Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Προς ψηφιοποίηση το ΕΣΥ με καθυστέρηση ετών – Γιατί δεν προχωρά

Προς ψηφιοποίηση το ΕΣΥ με καθυστέρηση ετών – Γιατί δεν προχωρά

Με αρκετές δυσκολίες και με μεγάλες καθυστερήσεις προχωρά η ψηφιοποίηση στο ΕΣΥ

Μαρία Γλένη HR

Με ρυθμούς χελώνας φαίνεται ότι προχωράει η ψηφιοποίηση του ΕΣΥ. Αν και η κυβέρνηση έχει πολυδιαφημίσει τις περίφημες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας στα νοσοκομεία πάρα αυτά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη τίποτα, με συνέπεια οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται καθημερινά με το τέρας της γραφειοκρατίας.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας που έχει εξαγγελθεί εδώ και χρόνια, στον οποίο θα ενσωματώνονταν όλες οι ιατρικές πληροφορίες των πολιτών μέχρι και σήμερα ούτε οι μισοί πολίτες δεν έχουν.

ΗΔΙΚΑ: Περισσότεροι από 600.000 πολίτες έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή myHealth app στο κινητό

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Υγείας.

Ήδη περισσότεροι από 600.000 πολίτες έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή myHealth app στο κινητό τους τηλέφωνο και έχουν άμεση εικόνα του ιατρικού τους ιστορικού, των παραπεμπτικών, των εργαστηριακών τους εξετάσεων, των ιατρικών τους βεβαιώσεων, των ηλεκτρονικών τους ραντεβού καθώς και δράσεων προληπτικής ιατρικής myHealth.

Την ίδια στιγμή, η ΗΔΙΚΑ στα συστήματα υγείας που λειτουργεί επεξεργάζεται ιατρικά δεδομένα από 70.000 ιατρούς, 3.000 διαγνωστικά ιατρεία, 11.000 φαρμακεία, 14 εκατ. ασθενείς, 310 εκατ. παραπεμπτικά εξετάσεων και σχεδόν ένα δισεκατομμύριο συνταγές. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε Νίκη Τσούμα στο 9 ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Τσούμα αναφέρθηκε στην πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Υγεία, τον ρόλο των δεδομένων στη διαμόρφωση πολιτικών Υγείας και τη σημασία της ενοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων στον χώρο της Υγείας.

Νέοι διοικητές σα νοσοκομεία: Οι βαθμολογίες και οι... μετεξεταστέοι - Ποιοι περνούν στην επόμενη φάση, ποια είναι η διαδικασία

Γιάννα Σουλάκη - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ο νέος τρόπος επιλογής των Διοικητών Νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) μέσω ΑΣΕΠ είναι μια πραγματικά πρωτόγνωρη διαδικασία για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς μέχρι σήμερα η επιλογή των προσώπων δεν γινόταν με αξιοκρατικά αλλά μόνο με κομματικά κριτήρια.

Οι 1.034 εξεταζόμενοι, που συμμετείχαν την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 στο πρώτο σκέλος του διαγωνισμού, αυτό των γραπτών εξετάσεων, αποδείχθηκε πως βρήκαν εξαιρετικά δύσκολη τη διαδικασία του ηλεκτρονικού τεστ.

Τρεις ενότητες

Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε τρεις ενότητες: Παραγωγικού Συλλογισμού, Επαγωγικού Συλλογισμού και Διαχείρισης Εργασιακών Σεναρίων, τομείς για τους οποίους ορισμένοι από αυτούς είχαν παρακολουθήσει ακόμη και μαθήματα σε ειδικά φροντιστήρια.

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Στον πάγο μέχρι νεωτέρας οι ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ

In.gr
In.gr
Δεν αποκλείεται όμως να επανέλθει το ζήτημα στη Βουλή το επόμενο δεκαήμερο, ενταγμένο σε επόμενο νομοσχέδιο

Στον… πάγο μέχρι νεωτέρας βρίσκεται η ρύθμιση που θα ανάψει το πράσινο φως για την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο μέτρο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε ένα πιο ευέλικτο εργασιακό σύστημα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το ζήτημα θα επανέλθει άμεσα στη Βουλή – ενδεχομένως εντός δεκαημέρου –, ενταγμένο σε επόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Παρ’ όλα αυτά απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίησή του θα είναι και η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα αποσαφηνίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ πέραν του τακτικού ωραίου, και η οποία σε κάθε περίπτωση θα ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο. Συνεπώς και υπό αυτά τα δεδομένα, οι όποιες αλλαγές δεν αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή πριν από το καλοκαίρι.

Αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου πριν τα 50: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες

Ρούλα Τσουλέα IATROPEDIA
Τις τελευταίες δεκαετίες τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 80% και οι θάνατοι κατά 27%, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα.

Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας κάτω των 50 ετών αναπτύσσουν καρκίνο, με τους επιστήμονες να μην μπορούν ακόμα να πουν με ακρίβεια που οφείλεται αυτό. Υπάρχει άραγε συγκεκριμένο προφίλ ατόμων που νοσούν με καρκίνο σε νέες ηλικίες ; Ή η κακοήθεια δεν κάνει διαχωρισμούς; Και αν κάνει τελικά, τι είδους είναι αυτοί;

«Γενικά οι καρκίνοι οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στον τρόπο ζωής μας και στο περιβάλλον. Αυτό όμως συμβαίνει όσο περισσότερο μεγαλώνουμε, γιατί ένας επιβαρυντικός παράγοντας χρειάζεται να δράσει πολλά χρόνια για να οδηγήσει έναν οργανισμό σε καρκίνο», είπε στο Πρακτορείο FM η κυρία Ντόρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.

«Αν κάποιος καπνίζει, μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγηθεί σε πολλά είδη καρκίνου. Επίσης αν είναι παχύσαρκος ή κάνει ανθυγιεινή διατροφή ή υπερκαταναλώνει αλκοόλ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπουργείο Υγείας: Σε τροχιά επανεκκίνησης τα γραφεία «παραπόνων» στα δημόσια νοσοκομεία

Το υπουργείο Υγείας βάζει ξανά μπροστά τα γραφεία «παραπόνων» στα δημόσια νοσοκομεία

Σε τροχιά επανεκκίνησης φαίνεται πώς μπαίνουν από το υπουργείο Υγείας τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων των Ασθενών ή όπως έχει επικρατήσει να ονομάζονται τα γραφεία «παραπόνων» στα δημόσια νοσοκομεία.

Αν και τα γραφεία «παραπόνων» λειτουργούσαν από το 2016 στην πράξη είτε υπολειτουργούσαν κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού είτε γιατί οι ασθενείς αγνοούσαν την ύπαρξη τους.

Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαία η διαπίστωση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας πως όσες καταγγελίες και να είχαν γίνει στο παρελθόν στα γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., έμεναν στο συρτάρι.

Πλέον φαίνεται, ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να ξεκινήσει μία προσπάθεια ανασυγκρότησηςτους, ώστε οι όποιες καταγγελίες από την πλευρά των ασθενών να έχουν αποτέλεσμα και λύση.

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Botox: Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του – Ποιες ειδικότητες γιατρών πρέπει να εμπιστεύεστε


In.gr

Η εφαρμογή υαλουρονικού οξέος και βοτουλινικής τοξίνης (Botox) αποτελεί ιατρική πράξη και διενεργείται για αισθητικούς και θεραπευτικούς σκοπούς από ειδικευμένους γιατρούς

Να ξεκαθαρίσει την κατάσταση αλλά και να επιστήσει την προσοχή σχετικά με την εφαρμογή botox και υαλουρονικού οξέοςεπιχειρεί μέσω νέου εγκυκλίου το υπουργείο Υγείας, με την υπογραφή του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Το botox χρησιμοποιείται στην ιατρική με τη μέγιστη ασφάλεια για περισσότερα από 35 χρόνια, ενώ οι εφαρμογές του επεκτείνονται από την αισθητική έως την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) με εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, περιγράφει τις ειδικότητες που επιτρέπεται να διαχειρίζονται τις θεραπείες βοτουλινικής τοξίνης (π.χ. Botox) και του υαλουρονικού οξέος.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:

Απίστευτο σκάνδαλο έρχεται στο φως στη Βρετανία: Χρησιμοποιούσαν παιδιά ως πειραματόζωα

Iatropedia newsroom
Οι κλινικές δοκιμές συνεχίστηκαν για περισσότερα από 15 χρόνια, αφορούσαν εκατοντάδες ανθρώπους και μόλυναν τους περισσότερους με ηπατίτιδα C και HIV.

Ένα απίστευτο σκάνδαλο με κλινικές δοκιμές που έγιναν κατά το παρελθόν σε παιδιά με μολυσμένα προϊόντα αίματος έρχεται στο φως στη Βρετανία.

