Σάββατο 29 Μαρτίου 2025

Τελεία μπήκε με ΦΕΚ στην χρήση ψυχοδραστικών ουσιών που πλάσαραν ως άτμισμα

Συντάκτης: Μαρία Αλιμπέρτη Virus

«Φρένο» στην αλόγιστη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και στην σύγχυση με το άτμισμα έβαλε η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας που τις ενέταξε σε ναρκωτικές ουσίες. Κάποιοι εμπορεύονταν έως τώρα παρανόμως ψυχοδραστικές ουσίες με νεφελοποιητές που με κατάχρηση διαφήμιζαν ως άτμισμα επισήμανε στο Virus.com.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Τσιγάρων, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Η αρχή για να περιοριστεί το τεράστιο φαινόμενο ανεξέλεγκτης χρήσης αυτών των ουσιών (τετραυδροκανναβιοκτύλης, οξικής τερταυδροκανναβιοκτύλης, ΤHC κ.ά.) ακόμη και από ανήλικους επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος, δίνοντας εύσημα για αυτή την ενέργεια στην Πολιτεία. Μέχρι τώρα κυκλοφορούσαν ελεύθερα από επιτήδειους ψυχοδραστικές ουσίες, που ανήκαν στην ίδια «οικογένεια» της τερταυδροκανναβιοκτυλης ως προς την χημεία με αντίστοιχες ιδιότητες. Μάλιστα ο κ.Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι εν αναμονή της νομοθεσίας «ήδη έχουν άλλα δυο συγγενή μόρια έτοιμα που τα κυκλοφορούν στην αγορά ως προϊόντα» αλλά τη στιγμή που θα απαγορευθεί το THC, επίσημα θα μπει στον κατάλογο των ναρκωτικών και το ΦΕΚ περιλαμβάνει και τα ισομερή, θα είναι απαγορευμένες τρόπον τινά.

Ματίνα Παγώνη: στο iatropedia.gr «Δεν χάσαμε δυνάμεις, χάσαμε τις εκλογές και αυτοί είναι οι 3 λόγοι»

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA
Μετά την εκλογική ήττα της παράταξης ΔΗΚΝΙ, που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ, η Ματίνα Παγώνη προχώρησε σε δηλώσεις στο iatropedia.gr, ξεκαθαρίζοντας ότι η δύναμη της παράταξής της παρέμεινε σταθερή.

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, που έδωσε το προβάδισμα των εδρών μετά από πάνω από δύο 10ετίες από τη Νέα Δημοκρατία στο ΚΚΕ οφείλεται -όπως λεέι η ίδια η Ματίνα Παγώνη- στις μετακινήσεις ψήφων μεταξύ των άλλων παρατάξεων, αλλά και σε τρία βασικά λάθη στις πολιτικές που εφαρμόζονται από την παρούσα κυβέρνηση.

«Ίδιους ακριβώς σταυρούς πήραμε με αυτούς που είχαμε το 2022. Συγκεκριμένα, 1.249, ενώ στην προηγούμενη θητεία είχαμε πάρει 1.250. Άρα, δεν χάσαμε δυνάμεις, απλώς δεν πήραμε παραπάνω. Αυτό που έγινε, ήταν μια ανακατανομή μεταξύ των άλλων παρατάξεων, με τη ΔΗΠΑΚ να κερδίζει μία επιπλέον έδρα λόγω μετακινήσεων ψήφων από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε η κ. Παγώνη.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι Έλληνες για υπηρεσίες υγείας – Ποιες είναι οι πιο ακριβές

Ygeiamou.gr

Έως 10% είναι αυξημένες το 2023 οι πληρωμές από τα νοικοκυριά για υπηρεσίες υγείας σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ


Photo: Shutterstock

Παρά την αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία, οι οποίες ξεπέρασαν τα 11 δισ. ευρώ, οι Έλληνες εξακολουθούν να καλύπτουν από την «τσέπη» τους το 60% των υπηρεσιών υγείας που χρειάζονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2023 που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και περιλαμβάνονται στο Σύστημα Λογαριασμών Υγείας (ΣΛΥ), η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας κατέγραψε άνοδο κατά 7,6% το 2023 συγκριτικά με το 2022, φτάνοντας τα 18,9 δισ. ευρώ έναντι 17,56 δισ. ευρώ. Το συνολικό κόστος για την υγεία ανήλθε στο 9,6% του ΑΕΠ, έναντι 9,12% το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η δημόσια δαπάνη μειώθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

