Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Βρετανία: 7 δισ. για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Capital.gr

Βρισκόμαστε μόλις 10 ημέρες πριν από την επίσημη κατάθεση προϋπολογισμού της Βρετανίδας υπουργού Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς. Μπορεί η βασική ανησυχία των περισσότερων να είναι η αύξηση των φόρων όμως, σύμφωνα με τα περισσότερα βρετανικά μέσα, στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών της χώρας με επίκεντρο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δηλαδή το NHS. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει η αύξηση στους φόρους των επιχειρήσεων μοιάζει σχεδόν σίγουρη ώστε να κλείσουν οι τρύπες στα δημοσιονομικά. Στο NHS η τρύπα αυτή αγγίζει μέχρι και τις 9 δισεκατομμύρια λίρες. Η Ρείτσελ Ριβς μοιάζει έτοιμη να τροφοδοτήσει τον κλάδο τους υγείας με 4% αύξηση για το επόμενο έτος και σε καθαρούς όρους (δηλαδή επιπλέον του πληθωρισμού). Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι θα δοθούν περίπου 7 δισεκατομμύρια σε ρευστό. Η εφημερίδα Guardian σχολιάζει, στο συγκεκριμένο άρθρο τους, το NHS ως έναν από τους μεγάλους νικητές τους επικείμενης κατάθεσης προϋπολογισμού τους 30 Οκτωβρίου. Αυτό το σχόλιο γίνεται επειδή, την ίδια ώρα, άλλοι τομείς του δημοσίου καλούνται σε περιορισμό των δαπανών τους.

Το νοσοκομειακό φάρμακο δεν θα ζήσει με πυροσβεστικά μέτρα

Από μία κλωστή κρέμονται οι σχέσεις των θυγατρικών με τις μητρικές τους.

Επιχειρηματικό Ρεπορτάζ Υγείας

Σε κατάρρευση βρίσκεται η φαρμακευτική δαπάνη στα νοσκομεία με τις επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας να έχουν ξεπεράσει το 83% και να αγγίζουν ακόμη και το 92%. Αν δεν παρθούν άμεσα διορθωτικά-διαρθρωτικά μέτρα από την Πολιτεία, λένε παράγοντες της αγοράς, τότε θα πρέπει η τελευταία να είναι προετοιμασμένη και για την έξοδο εταιρειών από την ελληνική αγορά, αλλά και προϊόντων κρίσιμων για την δημόσια υγεία. Ζητήματα που ανέφερε και ο ΣΦΕΕ σε σχετική επιστολή του, τονίζοντας ότι "το «πρωτοφανές'' για τα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια δεδομένα ύψος των επιστροφών στα νοσοκομειακά φάρμακα «καταδεικνύει τη διαχρονικά αποτυχημένη πολιτική που ακολουθείται στον τομέα του φαρμάκου, καθώς και την ακραία υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμακευτικού προϋπολογισμού. Είναι ξεκάθαρο πως ένας “λανθασμένος” κλειστός προϋπολογισμός, ακόμη και σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπως τα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις εταιρείες που προμηθεύουν φάρμακα και τους ασθενείς που τα χρειάζονται».

ΕΟΠΥΥ: “Πάρτι” πλαστών συνταγών και εις βάρος αναπήρων – Αναζητούνται ηλεκτρονικά ίχνη παντού

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ για τις υπερσυνταγογραφήσεις και την προκλητή ζήτηση φαρμάκων και εξετάσεων, αναμένεται να επεκταθούν και στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Ατιμωρησία, ασυδοσία και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος είναι η εικόνα που αναδεικνύουν οι απανωτές αποκαλύψεις για την παράνομη έκδοση και εκτέλεση ηλεκτρονικών συνταγών που δεν απηχούν σε πραγματικές ανάγκες ασφαλισμένων, από επιτήδειους “λειτουργούς” ή παρόχους υγείας εις βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Μετά το “πάρτι” με τις υπερσυνταγογραφήσεις φαρμάκων με τη συμμετοχή γιατρών και φαρμακοποιών, έρχεται η σειρά των εταιρειών που εμπορεύονται ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις: Πάνω από 4 εκατ. παραπεμπτικά σε λιγότερο από μία εβδομάδα

