΥ;

«Εάν σήμερα 100 γιατροί αποφάσιζαν ταυτόχρονα να πάνε μια εκδρομή για 10 μέρες, γεμίζοντας δύο λεωφορεία, καμιά δεκαριά νοσοκομεία θα έκλειναν και το ΕΣΥ θα κατέρρεε».

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: ο 'τσάμπας" πέθανε !

#ο_"τσάμπας_πέθανε"#         #"τσάμπα_για_το_κράτος#

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΜΑΣ

“Το Κράτος τους σπούδασε, τσάμπα.
Το Κράτος τους έδωσε το δικαίωμα να συνταγογραφούν, τσάμπα.
Το Κράτος τους δίνει το δικαίωμα να γράφουν εξετάσεις στους ασθενείς τους, τσάμπα.”
Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας, 22/7/2024

Όχι κ. Υπουργέ, τσάμπα δεν σπούδασε κανείς !
Όχι κ. Υπουργέ, η συνταγογράφηση είναι παροχή προς τον ασφαλισμένο.
Όχι κ. Υπουργέ, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους ασφαλιστικές εισφορές για να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες.

Ζούμε πραγματικά ιστορικές στιγμές σε ένα κράτος που έχει κατακλέψει το εισόδημα των ιατρών της χώρας, δίνοντας παράλληλα τον ιατρό βορά στην κοινωνία! Τον ιατρό της πανδημίας ! αυτόν που ξενύχτησε μέρα νύχτα στα νοσοκομεία και την ΠΦΥ για τη δημόσια υγεία της χώρας!

Ο σημερινός Υπουργός Υγείας απολύει τους ιατρούς του πρώην ΙΚΑ το 2013 με το εκβιαστικό δίλλημα “μέσα ή έξω”, εφαρμόζει το clawback την ίδια χρονιά, δηλαδή υποχρεώνει τον εργαστηριακό ιατρό του ΕΟΠΥΥ να πληρώνει για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων της χώρας, οδηγώντας τους στη σημερινή χρεοκοπία (# τσάμπα # για το κράτος) .

O Άδωνις, η 7ήμερη εφημερία κι ο… Άνταμ Σμίθ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στην Βουλή απαντώντας σε ερωτήσεις για τα δημόσια νοσοκομεία

Το νόμο της προσφοράς και ζήτησης επικαλείται ο υπουργός Υγείας για να δικαιολογήσει την απουσία προσωπικού στο ΕΣΥ. Βροχή ερωτήσεων στην Βουλή για το ΕΣΥ, 7ήμερες εφημερίες ζητούνται στα νοσοκομεία της Αθήνας


Στον… Άνταμ Σμίθ καταφεύγει ο Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να αντιμετωπίσει την βροχή κοινοβουλευτικών ερωτήσεων που δέχεται για ελλείψεις γιατρών και προσωπικού στα νοσοκομεία. Μόνον τα τελευταία 24ωρα από το βήμα της Βουλής έχει απαντήσει με τον τρόπο αυτό σε αρκετούς βουλευτές που θέτουν ανάλογα ερωτήματα. Δίνοντας έμφαση μάλιστα στα νοσοκομεία της επαρχίας που επιβαρύνονται επιπλέον από την αύξηση των περιστατικών λόγω τουρισμού. Αυτά ενώ με εγκύκλιο τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας καλούνται να φτιάξουν πρόγραμμα με 24ωρες και 7ήμερες εφημερίες!

Καλύτερους μισθούς και συνθήκες ζητούν οι γιατροί στην Πορτογαλία

Iatropedia newsroom

Οι απεργοί αρνούνται να αναβάλουν την επαναδιαπραγμάτευση του μισθολογίου τους μέχρι το 2025, όπως προτείνει η κυβέρνηση, και απαιτούν καλύτερες συνθήκες εργασίας

Προβλήματα δημιουργήθηκαν σήμερα, 23 Ιουλίου, στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας στην Πορτογαλία, πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργίας που κήρυξαν οι γιατροί της χώρας, που με τις κινητοποιήσεις τους σκοπεύουν να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Γιατρών (Fnam), στην οποία είναι εγγεγραμμένοι περίπου 31.000 γιατροί στο εθνικό σύστημα υγείας, το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ανερχόταν μέχρι σήμερα το μεσημέρι σε περίπου 70%.

«Είναι αρκετά μεγάλη συμμετοχή που δείχνει τον ξεσηκωμό που νιώθουν οι γιατροί», δήλωσε η πρόεδρος της Fnam, Ζουάνα Μπορντάλο ε Σα στο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

Μπήκες στην Ιατρική ; Ρώτα !