Σύμφωνα με το BBC News, υπάρχουν έγγραφα που αποκαλύπτουν την πραγματική κλίμακα του σκανδάλου με τις κλινικές δοκιμές που έγιναν κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν έναν μυστικό κόσμο μη ασφαλών κλινικών δοκιμών που αφορούσαν παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι γιατροί έθεσαν τους ερευνητικούς στόχους πάνω από τις ανάγκες των ασθενών.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

ΕΟΠΥΥ: Προς ενεργοποίηση τα ποιοτικά κριτήρια στις ιδιωτικές κλινικές – Τι αλλάζει

ΕΟΠΥΥ: Προς ενεργοποίηση τα ποιοτικά κριτήρια στις ιδιωτικές κλινικές – Τι αλλάζει

Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Τα ποιοτικά κριτήρια στις ιδιωτικές κλινικές αλλά και τα κέντρα αποκατάστασης που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να ενεργοποιηθούν στα μέσα Ιουλίου. Πρόκειται για τους νέους κανόνες που έχουν θεσμοθετηθεί από πέρυσι από το υπουργείο Υγείας και θα εφαρμοστούν από τον ΕΟΠΥΥ στις 15 Ιουλίου, όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, προκειμένου όλες οι ιδιωτικές κλινικές και τα κέντρα αποκατάστασης να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις λειτουργίας.

Τα ποιοτικά κριτήρια είχαν νομοθετηθεί επί υπουργίας Θάνου Πλεύρη αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί στην πράξη λόγω διαφόρων προβλημάτων που παρουσίαζαν και έπλητταν κυρίως τις μικρότερες κλινικές που δεν τηρούν κάποιες προϋποθέσεις με βάση τον νέο νόμο.

Βρετανία: Κατακόρυφη αύξηση στις ελλείψεις φαρμάκων – Ο ρόλος του Brexit

Iatropedia newsroom

Αν και οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα συχνό φαινόμενο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η κατάσταση στη Βρετανία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Οι ελλείψεις φαρμάκων αυξήθηκαν κατακόρυφα τα δύο τελευταία χρόνια στη Βρετανία και πλέον αποτελούν «τη νέα κανονικότητα» που καλούνται να διαχειριστούν φαρμακεία, ασθενείς και γιατροί, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, η οποία επισημαίνει ότι το Brexit επιδείνωσε την κατάσταση.

Αντιβιοτικά, φάρμακα για την επιληψία ή υποκατάστατα ορμονών για την εμμηνόπαυση… Ο αριθμός των προειδοποιήσεων για επικείμενες ελλείψεις φαρμάκων έχει διπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια, περνώντας από τις 648 το 2020 σε 1.634 πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση του Nuffield Trust, ενός κέντρου που ειδικεύεται στην υγεία.

Απογευματινά χειρουργεία: Η ΟΕΝΓΕ προσέφυγε στο ΣτΕ για ακύρωση της Υπουργική Απόφασης

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας κατέθεσε την Τρίτη (16/4) αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έκανε γνωστό ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία.

Όπως αναφέρει: «Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική αθλιότητα των ΄΄απογευματινών΄΄ επί πληρωμή χειρουργείων, ενάντια στον τιμοκατάλογο της ντροπής, ενάντια στην απογείωση της εμπορευματικής λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια των δημόσιων νοσοκομείων, τη μετατροπή τους σε οίκους εμπορίου που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο την ώρα της αρρώστιας και μετατρέπουν την σχέση γιατρού – ασθενούς σε απλή εμπορική συναλλαγή.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων

Για αρνητικό ρεκόρ κάνει λόγο η επιστημονικά υπεύθυνη του τμήματος.

Στα 20 χρόνια λειτουργίας του τμήματος, βγήκαν ράντζα στη μονάδα μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου "Λαϊκό".

Η επιστημονικά υπεύθυνη του τμήματος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεφρολογίας Μαρινάκη Σμαράγδη κάνει λόγο για "θλιβερό ρεκόρ".
ΙΑΤRONET

"Για πρώτη φορά στα 20 και πλέον έτη της υπηρεσίας μου χρειάστηκε να τοποθετηθεί επικουρική κλίνη (ράντζο) στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού και Χειρουργικής Νεφροπαθών στο Λαϊκό. Αυτό ήταν απλά η τελική κατάληξη ενός χρόνιου προβλήματος, το οποίο είναι η μη επάρκεια κλινών στην προαναφερθείσα μονάδα", αναφέρει σε επιστολή της.

