Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Ο Νέος Χάρτης Στην Πρωτοβάθμια Υγεία: Στόχοι Και Προοπτικές».
Η ημερίδα διοργανώθηκε από την 3η ΥΠΕ Μακεδονίας και η συζήτηση διεξηχθη πάνω σε τρεις θεματικές: τις πολιτικές Πρωτοβάθμιας Υγείας, το λειτουργικό πλαίσιο και τους στόχους της 3ης ΥΠΕ και την αξιολόγηση Προγραμμάτων Πρόληψης – Αγωγής Υγείας. Ο κ. Γρηγοράκος παρέμβει με ομιλία του στην πρώτη ενότητα.
Ο νέος χάρτης στην Πρωτοβάθμια Υγεία είναι η μεγάλη πρόκληση αλλά και η μεγάλη ευκαιρία για να πραγματοποιήσουμε ουσιαστικές τομές και μεγάλες αλλαγές στο χώρο της Υγείας.
Οι στρεβλώσεις, οι ανεπάρκειες, οι ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας καθιστούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας δυσλειτουργικό και ετεροβαρές.
Ως εκ τούτου, είναι ζωτική ανάγκη να επανασχεδιάσουμε το σύνολο των πολιτικών μας έχοντας στρατηγική μας επιλογή τη θεμελίωση ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Αφήνοντας στην άκρη τις αυταρέσκειες και τις μονομέρειες, σήμερα μπορούμε να πούμε ότι τα βήματα που έχουμε κάνει ήταν μετέωρα, δεν εντάσσονταν σε ένα σταθερό και συνεκτικό σχέδιο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
Ήταν αποσπασματικά και, το κυριότερο απ’ όλα, δε συνέθεταν μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το καίριο ζήτημα της υγείας.
Θεωρώντας την υγεία δείκτη ανάπτυξης και πολιτισμού, πιστεύω ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλες εκείνες τις διαχρονικές εκκρεμότητες που έχει αφήσει πίσω της μία από τις μεγαλύτερες θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν στον πολύπαθο χώρο της υγείας.
Η θεσμοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στις αρχές της δεκαετίας του ’80 συνιστούσε ειρηνική επανάσταση σε μια χώρα που η οικονομική, κοινωνική και θεσμικής της υστέρηση δεν της επέτρεπε να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες και απαιτήσεις της εποχής.