Οι Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις γίνονται στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου κατά του καρκίνου
HR

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα έχουν εκδοθεί περισσότερα από 4 εκατομμύρια παραπεμπτικά για δωρεάν προληπτικές εξετάσειςπου αφορούν τον καρκίνο παχέος εντέρου και τραχήλου μήτρας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ, έχουν ήδη εκδοθεί πάνω από 4 εκατομμύρια ηλεκτρονικά παραπεμπτικά σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Παράλληλα καλεί τους δικαιούχους να προγραμματίσουν τις προληπτικές εξετάσεις και να μην τις αμελήσουν αφού αποτελούν μια σημαντική υπενθύμιση ότι η υγεία μας ξεκινάει από την πρόληψη.

Για το Πρόγραμμα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου έχουν εκδοθεί παραπεμπτικά για 1.461.560 δικαιούχους. Το πρόγραμμα αυτό αφορά γυναίκες και άνδρες, ηλικίας 50-69 ετών οι οποίοι διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.

Παράνομες συνταγογραφήσεις: Άρχισαν έλεγχοι και στα φαρμακεία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Στους 1.200 οι εμπλεκόμενοι γιατροί. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν στα προηγούμενα έτη μόλις τελειώσουν για το 2024.

Την έναρξη εκτεταμένων ελέγχων σε φαρμακεία για τις παράνομες συνταγογραφήσεις που πραγματοποιούσαν τουλάχιστον 1.200 γιατροί, έκανε γνωστή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Η υπόθεση των φαρμακείων είναι πιο σύνθετη, διότι οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να εκτελούν συνταγές, είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Open. Επομένως ευλόγως μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι απλώς έκανε το καθήκον του.

«Δεν μπορείς να καταδικάσεις ένα φαρμακείο επειδή εκτέλεσε κάποιες συνταγές», τόνισε. Και πρόσθεσε πως ο έλεγχος γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή για να μην αδικηθεί κανείς.
ΠΕΦ: Ελέγχους και επαρκή χρηματοδότηση για τη φαρμακευτική πολιτική

Τα διαρθρωτικά μέτρα μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο των συνταγών για φάρμακα, όμως χρειάζονται και πρόσθετοι πόροι, καθώς οι ανάγκες αυξάνουν

Σύμμαχοι σε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού της συνταγογράφησης δηλώνουν οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για τα φαινόμενα αδικαιολόγητης υπερσυνταγογράφησης.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), υπογράμμισε με σχετική ανακοίνωσή της ότι είναι απαραίτητος, τόσο ο εξορθολογισμός της συνταγογράφησης, όσο και η καθιέρωση εντατικότερων ελεγκτικών μηχανισμών για το σύνολο των φαρμάκων, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., δεν παρέλειψε όμως να αναφέρει ότι χρειάζεται μαζί με τους ελέγχους και ενίσχυση της χρηματοδότησης του συστήματος.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Το ΕΣΥ, οι ελλείψεις στα φάρμακα και τα απογευματινά χειρουργεία

Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και στα ζητήματα που αφορούν στις ελλείψεις σε φάρμακα και τα απογευματινά χειρουργεία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Άδωνις Γεωργιάδης

Healthpharma.gr

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» και στον Νίκο Χατζηνικολάου ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως: «Οι άνθρωποι αυτοί που υπερασπίζονται το ΕΣΥ και θα έπρεπε να προστατεύουν το ΕΣΥ από τη συκοφαντία ότι δεν λειτουργεί και καταρρέει, είναι αυτοί που πρώτοι για ιδεολογικούς και κομματικούς λόγους βγαίνουν όλη τη μέρα και βρίζουν το σύστημα. Και αυτοί που βρίζουν το σύστημα και λένε ότι το ΕΣΥ καταρρέει, κάνουν μια μεγάλη ζημιά στον ελληνικό λαό, κύριε Χατζηνικολάου. Πλήττουν την εμπιστοσύνη του στο ΕΣΥ. Ο άνθρωπος που το ακούει λέει: “αν πάθω αύριο κάτι;”- φοβάται – “Αν πάθω κάτι δεν θα βρω γιατρό. Αν πάθω κάτι δεν θα βρω φάρμακο” κι όλα αυτά τα ψέματα. Κάθε μέρα από το ΕΣΥ περνούν 85.000 ασθενείς. Κάθε μέρα! 85.000 ασθενείς διαχειρίζεται το ΕΣΥ που δήθεν καταρρέει, κάθε μέρα!

Γεωργιάδης: Σημαντική μεταρρύθμιση το ατομικό clawback στα διαγνωστικά κέντρα

Virus
Συντάκτης

Ελέγχους διενεργεί το Υπουργείο Υγείας και στα διαγωνιστικά κέντρα, τόνισε ο υπουργός Υγείας με αφορμή τον εντοπισμό κάποιων γιατρών σχετικά με παράνομη συνταγογράφηση. Ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε για τους συστηματικούς ελέγχους που διενεργούνται και την εφαρμογή ατομικού clawback. 

Ειδικότερα, ο υπουργός εξήγησε μιλώντας σε εκπομπή στο Action 24 για τους εκτεταμένους ελέγχους ότι εφαρμόζονται «οριζόντια και κάθετα, παντού». Στόχος είναι το νοικοκύρεμα του συστήματος.

ΕΣΥ: «Βουνό» τα προβλήματα υiποστελέχωσης των νοσοκομείων -Τι συμβαίνει με τις προσλήψεις γιατρών

In.gr 
Το τραυματισμένο από την υποχρηματοδότηση ΕΣΥ παραμένει στη δημόσια σφαίρα συζήτησης με τον υπουργό Υγείας να βρίσκεται απέναντι στην πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ έχοντας μια ζωηρή αντιπαράθεση.

Μετά από δέκα και πλέον χρόνια μνημονίων, κρίσης, υποστελέχωσης, εξαντλητικών ωραρίων εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, κατώτερες των περιστάσεων υποδομές, το δημόσιο σύστημα υγείας (ΕΣΥ) βρίσκεται σε σημείο καμπής. Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Υγείας, Άδ. Γεωργιάδη, σχεδόν θριαμβολογεί. Μιλάει για ανάταξη του συστήματος και αποκαλεί «συμμορία της μιζέριας» μέρος των υγειονομικών που διαμαρτύρονται για το αυτονόητο.

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Υπερσυνταγογράφηση: Στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ πάνω από 1.100 γιατροί – Οι μισοί είναι παθολόγοι και γενικοί γιατροί

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Συνεχίζεται το "σαφάρι" του Υπουργείου Υγείας, για την αποκάλυψη κυκλωμάτων γιατρών που παρανομούν, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.

Στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπαίνουν περισσότεροι από 1.100 γιατροί, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας. Οι έλεγχοι που ξεκίνησαν από τα νέα βελτιωμένα anti – fraud συστήματα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ θα συνεχιστούν με τη διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων των γιατρών, μέσω της Αρχής.

Τα δεδομένα παραδόθηκαν, ήδη, από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη στον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, μέσω των συνεργατών του.

Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Γιατρός συνταγογράφησε 1,2 εκατ. ευρώ σε φάρμακα

Σύμφωνα με την διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, επεβλήθη πρόστιμο 800.000 ευρώ

Για την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΠΥ, μέσω υπερσυνταγογράφησης, μίλησε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη.

Η Θεανώ Καρποδίνη ανέφερε σχετικά με τις 100 ύποπτες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης, ότι «τρέχουμε συνεχείς ελέγχους και εξετάζουμε συγκεκριμένα μοντέλα συνταγογράφησης, εξετάζουμε επίσης τον μέσο όρο ανά ειδικότητα του γιατρού κάθε μήνα. Επίσης εξετάζουμε μαζικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων σε συγκεκριμένα φαρμακεία κάθε μήνα και μετράμε πάρα πολλούς δείκτες. Όλα αυτά τα τρέχουμε κάθε μήνα στο πλαίσιο του ελέγχου συνταγογράφησης. Αυτό που ανέφερε χθες ο υπουργός είναι ότι σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, ο έλεγχο γίνεται και σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή ακόμη και πριν την εκτέλεση, δηλαδή την ώρα που γίνεται η συνταγογράφηση. Για παράδειγμα ο ένας γιατρός συνταγογραφούσε μετά τη 1 το βράδυ μέχρι το πρωί, επομένως και από εκεί βγήκαν αντίστοιχα στοιχεία. Μάλιστα και ανά ΑΜΚΑ βγήκαν πολύ μεγάλες ποσότητες συνταγογράφησης φαρμάκων, που φυσικά δεν περιγράφονται στο φύλλο οδηγιών και θα ήταν επιζήμιες για τους ίδιους τους ασθενείς».

ΕΟΠΥΥ: Μετά τα φάρμακα στο στόχαστρο οι «μαϊμού» αξονικές και μαγνητικές εξετάσεις – Οι οδηγίες Άδωνι Γεωργιάδη

ΕΟΠΥΥ: Μετά τα φάρμακα στο στόχαστρο οι «μαϊμού» αξονικές και μαγνητικές εξετάσεις – Οι οδηγίες Άδωνι Γεωργιάδη

Μετά τα φάρμακα έλεγχοι και στις διαγνωστικές εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Στο στόχαστρο του ΕΟΠΥΥ μπαίνουν οι πλασματικές διαγνωστικές εξετάσεις μετά τους ελέγχους στα φάρμακα που έβγαλαν λαβράκια.

Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες στον ΕΟΠΥΥ κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης που είχε με τη διοίκηση το απόγευμα της Τρίτης προκειμένου να ξεκινήσουν αυστηροί έλεγχοι στις διαγνωστικές εξετάσεις και ειδικά στις απεικονιστικές.

Αποκαλύψεις για τον παθολόγο που "έκλεβε" φάρμακα με το ΑΜΚΑ της μητέρας του: Έβγαλε 10 εκατ. ευρώ μέσα σε 10 χρόνια

Ο παθολόγος χρησιμοποιούσε το ΑΜΚΑ της μητέρας του, πήγαινε σε ένα συγκεκριμένο φαρμακείο, έπαιρνε χιλιάδες αντιψυχωσικά φάρμακα που είχε συνταγογραφήσει, τα "έσπρωχνε" σε φαρμακαποθήκες και από εκεί έφευγαν στη μαύρη αγορά για Αλβανία, Βουλγαρία και Κύπρο.


"Πάρτι" εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, μέσω πλασματικών, ηλεκτρονικών συνταγών, είχαν στήσει τουλάχιστον 100 γιατροί, οι οποίοι σε 8 μήνες είχαν συνταγογραφήσει έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή, με ποσότητες που φτάνουν και τα 1.630 τεμάχια.

Κραυγαλέα η περίπτωση παθολόγου από τη Γλυφάδα. Μέσα σε ένα μήνα συνταγογράφησε στη μητέρα του 221 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.621 τεμαχίων, με όλες τις συνταγές να εκτελούνται στο ίδιο φαρμακείο. Του επιβλήθηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Ο ΕΟΠΥΥ μετασχηματίζεται σε στρατηγικό αγοραστή υπηρεσιών

Newsroom
ΕΟΠΥΥ - cnn.gr

Τα εμβληματικά έργα του ΕΟΠΥΥ που έχουν δρομολογηθεί, παρουσίασε η Διοικήτρια του Οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη στον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη σε προγραμματισμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στα γραφεία του Οργανισμού, παρουσία της μη Εκτελεστικής Προέδρου του Οργανισμού, Βασιλικής - Κωνσταντίνας Γκογκοζώτου και στελεχών του ΕΟΠΥΥ.