 


Μετωπική ιδιωτών γιατρών με κυβέρνηση για τις εφημερίες στο ΕΣΥ - Σταματούν τη συνταγογράφηση, προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας που προβλέπει κυρώσεις για ιδιώτες γιατρούς που θα αρνηθούν να συνδράμουν στο ΕΣΥ

Έντονα αντιδρά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και προβλέπει κυρώσεις για ιδιώτες γιατρούς που αρνηθούν να συνδράμουν στο ΕΣΥ εφόσον τους ζητηθεί.

Ο ΠΙΣ χαρακτηρίζει την επίμαχη ρύθμιση «επαίσχυντη» και σημειώνει: «Είναι γνωστό στην ελληνική κοινωνία πως τα κενά δεν προέκυψαν ούτε αναίτια, ούτε αιφνιδιαστικά. Προέκυψαν εξαιτίας της απαξίωσης του ΕΣΥ και της ασυνέπειας του ίδιου του Υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από έτους. Προέκυψαν ως συνέπεια της άρνησης της πολιτείας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και του Αρείου Πάγου που επιτάσσουν την αποκατάσταση στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ στα προ μνημονίων επίπεδα. Προέκυψαν από τις μηδαμινές προκηρύξεις θέσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια τα κενά ξεπερνούν τις 6000 και οι κρίσεις γίνονται με τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Ιδιώτες γιατροί: Χωρίς ΕΟΠΥΥ και ηλεκτρονική συνταγογράφηση εάν αρνηθούν να εργαστούν στο ΕΣΥ – Διάταξη Γεωργιάδη


Τι προβλέπει η διάταξη του υπουργού Υγείας

γιατροί (freepik)
Αρχίζουν οι ποινές για τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι αρνούνται να εργαστούν στο ΕΣΥ και να καλύψουν τις εφημερίες, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εδώ και μέρες.

Με διάταξη του κ.Γεωργιάδη η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι δεν θα δεχθούν να καλύψουν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία και ειδικά στις άγονες περιοχές.

Συγκεκριμένα η ρύθμιση του υπουργού υγείας προβλέπει ότι οι ιδιώτες γιατροί οι οποίοι δεν θα δεχθούν να εργαστούν στο δημόσιο σύστημα υγείας θα χάνουν την σύμβαση τους με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ θα μένουν και εκτός και από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όσοι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί δεν είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό.

Άδωνις Γεωργιάδης: Μόλις 12 ιδιώτες δήλωσαν συμμετοχή στις εφημερίες των 15 νοσοκομείων που έχουν πρόβλημα

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Ελάχιστος είναι ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών που δέχονται να συνδράμουν στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ σε 15 Περιφερειακά Νοσοκομεία.

Μόλις 12 ιδιώτες γιατροί (στην πλειοψηφία τους παθολόγοι) δέχθηκαν να συνδράμουν στο πρόβλημα της δυσκολίας κατάρτισης εφημεριών σε 15 υποστελεχωμένα δημόσια Νοσοκομεία, όπως ανέφερε το πρωί ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε, συνεχίζονται οι επαφές της πολιτικής ηγεσίας με τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, όπως τον Πανελλήνιο Ιατρικό σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τον Ιατρικό Σύλλογο Κω, Δράμας, Ξάνθης και Σπάρτης. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, μεγάλη σύσκεψη στη Σύρο με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Νοσοκομεία ΕΣΥ: Σε 24ωρη λειτουργία από τον Οκτώβριο – Κατεπείγον έγγραφο της 1η ΥΠΕ σε 9 Νοσοκομεία

IATROPEDIA - Γιάννα Σουλάκη

Πρόγραμμα 24ωρης λειτουργίας και συνεχούς εφημέρευσης από τον Οκτώβριο στα μεγάλα νοσοκομεία επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας.

Με την ένδειξη «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ» η Διοίκηση της 1η Υγειονομικής Περιφέρειας (1ης ΥΠΕ) -η οποία περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής- καλεί τις Διοικήσεις 9 νοσοκομείων να καταρτίσουν πρόγραμμα 24ωρης εφημερίας για το μήνα Οκτώβριο, με αναλυτικό αριθμό εφημερευόντων γιατρών ανά κλινική, αλλά και νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει τον καρκίνο με 17% μεγαλύτερη ακρίβεια από τους γιατρούς

Iatropedia newsroom

Τι δείχνει νέα μελέτη του UCLA για τον καρκίνο του προστάτη

Καλύτερες επιδόσεις από τους γιατρούς, σε ό,τι αφορά τη διάγνωση ενός κοινού καρκίνου στους άνδρες, επιδεικνύει η τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Νέα μελέτη από το UCLA διαπίστωσε ότι εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης εντόπισε τον καρκίνο του προστάτη με ακρίβεια 84%, έναντι ακρίβειας 67% για τους γιατρούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Το Unfold AI, της Avenda Health, ένα λογισμικό που εγκρίθηκε πρόσφατα από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο AI για να απεικονίσει την πιθανότητα καρκίνου με βάση διάφορους τύπους κλινικών δεδομένων.