Υπολειπόμαστε και σε καινοτομία και σε κλινικές μελέτες στην Ελλάδα

in.gr

Η καινοτομία στο φάρμακο έρχεται να δώσει λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν, όμως μόνο μία στις τέσσερις νέες θεραπείες είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα


Νέο «αέρα» φέρνει η καινοτομία στις φαρμακευτικές εταιρίες που αναζητούν τρόπους να καλύψουν ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες με την ανάπτυξη θεραπειών για ασθένειες που δεν έχουν θεραπεία ή για ανάπτυξη θεραπειών σε παθήσεις που οι υπάρχουσες θεραπείες δεν είναι αρκετές. Στην υπηρεσία αυτού του στόχου μπαίνει και η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία βοηθά στη στόχευση κατά συγκεκριμένων παραμέτρων που χαρακτηρίζουν τις νόσους.

Η επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας έρχεται από τις κλινικές μελέτες, για τις οποίες η φαρμακευτική βιομηχανία επενδύσει αρκετά δισεκατομμύρια.

Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Η προστιθέμενη αξία που φέρνει στο ΕΣΥ

Συντάκτης: Virus

H συνεισφορά των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών τα τελευταία 90 χρόνια, καθώς και η προστιθέμενη αξία που φέρνει ο εγχώριος κλάδος παραγωγής φαρμάκων στο εθνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης τονίστηκε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Το θέμα της συζήτησης με είχε τίτλο “The Greek Pharmaceutical Industry: Delivering Innovation”. Στο πάνελ συμμμετέιχα ο πρόεδρος της ΠΕΦ και Συνδιευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ELPEN Θ. Τρύφων, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και διευθύνων σύμβουλος της DEMO ΑΒΕΕ, Δ. Δέμος και ο αντιπρόεδρος της RAFARM S.A., Α. Μητσόπουλος καθώς και ο υπουργός Υγείας, Α. Γεωργιάδης. Επί τάπητος τέθηκαν η ανταγωνιστικότητα που προσφέρουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και τις δυνατότητές τους να παράγουν καινοτομία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην αλλαγή οπτικής γωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας πως «πρέπει να μείνουμε στη μεγάλη εικόνα, πως η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι κάτι πρέπει να γίνει όσον αφορά στα κίνητρα για την παραγωγή φαρμάκων εντός της Ε.Ε.». Ο υπουργός εστίασε στα αξιοσημείωτα παραδείγματα επενδύσεων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Τρίπολη, υποστηρίζοντας ότι το επενδυτικό clawback φέρνει προστιθέμενη αξία και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προσφέρει υπεραξία στη χώρα. Ο ίδιος πρόσθεσε «αν μια θεραπεία μπορεί να γίνει με ένα φτηνότερο φάρμακο, πρέπει να κατευθύνουμε τη συνταγογράφηση στο φτηνότερο φάρμακο, για να δημιουργείται χώρος για τα πιο ακριβά καινοτόμα που θα μπορούν να τα παίρνουν οι ασθενείς που πραγματικά τα χρειάζονται».

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Χωρίς νοσοκομεία αύριο όλη η χώρα – Στο δρόμο γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Χωρίς νοσοκομεία αύριο όλη η χώρα – Στο δρόμο γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Επί ποδός αύριο γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας
HR

«Παγώνουν» αύριο τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα καθώς οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 17 Απριλίου.’Έτσι αναμένεται να εξυπηρετηθούν μόνο τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά από το προσωπικό ασφαλείας.

Αναλυτικότερα η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) που αποφάσισε να συμμετέχει στην απεργία τάσσεται κατά της “απογευματινής”» επί πληρωμή λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Τι αλλάζει στο σύστημα αιμοδοσίας

Υλοποιείται άμεσα η κεντρική επεξεργασία του αίματος από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) - Θα αποθηκεύονται και θα διακινούνται 200.000 μονάδες αίματος - Μείωση στα κόστη κατά 50%


Εξοικονόμηση μονάδων αίματος αλλά και πόρων και καλύτερη διαχείριση του… κόκκινου χρυσού προς όφελος των ασθενών φέρνει σχέδιο του υπουργείου Υγείας που δρομολογείται με ταχείς ρυθμούς.