«Nature»: Ερευνητές ανακαλύπτουν μια νέα πιθανή κατηγορία αντιβιοτικών

(AP Photo/Tony Dejak)

Ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά εντόπισαν ένα νέο μόριο, πολλά υποσχόμενο για να αντιμετωπίσει ακόμη και μερικά από τα πιο ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια του πλανήτη. Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές εντόπισαν το μόριο lariocidin, που εντάσσεται σε μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών. Η ανακάλυψη ανταποκρίνεται στην κρίσιμη ανάγκη για νέα φάρμακα που θα καταπολεμήσουν τη μικροβιακή αντοχή, μια από τις σημαντικότερες απειλές για τη δημόσια υγεία. Όπως επισημαίνουν, το νέο μόριο είναι ελπιδοφόρο ως ένα πρώιμο φαρμακευτικό μόριο, επειδή επιτίθεται στα βακτήρια με τρόπο διαφορετικό από τα άλλα αντιβιοτικά.

Πρωτιά της ΔΗΠΑΚ στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ

Συντάκτης:
Virus

Τα ηνία της ΕΙΝΑΠ αναλαμβάνει η Δημοκρατική Πανεπιστημιακή Κινηση γιατρών για πρώτη φορά. Σταύρο προτίμησης εδωσαν στην ΔΗΠΑΚ οι ιατροί στην εκλογική διαδικασία που συμμετείχαν περισσότεροι απο 4.500 γιατροί.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα στγκεντρωσε 1.550 ψήφους η ΔΗΠΑΚ και δεύτερη έρχεται ΔΗΚΝΙ (παράταξη ΝΔ) 1.250. Αναφερόμενη στη νίκη της η ΔΗΠΑΚ τονίζει “Ένα μήνα μετά τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις της 28ης Φλεβάρη που συγκλόνισαν τη χώρα, οι χιλιάδες νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής με την ψήφο τους έδωσαν περήφανη απάντηση στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργείου Εμπορίου Υγείας αναδεικνύοντας την ΔΗΠΑΚ πρώτη δύναμη.

Ρεκόρ στις νοσηλείες στα νοσοκομεία – Τα πέντε με τις μεγαλύτερες δαπάνες


Τι αναφέρουν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας για τις δαπάνες των νοσοκομείων και το ρεκόρ στις νοσηλείες

Τα 2,3 δισ. ευρώ ξεπέρασαν το 2024 οι δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων για την προμήθεια ιατροτεχνολογικών προϊόντων, διαφόρων υλικών αλλά και υπηρεσιών, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 6,8% έναντι του 2023. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στις μεγαλύτερες ανάγκες των νοσοκομείων από την αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών, των χειρουργείων αλλά και της προσέλευσης πολιτών στα ΤΕΠ. Επισημαίνεται πως στις δαπάνες αυτές, δεν περιλαμβάνονται τα φάρμακα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες διαμορφώθηκαν πέρυσι στα νοσοκομεία (σε τιμές προ των υψηλότατων εκπτώσεων και επιστροφών που δίνουν οι φαρμακευτικές) στα 1,49 δισ. ευρώ από 1,53 δισ. ευρώ το 2023.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Bi-Health)» του υπουργείου Υγείας, το σύνολο των δαπανών των νοσοκομείων των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας (ΥΠΕ), διαμορφώθηκε το προηγούμενο έτος στα 2.324 εκατ. ευρώ, έναντι 2.175 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 6,8% όπως σημειώσαμε. Τα ποσά αυτά περιλαμβάνουν τις δαπάνες για υλικά και υπηρεσίες αλλά και για συγκεκριμένες κατηγορίες μισθοδοσίας (όχι τη βασική).

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Κομισιόν: Καλεί τους πολίτες να συγκεντρώσουν προμήθειες επιβίωσης για τρία 24ωρα

Να συγκεντρώσουν προμήθειες έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον τρία 24ωρα καλεί η Κομισιόν τους Ευρωπαίους πολίτες, για να είναι έτοιμοι σε περίπτωση πολέμου, φυσικής καταστροφής ή άλλης κρίσης.

Healthpharma,gr

Η πρόταση της Κομισιόν θα παρουσιαστεί επισήμως σήμερα, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αρμόδια επίτροπος Ατζά Λαμπίμπ, και εντάσσεται στο πλαίσιο στρατηγικής ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που περιλαμβάνει και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ πολιτών και ενόπλων δυνάμεων, αφού κρίνεται απαραίτητη η εμπλοκή του στρατού για την αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων και απειλών. Την ίδια στιγμή, κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία, λαμβάνουν δικά τους μέτρα.

Στην πράξη, η Κομισιόν θέλει κάθε Ευρωπαίος πολίτης να είναι εφοδιασμένος με εμφιαλωμένο νερό, μπάρες ενέργειας, φακούς και πολλά ακόμη για να επιβιώσει τις πρώτες κρίσιμες 72 ώρες.

Κ. Μητσοτάκης από Υπουργικό: Στα 880 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου – Αυξήσεις για 19 επιδόματα

Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
Ertnews.gr

Στα 880 ευρώ διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη (26/3) ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αύξηση αφορά 575.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, συμπαρασύρει ανοδικά 19 επιδόματα ενώ αναβαθμίζει και τις αμοιβές 600.000 δημοσίων υπαλλήλων. «Αυτή η απόφαση αναδεικνύει τα σταθερά βήματα ώστε να υλοποιείται η κεντρική προεκλογική δέσμευση της συνεχούς βελτίωσης του διαθέσιμου εισοδήματος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ το 2027 και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ.

Όπως ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός « το κεντρικό θέμα της σημερινής μας συνεδρίασης είναι η έγκριση της πέμπτης κατά σειρά αύξησης του κατώτατου μισθού στη χώρα μας. Είναι μια απόφαση την οποία θα εισηγηθεί προς έγκριση του Υπουργικό Συμβούλιο σε λίγο η υπουργός Εργασίας. Θα ισχύσει από την 1η Απριλίου και θα αναβαθμίσει ταυτόχρονα και τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, συμπαρασύροντας επίσης ανοδικά 19 επιδόματα διαφορετικών κατηγοριών. Ανάμεσά τους είναι το επίδομα γάμου, γονικής άδειας, ανεργίας, μητρότητας και οι 3ετίες.

Αίτημα Γενικών Οικογενειακών Γιατρών να μπορούν να παραπέμψουν σε συνεδρίες φυσικοθεραπειών

Συντάκτης: Virus

Με επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής θίγει το ζήτημα της παράλειψης της ειδικότητας της Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής στους επαγγελματίες υγείας που μπορούν να εκδώσουν παραπεμπτικό για συνεδρίες φυσικοθεραπείας. Η Ένωση ζητά να συμπεριληφθεί η ειδικότητα της ΓΟΙ και συνάντηση με τον υπουργό.

Με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία σχετικά με την παραπομπή ασθενών για φυσικοθεραπείες και συγκεκριμένα στο ΦΕΚ 4898 τεύχος Β του Νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) της 1ης Νοεμβρίου του 2018, η ηλεκτρονική έκδοση παραπεμπτικών για φυσικοθεραπείες πραγματοποιούνται από «ιατρούς σε παθήσεις σχετικές με την ειδικότητά τους». Ωστόσο στο ΦΕΚ 1318/17-4—2019 τεύχος Β, όπου αναγράφονται οι ιατρικές ειδικότητες που μπορούν να εκδίδουν παραπεμπτικά για συνεδρίες φυσικοθεραπειών που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ περιλαμβάνονται ειδικότητες τόσο του χειρουργικού όσο και του παθολογικού τομέα (Νευρολογία, Ρευματολογία, Εσωτερική Παθολογία κλπ ), η Ένωση τονίζει ότι δεν αναφέρεται η ειδικότητα Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής (ΓΟΙ).

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025

Ελλάδα, ο «μεγάλος ασθενής» στον χώρο της υγείας

Ποιες διαφορές παρουσιάζει η χώρα μας σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ στις κατά κεφαλήν υγειονομικές δαπάνες και γιατί βρίσκεται τόσο χαμηλά στην κατάταξη

(Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης)
Βίκυ Γερασίμου - kathimerini.gr

Μεγάλο «κενό» παρατηρείται στο πεδίο της υγείας για τους Έλληνες, σύμφωνα με τους δείκτες που καταγράφει ο ΟΟΣΑ. Τι φανερώνουν οι τελευταίοι; Το πώς χαρτογραφούνται τα συστήματα υγείας σε 38 χώρες, ο τρόπος που χρηματοδοτούνται, καθώς και την πρόσβαση των ασθενών. Κατά μέσο όρο, οι πολίτες στις χώρες του ΟΟΣΑ, λοιπόν, πληρώνουν το 15% των συνολικών δαπανών υγείας από την τσέπη τους, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τους Έλληνες ανέρχεται στο 33%. Μόλις το 4% των συνολικών δαπανών υγείας πάνε στον τομέα της πρόληψης, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη Βρετανία είναι 12%, στην Αυστρία 10%, στην Ιταλία 7% και στη Γερμανία 6%. Στη μακροπρόθεσμη φροντίδα κατευθύνεται μόλις το 2% των δαπανών υγείας, όταν ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 8%, και στους ιδιώτες της υγείας πάει το 30% των δαπανών, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι το 16%. Ταυτόχρονα, το κατά κεφαλήν κόστος υγείας στην Ελλάδα, τα χρήματα δηλαδή που αναλογούν σε κάθε πολίτη, είναι κατά 43% χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Νοσοκομεία με κενά πυρασφάλειας – Τι πρέπει να γίνει

Υπάρχουν νοσοκομεία που διαθέτουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας μόνο για ένα κτίριο από το σύνολο των ανεπτυγμένων, αντί για ολόκληρο το νοσοκομείο


Photo: Shutterstock

Το βράδυ της Παρασκευής εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο δεύτερο υπόγειο κτιρίου του εφημερεύοντος εκείνη την ημέρα Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, σε χώρο που υπήρχαν μηχανήματα και χαρτοκιβώτια. Η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, χωρίς ευτυχώς να καταγραφούν τραυματίες. Το γεγονός, όμως, επανέφερε ένα σημαντικό πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), της έλλειψης πυρασφάλειας λόγω των πολύ παλιών κτιρίων και υποδομών.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, χαρακτηρίζει ως «μάστιγα» την απουσία πυροπροστασίας και τονίζει την ανάγκη εγκατάστασης ολοκληρωμένου δικτύου πυρασφάλειας σε όλες τις υγειονομικές μονάδες της χώρας.

Τρίτη 25 Μαρτίου 2025

Από την καραντίνα του 2020 στα χειρουργεία του Ταμείου Ανάκαμψης


Οι ιστορίες που έχουν να αφηγηθούν οι περισσότεροι με τις αναμονές στα νοσοκομεία είναι για κλάματα. Για γέλια δεν είναι με τίποτα, αφού με την υγεία δεν χωρούν παιχνίδια. Εδώ, κολλάει δυστυχώς το διαχρονικό μέσα από τη ζωή βγαλμένο δόγμα: ου μπλέξεις!

Είναι από τις ημερομηνίες που δεν θέλουμε να θυμόμαστε η χτεσινή ημέρα. Συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τότε που επιβλήθηκε η πρώτη καραντίνα στη χώρα μας, προκειμένου να οχυρωθεί απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. Τότε, στην αρχή ακόμη, όχι μόνο δεν ήξερε κανένας πώς να αντιμετωπίσει τον ιό, αλλά ούτε καν είχε καταλήξει η ιατρική κοινότητα πώς να τον ονομάσει. Το τι ακολούθησε παγκοσμίως δεν θέλουμε καν να ξαναφέρουμε στη μνήμη μας. Το τι έγινε μέσα στη δική μας ελληνική επικράτεια ομοίως. Δύο, τουλάχιστον, όμως ζητήματα οφείλουμε να τα διατηρήσουμε στη μνήμη. Το πρώτο αφορά τα θύματα στη χώρα μας, που στη λήξη της πανδημίας τα μετρήσαμε περίπου στις 35.000. Αυτά σε συνδυασμό με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, που ξεπέρασαν τα 5,5 εκατ., δίνουν εικόνα για το τι πέρασε η χώρα. Το δεύτερο ζήτημα αφορά το ΕΣΥ. Αυτό το πληγωμένο εθνικό μας σύστημα στην υγεία που τράβηξε τα μύρια όσα, για να υψωθεί ασπίδα στον ιό που μας άλλαξε τη ζωή, μας άλλαξε τα… φώτα γενικώς, με τις συνεχείς μεταλλάξεις του μέχρι να πιάσουν τόπο τα εμβόλια.

Έρχεται αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες: Τι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης για τη δημόσια διοίκηση

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Στην κρίση των πολιτών θα βρεθούν τα δημόσια νοσοκομεία το επόμενο διάστημα, καθώς η κυβέρνηση προχωρά στην αποστολή ερωτηματολογίων, δίνοντας στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας τη δυνατότητα να τα βαθμολογήσουν.

Κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας, δηλώνοντας:

«Σύντομα, τέσσερα εκατομμύρια πολίτες θα λάβουν ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών. Αυτό θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση και να ενισχύσουμε τη λογοδοσία. Ο τελικός κριτής του κράτους είναι ο πολίτης, και για πρώτη φορά του δίνουμε τα εργαλεία να μας αξιολογήσει συνολικά και να προτείνει αλλαγές.»

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025

Επιστρέψαμε, αλλά η Ελλάδα μάς τιμωρεί – Τέσσερις γιατροί μιλούν στην «Κ»

BRAIN GAIN - kathimerini.gr

Είναι γιατροί, με μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ. Επέστρεψαν και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον γραφειοκρατικό Λεβιάθαν

Εχουν πολλά κοινά στοιχεία οι τέσσερις γιατροί, την ιστορία –ή, μάλλον, την περιπέτεια– των οποίων αφηγείται η «Κ». Γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Σπούδασαν Ιατρική ή/και μετεκπαιδεύτηκαν στις ΗΠΑ. Απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία σε φημισμένα αμερικανικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία και τίτλο εξειδίκευσης στην παιδιατρική γαστρεντερολογία ή την παιδιατρική ενδοκρινολογία κατόπιν πολύ αυστηρών εξετάσεων. Επέστρεψαν στην Ελλάδα με διάθεση να προσφέρουν, κάνοντας πράξη το περιβόητο brain gain, μολονότι είχαν τη δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης στην Αμερική και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερες απολαβές. Το «νόστιμον ήμαρ» δεν ήταν ακριβώς όπως προσδοκούσαν.

Τι προκαλεί τις εντονότερες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο. Τι προβλέπει η σύμβαση


Προσωπικός γιατρός: Γιατί αρνούνται και πάλι να συμμετάσχουν οι γιατροί - Οι αυστηροί όροι της σύμβασης

Ο ΕΟΠΥΥ να αναγκάστηκε να εκδώσει δεύτερη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσα σε 3 μήνες προκειμένου να προσελκύσει την ιατρική κοινότητα

γιατροί/ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Προσωπικός γιατρός με δυσκολίες 3 χρόνια μετά την πρώτη νομοθέτησή του. Χρειάστηκαν 2 νομοσχέδια από την ίδια κυβέρνηση για να θεσμοθετηθεί ο προσωπικός γιατρός, αλλεπάλληλες προσκλήσεις σε γιατρούς και πολίτες για να εγγραφούν, αλλά και πάλι ο θεσμός παραμένει καθηλωμένος.

Οι ιδιώτες γιατροί άλλωστε δεν δείχνουν πρόθεση να εγγραφούν και να συμμετάσχουν στη διαδικασία, καθώς θεωρούν ότι οι όροι δεν είναι προς όφελός τους.

Αχαΐα: Ναυάγιο και εμμονή για το «Προσωπικό Ιατρό»

Οι ανεξήγητες εμμονές της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έχουν τελματώσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η οποία παραμένει σε βρεφική ηλικία με το νοσοκομειακό σύστημα της χώρας να καλείται να καλύψει και τη συγκεκριμένη βαθμίδα περίθαλψης.

Αν δεν λειτουργήσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τα Επείγοντα Νοσοκομείων δεν θα αδειάσουν από ράντζα


Σε ναυάγιο οδηγείται η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού. Τρία χρόνια τώρα το επιχειρεί η ίδια κυβέρνηση, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Ανάλογη είναι και η πορεία των ηλεκτρονικών ραντεβού.

Οι ανεξήγητες εμμονές της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έχουν τελματώσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η οποία παραμένει σε βρεφική ηλικία με το νοσοκομειακό σύστημα της χώρας να καλείται να καλύψει και τη συγκεκριμένη βαθμίδα περίθαλψης.

Κυριακή 23 Μαρτίου 2025

Προσωπικός γιατρός υπό το αυστηρό βλέμμα ΕΟΠΥΥ και ΥΠΕ – Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Προσωπικός γιατρός υπό το αυστηρό βλέμμα ΕΟΠΥΥ και ΥΠΕ – Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Ο Προσωπικός γιατρός που θα συνάψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα ελέγχεται συνεχώς

Μαρία Γλένη HR

Υπό το αυστηρό βλέμμα του ΕΟΠΥΥ αλλά και της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) θα είναι ο προσωπικός γιατρός, που θα αναλάβει να καλύψει υγειονομικά έναν συγκεκριμένο πληθυσμό με βάση τη σύμβαση που θα υπογράψει.