Η κυρία Καρποδίνη αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιούνται για τον μετασχηματισμό του Οργανισμού σε στρατηγικό αγοραστή υπηρεσιών, με στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Οι κύριες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων – τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο των παροχών υγείας, την κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις ή κινητικά προβλήματα, καθώς και για εκείνους που διαμένουν σε περιοχές χωρίς αυτόνομα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ.

ΣΦΕΕ: Ανεπαρκής παραμένει η χρηματοδότηση νοσοκομειακών φαρμάκων άνω των 30 ευρώ το 2023

Συντάκτης: Virus

Πυρά εξαπολύει ο ΣΦΕΕ για την στάση της κυβέρνησης στο θέμα του ανεπαρκούς προϋπολογισμού των νοσοκομείων για το 2023. Προσπάθειες έγιναν από το Υπουργείο Υγείας, αλλά κρίνεται ότι δεν αρκούν για να απομειώσουν τα βάρη που έπεσαν στην πλάτη της φαρμακοβιομηχανίας.

Με νόημα τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΕ για τα αντανακλαστικά της Πολιτείας ότι «η Κυβέρνηση, 10 μήνες μετά το τέλος του 2023, αντιλήφθηκε ότι ο προϋπολογισμός για το νοσοκομειακό φάρμακο το 2023 δεν ήταν επαρκής». Ο Σύνδεσμος αναφέρθηκε στα σημειώματα που έλαβαν οι φαρμακοβιομήχανοι αναφορικά με τις «επιστροφές για τα φάρμακα άνω των 30 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2023 έφτασαν το 82,9%!».

Φάρμακα: Εκατό γιατροί ελέγχονται για υπερσυνταγογράφηση το πρώτο οκτάμηνο του 2024

Το υπουργείο Υγείας έδωσε στοιχεία για την υπερσυνταγογράφηση το πρώτο οκτάμηνο της χρονιάς

Πάνω από 100 γιατροί «πιάστηκαν» να γράφουν παραπάνω φάρμακα σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με τα νέα συστήματα ελέγχου που έχουν μπει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ήδη το πρώτο οκτάμηνο του έτους αυτοί οι 100 γιατροί συνταγογράφησαν από 250-422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή σε ποσότητες από 250-1630 τεμάχια.

Μόνο σε έναν γιατρό από τους 100, καταλογίστηκε ποσό 800.000 ευρώ ως καταλογισμός επιστροφής των ποσών που αντιστοιχούν στα φάρμακα που συνταγογράφησε σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Οι συνταγές αφορούσαν τη μητέρα του, μέσα σε ένα μήνα και εκτελέστηκαν από ένα συγκεκριμένο φαρμακείο.

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Τα 7 μέτρα Άδωνι Γεωργιάδη για να μειωθεί το άγριο ψαλίδισμα στα νοσοκομειακά φάρμακα – Τι έγινε στη σύσκεψη με τις φαρμακευτικές

Τα 7 μέτρα Άδωνι Γεωργιάδη για να μειωθεί το άγριο ψαλίδισμα στα νοσοκομειακά φάρμακα – Τι έγινε στη σύσκεψη με τις φαρμακευτικές

Τι αποφασίστηκε για τα νοσοκομειακά φάρμακα σε σύσκεψη φαρμακευτικών με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Στο ίδιο τραπέζι έκατσαν σήμερα η ηγεσία του υπουργείου υγείας, ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, οι εκπρόσωποι της επιτροπής διαπραγμάτευσης αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω των θεσμικών τους φορέων προκειμένου να βρουν μια λύση για τα νοσοκομειακά φάρμακα που θα επιβαρυνθούν για το πρώτο εξάμηνο του 2023 κατά 83%.