Ετσι, αρχής γενομένης από την Αττική, υλοποιείται άμεσα η κεντρική επεξεργασία του αίματος από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), όπου και θα αποθηκεύονται και θα διακινούνται 200.000 μονάδες από τις συνολικά 550.000 που συγκεντρώνονται σε όλη την επικράτεια.

«Ο κεντρικός διαγωνισμός για αντιδραστήρια αντισωμάτων επιφέρει ετησίως έκπτωση 3 εκατ. ευρώ» λέει ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ

Φήμες για 100 απολύσεις έχουν αναστατώσει τους εργαζόμενους του ΕΟΔΥ

Iatropedia newsroom

Να μην προχωρήσουν τα σχέδια για απόλυση των εργαζόμενων με «μπλοκάκι» του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ζητά το σωματείο.

Με ψήφισμά του, το σωματείο Εργαζομένων του ΕΟΔΥ, καλεί το υπουργείο Υγείας και τη Διοίκηση του Οργανισμού να πάρουν ανοικτά θέση, απέναντι σε διακινούμενες φήμες και διαρροές από στελέχη του αναφοριά με 100 εργαζόμενους που εργάζονται με «μπλοκάκι».

Οι φήμες αυτές αναφέρουν, πως οι εργαζόμενοι θα βρεθουν στο δρόμο την επόμενη περίοδο. Πρόκειται για εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, διοικητικοί κλ.π.) με ιδιαίτερα σοβαρό και εξειδικευμένο ρόλο όλα αυτά τα χρόνια της πανδημίας αλλά και σε πιο διευρυμένους τομείς υγειονομικού ενδιαφέροντος στα πλαίσια του καταμερισμού του οργανισμού.

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Διαγνωστικές εξετάσεις: Ποιοι εξαιρούνται από την επιβάρυνση των 3 ευρώ – Όλες οι παθήσεις

Διαγνωστικές εξετάσεις: Ποιοι εξαιρούνται από την επιβάρυνση των 3 ευρώ – Όλες οι παθήσεις

Αναλυτικά οι εξαιρέσεις από την επιβάρυνση των 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις
HR

Οι νέες χρεώσεις 1-3 ευρώ στις διαγνωστικές εξετάσεις ανά παραπεμπτικό δεν θα αφορούν όλους τους ασθενείς.

Όπως ανακοίνωσε η Ε.Σ.Α.μεΑ έγινε δεκτό το αίτημά της και χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες εξαιρέθηκαν από την καταβολή του ενός και των τριών ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών και απεικονιστικών ελέγχων αντίστοιχα.

Να σημειωθεί εδώ ότι η εν λόγω εξαίρεση αποτέλεσε αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ κατά τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, ωστόσο η συνομοσπονδία στη σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι εξακολουθεί να ζητεί την καθολική εξαίρεση όλων τον ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνια πάθηση με ποσοστό αναπηρία άνω του 50%.

Γεωργιάδης: Mείωση του clawback πάνω από 300 εκατ. το 2024

Healthpharma.gr

Τα βήματα της Ελλάδας προς ένα σταθερό και προβλέψιμο επενδυτικό περιβάλλον για την φαρμακευτική βιομηχανία, παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10-13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Όπως ανέφερε, η τεράστια αύξηση του clawback που αγγίζει το 1 δις ευρώ τον χρόνο, δημιουργεί παρενέργειες οι οποίες ζημιώνουν τη φαρμακευτική βιομηχανία και την εύκολη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα. «Την επόμενη εβδομάδα θα καλέσω όλους τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας και θα τους παρουσιάσω τους πρώτους τρεις μήνες των φαρμακευτικών δαπανών, την αύξηση του clawback για τους μήνες αυτούς, τα μέτρα που θα πάρουμε και την προβολή για το clawback του 2024» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Δικαίωμα στη Λήθη για επιζώντες από καρκίνο: Τι προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας στης ασφαλιστικής αγοράς

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Ο κώδικας δεοντολογίας για το Δικαίωμα στη Λήθη, παρουσιάστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), σε εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας (15/04).

Ο Κώδικας Δεοντολογίας για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη λήθη (Right to be forgotten – RTB) της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος αφορά στις ασφαλίσεις ζωής των επιζώντων από καρκίνο που εκδίδονται για τη εξασφάλιση κάθε είδους δανείου (π.χ. στεγαστικό, επαγγελματικό, καταναλωτικό) και χορηγείται από τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μέχρι 300.000 ευρώ και έχει τεθεί σε ισχύ από 26 Μαρτίου 2023.