Ετοιμάζεται ρύθμιση για επιτάξεις γιατρών

Kathimerini.gr

Στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των ιδιωτών γιατρών για τη συμμετοχή τους στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων που έχουν σοβαρές ελλείψεις, αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην υποεπιτροπή περιφερειών για τις πολιτικές στελέχωσης των δομών υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές. Αφού ξεκαθάρισε ότι το κράτος αναγνωρίζει πως υπάρχει έλλειψη γιατρών και πως έχουν υπάρξει καθυστερήσεις, μίλησε για την ανάγκη να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές.

«Eκτιμώ ότι όπως πηγαίνουν τα πράγματα δεν θα χρειαστεί να επιβάλουμε εξαναγκασμό, γιατί απ’ ό,τι βλέπω οι σύλλογοι έδειξαν εποικοδομητικό πνεύμα. Αν μπουν οι ιδιώτες δεν έχω καμία διάθεση να επιβάλω εξαναγκασμό. Θα το εφαρμόσω μόνο αν δεν έχω καταφέρει να λύσω το πρόβλημα», πρόσθεσε. Επίσης, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή νομοθετική διάταξη η οποία θα τον εξουσιοδοτεί για να λύσει το πρόβλημα. «Χρειάζομαι νομική εξουσιοδότηση που θα πάρω την επόμενη βδομάδα», διευκρίνισε.

Φορολογικές δηλώσεις: Εντείνονται πιέσεις για παράταση – Οι σκέψεις του υπουργείου

Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις – Κλειστά κρατά τα χαρτιά του το υπουργείο Οικονομικών

Καθώς η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις εκπνέει, φορείς της αγοράς, λογιστές και φοροτεχνικοί εντείνουν τις πιέσεις, ώστε να δοθεί νέα παράταση. Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αναφορικά με το ενδεχόμενο να δοθεί έστω μία ολιγοήμερη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις.

Οι λογιστές υποστηρίζουν ότι τα πολλά λάθη και οι καθυστερήσεις ακόμα και στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις έχουν ανατρέψει τα ούτως ή άλλως περιορισμένα χρονικά περιθώρια.

Επιπλέον, τεχνικά προβλήματα και καθυστέρηση εμπλουτισμού δεδομένων στο σύστημα, ανάγκασαν την ουσιαστική δυνατότητα υποβολής κάποιων δηλώσεων μετά τις 15 Μαΐου.

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Ιδιωτικό έργο για γιατρούς ΕΣΥ: Σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση – Ποιες οι κυρώσεις αν δεν τηρούνται οι όροι

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Η δυνατότητα που δίνεται στους γιατρούς του ΕΣΥ να απασχολούνται και στον ιδιωτικό τομέα, επισφραγίστηκε με τη δημοσίευση της απόφασης του Αδωνι Γεωργιάδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση του ΕΣΥ που δίνεται η δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς παράλληλα με την εργασία τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας, να εργάζονται για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους, είτε διατηρώντας ιδιωτικό ιατρείο, είτε παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε επιστημονική ιδιότητα και επαγγελματική σχέση με ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας.

Τη δυνατότητα αυτή δίνει και επισήμως, η υπουργική απόφαση που υπογράφηκε την Πέμπτη (4/7/24) από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Τα τέσσερα δώρα που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από την ΕΕ


Εθνικές προτεραιότητες «κουμπώνουν» με το νέο ευρωπαϊκό πλάνο

Θέματα που προβάλλονται από το Μέγαρο Μαξίμου ως εθνικές προτεραιότητες – από την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την άμυνα έως το Μεταναστευτικό και το Αγροτικό – διέκρινε η Αθήνα στην ατζέντα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως η ίδια την ανέλυσε μιλώντας για την ΕΕ της επόμενης πενταετίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκ των διαπραγματευτών για την επανεκλογή της γερμανίδας πολιτικού στην προεδρία της Κομισιόν εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μίλησε για συνέχεια στη συνεργασία με στόχο την οικοδόμηση «μιας ισχυρότερης, πιο ανταγωνιστικής και στρατηγικά αυτόνομης Ευρώπης».

Η πρωθυπουργική αποστροφή «κουμπώνει» με συγκεκριμένα σημεία της ομιλίας της Φον ντερ Λάιεν και με το ειδικό βάρος που ρίχνει η Ελλάδα σε διεκδικήσεις και εξελίξεις του νέου πενταετούς ευρωπαϊκού κύκλου.