Οι 2 πλευρές επιχείρησαν να βρουν μια συνισταμένη ώστε να ελαφρυνθεί το «κανάλι» που διαθέτει τα νοσοκομειακά φάρμακα καθώς οι υπέρογκες εκπτώσεις που είναι υποχρεωμένες να κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες καθιστούν τη διάθεση των συγκεκριμένων σκευασμάτων μη βιώσιμη.

Αλγόριθμος AI ανακαλύπτει 160.000 νέους ιούς στον πλανήτη

Iatropedia newsroom

Περισσότεροι από 160.000 άγνωστοι στους επιστήμονες ιοί εντοπίστηκαν με τη χρήση εξειδικευμένου προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της που έχει γίνει έως σήμερα αναδεικνύει πόσο τεράστια είναι η έκταση της «ιόσφαιρας», των ιών, δηλαδή, που κατοικούν στα πολλά περιβάλλοντα της Γης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται LucaProt, το οποίο εντόπισε αγνώστους RNA ιούς σε βάσεις δεδομένων γενετικού υλικού που προέρχονται από οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο.

Οι RNA ιοί, στους οποίους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι κορονοϊοί, έχουν γενετικό υλικό που αποτελείται από μία μόνο αλυσίδα ριβονουκλεϊκού οξέος (RNA), σε αντίθεση με το δίκλωνο DNA που έχουν οι DNA ιοί, όπως είναι οι ιοί του έρπητα.

ΕΟΠΥΥ: Στα 9,5 δισ. ευρώ οι προβλεπόμενες δαπάνες του οργανισμού για το 2024

φωτ.: shutterstock
moneyreview.gr

Οι αυξημένες ανάγκες των πολιτών όπως αυτές διαπιστώνονται κατά την εξέλιξη του έτους, οδήγησαν σε περαιτέρω αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την φετινή χρονιά, με τα προβλεπόμενα έξοδα πλέον να προσεγγίζουν τα 9,5 δισ. ευρώ, όπως αποκαλύπτεται και στην «Έγκριση της 4ης Τροποποίησης Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2024». Μάλιστα για φέτος τα συνολικά έξοδα του οργανισμού αναμένονται στα 9,46 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης για 7,7 δισ. ευρώ (με βάση την 1η τροποποίηση τον φετινό Μάρτιο) και 9,07 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη τροποποίησης το τέλος Αυγούστου.

Επίσης, με βάση τα νεότερα στοιχεία, τα έσοδα του οργανισμού προβλέπονται στα 9,48 δισ. ευρώ έναντι 7,85 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού όπως είχε ανακοινωθεί για το 2024 κατά το τέλος της προηγούμενης χρονιάς και 9,18 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη τροποποίησης.

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Μπλόκαρε η ψηφιοποίηση των φακέλων ασθενών στα νοσοκομεία – Οι καθυστερήσεις και οι προθεσμίες για τα κονδύλια

Αναμονή στα νοσοκομεία για τις ομάδες που θα ξεκινήσουν να σκανάρουν τους ιατρικούς φακέλους των ασθενών

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

«Πάγωσε» σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των ιατρικών φακέλων των ασθενών στα νοσοκομεία, που επρόκειτο να ξεκινήσει πριν λίγο καιρό.

Ο περιβόητος ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας των ασθενών που καθυστέρησε αρκετά χρόνια να υλοποιηθεί, πρόκειται σταδιακά να αρχίσει μέσα στα νοσοκομεία αφού χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το έργο έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες και θα έπρεπε να ξεκινήσουν να σκανάρουν εκατομμύρια στοιχεία για φακέλους ασθενών ώστε να ψηφιοποιηθούν όλα τα δεδομένα.