Οι ιδιώτες γιατροί, που θα αποφασίσουν να ενταχθούν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού θα έχουν σημαντικές υποχρεώσεις, ενώ θα ελέγχονται συστηματικά από τον Οργανισμό αλλά και από την ΥΠΕ.

Ένα σημείο που φαίνεται πως αποτελεί «αγκάθι» για τη συμμετοχή του ιατρικού κόσμου στον θεσμό. Είναι ενδεικτικό πως πολλές φορές οι συνδικαλιστικοί φορείς του κλάδου έχουν διατυπώσει έντονες αντιρρήσεις για τους ελέγχους, που θα γίνονται στα ιδιωτικά τους ιατρεία, τονίζοντας πως πρόκειται για δικές τους επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στο κράτος.

Αυξάνεται η εθελοντική προσφορά αίματος - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΚΕΑ [πίνακας]

Η μέση ηλικία των εθελοντών μειώθηκε στα 36 έτη, από 45 πριν από την πανδημία.

Αισθητή αύξηση στην εθελοντική προσφορά αίματος καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
ΙΑΤRONET

Το 2024, συλλέχθηκαν 46.408 μονάδες, έναντι 41.341 το 2023, ενώ τον Μάρτιο του 2025 έχουν συλλεχθεί 34.938 μονάδες, που είναι κατά 3.168 περισσότερες από πέρυσι.

Τα παραπάνω αναφέρονται στον απολογισμό του απερχόμενου προέδρου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Παναγιώτη Κατσίβελα, ο οποίος υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στον υπουργό Υγείας.

Όπως αναφέρει ο κ. Κατσίβελας, εκκινώντας το 2020 που συλλέχθηκαν 41.341 μονάδες αίματος, φθάσαμε το 2024 και τις 46.408 μονάδες αίματος αποδεικνύοντας ότι με διαρκή προσπάθεια, μπορούμε αργά αλλά σταθερά να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών.

Εργαστηριακοί γιατροί: Ποια προβλήματα ανακύπτουν από τις δωρεάν εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά

Iatropedia newsroom

Έντονη ανησυχία εκφράζουν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί αναφορικά με το πρόγραμμα των δωρεάν εξετάσεων για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριακών Γιατρών (ΠΟΕΡΓΙ) χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας για το πρόγραμμα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς η πρόληψη αποτελεί θεμελιώδη αρχή της σύγχρονης ιατρικής και σώζει ζωές. Ωστόσο εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την ασαφή δομή του προγράμματος, όπως λένε οι γιατροί, με αιχμή το οικονομικό κόστος του προγράμματος.

«Η πρόληψη σώζει ζωές, αλλά δεν μπορεί να γίνεται με όρους «βλέποντας και κάνοντας» – και κυρίως χωρίς σοβαρό χρηματοδοτικό σχεδιασμό», αναφέρουν οι γιατροί.

Κατά τη διάρκεια webinar που έγινε από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών την Πέμπτη (20/03/2025), αποκαλύφθηκαν -όπως λένε- σοβαρές παραλείψεις τόσο στον οικονομικό σχεδιασμό όσο και στις επιχειρησιακές λεπτομέρειες του προγράμματος.

Σάββατο 22 Μαρτίου 2025

ΕΚΑΒ: Χρονιά ρεκόρ σε αεροδιακομιδές το 2024 – Που οφείλεται το φαινόμενο

H αύξηση του αριθμού των αεροδιακομιδών σχετίζεται με την τουριστική κίνηση, αλλά όχι μόνο - Οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα νησιά αποτελούν μεγάλο πρόβλημα

Photo: Shutterstock

Διαρκώς αυξανόμενος είναι ο αριθμός των αεροδιακομιδών από νησιά προς αστικά κέντρα, γεγονός που δείχνει εμφατικά τις σημαντικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και εξοπλισμού στην ελληνική περιφέρεια.

Τα στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας, οι πιλότοι της οποίας είναι αυτοί που επιφορτίζονται με τη μεταφορά των ασθενών, δείχνουν ότι το 2024 ο αριθμός των αεροδιακομιδών έσπασε «ρεκόρ». Παράλληλα, χθεσινή απόφαση του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, προβλέπει το ποσό των 20.288.600 ευρώ, το οποίο θα καταβάλει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στο ΕΚΑΒ για διακομιδές ασθενών που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2025 με εναέρια ή πλωτά μέσα. Γίνεται, επομένως, αντιληπτό πόσο δαπανηρές είναι οι αεροδιακομιδές.