Γ. Πουλάκου: Σχεδόν κάθε σπίτι έχει έναν με Covid αυτήν τη στιγμή – Γεμάτες οι κλίνες στο Σωτηρία

Iatropedia newsroom

Ελαφρά η νόσηση στην πλειονότητα των περιστατικών, σε έξαρση ο κορονοϊός και τον Αύγουστο

Για την έξαρση που παρουσιάζει η Covid και στη χώρα μας, τις νέες παραλλαγές, τα εμβόλια, αλλά και τη Long Covid μιλά η παθολόγος-λοιμωξιολόγος, καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου «Η Σωτηρία» και επιστημονικά υπεύθυνη του Post Covid Ιατρείου, Γαρυφαλλιά Πουλάκου.

Αν και η long covid έχει μειωθεί σημαντικά, όπως εξάλλου και τα σοβαρά της συμπτώματα, η νόσος εξακολουθεί να υφίσταται κι έτσι η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε αναζήτηση θεραπείας, με τα μηνύματα από την έρευνα να είναι ελπιδοφόρα, αναφέρει στη συνέντευξή της στο Πρακτορείο FΜ.

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Άδωνις Γεωργιάδης: Με πόσα επιπλέον χρήματα θα αμείβονται οι γιατροί στις άγονες περιοχές – Τι θα προβλέπει διάταξη

Άδωνις Γεωργιάδης: Με πόσα επιπλέον χρήματα θα αμείβονται οι γιατροί στις άγονες περιοχές – Τι θα προβλέπει διάταξη

Τι προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης για τα επιδόματα των γιατρών στις άγονες περιοχές

Μαρία Γλένη HR

Έξτρα μπόνους για τους ιδιώτες γιατρούς που θα ενταχθούν στο ΕΣΥ ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα επεκτείνονται τα κριτήρια με βάση τα οποία θα χαρακτηρίζονται άγονες οι περιοχές ενώ όσοι γιατροί αποφασίσουν να τοποθετηθούν σε αυτές θα λάβουν επιπλέον χρήματα.

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την συζήτηση για τις «πολιτικές στελέχωσης των δομών Υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές», στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, μετά από εξουσιοδοτική νομοθετική διάταξη που θα φέρει την επόμενη εβδομάδα για ψήφιση στην Βουλή, θα υπογράψει την ΚΥΑ -η οποία θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ μέχρι τα μέσα Αυγούστου– με την οποία διευρύνονται τα κριτήρια χαρακτηρισμού των άγονων περιοχών τύπου «Α» και «Β» και θα συνυπολογίζεται εάν σε μια περιοχή υπάρχουν διαδοχικά προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες.

Κλινικές μελέτες: Ούτε το 2% των μελετών της Ευρώπης δεν γίνονται στην Ελλάδα

Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών, καλύτερες υποδομές και κίνητρα, ώστε η χώρα να προσελκύσει τις επενδύσεις που ήδη γίνονται για κλινικές μελέτες στην Ε.Ε.


Μόλις το 1,7% των κλινικών μελετών που έγιναν στην Ευρώπη την 20ετία 2000-2020, πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Αυτές οι 3.101 μελέτες ήταν οι κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε μια 20ετία, όταν στην Ευρώπη, εγκρίνονται πάνω από 4.000 μελέτες κάθε χρόνο.

Σε ένα περιβάλλον όπου για Έρευνα και Ανάπτυξη νέων φαρμάκων διατίθενται περίπου 50 δις. ευρώ ετησίως και η Ευρώπη προσδοκά να ανακτήσει την αίγλη της στον τομέα της ανακάλυψης νέων θεραπειών, η Ελλάδα αναλογικά θα μπορούσε σε ετήσια βάση να έχει έσοδα από κλινικές μελέτες της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Η Ευρώπη επιδιώκει επίσης να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της στην προσέλκυση παγκόσμιων επενδύσεων Έρευνας και Ανάπτυξης, οπότε τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2025 ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός και το νέο, ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Κλινικών Δοκιμών της ΕΕ (CTIS), όπου όλες οι κλινικές μελέτες που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη θα βρίσκονται στην ίδια πληροφοριακή πλατφόρμα και θα φαίνεται η πορεία τους από χώρα σε χώρα.

Γεωργιάδης από την Σύρο: Προσλήψεις στις Υγειονομικές μονάδες των Κυκλάδων και σχέδιο για αεροδιακομιδές

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για τις δυσκολίες κάλυψης υγειονομικών αναγκών των Κυκλάδων είχε ο υπουργός Υγείας κατά την επίσκεψη του στη Σύρο. Προβλήματα καταγράφηκαν και δόθηκαν απαντήσεις, ενώ το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι άμεσα θα παρουσιαστεί το σχέδιο αεροδιακομιδών.

Ο κ. Γεωργιάδης επισκέφτηκε χθες Πέμπτη 18 Ιουλίουτη Σύρο, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους τη γενική Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό και τον διοικητή του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου. Κατά την επίσκεψη του, ο υπουργός συναντήθηκε αρχικά με τον δήμαρχο Σύρου Αλέξη Αθανασίου και τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη.